Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за заземяване 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Въпрос за заземяване
Здравейте. Карат ме да правя накякво заземяване за антистатични гривни.Не съм правил такова нито имам представа какво трябва да се замери. Трябва да се свърже в зануляването на контакта.То си е на отделен кабел обаче дава връзка с нулата като го меря , явно някъде извън офиса.Викахме една фирма дето се занимава с такива неща да прави замервания.Уж всичко добре , обаче вече 4 дена не издават сертификат - не знаели по каква точка да го формулират.Нещо ми намириста трази работа.

Пет Дек 16, 2011 7:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за заземяване
Единия от поялниците ми има такова нещо. Гривничка която си я слагаш докато запояваш и се включва в букса на поялника.

Пет Дек 16, 2011 10:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Е ти какво искаш - да имаш 10Мома съпротивление ли?

Още по добре - 4-5 ома е супер между земя и нула, и какво му мислиш - връзвай си гривните към земята и споко. Явно има добро заземление инсталацията.

Пет Дек 16, 2011 10:41 pm
Профил ICQ

Мисля, че тук бъркаш. Трябва да се измери съпротивлението на заземяващия проводник. Има специални уреди за това. Вече зависи на кой стандарт и за какво искаш да отговориш. Имам някакви бегли спомени, че шината за заземяване на базова станция за GSM трябва да е под 10 ома, това по CELENEC "незнам_си_колко".

Пет Дек 16, 2011 10:53 pm
Профил
Аватар

От десетилетия чакам тази тема: заземяване в държавата на зануляването \:D/ Ако искаш сертификат - завещай го на внуците.
raven_feather доколкото разбирам иска да не му горят чарковете от статично електричество. Най-правилното е плотът да е поне малко проводим (подът и той малко), гривничките свързани към плота и той... по добре към водопровода отколкото към нулата!

Ако държиш на здравето на работещите гривничките да минават през мегаомови резистори непробиващи се до 10кВ. Ако държиш на здравето на чарковете ръгни в паралел 100пФ/10кВ кондензатор. Не ме питайте откъде ми хрумна това!!!

Сертификат - не по този начин - мерене на занулявания.

Съб Дек 17, 2011 1:45 am
Профил
Аватар

Хммм, и мене ме бяха налегнали Бонговите мисли за персонала и HV мегаомовите резистори
(макар понякога и печено да си трябва, ей го Коледа иде :D ).

Обаче водопроводът ако и да изглежда - и да е - добре в много случаи понякога не е.
Веднъж на "Гурко" един дебил беше прекъснал тръбата надолу от себе си и беше пуснал
фаза за тия нагоре по тръбите... Освен да се е правел на дебил а да му се е ядяло
печено, разбира се, може и да го подценявам :D .
Не знам дали и без дебилие нещо подобно не може да стане, да се вдигне съпротивлението
в някои тръби на снадките, модернизация с пластмасови участъци и т.н., не бих бил
спокоен да го ползвам за дълго.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 17, 2011 8:39 am
Профил WWW
Аватар

raven_feather написа:
Здравейте. Карат ме да правя накякво заземяване за антистатични гривни.Не съм правил такова нито имам представа какво трябва да се замери. Трябва да се свърже в зануляването на контакта.То си е на отделен кабел обаче дава връзка с нулата като го меря , явно някъде извън офиса.Викахме една фирма дето се занимава с такива неща да прави замервания.Уж всичко добре , обаче вече 4 дена не издават сертификат - не знаели по каква точка да го формулират.Нещо ми намириста трази работа.

Всичко си е съвсем нормално! От доста години всички нови инсталации в БГ се правят по трипроводна схема на свързване. Ако офиса ви е в нова сграда и при вас задължително е така. Защитните клеми на контактите не са занулени, а заземени. Това е изискване за да работи ДТЗ. Между нулата и заземяването естествено има връзка, но тя е в главното ел.табло. Не разбирам какъв сертификат ти трябва, ако сградата има акт 16 и приемателен протокол. Ако умниците от охрана на труда все пак напират много, ще викнете фирмата да ви провери заземяването и да ви издаде документ, че то отговаря на наредбата.

Съб Дек 17, 2011 10:22 am
Профил WWW

Lupus написа:
ще викнете фирмата да ви провери заземяването и да ви издаде документ, че то отговаря на наредбата.

мисля че Дядо Боре беше дал линк към въпросната наредба с 3000 и кусур члена... Не 4, ами 40 дена няма да са достатъчни за да се провери дали отговаряш на подобна наредба ;-)

Съб Дек 17, 2011 12:50 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...Най-правилното е плотът да е поне малко проводим (подът и той малко), гривничките свързани към плота и той... по добре към водопровода отколкото към нулата...

Не става ясно полипропиленов, полиетиленов или PVC водопровод имаш предвид? Към кой ще работи по-добре? :D

Съб Дек 17, 2011 1:36 pm
Профил
Аватар

Бонго - почти всяко ново строителство вече се прави 3-проводно и контактите са занулени само в старите сгради... Ама за сметката на това пак новото строителство се прави с PP, PE, PVC тръби ... иии совите не са това което са :)

Съб Дек 17, 2011 7:42 pm
Профил ICQ

За всички наивни хора които си мислят че всички нови сгради са заземени, уви не, това че е трипроводно няма никакво значение, да трипроводно е, и в таблото са обединени. Много зор е нужен да накараш тия които те присъединяват да ти изпълнят наистина правилно реализирана инсталация. Ако се погледне обективно, нито една от TN системите не предвижда локално заземяване. Старите сгради са TN-C, новите задължително са TN-S или TN-C-S да обаче нито една от тях не с еизпълнява както е редно, и трите системи предвиждат заземяване САМО на звезден център, а тук се прави и връзка с локално заземяване, т.е. ситемата става нещо измислено, когато трафопоста ти е на 200-300 м, и си заземен и там, и при теб по нулевия проводник започват да се случват странни неща. Това което си е най чисто си е TT но тук в BG много рядко е да видиш подобна схема.
А относно въпроса, това което аз съм праивл е отделно заземяване,това е най-добрият вариант, заземяване за мълниезащита, заземяване за силовите контакти, и заземяване за комуникационната система там влизат и всякакви такива допълнителни заземки.

Съб Дек 17, 2011 8:21 pm
Профил
Аватар

Това, че не всички се изпълняват както трябва си е факт - ама то си е типично български маниер нещата да се правят кой както си знае. А и тия дето работят по строежите толкова могат. Аз сега работя с едни дето ел.техника им е баш такъв дървен философ - нам кво било по БДС, пък нам кво си не било тъй. Пък колко пъти ми идва да му счупя твърдоглавото канче дето ходя много рядко там. А единия колега два пъти са го хващали и изнасяли на далеч, че да не го утрепе.

Съб Дек 17, 2011 8:45 pm
Профил ICQ

Те в България нещата почват да се проверяват дали са както трябва направени след като стане някой инцидент - примери колкото искаш.По принцип май няма да ги слагаме тия гривни ,ама ей така да има.То като си накупил ефтини интегрални схеми боклуци и с гривна и без гривна пак не работят :) от 180, 60 за смяна.Ама шефа германец знае, и сега праща от хубавите ,че да не ги сменям трети път :)).

Съб Дек 17, 2011 9:03 pm
Профил

Бе вече както е три проводно инцидент няма как да стане, проблема вече не е в безопасносттаа по скоро в качеството, с тия импулсни захранвания навсякъде и то повечето от тях скалъпени от недорасли китайчета инжинери, където нито сертификатите им гарантират нещо а дори и да е минало някаква серттификация се е постигнала с един куп патерици по схема/кутия, е доста кофти.
Иначе диференциални защити се слагат вече масово, друг е въпросът че не е редно една защита да се слага на 50 контакта ама и това съм виждал, от другза страна пък такава защита в UPS-ната си мрежа не бих сложил, има захранвания които успяват да я задействат и човек няма избор дали да изпозлва тях или други.

А конкретно на въпроса, аз мисля че тия гривни не се заземяват директно, доколкото си спомням бях гледал в някакъв каталог такива компоненти, и ако не се лъжа има едни кутуики които се заземяват а гривната се включва към тях, и вътре в тях предполагам има резистор и кондензатор като тези за които пише бонго.

Съб Дек 17, 2011 9:54 pm
Профил
Аватар

Това с гривните няма нищо общо със заземлението на мрежата. Важна е само връзката тяло (ръце) и работната маса. При сух въздух в стаята (зима и парно), и подова настилка нпр мокет - гарантирано се генерират хиляди волти напрежение, само от пресичане на стаята. Тогава е важно, преди да пипнеш елемента, да си изравнил потенциала

Пон Дек 19, 2011 12:41 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща