Отговори на тема  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Измерване след DC-DC конвертор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Измерване след DC-DC конвертор
Ми прилича си на някакво автонулиране както Емил казва, нещо такова ще е.

То нали и ти (Цецо) беше правил нещо такова на първия си вариант?

Това с многото битове ми прилича на тотална безмислица, едва ли шумовете
в системата биха осмислили и 12 бита (с това автонулиране). Ама поне в първия
вариант да го направи човек с колкото може повече та да види кое къде е а после
да поевтинява ако има смисъл от поевтиняването е добър подход та що да не са
и много (едва ли цената на ADC-то ще е съществена част от цената на крайното
устройство).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Дек 28, 2011 3:34 pm
Профил WWW

Идеята на многото битове е да се измери достатъчно точно разликата в приетите светлинни сигнали от двата светодиодни източника. Точно тази разлика носи инфото за кислородното насищане на кръвта (,а тя може и да е много малка).
От друга страна - с многото битове може да се "опрости" хардуера, като коментираните по-горе схемотехнически решения се заменят със софтуерни.
Шумовете (светлинни и електрически) до известна степен могат да се "борят" и софтуерно.

Освен "щипки" за пръст - виждал съм щипки и "лепенки" и за ухо. Защипват се (или се залепват двустранно) на меката част на ухото. Разбира се "лепенките" са за еднократна употреба.

Сря Дек 28, 2011 8:35 pm
Профил
Аватар

А бе знам за какво са многото битове ама ще трябва да се поозориш за да ме убедиш,
че във фотодиодите шумът е и под 1 LSB на 12 бита (по-скоро бих очаквал да е 1 LSB на 10 бита
че и надолу). А под нивото на шума битовете вместо да ги взимаш от ADC-то можеш
да си ги измисляш и пишеш и ти с тебешира на дъската, все същия резултат ще получаваш :) .

Сря Дек 28, 2011 9:12 pm
Профил WWW

Нямах предвид собствените шумове във фотодиода, а необходимостта да се премери "по-отчетливо" разликата на приетите сигнали от фото-диода при осветяването му с двата светодиода.

Нямам опит с прецизни измервания с оптико-електронни прибори и не знам колко шумят. Вероятно имаш право за собствените шумове. Тук обаче говорим не-толкова за абсолютно измерване, а за относително ... (дано съм го обяснил достатъчно ясно)

Сря Дек 28, 2011 9:52 pm
Профил
Аватар

Забравихте да дадете работа на ключа към маса. И едва ли са ръгнали транзистор за по-евтино, на всичко отгоре е шунтиран със 100 кОма.
Бооже, колко мъка има по този свят :)
Понеже не вярвам разработчиците на схемата да са били толкова наясно с аналоговщината, че да направят толкова сложна компенсация (при 20 битово АЦП) щукна ми далеч по-прозаичният вариант: полевакът се ползва за измерване на офсета на ОУ-то. И с малко късмет и осцилограми може да го ползват и за други цели...

Едит: разлика че разлика: ами ако транзисторът нулира кондензатора при единия светодиод - при включване на другия можеш да измериш само разликата. Ключът към маса може да го играе к'во ли не, напр. при автодиагностиката. И т.н.

Последна промяна bongo_x2 на Сря Дек 28, 2011 10:00 pm, променена общо 1 път

Сря Дек 28, 2011 9:53 pm
Профил
Аватар

Достатъчно ясно го обясняваш.
Но и относителното измерване се ограничава от шума по съвсем същия начин,
ако мериш разликата между
(A+N1)-(B+N2)=V където A и B са двата отчета а N1 и N2 грешките от шум при всяка
от тях очевидно общата грешка може да достигне сумата от двете (всъщност шумовете се
сумират под корен де ама не за това става дума).
Та няма как да се издърпаш сам за косата нагоре :) .

Сря Дек 28, 2011 9:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Да си продължа:
А бе кърпено е и толкова!!!
Компенсацията на околната осветеност (макар и непрецизна) трябва да става още във входния усълвател. Оттам нататък - цифрово.

Едит: освен това нещо не ми се връзва със спомените ми от едно време, вярно че точно такова не съм правил.
Сега ме мързи ама написах нещо на чичко гугъл и ето к'во бих прочел (особено началото на третия линк) и все пак бих го направил мноого по-различно.
http://www.compeljournal.ru/enews/2008/5/10
http://www.kit-e.ru/articles/usil/2009_02_46.php
http://www.kit-e.ru/articles/usil/2009_03_46.php
На руски е защото търсих това което навремето имах на български ама :(

Сря Дек 28, 2011 10:05 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
(A+N1)-(B+N2)=V където A и B са двата отчета а N1 и N2 грешките от шум при всяка
от тях очевидно общата грешка може да достигне сумата от двете (всъщност шумовете се

Имай предвид, че сатурацията се мери с много интегриране/осредняване. Под много разбирай наистина много. Резултата се дисплейва на екрана веднъж на 8-10 секунди и повече. Тогава вече повечето битове придобиват смисъл, нали :)

Модула който е показан на тези схеми е поне на 10 тина години като схемно решение. Последния, който гледах, най-ново поколение беше с 24 битово АЦП, Блекфин и още 2 допълнителни контролера върху него. Глупавото е, че върши същата работа като един апарат който имам и е на 20 години с 12 битово АЦП :) Демек показва едно число между 90 и 100%, като за докторите няколко % не са от значение, важното е да е над 90 :)

Чет Дек 29, 2011 12:01 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
tgi написа:

Имай предвид, че сатурацията се мери с много интегриране/осредняване. Под много разбирай наистина много. Резултата се дисплейва на екрана веднъж на 8-10 секунди и повече. Тогава вече повечето битове придобиват смисъл, нали :)
...

Да, така е, това е наистина много филтриране дори за бавните (и най-гадни) шумове.

Чет Дек 29, 2011 12:42 am
Профил WWW

emilvtc написа:
Ето как според мен работи:
При изгасени светодиоди (и двата)- транзистора Q15 е отпушен, аналоговия ключ към маса преди кондензатора (пинове 10 и 11)е отворен, а този към изхода на фотоприемниковия усилвател е затворен (пинове 6 и 7).

така е...

Цитат:
Така на изхода (пин 1) на ОУ IC40 има постоянно ниво определено от паразитно проникналата светлина към фотоприемника.

на пин 1 винаги имаш пълния спектър на сигнала. Въпросът е, че този сигнал след това отива към low pass филтъра образуван от R59-C90. Така върху Ц90 имаш входния сигнал орязан до около 1.5kHz. Защо до 1.5kHz - не знам... Може да режат "фонови шумове", макар че по-скоро режат собствените си шумове, защото те щракат с малко повече от 1.5kHz.

Цитат:
Това постоянно ниво зарежда кондензатора С90 и се "запомня" в него.
Преди някой от светодиодите да се "светне" - транзистора се запушва.
Като се "светне" някой от светодиодите - върху резистора R56 ще се появи пад на напрежение, който се дължи САМО на светлината на светодиода попаднала върху фотоприемника - изключвайки фоновата паразитна околна светлина.

Така е, само че по-точно казано C90-R56 образуват филтър, демек от low pass на 1.5 килохерц се превключва на high pass 1.5 херц.
Просто режат до 1.5 херца. дали това е само DC или изрязват и пулса не знам...

Интересно, обаче е защо все пак цъкат филтрите... Ако идеята беше да измерят всичко без DC -> ми няма нужда да от Q15....
Цъкането прави всяко измерване от абсолютно в относително спрямо последния "запомнен" фон.
Значи "нулираме" и мерим изменението в рамките на 10-20uS. За толкова малък интервал от време, ще имаме съществено изменение само ако във входния сигнал има сравнително високи честоти. Най-добре ще се хванат 50-100kHz. Очевидно ако има фонов шум с честота 50-100Hz той няма да направи почти никакво изменение. Абе единственото сериозно изменение в рамките на тия 10uS трябва да е включването на нашия светодиод...

Да обобщя - най-важния "филтър" е цъкането, то отсява не само фона, ами и голяма част от нискочестотните шумове. Като времето между нулирането и меренето е изключително важно (определя честота на филтъра).
За да работи цъкането обаче ни трябва и тоя филтър на 1.5 килохерца спрямо който нулираме. Неговата честота - ясна, колкото по-висока по-добре, ама не повече от половината от честотата на цъкането. И третия филтър пуска всичко без DC щото по него време мерим изменение...

Цитат:
Та според мен - това е идеята... Не го гледай като "филтър", а като система за "изключване" на фоновата осветеност от измерването.

А пък според мен трябва да се разглежда като филтри ;-)

Чет Дек 29, 2011 1:02 am
Профил

Точно с това не знам, но с други приложения и IR фотодиоди съм срещал доста източници на шум, или по скоро смущения. Не мисля че проблема му е шумът от самите фотодиоди, но без значение, ако е шум достатъчно на брой измервания дори след просто усредняване подобряват значително отношението сигнал/шум (t/sqr(t)), т.е. има си смисъл от повечето битове.

Чет Дек 29, 2011 5:17 am
Профил

miro_atc написа:

Така е, само че по-точно казано C90-R56 образуват филтър, демек от low pass на 1.5 килохерц се превключва на high pass 1.5 херц.
Просто режат до 1.5 херца. дали това е само DC или изрязват и пулса не знам...

Интересно, обаче е защо все пак цъкат филтрите... Ако идеята беше да измерят всичко без DC -> ми няма нужда да от Q15....
Цъкането прави всяко измерване от абсолютно в относително спрямо последния "запомнен" фон.
Значи "нулираме" и мерим изменението в рамките на 10-20uS. За толкова малък интервал от време, ще имаме съществено изменение само ако във входния сигнал има сравнително високи честоти.
...
Абе единственото сериозно изменение в рамките на тия 10uS трябва да е включването на нашия светодиод...

Добре де, а защо не разгледате R59 като токоограничаващ резистор на зарядните/разрядни токове на С90 ? Според мен точно това му е идеята. Иначе може да се превишат максималните токове през ключовете и изходния ток на ОУ (пин 1).

Без Q15 няма как да елиминираме DC съставката, при това без да натрупаме грешка от интегрирането на входа по време на "светнат" светодиод.

Нещата едва ли са чак толкова сложни :-)

Чет Дек 29, 2011 11:08 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...
Добре де, а защо не разгледате R59 като токоограничаващ резистор на зарядните/разрядни токове на С90 ? Според мен точно това му е идеята.

Точно такъв е.
Цитат:
Иначе може да се превишат максималните токове през ключовете и изходния ток на ОУ (пин 1).

За максималния ток едва ли някой толкова се е закахърил но върху тия 100 нанофарада към маса
през FET-а със сигурност ще опищи орталъка :D .

[edit] Не били 100n а 1 uF, ама то все тая в тоя контекст [/edit]

Чет Дек 29, 2011 11:34 am
Профил WWW

emilvtc написа:

Добре де, а защо не разгледате R59 като токоограничаващ резистор на зарядните/разрядни токове на С90 ? Според мен точно това му е идеята. Иначе може да се превишат максималните токове през ключовете и изходния ток на ОУ (пин 1).

Ами помисли малко... Защо ще правиш ток, че после да се налага да го ограничаваш? После кой той ограничаваш? Постоянният? Ами то няма такъв, той е нула! От стойността на резистора зависи дали ще ограничаваш на 1 на 10 или 100 кХц...
Както и да го въртиш и сучеш, схемата се смята като филтър. Иначе стойностите трябва да си ги смучеш от пръстите.

Има сигурно много начини да се измери кислорода. Аз не съм в час и не знам кой метод е по-добър. Примерно дали ще мериш сигнала и софтуерно ще смяташ разлики или както те са го направили хардуерно да се нулира зависи от самия сигнал. Ако фона ти е примерно 1 волт и като светнеш става 5 волта ми може и софтуерно. Но ако на фона на 1 волт имаш промяна е 10 миливолта, тогава софтуерната разлика ти е от порядъка на няколко LSB и ще имаш много сериозна грешка. В тоя случай много по-добре да "нулираш" хардуерно така че АЦП-то да мери само миливолтите. Полезният сигнал ти е вече в целия диапазон на АЦП-то и се получава много по-голяма точност.

Иначе за филтрите в тая тема още от първия пост ви казвам, че са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ. Може и безброй измервания да се направят, ако в тях има грешни данни софтуера няма как да ви даде голяма точност. Софтуерът работи на принципа на статистистиката - получаваш примерно 99% вероятност. Но едно е измерване, друго статистика. Има принципна разлика между двете.
Но дори и за статистика пак трябва да имаш измервания и най-вече да знаеш какво аджеба си измерил. Иначе статистистиката ще ти даде свинксо със зеле.
А в случая се мери делта-V за делта-t, където делта-V не е просто разлика между две стойности. Едната стойност ти е нивото на осветеността, орязан/осреднен на 1.5kHz. А другата стойност ти е близка до моментната, но също орязана (отдолу няма DC, отгоре ОУ40 предполагам реже). Самото делта-t също реже и в крайна сметка като измервания се получават стойности за точно определен спектър.
От там насетне софтуера като знае какво точно е измерено може чрез статистика и математика да изкара каквото го интересува. Но за да бакча добре софтуера все пак е важно да му се подава по-малко шум и повече смислени данни. А това значи добре сметнати филтри ;-)

Чет Дек 29, 2011 1:38 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Здравейте,

ЧНГ на всички !

видях че темата много е набъбнала, аз нямах достъп до интернет извесно време, ето малко разяснения какво се опитвам да направя - да следя мрежовото ми захранване (220V) и да го логвам.
Причини да го правя - колкото искате, като целта е да имам мое основание да се занимавам с енергото, че явно нещата не са както трябва.
Ползвам това:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/texasinstruments/3650.pdf
или по-точно фиг. 8
Целта е да измервам аплитуда, не да следя сигнала, но изхода ми играеше с около 250mv.
След RC филтъра нещата са приемливи - играе с около 10mv.
DC-DC конвертора е 722 - както на схемата.
Цялото у-во вече работи 2-ра седмица, отчетените напражения са от 192V до 236V.
Измерваното напрежение е еднакво както с мултицет. В един пост прочетох че това не е гаранция за точност - да, но за поставената цел мисля че е достатъчна точност.
Ще посъбера данни около месец, не сам решил колко и ако имам основание да се занимавам с енергото, ще посикам да идват да си мерят и да решават проблема.
А пък за в бъдеще, идеята ми е да сложа 1-2 контакотора и да го ползвам това у-во и за защита от високо напрежение - примерно ако мине над 239V да изключва централно. Само дето не знам дали така се прави, с контактори или има друг вариант.
Но ще чета и питам и така.

Мерси на всички.

Вто Яну 03, 2012 12:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща