| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: следене захранващата мрежа
Колкото и да е тежка флоат аритметиката, къв ти е проблема? Правиш изпълнение ала Microsoft - колкото повече толкова повече - плясваш някойя 80MHz-ова сметалка - няма начин да не му стигне вътъка - примерно на 8 битов пик най-бързото 32/24 делене дето съм виждал хваща около 500 цикъла. Понеже ползвам от време на време флоат библиотеки, съм забелязал че консумират средно по 2-3К (в 18-ките). Със синуси и ноздри да стигне 5-6 К. Едва ли една операция ще хваща повече от 1000 цикъла. Та при 10MIPS ще имаш 10к операции в секунда, което идва по 1000 операции за полупериод. И това при 8 битов процесор от най-кирливите. Един кьорав ПИК24 ще се справи в пъти по бързо от това.
|
| Пон Ное 21, 2011 9:58 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_seriesМного съм скаран с математиката .... ама с 8-ми клас до тука. Да питам - от това става ли нещо
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пон Ное 21, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
искаш да кажеш, че си в осми клас ли?
|
| Пон Ное 21, 2011 11:10 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да  Миналата година беше в 7-ми
|
| Вто Ное 22, 2011 9:50 am |
|
 |
|
mkrumov
Ранг: Минаващ
|
Мерси plameniv, вече го гледах и аз това и май ще се пробвам с него Друго което намерих е - http://openenergymonitor.org/emon/node/2. Т.е. не схемата, а идеята да се ползват hcpl-7520.
|
| Вто Ное 22, 2011 11:25 am |
|
 |
|
mitkoradev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 2:37 pm Мнения: 21 Местоположение: Варна
|
За сметки на син и кос - LookUP таблици , малко жертваш флаш, но той ще се намери по-лесно отколкото да се мъчи ПИК с тези флоатинг пойнт-и. Приемрно лоокъп с 256 стъпки период и интерполация, ако ти е нужна по-висока точност - отделни лоокъпи за отделните байтове - и при 32битови стойности няма да са нужни повече от около 4К. Почти съм убеден, че и точността ще задмине сериите на тейлър заради натрупването при тях на повече флоатинг пойнт грешки от повечето сметки . Ако флаша не достига с малко може да се съхрани четвърт период в някои таблици.
|
| Вто Ное 22, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е грешката от интерполацията ще е по-малка от грешката при смятането? Малко ме съмнява. Разликата ще е само в бързодействието ама както вече казах има досататъчно бързи и евтини сметалки за целта.
|
| Вто Ное 22, 2011 1:24 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
за 8-мо класник, разбирам да няма понятие ... ама "форумни богове" - да не знаят как се мери активна мощност и да дрънкат за глупости за sin/cos ... е срамота !
|
| Вто Ное 22, 2011 6:48 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Има нещо дето не знам  . Ел мери сметат АКТИВНА енергия с едни пикливи (няма нищо общо с PIC) процесори , като вършат и куп друга работа , управляват директно сегменти на LCD дисплей , пишат в епром , комуникират по IR ... мани друго ами и покриват стандарт с добра точност. Да ама никои не казава как. Някъде има ли код ... нещо да се хвана.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Вто Ное 22, 2011 8:18 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е какво има да и се смята на активната енергия... Освен това електромерите не смятат енергията - имат разни специализирани чипове дето се занимават с меренето на ток/напрежение - към процесора отиват само импулси по 1000 имп./kW. Даже като погледнеш електромера, мигането са импулсите към процесора.
|
| Вто Ное 22, 2011 9:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Форумните богове (и не само те) бъркат "активна" с "ефективна". Мисля, че обикновените електромери открай време си мерят второто. Ама тази математика не е за осмокласник и той ще-не ще трябва да си купи чипче 
|
| Вто Ное 22, 2011 11:03 pm |
|
 |
|
velio
|
Има бе, не си търсил. Тексас имат дори цял проект за електромер. Май Тексас бяха. Абе и други имат. Само потърси.
|
| Сря Ное 23, 2011 12:02 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Събиране и умножение се учат доста преди 8-ми клас ! Интегрирането е маааалко над 8-ми клас, ... но и то се свежда то събиране. Колкото до "активна", "реактивна", "пълна" мощност ... електромерите мерят "активната". Меренето (плащането) на реактивна мощност е за наказване на (големите) потребителите за загубите в преносната мрежа (пълната мощност е "почти" безсмислено понятие - осмисля се само от cos(fi), не че и то е нещо реално  ) Бонго: Съмнявам се че знаеш разликата между "активна" и "ефективна" (не че има значение)! PS: Механичните електромери са механични интегратори на моментната активна мощност (по конструкция). Sin/Cos са математически функции - нямат нищо общо с реалността. Теоретически и пикоборец с миризлив пик, може да направи електромер ... (пази боже  )
|
| Сря Ное 23, 2011 12:20 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Би ли ни/му обяснил разликата по-подробно 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Ное 23, 2011 1:01 pm |
|
 |
|
ps66
|
Не заслужаваш ама  : разликата е голяма - едното го има ("активна" можност), а другото го няма ("ефективна" мощност - говорим за ел. енергия за единица време, а не за дърва за огрев)
|
| Сря Ное 23, 2011 1:14 pm |
|
|