Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за интерфейсите(серийните и паралелните) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Обикновено си имат подсистема за управление на паметта, бате, която е един як pool. Пада як reusage. ;)

Пон Окт 24, 2005 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
То е като с програмистите никой не се стреми да си оптимизира програмата ( защо да е тормозят с такива проблеми ) просто ти казват да си купиш по мощен компютър

ахам... модни тенденции или мързел?
има хора, които няма да преоткрият колелото, и ти обясняват колко много по-бързо се изчертавало кръгче, ако се рисува като многоъгълник. и колко по-хубаво излеждало при по-голям брой ъгли (разбирай шестоъгълни колела ще друсат по-малко от квадратни... което по същество е вярно :roll: )

zaphod написа:
... обаче ако успеят да ми напишат алгоритъм за алокиране и освобождаване на памет, бърз колкото този на виндовса, силно ще ме впечатлят.

ся фана бика за рогата!
то "алгоритъм за алокиране и освобождаване на памет" е написъл чичко Кнут още през 1967 :!: и той не е лош. въпроса е на реализацията, и то най-вече в контекста на работа на това което алокира/деалокира - дали е юзерска програма, драйвер или зареждаем модул, към каква памет се стреми, ще минава ли това нещо през мапера (виртуална <-> физическа памет), има ли странициране и евентуално ще може ли да се вируализира тази памет. като прибавш и фрагментация нещата стават много дебели.

та ще ми е интересно от какво си толкова впечатлен от алгоритъма? ако имаш някой линк с бенчмаркове и/или изследвания, или поне как се тества "алокатор"?

Пон Окт 24, 2005 11:15 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Всички имат право, но никой не е достатъчно изчерпателен, според мен.
Основно предимство на серийната връзка са ниските капацитети. Не случайно в последните АТА има 40 допълнителни проводника за маса. Но и те не помогнаха.
Освен това, записа вътре в самия диск е последователен. Това само по себеси означава, че се изисква оперативно време, необходимо на харда за да преобразува данните.
Но най-голяма роля май все още играе буфера. Последните тестове които гледах бяха отдвна, между 8 и 2 МВ буфер. Ами разликата не беше изненадваща. Мога да го обясня с формулки, ама сега не ми се пише.

Вто Окт 25, 2005 1:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
хе?
това, че данните на диска са последователни (сигурен ли си, че не се пишат по няколко глави едновременоо за по-голяма скорост?), по никакъв начин не влияе на обмена с хоста. по простата причина, че всичко минава през кеша.

колкото до кеша, разликата в производителноста при стиминг приложения е колосална. той и самия диск е оптимизиран за такова пълнене на кеша. малко е по-сложно при запис, не всички дискове поддържат write-through. обаче ако диска работи на сърсърна машина, на която са се закачили 5 юзера, върви DB-сървър с повече операции и др. подобни, файдата от кеша намалява значително. не че няма, но вече не е така очевидна. разбира се, ако кеша е 40GB на 40GB диск, ще има огрона полза, поне при четене. обаче команда за инвалидиране на кеша сигурно ще върви десетки минути :wink:

за капицетите си прав донякъде - и единия и другия вид кабел имат капацитети, естествено. обаче да направиш връзка на 1.5GHz е по-трудно отколкото да компенсираш паралелни капацитети на 100MHz, вервай ми!. и на двете линии има спайс модели, симулирай малко и ще видиш разликата дори в симулатора. а като опреш до жици и платка...

Вто Окт 25, 2005 8:50 am
Профил

Мнение 
Караш ме да се замисля за кеша. Може и да си прав, само не ми е ясно, как точно се четат данните от него, преди да се запишат. А това е сериозен пропуск от моя страна :oops:

Сря Окт 26, 2005 10:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
пример:
кеша е в режим delayed-write или write-back.
хоста праща сектор за запис на диска.
диска го приема в кеша и веднага връща статус 'записан'
хоста веднага чете същия сектор и сравнява записаното. кеш-логиката дава 'hit' и връща данните от кеша. проверката излиза.

в този момент пада захранването. диска се рестартира, кеша се нулира. хоста чете въпросния сектор и не си намира записаното. някои модели дискове използват натрупаната енергия, за да дозапишат критичните данни, но ако кеша е много голям и има много за писане, данните обикновно се загубват.

в този режим на кеша, данните не се записват веднага, с което се дава възможност на кеш-логиката да оптимизира. това е свързано с механиката на диска и опашките от заявки за обмен. в SCSI дисковете опашката от заявки може да по-дълга от 2 и заявките може да не се изпълняват по реда на постъпване, а например да се изпълняват в посоката на движение на главите. работа на драйвера е да се оправя с тези детайли кое и как да препраща на диска, в зависимост от възможностите му

основната разлика между дисковете е не толкова във хардуера, още по-малко в желязото, а във фърмуера. просто масовите евтини модели ги претупват, те и без друго ще се сменят след година. трябва да стане някаква голяма изцепка, като злополучната серия на IBM GXP60, за да направят нова официална версия на фърмуера.

Сря Окт 26, 2005 11:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2