|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:49 pm
Как се запоява чип с корпус TQFP64 ???
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
 Re: Как се запоява чип с корпус TQFP64 ???
Медната оплетка (solder wick) е полезно нещо. Има различни ширини, и освен медни жички в нея има някакъв флюс. Даже да не запояваш по описания от Пи метод, понякога се налага да махаш излишен калай и това е най-лесния и безболезнен начин. И при разпояване върши работа. А пък ако свикнеш да поиш под стерео микроскоп, после хич няма да ти се иска да работиш с невъоръжено око. Аз се разглезих така - вече всякакви TQFP-та, SSOP и всичко под 0603 лепя само под микроскоп, ако ще да се налага да чакам ред 
_________________ Manners maketh man.
|
| Вто Яну 24, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това с рязането и аз съм го опитвал преди много години и стана някак но не е безрисково, от усилието могат да се отлепят падове. Не помня имах ли отлепени или само ме беше страхх да не се отлепят де. С малка духалка как става е ясно, с тая голямата също става лесно (за чушки не знам де, за разпояване  ). Но с нея за да нагрее човек локално чипа дето ще сваля без да опожари/разтопи всичко наоколо просто трябва да увие платката в станиол (кухненско алуминиево филио) и да изреже дупка в него та да се подаде чипът. Така съм сменял BGA, Ethernet PHY и т.н., трябва да посвикне човек как да дозира духането та да не прегрее нещо (аз държа и IR термометъра до мене и току гледам с него). Е и духането трябва да е вертикално ама това всеки който е духал го знае след първото разпиляване на дребосъка  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 24, 2012 8:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ножчето трябва да е остро ( най-вече на върха ) и да не се използва за други цели. Практически аз не режа с него както да речем с ножовка се реже, а просто натискам малко повече в основата на крака и като е остро ножчето крачето се къса много лесно. Досега не ми се е случвало да се отлепи контактна площадка или да скъсам писта. По принцип оставам малко по-дълги контактните площадки, та крачетата ми са здраво хванати. Разбира се има си и недостатък: ако имаш свободни контактни площадки ( не са свързани към печатните проводници ), тогава при почистването с оплетката може да се отлепят, но същото може да се получи и при нагряване. Спомням си преди година-две при съживяването на една платка с един dsPIC TQFP64 няколко пъти го рязахме и запоявахме без да се повреди платката.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Яну 24, 2012 9:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Майтап бе Уили!
Веднъж пробвах с такова духало да разлепя чип и успях заедно с всичко около него, пък ако не го бях пуснал на по-слабото горният ми пост щеше да е самата истина. После преглътнах, почистих пистите с поялника, поставих го и той се запои почти перфектно с духалото. Ако знаех другите компоненти къде са били можеше и тях да запоя с поялник. Нали ме посъветвахте да изпитам чувството за хумор на Река, пък и stoyanoff казва че е новак, за идиот нищо не е споменавал  Обаче с tgi майтап не става!
Последна промяна bongo_x2 на Пон Фев 06, 2012 7:12 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Яну 24, 2012 11:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Сега не ми се търси, но съм пускал жидеото в ютуб, метода позлва човка с ямичка, много е ефеикасен, прилича на клипчето по горе но според мен е доста по удобно за по малка стъпка, освен това има предимството че заради повърхностното напрежение прави капка която събира тинола и от окъсили крачета, малко опит и става супер.
|
| Нед Яну 29, 2012 11:24 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря за коментарите! Бяхте много полезни! Искам да попитам още нещо. Искам да си направя едно устройство в домашни условия и искам да ползвам чип с такъв корпус(TQFP64). Проблемът е, че е доста малък за платка правена в домашни условия. От къде мога да се снабдя с такъв цокъл или учебна платка с готово място за такъв корпус, който да запоя лесно и да свържа към другата платка. Разгледах из нета и намирам само в Стара Загора да се предлага такова нещо. Някой може ли да ми каже от къде да си купя такова нещо в Сф или някаква друга идея какво да ползвам???
_________________www.elkran.com
|
| Пон Фев 06, 2012 2:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Свържи се с мен на лично, ще ти дам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 06, 2012 3:36 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
В елимекс съм виждал такива платки.
|
| Пон Фев 06, 2012 8:55 pm |
|
|