Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща
Интернет цензура - поредният напън 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Интернет цензура - поредният напън
Цитат:
Ако някой си въобразява, че ще натика пастата
обратно в тубата и ще почнат пак масово да се продават CD-та по $20 парчето
за качествен албум просто трябва да се събуди, тая няма да я бъде вече.

tgi, Apple правят основна част от парите си продавайки една песен за 0.99$, което си е точно 20$ за албум. Книжарниците, които продават хартиени книги в щатите вече фалираха почти всичките, защото хората масово почнаха да купуват електронни книги на почти същата цена като книжните. Та разправяй си ти, че тая няма да я бъде - блаженни са вярващите :D .
Тая тема с пиратството ме подсеща за едно много весело нещо - бе що като Уиндоуса е толкова насран в сравнение с линукса хората го пиратстват, ами не си инсталират всички безплатни линукси :D ?

Нед Яну 29, 2012 11:46 pm
Профил
Аватар

klez написа:
Как аджеба могат да докажат, че точно аз съм теглил а не някой който се е закачил към рутера. Аз може да искам да пръскам свободен интернет за който минава долу под блока за благото на хората.
Ще забранят и отключените рутери ли? За момента не е незаконно да имаш отключен рутер

Ти тия въпроси и отговори сериозно ли ги задаваш като член на форум за електроника и микроконтролери или просто се намираш на приказка :) ?

Нед Яну 29, 2012 11:50 pm
Профил
Аватар

Просто е рано още, въпрос на време. По новите поколения нямат - слава богу - манталитета
да търпят такива ограничения.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 29, 2012 11:52 pm
Профил WWW
Аватар

bongo_x2 написа:
Аз да дам друг: нали ще ми се смеят и гаргите ако дам някоя хилядарка за фотошоп при положение че го ползвам един път на два месеца?!

Бонго, да не би да няма безплатни алтернативи на фото шопа бе, та си оправдаваш кражбата и свободите със смеха на гаргите :? ?
Ето какво има на първия линк, дето "цензурирано" го показва Гугъл-а на въпроса "free alternatives to photoshop":
http://sixrevisions.com/graphics-design ... photoshop/

Последна промяна Dimitar на Нед Яну 29, 2012 11:55 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 29, 2012 11:53 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
Просто е рано още, въпрос на време. По новите поколения нямат - слава богу - манталитета

Кои по-точно ограничения да търпят?

Нед Яну 29, 2012 11:54 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Тая тема с пиратството ме подсеща за едно много весело нещо - бе що като Уиндоуса е толкова насран в сравнение с линукса хората го пиратстват, ами не си инсталират всички безплатни линукси :D ?

windows имам само на няколко лаптопа на които бе включен в цената и пре-инсталиран
и единствените приложения които ползвам и не мога да пусна под линукс в момента ми са електронното банкиране и електронната митница, защото идиотите бг developer-и които са взели $$$ да разработят тези велики системи са избрали да работят само с IE :D

Пон Яну 30, 2012 12:09 am
Профил
Аватар

Заек, аз не питам конкретно никой, питам си по принцип, защото вярвам знаеш какво е съотношението на Уиндоус спрямо Линукс като проценти от пазара :) .

Пон Яну 30, 2012 12:14 am
Профил

Боз отдавна спрях да пиратствам освен ако не съм принуден, например да инсталирам и хаквам XP щото лиценза ми е за 7-ца, ама за това са си виновни MS като ти вземат парите за по ново трябва да ти позволяват да ползваш и по старо, а реално даунгрейда е такъв трън в гъза дето не искам да си го забождам та предпочитам да ползвам нелегалното копие, нали все пак съм си платил за по ново и стикер си имам, а то това е и основното което гледат.

Пон Яну 30, 2012 1:02 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

ТоНи на Майкрософт лицензионната политика е най осраното нещо което може да съществува.
Знаеш ли какъв пресен пример имах наскоро.

Носи ми клиент лаптопа си за преинсталация.
Лаптопа дошъл със Vista Home.
Пича понеже му трябва XP а Vista Home не поддържа Backward licensing за да може да инсталира XP, той звъни в майкрософт и те му казват да си купи Vista Business.
Отива той купува си виста бизнес.
И Каква е схемата?

Звъня аз в майкрософт и им викам 'И сега как да инсталирам XP след като купихме съответният лиценз'
'Ами намерете си от някъде сериен номер и си го инсталирайте после ни се обадете да го активираме по телефона'
?!?!?! и аз ->
- "WTF? шегувате ли се? от къде да го намеря?'
- 'не знам намерете от на някой приятел компютъра и си го инсталирайте и ни звъннете'
- Добре ще вляза в замунда и ще си изтегля един пиратски и ще ви звънна да ми го активирате
- Ааа не не може така, намерете си истински сериен номер
и им тряснах телефона

Друг пример беше един семинар миналата година на Майкрософт дето имаше доста специалисти от MS вкл. и такива дето се занимават специално с лицензионната им политика.
Та имаше колеги от ИТ бранша с конкретни въпроси от типа:
- "Имам клиент ХХХ който иска да ползва компютър при ХХХ ХХХ ХХХ условия и т.н. - какъв лиценз му трябва в този случай" (понеже лицензите за Windows не са 3-4 вида примерно за 7-цата а са сигурно 30-40 вида)
онея умуваха умуваха и не можаха да го измислят накрая. Имаше 'Ами айде ще проверим и ще ви кажем'
имаше още 2-3 подобни запитвания, на нито едно не успяха да отговорят баш специалистите.

В крайна сметка тогава единственото дето ни стана ясно е, че какъвто и лиценз да си купиш винаги могат да те осъдят че не си купил подходящия, така са им нагласени нещата.

Пон Яну 30, 2012 2:22 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
tgi написа:

Кои по-точно ограничения да търпят?

Да копират на воля данни до които имат достъп. Това е толкова естествено
колкото да извадиш бележник и да си запишеш нещо, или дори да си повториш
нещо няколко пъти за да го запомниш. Storage устройствата отдавна са станали продължение
на личността ни и дялът им в нея предстои да нараства.
Напъните да се затвори свободния поток на информация са обречени, толкова е очевидно.

Пон Яну 30, 2012 3:38 am
Профил WWW
Аватар

Аз по-горе ти написах как днешната младеж не се замисля да снася на Епъл по 0.99$ на песен, главно защото Джобс го направи супер лесно - няколко натискания на мишката и песента ти е в айпода. Няма конвертиране на CD-та до мп3-ки, пък после да ги слагаш в някакви папки в плеъра, пък да го няма инфото във файла и да си играеш да го слагаш сам или пък да ходиш по разни съмнителни сайтове да сваляш песни и после да се ръсиш пари да ти чистят компа от вируси и разни такива подобни главоболия. Човека направи едно нещо гениално и това е простотата, с която стават нещата като ползваш продуктите му. По тоя начин да изпиратстваш нещо и да си спестиш 10-15-20$ вече граничи с малоумието, първо защото това са никакви пари и второ защото клиента си спестява една камара главоболия. Бизнес модела стана толкова успешен, че всички започнаха да го копират. Верно, има и такива като Бонго, дето вместо 15$ ще отделят 1 час да свалят музика от разни сайтове, дето като ги затворят и ще опищят света, че са им отнели свободите, ама те тия хора просто бутат парите вместо в ръцете на студията в ръцете на такива извратени откачалки като въпросния Ким Дотком, дето си беше повярвал, че е хванал господ за шлифера. Е сега ще подържи някой черен за патката за известно време, докато е на топло :D . По-хитрите се снижиха до земята и пак си въртят бизнеса и аз поне не се чувствам като Бонго с ограничени свободи - дето се вика "всяко чудо за 3 дни" :) .

Пон Яну 30, 2012 3:50 am
Профил

Да принципно съм съгласен с теб ама колко е твойта заплата що да не отделиш 50-100$ за музика,
я виж колко от тука могат да си го позволят. То като имаш бол пари е лесно да кажеш кво му плащаш
няма и долар парчето.

Пон Яну 30, 2012 5:04 am
Профил
Аватар

Айде бе, ще рече човек, че Napster не е съществувал и PC бумът не се е състоял като
резултат :) .
Ipod-ът просто беше първият свестен плейър, това е обяснението за успеха му.
В днешно време е просто моден артикул и като всяка мода е до време.
Ролята на музикалните записи няма да е да се правят пари от продажбите им
а да събират публика за концерти, реклама и т.н., някои вече са доста
успешни в тоя режим. Е, малко или никакви музиканти вече няма да стават
приказно богати от една написана песен ама той и Бетовен не е бил
приказно богат. А и те музикантите са малкият кахър, въпросът е
информацията да тече свободно, тях ако ги бива ще му намерят цаката.

Пон Яну 30, 2012 5:42 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Споко, винаги има алтернативи, например

Изображение

Пон Яну 30, 2012 7:04 am
Профил
Аватар

Добре де, нека и аз поставя един въпрос.
Ако някой си купи от мен някакъв продукт, може да ми го върне в срок от 5 дни без никакви обяснения. Просто защото не му харесва. Това , че на практика този продукт вече не е нов , а употребяван 5 дни, никого не интересува. Аз трябва да му върна парите до стотинка. Това добре. Но защо няма такъв закон и за филмите и музиката? Влизам в киното и гледам нещо, което не става за гледане. Ще ми върнат ли парите?
Втори въпрос: Защо не може софтуер да се купува на старо? Как така може да се купуват коли, апартаменти, дори и дрехи, а софтуер не може?
Дадох тези два примера не защото се надява това да се случи , а за да покажа, че въпросните "държатели на права" винаги са били облагодетелствани от закона. От това май идва и раздразнението на повечето от пишещите тук

Пон Яну 30, 2012 10:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща