Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Арм-а си има перфектна съвместимост на ниво процесор, и то не от вчера ами още от 83-4 като са сложени основите на архитектурата - инструкциите са си 32-битови и само са разширявани с разни емулации от рода на Thumb, Thumb2, Jazzele и най новата 64-битова архитектура. По скоро проблема е във фрагментацията на различните SoC които имат какви ли не вариации на перифериите около процесора. Но линукс/андроид в повечето случаи ги скриват тия разлики така че софтуера е сравнително преносим. АРМ архитектурата има една голяма разлика с х86 - мислена е от фирма която прави компютри и фирмуер като инструкциите са така направени че да е удобно за писане на софтуер (въпреки че все пак има някои кривини де), докато при х86 има съвместимост още с 8-битовия 8080 (примерно опкода за прекъсване 0xCD в х86 съвпада с опкода за call на 8080 за даможе да се преизползва контролера за прекъсвания), и за всички разширения на архитектурата се вкарват префикси на инструкциите с които сложноста на силиция става все повече и повече, за разлика от елегантния дизайн на АРМ където такива простотии няма. И нещо пикантно - няма да сбъркате ако кажете че тия дето са мислили арм-а са педераси ...

Пет Ное 11, 2011 10:30 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
изключен предполагам издържа много повече ;-)

Все пак това е Windows 7, който е без видео ускорители, само 1GB RAM и един кур на 1.6GHz. Предполагам като инсталираш 1-2 приложения и почва да се замисля като шахматист...

Ти май надценяваш масовия потребител... :lol: Да инсталират какво? 8O
Само да кажа, Фейсбук и Ютуб не са приложения... :lol:

Пет Ное 11, 2011 11:12 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
...
Само да кажа, Фейсбук и Ютуб не са приложения... :lol:

А бе май са... по разните телефони и таблети ли, но съм виждал май реклами и
препратки към даунлод на баш тия "приложения" :D :D :D . Не съм наясно де,
нямам време за губене с тия играчки баш а и не са ми интересни.

Инак как и кога ARM ще измести x86 не е ясно, но от пазара му ще почне да отхапва
(още не е, интел все още растат по спомен от скоро нещо видяно/чуто някъде).
Все пак огромната част от wintel телевизорите се продават за приложения напълно
заместими от безклавиатурните мигалки.
ARM е по-свястна архитектура от x86, малко архитектури не са. И ARM е достатъчно
скопен (само 16-- GP регистъра в load/store машина) за да го пуснат масово вече, но
и x86 ще има да поживее бая още. Въобще на масовата публика скоро няма да и
бъде даден истински компютър в ръцете, то си е и разбираемо от гледна точка
на тоя който може да сложи такова ограничение.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Ное 11, 2011 11:48 pm
Профил WWW

Я, Интел нещо са се разбързали ... http://www.linuxfordevices.com/c/a/News ... hip-plans/

Съб Ное 12, 2011 2:19 am
Профил
Ранг: Почетен член

palavrov написа:
Арм-а си има перфектна съвместимост на ниво процесор, и то не от вчера ами още от 83-4 като са сложени основите на архитектурата - инструкциите са си 32-битови и само са разширявани с разни емулации от рода на Thumb, Thumb2, Jazzele и най новата 64-битова архитектура. По скоро проблема е във фрагментацията на различните SoC които имат какви ли не вариации на перифериите около процесора. Но линукс/андроид в повечето случаи ги скриват тия разлики така че софтуера е сравнително преносим. АРМ архитектурата има една голяма разлика с х86 - мислена е от фирма която прави компютри и фирмуер като инструкциите са така направени че да е удобно за писане на софтуер (въпреки че все пак има някои кривини де), докато при х86 има съвместимост още с 8-битовия 8080 (примерно опкода за прекъсване 0xCD в х86 съвпада с опкода за call на 8080 за даможе да се преизползва контролера за прекъсвания), и за всички разширения на архитектурата се вкарват префикси на инструкциите с които сложноста на силиция става все повече и повече, за разлика от елегантния дизайн на АРМ където такива простотии няма. И нещо пикантно - няма да сбъркате ако кажете че тия дето са мислили арм-а са педераси ...

Ех... много мразя да се заяждам ама толкова глупости в рамките на един пост отдавна не бях виждал. Та просто не мога да се сдържа. Та виж сега пич:
Първо арм през 83-84 са деляли една яйцеклетка с тебе тъй като сте били на едно дередже - просто ви е нямало. Първия им експериментален дизайн е представен през '85 а до '87 не е бил ползван никаде. Тая съвместимост на ниво чип от началото та досега не разбрах имат ли я или е пожелание от твоя страна? Защото ако е така, трябва да те разочаровам - няма такова нещо. Има ЧАСТИЧНА съвместимост, което в общия случай си е лайнарско замазване на очите на юзърите от тяхна страна тъй като софта така или иначе се налага да се преработва. И разликата между (т.нар. от тебе "емулации") Thumb, Thumb2 и Jazelle... абе да кажем най-меко че примерът не става по доста причини.
Друго: арм като фирма НЕ произвежда нито компютри нито фърмуер. Те са дизайнери и лицензират платформата на различни чип-производители.
Съвсем същото е положението и при х86 - ЧАСТИЧНА съвместимост с 80хх (заради която интел са били плюти неведнъж, но никой не се сеюа да плюе арм сега). Всичките им разширения на интел отново са продиктувани от желанието да задоволят колкото се може повече софтуерни производители дето се състоят от 95% индианци с дипломи от арменския поп дето серат продукти дето нормално биха могли да вървят и на 10 мегахерцови машини ама искат 10 гигахерцови щото толкова добре ги пишат.
Та викаш арм бил много елегантен дизайн. Я кажи къде му е елегантността (ако си пипал изобщо арм, де а не само каквото пише в рекламните брошури)? Арм е пълен с недомислици и тъпотии не знам даже дали не повече и от х86 обаче на промитите с реклама мозъци май изобщо не им прави впечатление.
Дали са педали тия дето са го мислили не знам но тия дето го рекламират просто по задължение се налага да бъдат.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Съб Ное 12, 2011 2:46 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Значи тая тема ще ти е много полезна, ако не знаеш за проблема...

Знам го това :-) , благодаря все пак. Но от поста ти не става ясно дали с фикса се решава проблема с Win7 или не ?
Щото този фикс работи безотказно на Vista, т.е. омазването се оправя.

miro_atc написа:
А иначе за АРМ не ги мисли... проблемът по-скоро ще е за комерсиалните продукти. Щото опън сорс винаги може да го прекомпилираш и ако продукта е хубав винаги ще се намерят хора да се грижат за това.

Ами мисля комерсиалния софтуер е поне 85%, ако не и повече на съвременните ПК, така че проблема е сериозен.

Съб Ное 12, 2011 2:55 am
Профил WWW

kiiid написа:
palavrov написа:

Ех... много мразя да се заяждам ама толкова глупости в рамките на един пост отдавна не бях виждал. Та просто не мога да се сдържа. Та виж сега пич:
Първо арм през 83-84 са деляли една яйцеклетка с тебе тъй като сте били на едно дередже - просто ви е нямало. Първия им експериментален дизайн е представен през '85 а до '87 не е бил ползван никаде. Тая съвместимост на ниво чип от началото та досега не разбрах имат ли я или е пожелание от твоя страна? Защото ако е така, трябва да те разочаровам - няма такова нещо. Има ЧАСТИЧНА съвместимост, което в общия случай си е лайнарско замазване на очите на юзърите от тяхна страна тъй като софта така или иначе се налага да се преработва. И разликата между (т.нар. от тебе "емулации") Thumb, Thumb2 и Jazelle... абе да кажем най-меко че примерът не става по доста причини.
Друго: арм като фирма НЕ произвежда нито компютри нито фърмуер. Те са дизайнери и лицензират платформата на различни чип-производители.
Съвсем същото е положението и при х86 - ЧАСТИЧНА съвместимост с 80хх (заради която интел са били плюти неведнъж, но никой не се сеюа да плюе арм сега). Всичките им разширения на интел отново са продиктувани от желанието да задоволят колкото се може повече софтуерни производители дето се състоят от 95% индианци с дипломи от арменския поп дето серат продукти дето нормално биха могли да вървят и на 10 мегахерцови машини ама искат 10 гигахерцови щото толкова добре ги пишат.
Та викаш арм бил много елегантен дизайн. Я кажи къде му е елегантността (ако си пипал изобщо арм, де а не само каквото пише в рекламните брошури)? Арм е пълен с недомислици и тъпотии не знам даже дали не повече и от х86 обаче на промитите с реклама мозъци май изобщо не им прави впечатление.
Дали са педали тия дето са го мислили не знам но тия дето го рекламират просто по задължение се налага да бъдат.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Явно знам повече за историята на арм от теб, не ща да се заяждам - ей ти линк чети: http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture
По арм е започнато да се работи октомври '83, от Акорн, английска фирма правеща домашни компютри, тук таме ги наричат английския apple, името арм идва от акорн риск машина и в последствие е отделено в нова фирма с доста голямо участие на епъл. Ако не си наясно, повечето фирми произвеждащи компютри по онова време си пишеха сами софтуера, и повечето но не всички лицензираха майкрософтския бейсик. Единствената сериозна архитектурна промяна е когато адресната шина е разширена от 26 на 32 бита - тази промяна е изисквала промени в съществуващите програми, от там нататък си има перфекна съвестимост (изключая малкте кортекси които поддържат само тъмб2). Тъмб и Тъмб2 са реализирани като просто конвертиране на 16 битовите инструкции до отговарящите им 32 бита. Jazzele и арм64 не ги знам в детайли, едното е защитето с патенти и няма документация, другото е още ново и тепърва ще се разучава. Елегантноста на арм е още от желанието на авторите да направят риск процесор в духа на 6502 (който ако не си наясно е с 3510 транзистора) и за разлика от останалите процесори по онова време е дешифрирал инструкциите с един краен автомат наврян в пром. Та арм е по същия начин оптимизиран на ръка да се направи с малко транзистори - по евтин за изработка, по малка консумация и т.н. Този дизайн съчетан с бизнес модела да се лицензира вместо да се произвеждат чипове довежда до сегашното разпостранение на архитектурата. Също така минимализма в дизайна на хардуера се е отразил в instruction set-a, мислен е, хората които са правили процесора са писали и фирмуера за първите компютри на акорн с него включително и интерпретатора на бейсик. Само за пример ще ти дам това че почти всички инструкции (не тъмб, а оригиналния арм32) са с възможност за условно изпълнение и компилаторите го ползват за да направят много сбит код без преходи, не знам да има друг процесор на който може по елегантно да се напише алгоритъма на евклид с 4 инструкции. Ако това не е елегантно, дай ми пример за нещо по добро. В началото процесора е правен от много малък екип - 2-3 човека, единият от тях Роджър Уилсън сега е Софи Уилсън.
За индианците с дипломи дето правят бозав софтуер съм напълно съгласен с теб.
И ДА, пипал съм арм, тотално съм се фокусирал върху него. Верно е че има някои недомислия, примерно кортексите с тоя тъмб2 хич не ми допадат като им видя в дебъгера компилирания код, но поне аз не съм намерил по перспективна платформа за момента - хем да не е първа младост и да е изчистена от грешки, хем да е проникнала на пазара, хем да има достъпни инструменти за разработка - компилатори, китове и т.н.

Съб Ное 12, 2011 3:39 am
Профил

И още един пример за елегантност. Точно в момента си оптимизирах таск свитчера до 2 инструкции - нещо което на всички други архитектури които познавам няма как да стане толкова кратко:

ALWAYS_INLINE
void port_context_switch(struct port_context *from, struct port_context *to)
{
asm volatile("\n"
"stmia %0,{r0-r15}\n"
"ldmia %1,{r0-r15}"
: /* no outputs */
: "r"(from), "r"(to)
: "memory");
} /* ----- end of function port_context_switch ----- */

Съб Ное 12, 2011 3:48 am
Профил

Добре, спираме дотук. Това в уикипедиата хубаво ама аз СИ СПОМНЯМ когато първите армове бяха предтавени официално по света. Те иначе може да пишат че са работили по него и от 1966.
Не знам как намираш прилика между арм и 6502 (който между другото сега съм позабравил но навремето познавах по-добре от фамилията на дядо ми, даже и схемата му на транзисторно ниво трябва да я имам някъде още). Вярно е че инструкциите на 6502 са хард-кодирани, при арм не знам как е. Но ако има прилики те са дотук - основната концепция на 6502 не е както си мислиш да се направи с 3500 транзистора а оперативните данни да се намират колкото може повече в паметта а не във вътрешни регистри, както е буило модерно по 80хх линията. Намаления брой транзистори е следствие а не причина. При арм е точно обратното - там всичко се бута в регистрите, даже един цял регистър отива на кино само да пази адреса за връщане (една от най-големите тъпотии които съм виждал в арм!). Друга много важна разлика - 6502 е фон-ноймановска (т.е. нормална) архитектура, докато арм е харвардска (т.е. педалска). Това с условните инструкции може компилаторите много да му се радват ама аз не виждам нищо блестящо в него, даже според мен е път към лесно внасяне на бъгове в кода. Лично мнение.
Та какво да ти кажа - и аз да бях измислил такова нещо като арм сигурно и аз щях да получа нервно разстройство и да стана "софи". Просто е неизбежно :D

Съб Ное 12, 2011 3:57 am
Профил

Ами аз съм си любопитен по пирода и като реших да се махам от х86 поанализирах малко тенденциите преди да се спра на арм, пък после изчетох квото намерих като история. И според мен преди 90-та почти няма какво да се говори за арм - едва е прохождал, но основата му е добре сложена и досега няма кой знае каква драстична промяна в инструкшън сета. Това с приликата с 6502 не съм го измислил аз, а си го казват първите дизайнери на архитектурата, споменава се в една камара интервюта даже май и в тази статия в уикипедията го пише. А за малкия брой транзистори на 6502 има по прозаична причина - цената. По него време повечето процесори са били по $200-$300 долара за парче, и Чък Педъл след като е направил 6800 е искал да направи по евтин чип за да свали цената на $25 - което принуждава интел и моторола да свалят техните цени под $100, и дава старт на индустрията. Абе това са приказки за бира ... дай да не разваляме темата.

Съб Ное 12, 2011 4:16 am
Профил

¶ написа:
Знам го това :-) , благодаря все пак. Но от поста ти не става ясно дали с фикса се решава проблема с Win7 или не ?

Оправя се, няма грижи.... просто аз не го знаех и няма ти казвам как се опетлах. То щото първия път като го инсталирах, приложенията в паметта си работеха и чак след ден-два като рестартирах видях проблема, но не го свързах с Протела. Тръгнах да търся вируси - ядец, като не открих реших да преинсталирам бозата, ама нямах оригиналното CD, пробвах с друго, то пък съвсем омаза всичко... Абе голяма простотия си забърках ;-)

Съб Ное 12, 2011 10:49 am
Профил

palavrov написа:
И още един пример за елегантност.

Тоя код го забрави...
При 4-та архитектура (ако ползваш арм7/9) не те съветвам да слагаш R15(PC) в STM:
Цитат:
If R15 is specified in <registers> the value stored is IMPLEMENTATIONDEFINED.

А пък при 7-ма архитектура (куртекс):
Цитат:
The SP and PC cannot be in the list.

Има достатъчно прости кърнелчета из нета, по-добре си харесай нещо готово вместо да се вкарваш сам в приключения...

Съб Ное 12, 2011 11:14 am
Профил

miro_atc написа:
palavrov написа:
И още един пример за елегантност.

Тоя код го забрави...
При 4-та архитектура (ако ползваш арм7/9) не те съветвам да слагаш R15(PC) в STM:
Цитат:
If R15 is specified in <registers> the value stored is IMPLEMENTATIONDEFINED.

А пък при 7-ма архитектура (куртекс):
Цитат:
The SP and PC cannot be in the list.

Има достатъчно прости кърнелчета из нета, по-добре си харесай нещо готово вместо да се вкарваш сам в приключения...

А, аз си имам и класически таск свитч със запис на регистрите в стека и после свитчване на стека - но е с 4 инструкции, та ми беше любопитно дали ще стане с 2, снощи го дебъгнах тоя код на s3c2440 че нямам друго подръка - бачка си. Между другото кода е по кратък но е малко по бавен заради записа на повече регистри - в стека записвам само р4-р11,р14 (останлите по спеификация могат да се развалят). Но и мен ме съмнява колко читаво ще работи с 2 инструкции, ще се пробва. Иначе съм свалил 15-на кернела на сорс - нито един не ми пасва и реших да си направя сам, то не е кой знае каква философия - няма и килобайт компилиран код. Този код е само за арм32 не е за тумб2 така че за кортекс ще се пише друг порт.

Съб Ное 12, 2011 12:21 pm
Профил

Любопитно ми е какво не ти харесва и какво ще подобриш. В примера ти просто липсва съществена част (алгоритъма по свитчването и структурирането на тасковете), така че не мога да преценя. Но да не се окаже че си скъп на триците и евтин на брашното ;-)

Съб Ное 12, 2011 1:10 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

¶ написа:

HP ProBook 4530 изкарва 6 часа на 48Whr батерия, корпуса студен, все едно не е работил. Старите ми лаптопи след 2 часа работа като ги пипнеш са топли отвсякъде. При все, че не съм фен на HP, ниската цена и отзивите ме накараха да си купя такъв и определено не съжалявам. Има един съществен недостатък: ExpressCard слота е забоден под USB и HDMI конекторите, та като си бодна ExpressCard Serial конвертора и практически губя два USB и HDMI. HP са се погрижили да го направят Linux съвместим с поддръжка за SUSE, но и Ubuntu запали от раз. Дори за ExpressCard конвертора си намери сам драйвера, въпреки че производителя твърдеше, че трябва ръчно да се инсталира. Чудя се дали да не купя още 2-3 за подаръци в България.

Моят е 6710b, вече "древен" :) , обаче има матрица 1680 х 1050 - много съм доволен, сега гледам спецификацията на 4530 в бг сайт http://news.laptop.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B ... ook-4530s/ "15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка ", не знам дали цената на матриците са толкова високи, че вече човек не може да си намери лаптоп със свестен дисплей

Съб Ное 12, 2011 2:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 258  Следваща