|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:03 am
Сензор за "ръце под чешмата"
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Тони най-голямата чудесия дето съм я виждал във връзка с пестенето на вода, са waterless уриналници. Там просто няма вода, ама никаква  Самият материял от който са направени прилична на мрамор, но не е. Обаче понякога се усеща една миризма... откачена работа.
|
| Чет Окт 27, 2005 3:12 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Никола, отнякъде снимка не можеш ли да намериш на тези сензори за преместване, щото с тях май ще е най-лесно.
Ако си направя инфрачервена бариера с 3 предавателя и 3 приемника, целия хардуер ще ми излезне под 10$, но трябва да ги центрирам. Хрумва ми да сложа на тавана ултразвуков излъчвател-приемник, има ги по 6,5лв в ЕлектронИнвест и да меря разстоянието, че ми се вижда по-лесно, но пък не знам дали ще мога да ги накарам да работят що годе добре, дето се вика плюс-минус 5см не ме бъркат, още повече че човека иска да му се мери ниво на продукция в голяма цилиндър чрез ултразвук. Някой мерил ли е разстояние с ултразвук с тия сензори от ЕлектронИнвест - TR25xx, TR40xx, и т.н. ?
А най-доброто дето ми хрумна е да сложа един педал на пода и като искаш да се измиеш натискаш педала с крак
Много скъпи ми се виждат тия готовите батерии с такава екстра, от китайски от по 150лв. ( работели криво-ляво) до италиански от по 800лв.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 27, 2005 7:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами .... с IR нямаш проблем, ще направиш отражателен сензор, дазе като мисля не ти трябва кой знае каква оптика, акоимаш някой от иния лазерно фенерчета може и да ти свърши работа лещата му. Аз даже си мисля че може и без особенна оптика да стане. Вземи и пробваи, пусни светодиода в импулсен режим, за да имаш и шумозащита някаква, може да се калибрираш през паузите за още по голяма шумозащита. На светдиода мозе да му сложиш леща за да не свети по цялата ивка, от там да имаш по малко фаливи отражения, но ако го вземеш с малък ъгъл на излъчване си мисля че и леща не му трябва, разстоянието е малко и няма да раво голямо петно, а има и с вградена леща. Пре приемника май не ти трябва леща, все пак няма да мериш на километри 
|
| Чет Окт 27, 2005 7:39 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В всеки магазин за електроника има готови такива направо с изход 220V за лампа. Този дето го ползвах беше комплект с една 150 ватова вана /така маи се казваха тия осветители/. Ваната си я ползвам а електрониката отиде за чешмата.
|
| Чет Окт 27, 2005 7:55 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Най-шантавата такава система съм виждал преди години в завод "Черно море" Варна. Работеше със СВЧ предавател и приемник в едно тяло, монтирано на тавана на цеха и управляваше чешма за пиене на вода. Когато над шадраванчето няма надвесен човек, то отразява СВЧ енергията и я връща към приемника. Когато някой се приближи до чешмичката, намалява количеството на върнатата енергия и чешмата заработва. 
|
| Чет Окт 27, 2005 7:56 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А какъв е проблемът да се направи с един инфрачервен охранителен датчик? Това е най-евтиното решение ( не повече от 3 човекочаса )
|
| Чет Окт 27, 2005 8:03 pm |
|
 |
|
¶
|
ToHu, оптика наистина не ми трябва. С приемник RPM7138 на ROHM или подобен и с инфрачервен диод L-53SF6C за предавател (клатя го или с 555 или с 12Fxxx), има ги в Комета, постигнах около 15 метра дължина в тъмно помещение, 12 метра в помещение с лампи и около 8 метра в слънчва стая.
Никола не съм се сетил за тия лампи, ще купя една да видя (въпреки, че ми е по-интересно да го направя).
bateAz това също ще го изпробваме, но трябва да се помисли как да се намали времето на задържване, защото някои датчици държат по 20-тина секунди включено състояние.
А бе за тия TR25xx от ЕлектронИнвест, така и не разбрах имат ли си вътре някаква електроника или продават гол микрофон с гол зумер. Имат 2 листа документация, от която не става ясно какво си купил.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 27, 2005 8:37 pm |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
И аз имах идея за подобно модулче преди време, но все не ми остава време да си поиграя малко. Ето обаче какво си мисля: погледни този линк от Млад Конструктор http://mladkonstruktor.bg/IR_parking_main.htm, а също и този линк http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Interface/ir_switch.htm. Мисля, че става дума за нещо силно подобно.
Иначе, чешмите съм ги виждал, самите датчици - не (в отворено състояние), но те стоят в основата на батерията и не гледат надолу, а на напред към този, който се мие. Общо взето не мисля, че имат влияние от водата или друго препятствие. За датчици си бях харесал едни такива: TFDU4300 на Vishay - http://www.vishay.com/docs/82614/82614.pdf. Обаче нямам идея откъде (и по колко като пари) могат да се намерят в България. Ако някой има идея - нека я сподели.
Поздрави!
|
| Чет Окт 27, 2005 10:00 pm |
|
 |
|
¶
|
В www.futurel.bg има TFDU4100 за 6.8лв без ДДС. Това от МК съм го гледал, но съм го забравил. Мерси за линковете.
Аз друго бях намислил и работеше, но ми се отвориха други работи и не го довърших. Ето схемата. PWM модула на процесора генерира носещата 38kHz, която се модулра с данните от UART модула в U3B, U3C го използвам за да спирам и пускам IR излъчването,U3D инвертира модулирания сигнал, за да използвам NPN транзстор за вкл./изкл. на IR диода. U3A го сложих за да мога да инвертирам сигнала от RPM7138, иначе UART не тръгва.
|
| Чет Окт 27, 2005 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
То лещата друга и е идеята, да няма голяма разсейка за да не сработва от мивката примерно или от водата, и то леща пред излъчвателя, пред приемника няма нужда за тоя случай. Но акоимаш диод с тяна диаграма на излъчване както писах си ОК. Иначе за оптична бариера съм правил 10 м във всякаква среда с филтрация ан смущяния и т.н. но там без оптика не минахи пред предавателя и пред приемника, и ползвах тариране по време на паузата, за да избегна по явните смущения.
Относно датчика, то добра идея ама къде ще го сложиш, трябва да е много тясно насочен, те повечето си имат фолио дето да го лепиш по лещата отвъртре ама ...... щото иначе .. кофти работа, обикновенно мивката е около писуара,, може да сработва и без нищо, а ако с аняколко една до друга тогава може и съседна да се включва, не знам дали ще мое да се нсарои толкова остро .. сигурно може ама .....
|
| Пет Окт 28, 2005 1:44 am |
|
|