Отговори на тема  [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
PIC 16F819 bugy 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не ми харесва така развитието на нещата. :twisted:
Какво ще кажете да се разделим на 2 отбора и някоя неделя да си направим една игричка с бояджийските топки ( не си спомням как се казваше ). След първоначалния скок адреналинът ще се успокои до нормалните граници. А то така като на футболен мач - само викаме и псуваме. :lol:

Вто Окт 18, 2005 6:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Според мен тук нестава въпрос за разделяне на отбори, а за изтъкване на някой неща за да може хората, които тръгват сега да знаят за какво става въпрос. Поне аз така ги разбирам нещата. Пиковете са добри за обучение (аз много и с това не съм съгласен ама айде), но когато един проектант навлезе в реалния живот и почне да прави неща, които трябва да отговарят на определени стандарти - пиковете са до там. От скромния ми 10 годишен опит в разработката на електроника с микропроцесори и микроконтролери съм стигнал до извода, че Майкрочип са за ТНТМ, но не и за нещо сериозно. Така, че просто споделяме опит и той малко или много би бил полезен на тези, които сега започват. И наистина е тъпо да се караме за такива неща. Форума ни си е супер засега и няма нужда да заприличва на едни други форуми.

Вто Окт 18, 2005 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никола, а да си пробвал с тоя убиец некой АРМ? Че почвам да ги заглеждам като заместител на пиковете.

Мразя Виндоус, мразя Микрочип ама ги ползвам. То с какво ли не е така.

Вто Окт 18, 2005 10:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имам развоина платка с LPC2124 ot Olimex но нямам смислена програмка с която да правя тестове. Но чета по малко като ми остане време и като ги поизуча още малко нещата ще тествам и ще ти кажа как са.

Сря Окт 19, 2005 12:05 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цитат:
pirev
Предлагам, вместо да описваме проблемите на конкретните PIC-ове, да си съставим списък от PIC-ове, в които няма бъгове. За сега при мен списъка е празен, дано се намери някой който да спомене поне един екземпляр.

Цитат:
PredatorMF
И при мен е празен, малко под списъка са PIC16F877A, PIC18F452 и PIC16F84 (последния няма периферия затва няма и бъгове Very Happy )

Твърдо заставам зад идеята :) А и вече си опатих за 2 дена 2 пъти :) дето се вика да споделиме .... "ахъм" добре де ... Вие да споделите опит :oops:

В моя списък няма никой , освен горе споменатия PC16F84(А), като гледам нямат док. от microchip за грешки, а аз поне не съм разбирал да съм попадал :) Иначе моя списък на ползвани пикове е и доста малък:
16F84A , 16F628A, 16F819

16F628A - защо ще гледам да го избягвам.
Unexpected program execution may occur when waking from Sleep
Workaround: Use HS clock mode.
иначе ако няма да ползвате sleep си заслужава

16F819 - еми откъде да започнем - прекалено много грешки в този чип , аз лично дори и новобранец не искам да се съобразявам с тях. Те да си нагласям програмта по тях - да ги заобикалям.
определено вече този пик няма да го взимам

Така че ми остана само PIC16F84A ... мда ...

А като гледам какво искам да правя ще ми трябват пик/ове стабилен с USART , TMR0 8bit + PS1:256 , TMR1 16bit + PS 1:?.

Като гледам май най-добре е да се ползва PIC16F877A , когато трябва периферия (USART,TMRx,etc) и когато не PIC16F84A :- ?

Сря Окт 19, 2005 12:52 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе гледай сега, колкото и да ги плюем, аз на масата си в момента имам 3 устройства с PIC12F675, PIC16F877A и PIC18F452. След като знам вече къде какви маймунджалъци правят, мога да ги използвам без да се страхувам, че ще оплескам някъде. Проблема както казва Цецо е не толкова в бъговете, колкото в тяхното скриване.
PIC16F877A се оказа здрава тупалка може да опиташ с него, има доста периферия, пробвай и 16F872, 873, 874 и 876, тe също са със сравнително малко бъгове, поне това показва опита ми 8)
Не сме единствените, които се сблъскваме с тези проблеми,CCS има специални настройки "Errata" за всички процесори, като например NOP след писане във флаша, NOP след Sleep и др. чието използване има ефект :wink:

Сря Окт 19, 2005 1:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля че спокойно можеш да стъпиш на F452. Вече е къде 7ма -8 ма ревизия. Естествено това не те спасява от четене на ератата - това важи за всеки Микрочип, а и за всеки процесор. Адски се чудя на хора с които споделям - в ератата пише, това онова и те ме питат "а какво е това ерата". Когато разберат че творението им работи на чист късмет, обикновенно следва репликата - "абе щом работи....". Не мога аз така.

Общо взето FXX2 са относително стабилни животни. Само дето вече ги спират от пройзводство. :)))

Сря Окт 19, 2005 9:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Реконструктор дори с моята правена електростатика успявам да ги извадя доста лесно от равновесие. Както описах при екранировка и подходящо опроводяване стават стабилни. Тогава с моята електростатика не мога да им повлия но аз тествам и с един голям траф с които правя дъга и включвам масата на тетваното устроиство към долния краи на намотката на трафа с която правя дъгата. На това почти нищо не може да издържи,правил съм го едно време за тестване на устройства с ТТЛ-ки. Има степени,регулира се с превключване на първичната намотка.
Значи екранирания вариант има устоичивост равностоина на MSP430 направен на макетна платка.

Супер, изглежда интересно. :) Дай няква скица на това у-во за смущения да си направя и аз (ако може).

Сря Окт 19, 2005 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
@Реконструктор, преди време попаднах на този линк http://www.aaroncake.net/circuits/hvgen.htm . Това е 30kV генератор, даже автора се е снимал като Лорд Вейдър с луминисцентни лампи, които се палят от високото напрежение, без да имат галваническа връзка с генератора.
Предполагам, че с такъв генератор ще можеш безпроблемно да изпържеш кой да е професор.

Сря Окт 19, 2005 10:46 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе въпроса е да го смущавам, не да го пържа. :)

Сря Окт 19, 2005 11:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Абе въпроса е да го смущавам, не да го пържа. :)

Волтовата дъга генерира достатъчно големи смущения. Имам един познат, който преди години прави такова у-во за смущения, като го пуснеше в офиса нямаше ПК в радиус от 3 метра който да не заспиваше. От експериментите стана ясно, че смущенията влизат в ПК през мишката и клавиатурата. Като ги махнахме, само мониторите се сгъваха, но ПК държаха.

Сря Окт 19, 2005 12:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не е много трудно да се направи. Аз ползвам 600W трансфорнатор дето е пренавит и има няколко секции на първичната намотка и 2 много дебели вторични, като ги превключвам регулирам мощноста на смущението. Дъгата я правя с електород от графит от голяма батерия волт и половина. При електростатиката е по сложно,там полввам TXO от TV и 3 каскади в паралел. Но не е мощно като лабораторния такъв с коото по принцип се работи.

Сря Окт 19, 2005 1:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мисля че спокойно можеш да стъпиш на F452. Вече е къде 7ма -8 ма ревизия. Естествено това не те спасява от четене на ератата - това важи за всеки Микрочип, а и за всеки процесор. Адски се чудя на хора с които споделям - в ератата пише, това онова и те ме питат "а какво е това ерата". Когато разберат че творението им работи на чист късмет, обикновенно следва репликата - "абе щом работи....". Не мога аз така.

Общо взето FXX2 са относително стабилни животни. Само дето вече ги спират от пройзводство. :)))

F452 ще го спират от производство ли ?!?! 8O
Таман заприлича на нещо ?!?!
Че аз го ползвам в три изделия... :roll:

Като си спомня навремето с какъв кеф си купих един такъв и реших: Ще работя на него.
Гледай приоритети на прекъсване иеееее голям кеф... :supz: Мда кефа беше наистина огромен... Като влезеше в прекъсване и така омотваше приоритетите си че че почти никога не излизаше от там... :finga:
Е в последствие това го оправиха.

Но тъпотията за която навремето (лето господне 1998-9) оревах света Майкрочипски си стои и в момента...
На лавината писма която им изпратих с въпроси по проблема отговора най накрая беше:
БЪГ нема!!! Но вие не използвайте точно този начин на работа с порт-а, ами с записване на число в порт-а...
Един вид то работи ама вие не го ползвайте. :D :D

Та става дума за така наречената операция Read Modify Write ....
Иначе казано на нашенски
пишеш командата
bsf PORTнекой си , бит некой си
И той става 1. Нооо.... От тук следва интересното.
пишеш след малко пак командата
bsf PORTсъщия, бит съседний на първия
И хоп изненада. И той става 1, но... предния е вече 0... 8O
Едно време това го правеше почти всеки порт от F серията а в момента проблема е ограничен само до изходите с отворен дрейн.

А напоследък се боря с 18F1320, направи ми впечатление че са подобрили USART модула...В сравнение с по старите. Сам си намира скороста на която работи... С едно уточнение че може и да е от 10-тия път, а може и изобщо да не я намери. Другото подобрение е следното : След като се изприказва TX шината увисва в едно такова никакво състояние (различно между 0v и 5v, обикновенно около 2v...) и следващ транфер е почти невъзможен. Е подобрението се оправя лесно с един резистор към +5v. :wink: :mrgreen: Не бяха много само 25 платки.... :toimonster: ](*,)

Чет Окт 20, 2005 11:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Лелееее да се чуди човек да се смее ли да се плаче :)

ей много е весело на моменти в тая тема, предлагам ви да се съберете и да издадете книга ,нещо от сорта на

пътеводител на pic майкрочипския ползвател

а може би програмист по-добре , а ?

и там да пишете тез историйки :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Съб Окт 22, 2005 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
Лелееее да се чуди човек да се смее ли да се плаче :)

ей много е весело на моменти в тая тема, предлагам ви да се съберете и да издадете книга ,нещо от сорта на

пътеводител на pic майкрочипския ползвател

а може би програмист по-добре , а ?

и там да пишете тез историйки :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Стига бе! То ша засенчи Стивън Кинг по брой ужаси на страница! 8O

Съб Окт 22, 2005 5:55 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 79 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща