Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
акселератор и ПИК контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение акселератор и ПИК контролер
Здравейте след като вече няколко месеца се радвам на предния проект за който искам да благодаря на всички от форума ... ми се иска да си поиграя малко със асцелерометрите... като идеята ми е примерно се направи устройство което като засече по рязко намаляне на скороста на автомобила примерно да включва аварийките или да мигат стоповете или нещо такова :)

но понеже съм малко бос по тая теми искам да питам с кой модел акслелератор би се работило по лесно
ММА7361
ADXL345

единия дава различни волтажи при различно натоварване на осите които се мерят със аналоговите входове на пика - но примерите които видях са все за 1ос което ме води до мисълта че може и да неможе да се следят 3те оси едновременно или би било по трудно
другия е със сериал дата връзка която не ми е много ясно катко и как се нарича при пиковете.... но понеже и по двете съм на 0 ако със тази връзка е по лесно за боравене да почвам да чета за нея ....

та засега това .. .след време разбирасе ще има още много въпроси :D

Чет Ное 24, 2011 8:07 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: акселератор и ПИК контролер
Нямам идея за акселерометрите, но и аз съм си мислил по въпроса и все ми се струва, че по добре да се следи текущата скорост през интерфейса на ECU в колата, и при рязко спадане на скоростта тогава да включваш аварийните.

Чет Ное 24, 2011 8:14 pm
Профил

тогава се иска пипане по колата и работи ... неможеш да го дадеш на приятел да си сложи и той.... а това си е автономно айде примерно само дублираш бутона на аврийките.. пък и имам още няколко идеи за аскселерометрите и ми се иска така да се запознаем :) затова питам за лесния път :)

иначе ако се гледа скороста незнам тя може и да е бавна .... не съм забелязал на москвича като натепеш спирачак да плокират гумите да пада на 0 преди да е спряла колата

Чет Ное 24, 2011 8:31 pm
Профил

Е няма 0-та да чакаш.. Ще вземаш показанието за скорост през определен период от време, и ще гледаш разликата м/у 2 замервания. Ако са по големи от някаква константа (опитно да кажем установена), то - пускаш аварийни.

Чет Ное 24, 2011 8:50 pm
Профил

Що не го закачиш датчика на педала. Така хем ще регистрираш наистина екстремни натискания, хем тестването ще ти е по-лесно.

Чет Ное 24, 2011 9:05 pm
Профил

защото още незнам дали ще мога да се справя със акселерометъра .. .затова и питам със кой по лесно ще се борави.... какъв е точно този куникацион дата порт и как се взимат данните от него .... като го покарам като се видя какви данни показва той ще се види дали има нужда да се следи и педала , километража или други :)
иначе ме радва че има и други които са мислили по идеята

Чет Ное 24, 2011 10:58 pm
Профил

Според мен добре си се насочил към акселерометъра. По-лесно решение ми се вижда от това да се свързваш към педала на спирачката или скоростомера.

Аз съм ползвал ММА7455L, който е с I2C, като твоя втория вариант, но на Freescale. Специално за случая с аварийните няма да ти се наложи да мериш даже ускорението. Можеш първоначално да зададеш някакви прагове, и после той ще ти дава външно прекъсване на един пин.

Не му мисли много, вземай един и почвай. Доста са евтини, само че в малко кофти корпус LGA14, та за начало по-добре времи с breakout board.

Поздрави,
Радо

Чет Ное 24, 2011 11:19 pm
Профил
Аватар

Акселерометъра няма никаква философия. Особенно новите дето направо са с цифров интерфейс - пускаш ги и те почват да ти мятат данни за трите оси. За да е още по лесно повечето имат вариант да им настроиш праг над който да генерират прекъсване. И тогава ептен нищо не се иска да правиш в твоя случай :)

Пет Ное 25, 2011 11:00 am
Профил ICQ

Предвид въпросите, най-ще ти е лесно ако си избереш акселерометър с аналогов изход. Хем можеш да тестваш без микроконтролер, хем можеш да гледаш с мултиметър или осцилоскоп сигналите.
Иначе колегите да имат предвид че дори и да ползва само изхода за прекъсване, нали пак ще му трябва комуникация да зададе регистрите.
Сега дали има такива с аналогов изход - ми има, ама си иска търсене. В ebay може да се намери нещо с бреакаут платка. Или при Олимекс?
Edit: може би това: http://www.adafruit.com/products/163

Пет Ное 25, 2011 6:35 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Има има, аз си бях купил на времето 4 броя MMA7260QT :) с аналогови изходи и 3 оси, само че са QFN16

Пет Ное 25, 2011 6:59 pm
Профил
Аватар

pachuka,

1.Зарежи ги аналоговите акселерометри. Преди години ползвахме аналогов на Freescale. Май беше ММА7260Q. Поне на двайсетина им замина Z-канала както си работят на платката. Не открихме причината и се отказах от тях.
От тогава ползвам само MMA7455L пак на Freescale. Бройката е стотици и то без проблем.
Кеф ти SPI, кеф ти I2C интерфейс. Има регистри за автоматично нулиране на офсета, 8 или 10-битов режим на данните и обхвати 2, 4 и 8g.

2. Не си и помисляй да се свързваш към ЕКУ-то на колата, поне на този (за тебе етап).

3.Въобще не се чуди. Ако нямаш готова платка за него - лепиш го по гръб и запояваш жички към падовете. Независимо от малкия корпус, падовете са относително големи.

4. Кой професор ще използваш и с какъв компир (компилатор) работиш?

Нед Ное 27, 2011 4:22 pm
Профил

за компилатори досега съм ползвал lmplab hi tech c и picc ccs
за контролер не съм избрал още, най много съм работил със 16f627a но той няма spi .. та ще е някое PICче понеже там ще ми е ясно след като получа данните от акселерометара какво да ги правя :)

иначе значи мисля това да взема
http://www.ebay.com/itm/MMA7455-Acceler ... 333wt_1163
тука в бг не видях да се продават някъде... та ако има нещо по изгодно моля кажете

за връзката между контролера и а акселерометъра ясно има схеми из нета... но не видях някакъв примерен код, как да се извлечат стойностите от по h,Y,Z от акселерометъра

Вто Дек 06, 2011 6:32 pm
Профил
Аватар

Споко ...
Когато си готов да наливаш акъл на професора или имаш проблем със свързването - свирни!

Сря Дек 07, 2011 9:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Аз съм правил такова преди няколко години. Беше даже в два варианта - с един лед дето мига или с редичка дето си мени дължината съобразно негативното ускорение (на картинката). MMA7260QT беше сензора, той се вижда долу, а микрото беше един от малките PSoC. С него целия сорс беше към 50-на реда.

Прикачени файлове:
IMG0192A.jpg
IMG0192A.jpg [ 53.06 KiB | Прегледано 2647 пъти ]
Пет Дек 09, 2011 10:37 am
Профил

ако се движиш по надолнище показва ли нещо?

Пет Дек 09, 2011 11:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща