Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
питане 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение питане
може ли към оловен акумулатор да се свърже паралелно презареждаща се батерия, и от нея да се черпи необходимия ток. а батерията да се зарежда от динамото

Чет Яну 12, 2012 8:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: питане
Я пробвай пак да зададеш въпроса, защото оловния акумулатор е и презареждаща се батерия :) . Нещо не е много ясно аккво точно питаш, затова по-добре обясни какво точно искаш да направиш :) .

Чет Яну 12, 2012 8:46 pm
Профил
Аватар

Всичко може. Даже можеш да вкараш в контакта един мостовак огънат под вормата П и с оголени краища. Друг е въпроса какъв ще е ефекта. В твоя случай може и да е подобен.

Чет Яну 12, 2012 8:57 pm
Профил ICQ

искам да вържа паралелно на акумулатора, презареждащи се батерии, които да са в купето, като м/у аку. и бат. ще има диод, за да не се връща тока към аку. А да може бат. да се зарежда от динамото и при спадане на напрежението и да си дърпа ток от аку. Един вид второ захранване на допълнителен модул в купето. като към него ще е вързана и алармата.

Пет Яну 13, 2012 12:24 am
Профил
Аватар

Става така през диод, само че нали се сещаш, че тая втората батерия, дето е след диода винаги ще е недозаредена, заради пада върху диода. Какъв тип е втората батерия - пак ли ще е оловна.

Пет Яну 13, 2012 1:27 am
Профил
Аватар

То това между другото в случая е полезно - първо ще се зарежда с по-малък ток и второ няма да се зори с високи напрежения. Виждал съм доста аларми изпълнени по този начин.

Пет Яну 13, 2012 1:32 am
Профил ICQ
Аватар

Какво значи да се зори с високи напрежения :? ? Ако алтернатора я зарежда с 14 волта, а до нея стигат примерно 13.3 заради диода как това е полезно за батерията? В много превозни средства има по няколко комплетка батерии за различни цели и изолирани едни от други с такива диоди и при всички от тях регулатора на алтернатора регулира напрежението върху батерията, а не върху себе си точно за да може да компенсира пада върху диодите. Недозареждането, както и презареждането на батериите е все лошо и им скъсява живота. Виж ако напрежението на зареждане е повече от колкото трябва тогава съм съгласен, че не е добре за батерията, ама в случая няма такъв проблем.

Пет Яну 13, 2012 2:24 am
Профил

Cekins написа:
То това между другото в случая е полезно - първо ще се зарежда с по-малък ток и второ няма да се зори с високи напрежения. Виждал съм доста аларми изпълнени по този начин.

Колко трае на такава батерия е друг въпрос. Да не говорим че ако ползва и звук съвсем ще втаса!
Мини на 6V батерия и няма да имаш ядове с недозареждане или с DC-DC го качи на 14 не е кой знае каква философия, ако е с управляем вход при отпадане на входното напрежение под определено ниво просто го изключваш.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Яну 13, 2012 3:25 am
Профил
Аватар

Че 13,3 какво не ти харесва? Супер си е. Ще я държи на 80% даже ще и удължи живота, Освен това може да сложи Шотки диод и да я докара на 13,6 което пък си е идеално за VRLA. Пък и колите си зареждат с малко по-височко напрежение акумулаторите. Някъде до към 14,4 вдигат.

Ами колко да трае - цяла вечер свири без да спира с един 5А акумулатор. Даже такава сирена имам - само сирената с неин си акумулатор. Като и прекъснеш сигнала и почва да свири - нема спирка докато не я отвориш и да и разкачиш батерията.

Все пак може ама не се правят така тези неща.

Пет Яну 13, 2012 10:19 am
Профил ICQ
Аватар

По-новите коли си зареждат акумулаторите с напрежение в зависимост от температурата. Колкото е по-студено, толкова напрежението трябва да е по-високо и обратно. Ако батериите за алармите за които говорите са от тези с гела, то пък при тях напрежението на заряд трябва да е още по-високо. Ето тук една малко "секретна" :) таблица и графика, за необходимото напрежение на заряд в зависимост от температурата за 3 различни вида батерии. Както се вижда и за трите вида минималното напрежение на заряд е 13.4 волта и то при високи температури. А при ниски температури стига до 14.8 волта, даже по спецификация за гел батериите е 15.5 волта, но в случая с този регулатор за алтернатор има ограничение до 14.8, защото в много превозни средства има електроника, която почва да прави проблеми, когато напрежението се качи над 14.8 волта.

8D e обикновен акумулатор, G31 e необслужваем а AGM са гел акумулаторите.

Прикачени файлове:
bat_charge.JPG
bat_charge.JPG [ 73.93 KiB | Прегледано 6663 пъти ]
Пет Яну 13, 2012 6:08 pm
Профил
Аватар

Благодарско. При всичкото търсене на тази крива, досега не ми е попадала. Аз все гледам от един AN на Panasonic. Ама то и от производителя си зависи. А и би трябвало производителя да я дава тази характеристика. Само дето китаеца си няма идея каква точно е при него :)

Пет Яну 13, 2012 7:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами почти никой производител няма да ти даде въпросните криви. Тези специално съм ги правил аз (затова не са ти попадали :D ) като сме се опитали да съберем информация от различните производители (доста трудно) и след доста тестове тук при нас, както и при клиентите. За 90% от батериите в превозните средства обаче върши ако не перфектна, то доста добра работа и може да се ползва без никакви грижи.

Пет Яну 13, 2012 7:18 pm
Профил
Аватар

Ами то на мене ми трябва предимно за стендбай употреба и VRLA-та до 16Аh. Panasonic дават малко по-ниски напрежения за стендбай - 13,6 максимум при 25С. Ама предполагам, че това си е конкретно за техните. Все пак толеранса им едва ли е много голям, а и 5-6 mV са си нелека задача при софтуерно контролиран заряд.

Пет Яну 13, 2012 7:50 pm
Профил ICQ

Това на Панасоник и аз съм го ползвал, но използвайки Кобе се указа че не са най-подходящите, общо взето както писах и в друга тема при всеки производител има малки разминавания.

Вто Яну 24, 2012 11:42 pm
Профил
Аватар

Да... И миналата година имаше изглед да се ползват 100-тина акумулатора - но дори и така никой не можа да даде читава характеристика на батериите. Дето и да питахне всички мънкат - явно и никой не ги знае. Говоря за по евтините. То ясно, че ако заръчаме един контейнер Panasonic всичко ще си кажат ама... На панасоник данните поне са някаква изходна точка. Аз се застраховам малко в капацитет за да мога да се застраховам после със заряда и така... По добре да е зареден на 90% отколкото да се ошета за 2 месеца.

Сря Яну 25, 2012 10:28 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]