|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:25 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 GCC & overlay sections
Компилатор GCC, 3 source файла, група от глобални static променливи с различни имена в тези 3 файла, трябва да се разположат на общ адрес в RAM, т.е. да се получи overlay. Примерно трите файла изглеждат така: userdata секцията съм я създал в линкерския скрипт, задавам и адрес 0x800 на който искам да ми разположи j1939 променливите ( секцията в скрипта също е зададена да бъда на 0x800). Компилатора обаче си слага първата променлива на 0x800, втората на 0x854, третата на 0x8A4. Някой да знае как се дефинират overlay променливи в GCC ? Откак постнах въпроса се сетих да изпробвам да дефинирам 3 секции в линкер, примерно с имена overlay1, overlay2 и overlay3, да им задам един и същ стартов адрес, след което в "C" файловете да задам __attribute__((section("overlay.."),address(0x800))) , след което GCC компилира, но линкера се разплака: но като му се зададе опцията no-check-sections и работата стана. GCC сега ги разполага на един и същи адрес . Някой да знае по-елегантно решение ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Яну 13, 2012 8:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: GCC & overlay sections
Това за какъв таргет е ? Щото по принцип стандартно GCC (компилатора) няма думата при разполагане на променливите. Само линкера (LD) борави с адреси. Така че нормално в сорса се указва само секцията (без адреси). А в линкерския скрипт задаваш адрес на секцията и евентуално някакъв ред/сортиране по който да се разполагат обектите в тая секция. Освен това ти си задал "static" което влиза леко в конфликт, защото по стандарт всяка статик променлива трябва да се нулира, т.е. трябва да е в bss секцията, а пък ти след това слагаш друга секция. Не знам защо го правиш така, може за да ограничиш скопа... ама е подвеждащо 
|
| Пет Яну 13, 2012 8:57 pm |
|
 |
|
¶
|
Target-а няма значение. Правя го поради следната причина: имам у-во което ще има 3 различни режима на работа. В кой режим ще работи се избира по време на производството с джъмпер, а може и да се сложи ключе, за да може и потребителя да избира ( още не е решено дали потребителя ще има тази възможност, ако я има ще плаща в повече, т.е. това е четвърти, универсален вариант на устройството ). Трите режима използват общ код, но използват и такъв, който в другите режими няма да го има. Затова искам уникалните за даден режим променливи да са на общи адреси, за да могат тези адреси да се използват от линкера за уникалните променливи и на другите режими. Общите променливи са си общи, те се споделят и от трите режима. Уникалните променливи ги дефинирам като глобални static в рамките на файла за дадения режим на работа, за да нямат останалите режими достъп до тях ( по-точно за да не се изкушавам да ги използвам ), същевременно линкера има достъп до тях и ги използва. Един вид споделена памет.
При мен в сорс кода освен името на секцията мога да укажа и директно на кой адрес искам да е променливата, може би това е разширение на GCC-то за конкретния target ( 4.0.x ). Примерно, имаш 2 идентични UART канала, правиш си за тях един общ struct, след което когато дефинираш променливата за дадения канал задаваш с __attribute__ адреса й в паметта. Кода за приемане/изпращане може да е общ за двата канала, но като подаваш различна структура ще оперира с два различни UART-а. Това е същото като с хендъли, само дето при хендъла се харчи повече време да се определи кой е точно UART-a и да се заредят указателите с правилните адреси.
bss секцията е разделена на две: nbss ( near ) и bss. Near ми сa първите 2кб, достъпа до нея е по-бърз от bss.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Яну 13, 2012 9:49 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Я виж това дали ще свърши работа - http://sourceware.org/binutils/docs/ld/ ... ption.htmlБи трябвало да стане - вместо да правиш овърлей на код секциите му пиши тези с данни. А да те питам нещо - преди време се отрепах да търся нещо от рода на __attribute__(address(...)) и не намерих нищо - ти с коя версия/буилд на GCC го ползваш това?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Яну 13, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
¶
|
Ще го изпробвам да видя дали ще стане. 4.0.3 , dsPIC30F/33F/33E . Може и да е уникално за Microchip компилацията.
|
| Пет Яну 13, 2012 11:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Пирев, не мога да те разбера от къв зор си усложняваш живота... Искаш да ти е трудно като смениш компилатор/таргет/адреси ли що ли?  Направи си като бял човек, примерно header1.h: source1.c: и т.н за всички модули. и накрая да кажем main.c
|
| Пет Яну 13, 2012 11:09 pm |
|
 |
|
¶
|
Че защо да си усложнявам живота ? В момента смених процесора, и стана много културно и бързо. На стария процесор по същия начин го бях направил, само че там си имаше директно overlay атрибут за променливите  А този не мисля, че ще го сменям. В един и същ корпус имам избор на 30, 40 или 60 MIPS. В момента съм на 10 MIPS и натоварвам процесора на към 45%. Мислех и по начина, по който предлагаш с union, но се отказах, поради твърде тромавия достъп през указатели. Сега всеки режим си има собствен файл, в главната програма правя switch( jumper ) и викам главната функция на съответния режим. Всеки файл си стана самостоятелен програмен модул независим от останалата част, само се наложи малко гимнастика с линкера, ама аз докато писах поста с въпроса взе, че стана  Общите части на кода ги направих в библиотека, която лесно може да се адаптира според използваната платка.
|
| Съб Яну 14, 2012 12:13 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това не винаги е вярно - примерно на АРМ не е, за х86 е все тая. Проблема е че повечето риск процесори за да заредят някоя променлива от паметта в регистър, трябва първо с отделна инструкция да и заредят адреса, но пък имат инструкция с относително адресиране спрямо регистър (в който е указателя) така че това което Миро предлага може да работи по бързо. GCC се изхитрява и зарежда в един регистър адрес някъде по средата на променливите от дата сегмента, и после ги чете и пише спрямо него, но това работи само при условие че всички променливи са дефинирани в същия файл, ако са външни нищо не помага, зарежда си им адреса всеки път с отделна инструкция.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Яну 14, 2012 12:50 am |
|
 |
|
¶
|
Е в случая не е RISC ами DSP core, от време на време преглеждам листинга и горе-долу знам кое как се генерира. Като цяло съм доволен от кода, пъргаво ядро, адресацията е читава, но има моменти в които ме досърбяват ръцете да го направя на асемблер 
|
| Съб Яну 14, 2012 6:06 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|