|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:48 pm
Какви ви са очакванията за новата ХХг?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Какви ви са очакванията за новата ХХг?
Имаше подобна тема тук преди 2-3 години... май е нормално покрай празниците човек да си направи някаква равносметка и/или планове  Всъщност, истината е че седнах на компютъра с чаша вино, не за да бачкам естествено. Но без да искам пак попаднах на няколко сериозни анализа и вместо да се забавлявам се замислих накъде отива света. Не говоря за "свършека" или "кризата", тия теми ми втръснаха нещо. Давам си сметка, че нашият бранш е в един много деликатен стадий и наистина ни очакват интересни времена... Започнах с една новина - Allwinner (основнен доставчик на чипове за китайски буци и таблети) пускат нов куртекс на цена 4.99$. На пръв поглед нищо интересно, тъй като те в момента продават куртексите на 7$, а пък каубойците анонсираха някакъв ОМАР на 5$. Но от това "нищо особено" следват няколко прогнози. Първо наистина цената на таблетите/буците скоро ще слезе под психологическата бариера от 100$. А компютърът за бедняци беше такава мечта... ей я на, сбъдна се! Но за мен по-интересна е психологическата бариера от 5$. Вече не говорим за просто някакъв гол процесор, а за Soc с full-HD видео, аудио... абе всичко. Но цената... цената е интересна! На пръв поглед е под себестойност. Всъщност и на втори поглед е пак под себестойност. С тая цена трудно може да се издържа каквото и да е било R&D, това покрива само произвоство и то производство в милиарден тираж. Малко история - до скоро, производителите на процесори имаха пълен контрол от дизайна до производството. В момента нещата са доста специализирани. Едни правят дизайн, други разни IP-та, после EDA и накрая някакъв процес и фабрика. Фирмите се специализират, това беше една от прогнозата на АРМ те и затова казаха, че в никакъв случай и никакви обстоятелства няма да правят чипове. Интересна стратегия... но тя прави особена "фуния". От единия край фунията е много широка - на практика в момента всеки може да направи "собствен" процесор. Даже руснаците пуснаха някакъв АРМ. Купуваш си няколко IP-та (не е задължително да са АРМ), поръчваш си чипа и стига да намериш пазар и си в джаза. Но да се върна на фунията - от другия край тя се стеснява. Ако търсите 90nm фабрика има доста. На 65 вече са сигурно 20-30. А ако слезем под 30nm фабриките са само 4 мисля. И по интересното е, че прогнозите са за още по-голямо стесняване в бъдеще. Производството става монополно. Много вероятно подобно нещо да сполети и дизайна на процесори. Ако в обозримо бъдеще конкуренцията на АРМ не направи нищо, ще си имаме един як монополист. Разбира се, винаги ще има и нови играчи дето ще се опитват... Но монополът е нещото дето забява развитието. Друга причина за по-забавено развитие е усещането, че технологиите са вече "на ръба". Всеки по-сериозен нов пробив би изсквал много сериозни инвестиции, които обаче са непосилни за дребни играчи. А големите монополисти нямат интерес като нямат конкуренция. Та не знам за вас, ама моите очаквания са за едно поукротяване на топката с технологиите... Другата спирачка е липсата на фантазия. Пак от едн филмче с АРМ, те разглеждат развитието на няколко етапа. Първият е идеята за персонален компютър и някакво подобие на портативно емебедед устройство. Вторият е да се закичат разни интерфейси. Третият истински мобилни устройства с интернет свързаност. В момента сме в този етап. Следващият етап е заличаване на границата между мобилните и настолните. Демек телефона да се различа от компютъра само на външен вид, но да е мощен и евенутално по-умен от сегашните компютри. Въпросът е, че досега технологиите са били спирачка, но са имали мечти. И преди 30 години са си мечтали за портативен компютър, даже е имало такива (с няколко куфара батерии). И цялото развитие е било свързано с тия мечти. Сега обаче за какво да мечтаем? За компютър имплантиран в задника на всеки? Ех, все още има разни "несбъднати" фантазии, но като цяло тенденцията е компютрите да станат част от ежедневието, а не от мечтите. И освен ако не стане някакъв пробив при изкуствения интелект. мисля че професията ни ще стане малко по-малко престижна. Но в краткосрочен план очаквам бум... Скоро всеки човек на планетата ще има комютър смартфон или таблет или от всичките по няколко. Та подобно на звездите, професията ни преди да залезе може да поизбухне още. Единственото което ме притеснява монополизацията. Демек идват убави години, но може би не за всички... Разбира се, надявам се тук присъстващите да сме изтеглили правилното късметче от баницата, или поне да се ориентираме овреме  Това са ми очакванията, интересно ми е да чуя вашите.
|
| Нед Яну 01, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Какви ви са очакванията за новата ХХг?
Аз имам едно твърдо очакване - продължава ли да има софтуер, ще има проблеми.
|
| Пон Яну 02, 2012 1:09 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ни се кахърете, бре! Знаете ли колко струва една платка-таймер за миячка на чинии?! Приземяване, братче, приземяване! Ха, ха, ха!
Бъзикам се естествено ама перспективата е на затъпяване, така че който може ще го търсят. За какво обаче...
|
| Пон Яну 02, 2012 3:29 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз очаквам много несбъднати очаквания. Миро, нещата не са толкова велики колкото изглеждат. Пуснали $5 SoC. Е и? Даже таблетите да станат и по $15 парчето ти колко ще си вземеш? Десет? Пазарът в момента е хипер-наситен и (почти) всичко дето се изкарва е еволюционно но не революционно. Следвайки тая крива на развитие съвсем скоро ще стигнем точката когато производителите просто няма да могат да произвеждат толкова евтино, колкото го продават за да бият конкуренцията и тогава... абе стой и гледай как се пукат балони 
|
| Пон Яну 02, 2012 9:33 am |
|
 |
|
zaphod
|
а кой е нашия бранш? всички ползваме микроконтролери и чипове, но ги прилагаме в съвсем различни браншове. аз лично намирам за "моя бранш" областта където се прилагат продуктите ми, а не областта на средствата които ползвам за създаването им - микроконтролери, осцилоскопи и прочие. честно казано, дори не знам колко струват микроконтролерите които ползвам.
|
| Пон Яну 02, 2012 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът не е в 5-те долара, нито въпросния SoC, а в монополизацията... От тук нататък следва едно: Макар, че в краткосрочен план (следващите 3-4 години) аз очаквам яко надуване на балоните, преди да се пукнат... т.е. всички ще се юрнат да правят евтини таблети и компоти. Докато накрая се окаже, че всички се произвеждат в една фабрика... Нас това не ни засяга пряко, щото никой тук не прави компоти нали? Но за съжаление това явление не е изолирано. Ние примерно правим терминали, ката някак си ценово успяваме да се конкурираме с жълтурите. В смисъл те слагат хардуер с линукс, т.е. многослойни платки памети, по-читави екранчета ала-бала. Ние ползваме много по-смотан хардуер, но недостатъците компенсираме със софтуер. С други думи в момента те предлагат хардуер за 100$ и софтуер за 1$, ние слагаме хардуер за 50$ и софтуер за 50$ и оцеляваме някак си под слънцето. Но ако вкарат хардуер от таблет и го докарат на 15$ ние повече няма да се занимаваме с хардуер... Поне не и наш такъв. Косвено това ще удари целият ни бранш. Дори и да правиш мигалки при които няма (все още) монопол ти също си засегнат. Щото като кажеш на клиента да 1000$ той ще ти каже - чакай, аз тук за 15$ купувам таблет а ти ми искаш 1000$ за една мигалка, луд ли си..
|
| Пон Яну 02, 2012 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
бъкраш бранш и специализация.... Примерно един гинеколог и един сърдечен хирург имат доста различни специалности, но са в един бранш - медицината.
|
| Пон Яну 02, 2012 12:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мдааммм... интересен паралел между ОМАР за $5 и таймер за миялна за $500. в същност и двете неща са екстремни.
ОМАР4 е чудовище тип франкенщайн. набързо събрани парчета, като почти нищо не са го мислили коубойците. и с каква цел? 3Д HDMI стриминг видео на телефон ! нон-сенс. естествено чудовището има проблем с координацията. лявата ръка не знае какво прави дясната, или като си мърдаш пръстите не можеш да ходиш. при това проблемите са на много високо концептуално ниво (примерно кой да обработва прекъсванията - малките или големите кортески). текущата версия на силикона е 'К' и все още е със статус 'preliminary'. съдържанието на документа е 250 страници! целия чаршаф, ако не за лягане, поне става за сядане (50-60см висока купчинка). разбира се не можеш да си купиш чип, ако искаш по-малко от няколко милиона бройки. за да го вържеш ти трябва поне осем-слойка. софтуера е индиано-пакистански, а за подкарването му трябва том круз да дойде.
таймера за миялна има до 5 релета и някакъв прост процесор. направен е на гетинаксова еднослойка и дори в 100 бройки надали струва повече от $10 производствени разходи. обаче ти го продават за $500.
но най-гадния монопол, който ни чака не е в джИлезото, а в мекото. патенти, промишлени дизайни... вижте какво става с тилифоните - всеки съди всеки, всекъ държи по няколко хиляди патента. конкуренцията се прецаква от адвокатите, а не от инжинерите. в същност изобщо няма значение дали продукта е добър, а дали можеш да спреш продуктите на конкуренцията. и битката се печели от този, който има повече пари за адвокати.
епъл били защитили промишлен дизайн на черна кутия със заоблени ъгли. шах! М$ били защитили да можеш да цъкнеш в линк в СМС и да се отвори направо страницата или да се набере номера. мат! съдебния спор между оракъль и гугъля за JRE ми е принципно непонятен.
крайния извод обаче е много неприятен - ако случайно успееш да изкараш на пазара продукт с потенциал, големите моментално ще те смачкат.
|
| Пон Яну 02, 2012 12:21 pm |
|
 |
|
woody
|
Дръпнах един от елементарен интерес - беше малко над 5400 страници, мисля. Естествено, preliminary, и поне без 3D видеото, дето не е тяхно. А мисля че и разните си техни акселератори също не ги отварят публично.
|
| Пон Яну 02, 2012 12:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми щото не са техни. в най-добрия случай са черни кутии - наливаш фърмуер (бинарен) в еди-кой-си регистър и после получаваш мелачка за кюфтета. ако ти трябват кебапчета - друг фърмуер. татарско кюфте? нямаме фърмуер и няма да има. на практика май няма нищо тяхно?
|
| Пон Яну 02, 2012 12:34 pm |
|
 |
|
woody
|
Поне DSP-то може да си е тяхно. Акселераторите нямам идея чии са, ама май се хвалеха че поддържали доста неща, та като нищо са нещо дето му се налива акъл. И да, от библиотека с няколко избора. Такъв чип дето има какво ли не хем е привлекателен на теория, хем на практика си е телефонджийски и след някоя-друга година няма да го има. За сметка на това ще е пълен с буболечки и никой няма да ти обърне внимание за нищо. Тъй че то $5+ - хубаво, ама конкретно на мен ми е все тая. А, да, и едва ли може да се купува за ТНТМ. 
|
| Пон Яну 02, 2012 12:57 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Абе не знам дали аз съм станал песимист ама много лайняно ми се вижда цялото положение в бранша. Адвокати, преобладаващо индианско меко, чипове дето ти трябва докторат да ги изучиш... ех, къде останаха хубавите времена дето като направи човек нещо, то си е защото така го е измислил а не защото така е по 'application reference', дето сортиране на масив не се правеше с четири процесорни инструкции и като имаш диария не я знае половината свят щото си побързал да го туитнеш... ех, 2012 - още една година по-стари (и по-тъпи) отпреди... 
|
| Пон Яну 02, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така си мислех и аз.... ама преди мнооого време  Един от първите ми, всъщност втория голям проект в който съм участвал (96-2000г) беше интерфейс за копирни машини. По него време "връзката с компютър" струваше два пъти колкото самата копирна машина. Мноого сладък бизнес и само една сериозна фирма монополист (EFI). А проблемът беше супер елементарен - копирката с видео интерфейс и като си завърти барабана или даваш данни, или излиза бял лист. Само че как да изкараш 120MB в секунда и то всяка секунда. То и днешно време е проблем, а тогова компютрите бяха обикновени пентиуми... Та ние успях да измислим супер елементарно решение с хардуер за 300$, даже не само 1 машина ами 4 наведнъж управлявахе. За сравнение най-евтиния продукт на конкурента монополист беше 10000$. Мнооого по-скъп и с мнооого по-слаби параметри. През цялото време си мислехме, че оня гигант ще дойде и ще ни смачка... Нищо подобно, не се случи. Сключихме договори с Минолта, с Ricoh също бяхме на път. Никой, абсолютно никой даже една чаша вода не ни подля... Провалихме се сам самички, ех и съдбата имаше пръст, двама важни човека от екипа се споминаха. Но в общи линии основната причина за провала си беше наша. От друга страна имам няколко познати българи, които не са световни монополисти, ама да кажем са в топ 3 в техния сектор. Значи е възможно... щом и българи успяват да са сред "големите"  Вероятно има и такива големи "с пушки" дето идват и те смачкват буквално. Но според мен това не е основният проблем. По-скоро играта е такава че малките рибки плуват срещу течението. И ако не плуват добре.... течението ги отнася (не големите риби). В случая проблемът с монополизацията е, че течението става толко силно, че даже и с добро плуване пак те отнася...
|
| Пон Яну 02, 2012 1:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Един от основните въпроси който аз си задавам е дали след няколко години като си пуснеш компютъра, ще видиш надпис Windows/Linux или Google???
И то не иде реч, за операционни системи тип Андроид, с всичките и недъзи, това си е ОС. По-скоро имам предвид, дали няма да станем свидетели на "принизяването" на персоналния компютър до тъп терминал. Конкретно визирам масовия, домашен и непрофесионален потребител.
Например в момента се чудя, що не набират сила телевизорите с вграден интернет. Замен това е персоналния компютър на бъдещето - една безжична клавиатура и мишка, камера, ръгаш ги в телевизора. На нормалния потребител това му е 100% достатъчно (ако не е келеш геймър де). От там насетне топката е в Гугъл - браузъра, облачен Word/Excel и нормалния потребител е 100% техен.
То телевизори с нет има, ама няма я цялостната концепция която да изтрепа рибата.
Просто се чудя защо се бавят с пускането на подобна концепция. Или Гугъл или Епъл. Това е пазар с огромен потенциал, а тия нещо се бавят да го узурпират. И нищо чудно някой с тънки очички да ги изпревари - Самсунг например.
Иначе - ARM какво да ги мисля. На времето така Интел прегазиха всичко де що мърда. Само АМД им прави малка конкуренция и то вече почвам да се съмнявам, дали не е защото Интел искат това да има гъдел. Пък света не свърши от това. Въобще в тая сфера винаги е имало монописти. Дали ще се казват Интел/Майкрософт или Гугъл/АРМ.... не е да не сме свикнали с монопола.
Иначе технологично в бъдещето има какво да се случва - смъртта на харддиска (мъка, мъка), холограмно видео, масовка на видеотелефонията...
Макар, че ако Китайския балон гръмне... целия ИТ сектор (както и всички други сектори) ще видят кон боб яде ли....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 02, 2012 1:24 pm |
|
 |
|
sthx
|
Хубавите времена за електрончиците бяха през осемдесетте години. Частите скъпи, нещата трудно се подкарваха, платките големи, трябваше да се мисли даже и за мигалките - с една дума продуктите бяха скъпи, браншът беше въздигнат на пиедистал. Сега какво? Кефим се ,че процесорът е 1$. Сега всеки тинейджър може да си пусне мигалка, пък и къде по-сложни неща. Само "код" да има кой да му даде, но и той се намира под път и над път. И естествено момчето се пише "майстор", програмист и разбирач. Всъщност, ако нещата трябва да се правят както трябва, работата е повече от преди. Пазарът е наситен, изискванията и очакванията са по-големи, пък и елементната база е по-добра. Но шумовете и смущенията остават, а проблемите с надеждността са почти същите, както преди. Монополистите не са рекли - не са ни съсипали. А ще рекат да съсипят някого, не когато той измисли нещо по-ефикасно и по-евтино, а когато захапе видим пазарен дял. С една дума песимист съм.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Яну 02, 2012 1:40 pm |
|
|