Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
"гербер файлове CadStar" -> "платка (PCB) 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение "гербер файлове CadStar" -> "платка (PCB)
Някой да знае как да конвертирам гербер файлове от CadStar в платка (PCB) на Protel2004DXP? Правя го през CAMtastic, но и след като импортвам всички файлове отметката "Export to PCB" остава неактивна. Дали още нещо не трябва да се направи и това ли е единственият начин за тази конвертизация? А и кой е най-лесният начин за наместване на слоевете - в CAMtastic или в PCB?

Сря Окт 26, 2005 3:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нещо немога да схвана смисъла на такава операция. Освен ако не искаш да редактираш вече готовата платка - ама няма да стане.

Сря Окт 26, 2005 5:27 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Нещо немога да схвана смисъла на такава операция. Освен ако не искаш да редактираш вече готовата платка - ама няма да стане.

Недей да мислиш за смисълът - засега ме интересува целта.
Какво значи "ама няма да стане"?

Сря Окт 26, 2005 6:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами в повечето случаи "няма да стане" означава "няма да стане" :wink:

т.е. няма начин от гербери да направиш PCB. все едно се опитваш да конверираш круши в метри. ако ставаше, никой нямаше да публикува свободно гербери.

е, има един начи, ама той не е особено прецизен и отнема много време. средната цена е $0.50 на пин. ако исшкаш конвертирането да е особено точно (дебелини на писти, разстояния бежду тях, маски, импеданси и т.н., цената може да мине $1.00 на пин. лично аз за протел бих удвоил цената ако платката е >1000 пина :P

Сря Окт 26, 2005 9:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прати го тоя CadStar гербер на pirev@abv.bg . Пробвах в Protel 99 SE да импортвам герберски файлове, но генерирани от Протел и се импортира правилно, но всички елементи са разглобени на примитивите им, а слоят Pad Holes го нямаш въобще, но пък ако знаеш какви са контактните площадки и отворите лесно можеш да ги възстановиш.
Правил съм конвертиране от CadStar до Protel 99 SE преди около 2г., като минах май през Auto Cad формата за да мога да отворя CadStar-ската платка в Protel 99 SE. Наложи се да се направят минимални промени.

Сря Окт 26, 2005 10:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Гербер файловете съдържат примитивите (както спомена и pirev), т.е. това е информация за нещата разбити на елементарни фигурки и е за плотера - как да ги чертае. Тоя файл не носи никаква информация нито като писти, нито като площадки, да не говорим пък за нет-листата. Така, че точно затова невиждам смисъл от операцията да вкарваш гербер файл във PCB файл. Ако искаш нещо да променяш/редактираш по самите гербери - за целта си има прекрасни инструменти (като GerbTool например).

Сря Окт 26, 2005 11:37 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
ами в повечето случаи "няма да стане" означава "няма да стане" :wink:

т.е. няма начин от гербери да направиш PCB. все едно се опитваш да конверираш круши в метри. ако ставаше, никой нямаше да публикува свободно гербери.

е, има един начи, ама той не е особено прецизен и отнема много време. средната цена е $0.50 на пин. ако исшкаш конвертирането да е особено точно (дебелини на писти, разстояния бежду тях, маски, импеданси и т.н., цената може да мине $1.00 на пин. лично аз за протел бих удвоил цената ако платката е >1000 пина :P

Пред-заключението от тези думи е, че тази операция е невъзможна (поне аз не знам някой да е конвертирал "круши"->"метри"). Заключението е, че мога да правя невъзможни неща - така излиза от горните думи.
След като никой не прави такива неща и понеже работата е в сферата на невъзможното, то се получава цена:
1 компонент ! 4 пина ! 1/4 часа = 12 лева;
крайна цена == максимум (горният израз);
Не е чак толкова голяма, само три пъти повече от обикновената. А е в лева, защото още не сме влезли в Европа, после ще стане в Евро, $-ри не ме интересуват.
Така че някой ако е закъсал с обратния инженеринг може да заповяда!

Пет Ное 04, 2005 7:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
тука пише някои работи :D

Прикачени файлове:
rev_eng_ver70.pdf [145.17 KiB]
302 пъти
Пон Ное 07, 2005 12:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по