Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Протокол по UTP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Има у-ва разработени и да разбират и 2-ри , 3-ти слой и нагоре

Всяко у-во което работи на базата на OSI модела "разбира" от поне 2-ри слой, включително и мрежовите карти (след като съхраняват и използват МАС адреси). Първия слой обхваща единствено преноса на данни (Пешо на единия хълм Иван на другия по едно знаменце в ръка и имаш реализация на първи слой :wink: ) За да се осъществи каквато и да е комуникация ти трябва и 2-слой.
Първи слой - среда
Втори слой - метод за адресиране на отделните елементи
UDP-то, което е "опростен" вариянт на ТСР-то, това са вече протоколи за комуникация, отиваш на 4 слой. А те от своя страна са част от TCP/IP пакета, IP е доста "гъвкав" протокол за адресиране - 3 слой.
Дори най-простия термометар използва SNMP протокол (седми слой) за комуникация със сървър, където да съхранява данните от измерванията (който на свой ред използва UDP протокол, който има нужда от IP протокол, който върви на РС със мрежова карта и MAC адрес на нея). Както виждате и най елементарното устройство включено към една мрежа използва и седемте слоя на оси модела. Самите мрежови у-ва, който участват в "управлението на мрежата" могат да работят и само на 2 и 3 слой. Но това вече са отминали време, в днешно време и най-елементарнитекачествените switch-ове работят и на 3 и 4 слой (което автоматично ги прави и маршрутизатори (routers)). Да не говорим, че тези остройства си имат и собствена ОС, което вече си е 7 слой :D
Та идеята на писанието беше, че не трябва да се бяга от високите слоеве на ОСИ модела. В днешно време микроелектрониката позволява да се прсекочат някой стари бариери (скорост на обработка на информацията) и едно у-во да работи отлично на всички слоеве на ОСИ модела.
Никола за съжаление в по конкретен план не мога да те насоча. Знанията и опита ми са в областа на администрацията и изграждането на мрежи, а не в електрониката. Ако те интересува TCP/IP пакета, най доброто четиво което можеш да намериш е TCP/IP Illustrated Stevens което е класика и ще ти даде доста добра представа как работят тези протоколи. Не знам до каква степен обаче имаш интерес в темата.
А иначе относно адресирането на 2 слой - никой не е казал, че трябва да се придържаш към Ethernet технологията (предполагам това имаше в предвид под LAN, макар и да не е коректно) АТМ също е много интересна технология, но нейните предимства са на друг фронт. Ако търсиш начин да гарантираш скорост на трансфер на отделни участници в мрежата вързани на еди сегмент. АТМ е отлично решение. Макар и да е отмираща и скъпа технология. Именно това е хубавото на ОСИ модела, че ти дава независимост между слоевете. Можеш да променяш който и да решиш слой и това да не повлияе (в 99% от случаите, защото има и такива в които влияе, но те са по скоро екзотика) на работат на останалите. Така де на Операта (която използва http и ftp - 7 слой) и е все едно дали мрежовата ти карта е на оптика, мед или пчелички вестоносци (1-слой) :D

Сря Окт 26, 2005 12:17 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Благодаря за информацията !

Мммда ... сега вече се потвърдиха почти всички неща, които аз лично ги разбрах благодарение на wikipedia & google =D> ) и въпреки това относно layer 7/application layer от страна на MCU-то.

layer 1 - пренасяме
layer 2 - frame-чета
layer 3 - пакетчета (IP протокола да си харесаме)
layer 4 - сесии - да си харесаме UDP че по-лесничко

и дотук ! защо ? Ами от моя гледан точка.

PC( програмата за термометъра , очаква на UDP port 3005 да постъпи информация каква е температурата).

Какъв му е на MCU-то проблема да прати инфорамцяита , има преносен слой (1) , имаме изграждане на комуникацията (начало , край) frames(2), имаме след това адресация за кой е (може да се разглежда и за кой не :P) (3) и накрая имаме си протокол , който се грижи за самата сесия ("разговор"), така ...

Преноса е извършен ,инфорамцията е дадена цяла и където трябва - ПЦ-то да се оправя

4,5,6,7 се водят hosts layers и с право :P (така де , лично аз виждам разликата до 4-ти и 5-ти нагоре, но явно и 4-ти спада към тях, въпреки това ...)

[quote=wikipedia@OSImodel]
n addition to standards for individual protocols in transmission, there are also interface standards for different layers to talk to the ones above or below (usually operating-system-specific). For example, Microsoft Windows' Winsock and Unix's Berkeley sockets and System V Streams are interfaces between applications (layers 5 and above) and the transport (layer 4).
[/quote]

След това ... обратната връзка

PC-то ще си кара от 7 през 6, та до 5 от там (през winsock/sockets и ) през UDP (4), IP (3), ethernet (2), utp cable(1).

предполага се , че приложението ще се знае как работи и каква инфорамция команди подава към мцу-то , тогава лесно ще се знае кой пакет каква информ. (трябва да) съдържа и ще си се декодира.

колко ще е :? както горе казах една 8 битова стойност ни дава 255 команди :) примерно (.!)

Сря Окт 26, 2005 12:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Най вече засега ме интересува точно физическото ниво,времедиаграми на сигнала напрежения и всевъзможни такива. Тия дни ще отделя един ден да изучавам въпроса. Оттам нататък си мисля че всичко трябва да се направи наново и съвсем различно от LAN-a

Сря Окт 26, 2005 1:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като цяло проблем нямаш да вземеш физическия слой и да си разработиш твой вид комуникация нагоре или да ползваш дотук нещата.

До layer4 ако ги вземеш , доколкото ги разбиарм нещата , можеш сигурно и адерсно да насочваш поток данни.

Проблема ти идва от това , че искаш съвместимост със Ethernet (PCs). Без нея проблем нямаш :)

Ако пък наистина не може без последните 3 слоя ще ги направиме на отделен PIC/MCU по SPI/I2C или някакъв друг малък/лесен и бърз интерфейс :)

примерно :)

иначе много очаквам отговор от HCL относно мислите ми в предпоследния пост.

Сря Окт 26, 2005 2:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ето нещо интересно, предполагам че е и работещо:
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUDP/Ig ... UDP%20(AVR)_eng.htm

Implementation UDP into microcontroller Igor Atmel-UDP device: UDP/IP infrared remote control

Сря Окт 26, 2005 3:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз пък намерих това http://neomontana.dir.bg/tinyip/index.html
в момента го разглеждам :)

Горният линк, но в правилен url tag ;)

http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUDP/IgorPlug-UDP%20(AVR)_eng.htm

хмм нещо не стана номера :) горното би трябвало да генерира един хубав урл , но '-' то прецаква нещата

Сря Окт 26, 2005 3:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUDP/Ig ... UDP%20(AVR)_eng.htm Това наистина е много интересно. Остава и да работи 8O . Как така са вързали контролера директно на линията хич не ми става ясно но явно ще ми стане като попрочета за физическия слои. Само дето е на асемблер писано а много го мразя това. По ми е лесно да пренапиша всичко наново.

Сря Окт 26, 2005 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
layer 4 - сесии - да си харесаме UDP че по-лесничко
- layer 4 е т.н. транспортен слой според OSI-то, 5-ят слой отговаря за сесиите. Иначе TCP/IP пакета си има собствен модел с 4 слоя. 1-ят обхваща 1. и 2. от OSI модела, а 4. обваща 5,6 и 7.
А UDP протоколът е connectionless за разлика от TCP, който е connection-oriented, т.е. при UDP не върви да се говори за сесии, но тук се откланяме от темата на Никола.

Цитат:
PC( програмата за термометъра , очаква на UDP port 3005 да постъпи информация каква е температурата).
може и така да се реализира, но има и по-елегантен начин, (а и така убиваме всякаква сигурност, което не е за пренебрегване, ако у-вото има и други функции освен да мери температура). Другият метод е чрез SNMP demon, който обикновенно слуша на 161 UDP port (не че тази негова природа често не бива променяна по съображения за сигурност). Този демон върви на у-вото и изпраща данни само при наличие на някакво условие (примерно повишаване на температурата с 5 градуса) или ако ти не си ги поискаш, но тук вече усложняваме нещата доста, а от последните постинги става ясно че задачата е съвсем различна.

Сря Окт 26, 2005 9:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ЕДИТ: УСПЯХ!!! ааа :) кефя се , та http://standards.ieee.org/getieee802/portfolio.html ,
малко ми е чудно как съм го изпуснал ,ама колко неща трябваше да обиколя докато стигна до това.
Все гледат да те препратят към Online archive и да си плащаш абонамент или към книжарницата.
_край_едит :)

Ами ... почти си загубих 2 часа в търсене на

802 standard и по-точно physical layer specification и може би още по-точното 802.3

И какво да Ви кажа.

IEEE организацията е по-яко CLOSED source от Microsoft (Windows R).

За да изтеглиш някои стандарт - води се всъщност тяхна разработка искат да им платиш.
Или може да си купиш книга(та) за дадения стандарт , която са издали.

------------------

Като RFC намерих някои добри неща , но точно за физическия слой - layer1 почти нищо , да не кажа нищо , абе нищо си е ... само някакви дребни сравнения , но не и точно казани неща.

http://www.faqs.org/rfcs/rfc948.html - това е едно хубаво що годе и от него може да стигнеш до другите , които вършат работа , но като цяло Physical layer е описана в .... от IEEE , а това ... за да го имаш независимо в какъв формат трябва да си го купиш - книга ,онлайн се тая , даваш кеш. ш*бана работа , ако ме питаш мен

те да знам дано аз не съм успял да го намеря , а не да е така както аз видях и разбрах нещата :(

see ieee.org <- и ще ме разбереш :(

----

http://www.faqs.org/rfcs/rfc1042.html и още много подобни , но не и за layer1 точно и ясно :(
ти каква инфорамция имаш / си намерил :???

edit: ето едно полезно сайтче, внася някои ВАЖНИ пояснения , сега гледам какво мога да изкопам от него

Чет Окт 27, 2005 9:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ще те разочаровам малко, но си на грешна следа така да се кажа. IEEE е интересна и престижна организация но още от преди 10г. се е знаело, че точно този стандарт няма да го наложат. Опитали са се да правят на пук на DEC INTEL и Xerox и не са успели :wink:
В днешни дни се използва предимно Ethernet II технологията, която е доста по различна от 802.2 стандарта.
Пусни един пакетен анализатор по мрежата (Ethereal например) и ще получиш точна информация какво се движи по жиците :)
Иначе си прав, литературата за Ethernet II е кофти нещо да се намери. Аз поне в нета не съм видял нещо сериозно, но пък има много хубави книги. Университетските библиотеки все трябва да имат нещо по въпроса. Гледай само да не е превод на бг :?

Чет Окт 27, 2005 10:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е ... тука нещо стана объркване е не искам да споря, просто искам да си изясна, защото наистина се обърках.

wikipedia -> Ethernet

"IEEE 802.2 defined the 16 bit field after the MAC addresses as a length field again. As Ethernet I framing is no longer used, this allows software to determine whether a frame is an Ethernet II frame or an IEEE 802.2 frame, allowing the coexistence of both standards on the same physical medium"

и да (пак от същото място):

"The Ethernet Version 2 or Ethernet II frame, the so-called DIX frame (named after DEC, Intel, and Xerox), this is the most common today, as it is often used directly by the Internet Protocol."

, но пък

RTL8139B Datasheet

"The Realtek RTL8139B(L) is a highly integrated and cost-effective single-chip Fast Ethernet controller
that provides 32-bit performance, PCI bus master capability, and full compliance with IEEE 802.3u
100Base-T specifications and IEEE 802.3x Full Duplex Flow Control"

IEEE 802.3u :? Ясно 3u , но все пак IEEE :? нещо май изпуснах :?

---

независимо кой тип frame се ползва physical layer е друг въпрос.

"Frames are the format of data packets on the wire"

И ако не се лъжа physical layer-a е описан в 802 overview and architecture, 802.1 , 802.3 ?

Чет Окт 27, 2005 10:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Naprotiv, ima6 osnowatelna pri4ina d spori6 :oops: ne znam kyde sym gledal, no 802.3 sam go wzel za 802.2 ina4e si na praw pyt, posledniqt mi posting e podwejda6t, izwinqwai za obarkwaneto, mai imam nujda tezi dni ot edin hubaw san

Пет Окт 28, 2005 12:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами сигурно си се подвел по поста ми от минлата страницата , защото точно това обмислях да правиме

@me
"предлагам да се спреме на този IEEE 802.2 LLC frame - ще намерим инф. за него лесно (сигурен 99% ) :)"

да не коментираме тя каква стана :)

В крайна сметка важното е, че изяснихме ползва се диаграма вид на 802.3 на IEEE и по-точно 802.3u
От тук нататък трябва да се чете IEEE 802 , 802.1 && 802.3 standard за физическия слой.

Скоро ще ги кача в едно архивче плюс едно хубаво Internetworking Basics - OSI model overview :)

Пет Окт 28, 2005 12:08 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ako te interesuwa temata, Cisco Press imat mnogo hubawi knigi. Samo wnimawai dokato gi 4ete6, 4e sa malko "kone s kapaci" ne priemai wsi4ko koeto 4ete6 kato absoliutna istina, ina4e ako raboti6 sas cisco u-wa literaturata im e nezaminima.
Leka we4er :)

Пет Окт 28, 2005 12:19 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3