Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Open Source CAD система 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Open Source CAD система
с повече махане с ръце - става :-({|= виж, "тунинговане" на модели - бррр.
щото често попадам на един и същ транзистор от 3 производителя с различни модели. чешеш се по главата, чешеш се. па го премериш и се окаже четвърти модел :|

за мен висшия пилотаж е термалните модели :rolleyes: там данните са колкото за радиационната устойчивост

Сря Яну 18, 2012 11:31 am
Профил
Аватар

Един + от мен за KiCad
Пробвал съм комерсиални системи. И ако наистина бях дал пари за тях, щях да се чувствам ужасно.
Ще подчертая на някои от предимствата на KiCad: Безплатен, отворен код, малък по обем, бърз, на практика няма бъгове. Правили сме и многослойни платки на него. И не виждам да има някакви съществени недостатъци.

Пон Яну 23, 2012 3:23 pm
Профил
Аватар

Аз ще ти кажа някои от съществените му недостатъци (пак да спомена, че аз не говоря за използването му за хоби цели - за там е идеален). Та ето недостатъците му:
- безплатен
- отворен код
- липса на работа в екип
- липса на централизирана базаданни, както за проектите, така и за библиотеките
- липса на много от туловете от комерсиалните продукти, които доста забързват работата
- липса на споменаването му в обявите за работа (това май е най-големия недостатък :D )

Виждаш, че това, което за теб е предимство за други може да бъде недостатък :D . Иначе многослойни платки (и по принцип всякакви платки) могат да се правят и на хартия на чертожната дъска. Там пък хептем няма бъгове в софтуера и въобще не се натоварва процесора, ама не това е най-важното в много от случаите :) .

Пон Яну 23, 2012 5:49 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз ще ти кажа някои от съществените му недостатъци (пак да спомена, че аз не говоря за използването му за хоби цели - за там е идеален). Та ето недостатъците му:
- безплатен
- отворен код
- липса на работа в екип
- липса на централизирана базаданни, както за проектите, така и за библиотеките
- липса на много от туловете от комерсиалните продукти, които доста забързват работата
- липса на споменаването му в обявите за работа (това май е най-големия недостатък :D )

Виждаш, че това, което за теб е предимство за други може да бъде недостатък :D . Иначе многослойни платки (и по принцип всякакви платки) могат да се правят и на хартия на чертожната дъска. Там пък хептем няма бъгове в софтуера и въобще не се натоварва процесора, ама не това е най-важното в много от случаите :) .

Съгласен съм. Ако на всички има харесваше едно и също , или пък имаха абсолютно еднакви нужди, вече щеше да има само един модел коли, една ОС, една програма за платки.
Само не разбрах що за недостатък е една програма да е безплатна, още повече пък - да е с отворен код?

Пон Яну 23, 2012 8:57 pm
Профил
Аватар

Еми помисли малко и ще разбереш защо :D .

Пон Яну 23, 2012 9:41 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Еми помисли малко и ще разбереш защо :D .

Колкото повече мисля, толкова повече предимства виждам

Вто Яну 24, 2012 12:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Dimitar написа:
Не познавам нито една фирма, която да работи на компове с линукс - всички предпочитат да си снасят една камара пари на М$, защото така има на кой да се обадиш и кой да напсуваш. Спестяването на едни пари да се купи софта е абсолютно нищо. Даже най-големия разход е после годишния абонамент за поддръжката, но пак е ОК, защото ако инеженерите ти губят дни, за да се борят с недомислиците на линукс ще ти излезне не по-скъпо, ами направо през носа.

Това сигурно ще да е предимството на платения през безплатния софт :D Ама доста условно предимство... Щото зависи и кой е този дето се обажда да псува... Едва ли да ги напсува шефа на БГ фирма с 50 работници е като да им се обади твоя шеф... Та пък аз не познавам нито една българска фирма, която да разчита на съпорт от М$ :) Колкото до борбата с разни недомислици - все тая е дали се бориш със скъпоструващи или безплатни такива.

П.С. Говоря принципно, а не конкретно за ки-кад срещу алтиум

Вто Яну 24, 2012 3:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Cisco, Google, Kaiser Aluminum, Panasonic, Royal Dutch/Shell, Toyota Motor Sales, Travelocity, U.S. Federal Courts, U.S. Postal Service, Digital Domain, Peugeot, U.S. Department of Defense, U.S. Navy Submarine Fleet, Czech Post, Novell, IBM, Virgin America, Amazon, Omaha Steaks, New York Stock Exchange, CERN, ABB, French parlament, Spain Government, Phillipines government, Chinabank, Federal Aviation Administration ... списъка е само от първите 2-3 линка от google ..... Според мен изброените фирми и организации не са никакви професионалисти, затова използват Linux :D Подозирам дори, че те не правят разлика между отворен, безплатен и платен код. Сигурно си нямат и на представа, че кода може да е отворен и да е платен, както и да си има поддръжка, затова най-вероятно все още звънят в отделите за поддръжка на Microsoft, за да питат за това-онова...

Чет Яну 26, 2012 3:19 pm
Профил WWW
Аватар

А бе ползват те, то и аз ползвах, е, ползвах е пресилено ама имах едно убунту на 3-4 години
инсталирано на част от драйва на телевизора ми и току го пусках, вършеше някаква работа.

Наскоро преинсталирах бозите (омазаха се нещо) и обнових убунтуто с текущата версия.
Освен дето на три пъти ми осра partition таблицата (и съответно на три пъти преинсталирах
бозата) като го пуснах (имаше период само с него без боза) беше станало практически
неизползваемо. Усложнено и ошаренено много спрямо предишното, това айде, но сума
ти функции които по-рано имах - някои основни, като тия из файл браузъра им - просто
ги няма или трябва да копая до не знам къде за да ги видя. Бутварката им и тя - сега някакъв
grub не знам кой си номер - вече не може човек с редактора да промени кой първи кой
втори да се бутва, някакви скриптове някъде могло да се научи човек как да ги пише.
Кви скриптове кви идиотиии бе, баси тъпанарите, това бутварка ли е или още една
операционна система някой умник е искал да пише.
Добре, че баш в тая ситуация си говорех през скайп с един съфорумец тука - скайп
работеше - та ме упъти как да пусна шел прозорец, и това не става цъкайки, алт не знам
кво си само помага.
А бе трагедия, хич не го и инсталирах повече. Направих един virtualbox с него дето
едва-едва крета (неизползваемо бавно) ама махнах и virtualbox-а, че нещо сговняваше
по бозата май (не помня вече защо баш се наложи).
В момента сравнението между убунту и бозата е 100 пъти в полза на последната
като използваемост, за неизползваемата част не знам. Преди не беше така.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Яну 26, 2012 4:07 pm
Профил WWW
Аватар

Linux-a е добър докато си в конзолата. Тръгне ли X... неща и да го виждам.

Чет Яну 26, 2012 7:35 pm
Профил ICQ
Аватар

tgi написа:
...едно убунту на 3-4 години....

Същите впечатления, Ubuntu тотално го засраха, и то защото да било по-лесно на американските потребители, т.е. да заприлича на Windows, и ги задминаха де. Затова си кютам на 10.04 LTS, която ще има поддръжка до края на 2013г. След това ще видим. Но определено се замислям да емигрирам към Debian, поне там нещата са уталожени и няма никакви изгледи да се стремят да го правят неизползваемо, пък и Ubuntu всъщност се базира на Debian.

Последно тия дни си поиграх с Knoppix, хареса ми, има доста неща за изхвърляне, но като цяло ми хареса. Не го бях поглеждал сигурно от няколко години. Обикновено другите дистрибуции все нещо засират с аудиото, че дори и микрофона не мога да намерят, но Knoppix досега винаги се е справял.

Fedora я отсвирих още преди няколко години, тежка и тромава, сега уж била доста добре направена. Преди години също пробвах SUSE, работеше, ама нещо не както на мен ми се иска.

Grub, хич не го харесвам, идиотщина, сложили скриптове и на обувалката. Тя, обувалката, трябва да е максимално проста и лесна за използване.

А бе ще дойде ден когато и аз ще мина на Slackware, колкото и да не искам :-)

Цитат:
Тръгне ли X... неща и да го виждам.

Нищо му няма на X, работи си много стабилно.

Чет Яну 26, 2012 8:15 pm
Профил WWW

¶ написа:
Ubuntu тотално го засраха

Какво са ти засрали? Единствено на мен не ми хареса при прехода от 11.04 към 11.10 беше промяната на цветовата схема на наутилоса (експлорера). Не ми се занимава просто с него да го украсявам.

Убунту си е перфектно според мен. Сравнено с другите дистрибуции дето съм ползвал тук поддръжката е просто несравнима. Все пак Каноникал са комерсиална фирма и се стараят да изпипат всичко. Наистина е лъскаво като за уйндовс лузери, но отдолу всичко си е лайнукс и който разбира има пълната свобода и пълен контрол.
А за сравнение с бозата просто и дума не може да става....

Чет Яну 26, 2012 9:49 pm
Профил

miro_atc написа:
¶ написа:

Какво са ти засрали? Единствено на мен не ми хареса при прехода от 11.04 към 11.10 беше промяната на цветовата схема на наутилоса (експлорера). Не ми се занимава просто с него да го украсявам.

Убунту си е перфектно според мен. Сравнено с другите дистрибуции дето съм ползвал тук поддръжката е просто несравнима. Все пак Каноникал са комерсиална фирма и се стараят да изпипат всичко. Наистина е лъскаво като за уйндовс лузери, но отдолу всичко си е лайнукс и който разбира има пълната свобода и пълен контрол.
А за сравнение с бозата просто и дума не може да става....

Абе страда си и линукса от това, че се опитват да имитират виндовс за десктоп - примерно не можеш да ъпгрейдваш убунту 4-5 години на една и съща машина - просто всяка нова версия е по тежичка, с повече изисквания за процесор, памет, графична карта и в един момент хардуера ти е остарял за нея. А тоя нов unite интерфейс иска хубаво 3д за да работи добре, а моя стар делл латитуд 820 нещо не се разбра със драйвера за нвидията и въобще ми тръгваше с 2д емулация - грозна работа. Накрая сложих 64-битова федора 14 с гном3 - ама и от нея не съм доволен - просто убунту 10.04 ми вършеше по добра работа на тоя хардуер.

Чет Яну 26, 2012 10:28 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
¶ написа:

Ако си пуснеш 10.04 ще разбереш какво е засрано. Самия факт, че през 2011 от дистрибуция номер 1 стана дистрибуция номер 3 е красноречив.

palavrov написа:
...просто всяка нова версия е по тежичка, с повече изисквания за процесор, памет, графична карта и в един момент хардуера ти е остарял за нея ...

Това не е болест само при Linux, при всяка OS е така. Knoppix е с LXDE и заработи чудесно на 4 годишен лаптоп с 2GB и процесор на 1.7 GHz. Инсталирах един krusader като файлов мениджър и толкоз му беше.

Чет Яну 26, 2012 11:51 pm
Профил WWW
Аватар

Ако смятате че са засралу Убунту, което си е до голяма степен според мен като човек който е изредил почти всички линукси за проба :lol:, може би FreeBSD би се харесало на някого? Там са доста по-консервативно настроени и не жертват стабилността на системата в името на шаренията

Пет Яну 27, 2012 3:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща