|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:35 am
Какви ви са очакванията за новата ХХг?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Какви ви са очакванията за новата ХХг?
Земята беше подценена преди 2-3 години, сега цените са пазарни т.е. може да играят но ще е в нормални граници. С други думи земята в момента не е чак толкова интересна като инвестиция. Евросубсидиите трябва да бъдат спрени до 2-3 или поне намалени значително и от там има една неизвестност какви ще се рентите, съответно доходността на инвестицията. Иначе за арендаторите има смисъл купуването на земята, която обработват. Тях не ги бърка толкова евентуално спиране на субсидиите в средносрочен аспект. В дългосрочен аспект нещата зависят как ще се развият разходите и производителността. Ако се върнеш примерно 50-100г. назад земята е била далеч по-скъпа. Дядо ми е разправял, че 100дка. са били границата между беден и богат (преди 9 IX)). С 100дка е можело да изхранваш семейството. Сега обаче производителността е 100 пъти по-висока, т.е. едно семейство може да обработва 10 хил.дка и днес това е границата беден-богат. Аз се съмнявам производителността да скочи още 100 пъти (макар, че не е невъзможно). По-скоро разходите по обработката ще се вдигат. Значи едно време 95% от инвестицията е била земята. Днес е към 50%, останалото техника и т.н. Вдигането на разходите ще задържи вдигането на цената на земята, въпреки световния глад според мен. Та така... с две думи аз не очаквам големи колебания. Освен ако няма войни или други катаклизми 
|
| Чет Яну 05, 2012 11:52 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да и аз горе долу така ги виждам нещата. Стабилно, евентуално леко горе (не повече от 10%) в рамките на няколко години. Което като цяло е добре, защото еврото вече усърдно върви надолу. И не виждам причина да спира, напротив. При спад на еврото от 5% годишно и допълнителна инфлация от още 5% (което е оптимистичен вариант), лихвите в банките стават губещи. Т.е. ако човек не изкарва поне 10% доходност от парите си, все едно ги губи. От друга страна, да ги вложиш в бизнес... ама в какъв. В нашия сектор е просто безмислено. Май пак дойдохме на момента в който най-добре инвестираните пари са изхарчените. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 05, 2012 12:37 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Щом имате пари да инвестирате/харчите, значи не сте толкова зле седящи в тоя сектор  Айде, обратно - хващайте мотиките, къде с клавиатура, къде с тинол на края  Но реално си прав за нашия сектор 
|
| Чет Яну 05, 2012 2:07 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Май да, за съжаление. И на мене ми е такова подсъзнателното усещане, което не винаги е право разбира се но по-често е отколкото не...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Яну 05, 2012 4:43 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е то и най-високо КПД има безкрайно големия резистор. нито кпдто е целта на живота, нито инвестициите 
|
| Чет Яну 05, 2012 6:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Оня ден гледах едно ранчо в Тексас - 8000 акра (около 32000 декара) за 600к долара, което прави средно по около 19$ на декар. Това как се сравнява с цената на земята в БГ - да кажем не най-плодородната, защото и тая в Тексас не е такава?
|
| Чет Яну 05, 2012 6:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тука при нас върви по 150 - 250 лв./дка. (лудогорието). Предполагам в Добруджа ще е нагоре. Ако паднат субсидиите обаче сигурно и цената ще падне 
|
| Чет Яну 05, 2012 7:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е то в тексас не знам какво можеш да гледаш, особенно на някои места освен бодли друго май не расте, то в невада сигурно и за по малко се продава. Интеренсо каква е цаната в по подходящите за земеделие щати, освен че там не е много плодородна, тексас е и огромен щат, с много неизползвана земя, което допълнително сваля цената.
|
| Чет Яну 05, 2012 8:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами това беше в северната част на Тексас и не изглеждаше зле. За това конкретно ранчо не съм сигурен какво може да се гледа, но в разни други около него гледах, че има царевица и памук. Иначе сега чекнах как се продава фермерската земя тук в Илиной и има доста обяви по около 3000$ за акър, което е горе-долу 750$ за декар. Ама ми направи впечатление, че са все под 1000 акра. В Тексас също малките парцели идват по-скъпи от големите.
|
| Чет Яну 05, 2012 8:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
не знам кое лудогорие имаш предвид, но по-вероятно е леко да бъркаш цените  Ей ти тук може да се провериш - www.zemi.bgАко някой има намерение да инвестира в земя, трябва да си направи труда първо да я проучи... Важно е категорията, какви добиви са получавани последните години, дали е част от масив или дупка на майна си... Зависи също от качеството на арендаторите наоколо. Това последното е особено важно тук в Добруджа. Примерно землища със силни арендатори (пр. Ген. Тошево) цените са около 1200лв, докато земя с иначе по-добри показатели но да кажем в региона Тервел е около 800лв. В момента моите познати дето инвестират в земя продават от "скъпата" и купуват по-евтина. Просто арендаторите имат лошия навик да фалират от време на време. Иначе надявам се е ясно защо арендаторите определят цената... Способните изкарват годишно 100-150лв/дка. Това е средно, защото много зависи от културите, но така или иначе в земеделието диверсификацията е задължителна, т.е. трябва да сееш различни неща. Отделно има субсидия 10-30лв, но тя не променя сметките много. Въпросът е, че който иска да печели повече му трябват и повече декари, демек трябва да предложи по-висока рента или да купи земя. Рентата прави риска по-малък, щото е обвързана с добивите. Но ето последните години скочи и добите ренти са около 70лв. И естествено там където се плащат такива ренти собствениците не си продават земята под 1200, а някои искат даже и над 1500лв. Та тия 150-200лв са просто смешни... За да струва толкова трябва тая земя за нищо да не става. Щото ако има някакви приходи от добиви ще я дадеш на някой без да му искаш рента. А пък ти ще изплатиш само от субсидията за 5-6 години. Има нещо гнило...
|
| Чет Яну 05, 2012 10:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всяка инвестиция се смята на обратно - тук у нас казах че 1 дка носи до към 100$, от тях 40-50$ са рента.. т.е. сещаш се че няма как земята да струва 19$. А щом тая земя струва 19$ едва ли годишно ти носи повече от 2-3$. Щото ако носи веднага идвам и ти ги плащам в брой тия 600к 
|
| Чет Яну 05, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Идея си нямам какво носи - просто се бях загледал по един такъв сайт. Ама сега като чекнах пак и видях, че съм се заблудил яко - объркал съм дестичната точка със запетайка. Например 8.192 е 8 акра, а 8,192 е 8 хиляди и косур акра. Та това дето съм гледал е било малко над 8 акра и то до някаква магистрала, та затова цената му е такава. Сега като се загледах по-подробно и нормално цената в Тексас се движи между 1000 и 4000$ на акър, което е между 250 и 1000$ на декар. Май така изглежда доста по-нормално. Пък аз вече се виждах как язда коня из голямото си тексаско ранчо, дето струва малко повече от колкото къщата ми в Чикаго, дето е с 0.6 декара двор  .
|
| Чет Яну 05, 2012 11:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Миро, ами не знам - миналата година нашите бяха проучвали как стои въпроса и им даваха 250 най-много. Земята тука е предимно над 3-та категория, тъй че не се учудвай. Не че не става, ама не е като при вас. И като се добави факта "на гъза на географията", сметката отива там някъде. Между другото и пазара на земя тука е вял. Всеки предпочита да взема 50-60 лв. рента отколкото да продава на безценица (очевидно).
|
| Пет Яну 06, 2012 12:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е  Въпросът е какво предпочита тоя дето дава парите. Дали да ти дава всяка година по 50-60лв или да вземе един заем и след 6-7 години земята да е негова  Тук предпочитата да дават 50 лв рента само ако земята струва 800-1000лв....
|
| Пет Яну 06, 2012 10:22 am |
|
 |
|
Cekins
|
Е да де ама за 150 лв. пък никой не продава. Човеко - скоро идвал ли си насам? Бизнеса в РЗ е курви и наркотици. Тука инженер дето да взема повече от 500-600 лв трябва с лупа да го търсиш. То не че има някой свестен останал. 30% от земята се обработва от "субсидари", 50% от некъдърници и 18% от измамници. Останалите 2% се чудят кой край да хващат. Та ако имахме такива цени отдавна да бях станал милионер на бързо.
|
| Пет Яну 06, 2012 9:49 pm |
|
|