|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:34 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
То и долната граница е важна.  Но се радвам, че поевтиняват нещата.
|
| Сря Фев 08, 2012 1:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако беше хвърлил едно око щеше да знаеш, че долната граница за всички диапазони на тоя чип (а и не само) е минус 40 градуса, т.е. променят само горната. До колкото знам чиповете се правят за +125 градуса всички и после който не мине теста се маркира за +105 или +85. Разликите не са толкова големи, че да ползват различни процеси както при 150 или 200+ градусовите версии  .
|
| Сря Фев 08, 2012 5:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А бе има и с долна граница -55"С, виждал съм и руски с -80"С. За последното нямам идея за къде може да потрябва, но -55 е необходимо на "много" места. Например електрониката по ракетите "въздух - нещо си". Ако лети 1 час на 15 км височина температурата пада до -50, независимо от съпротивлението на въздуха. И като се натисне копчето, това трябва да тръгне веднага, а не да се подгрява като ламБа.
|
| Сря Фев 08, 2012 6:07 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми по мой спомен още 54xx серията на TI бяха от -55 до + мммм май 150 беше, но за -55 съм почти сигурен. Това го водеха "military range". "Commercial" беше 0 до 70 (74xx).
Тестовете мисля, че ги правят за определения температурен обхват и който не мине го пускат с по-ниски максимални клоци - поне така правеха в Моторола, знам го от тях. Те май имат и "industrial", което е от -40 то +85 C май (пак по отдавнашен спомен).
Ама -80 си е друга работа, то едва ли е толкова трудно за силиция да работи и там ама тестовете биха изисквали друго оборудване та може би ги няма много. Което за военни приложения може да се окаже малкото камъче дето обръща всичко, разбира се... не е много по-немислима ситуация отколкото примерно замръзналите танкове около Москва.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 08, 2012 6:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Че има има, ама идеята ми беше, че като падне горната граница от 125 на 85 и долната не се вдига от -40 на примерно 0 градуса  . Обхватите са си -40 до 125, -40 до 105 и -40 до 85. Отделно са тези с -55 до 125, дето ти ги споменаваш. -55 генерално е за авио индустрията (включително и ракетите, дето ги споменаваш). Аутомотив е -40 до 105 а военния аутомотив е -40 до 125. Ама вече много правят чипове до 140 и 150 градуса, защото температурите постоянно се вдигат. Повечето от нашите джаджи например работят на околна температура 105 градуса и като сложиш вътрешния райз и 125 вече ни е почти на ръба. Иначе за судено аз съм правил такива тестове в камера, дето побира цял танк на -55 градуса. Да видиш как се пише по клавиатурата на лаптопа при тая температура  . Само едно не ми стана ясно - защо камерата беше в средата на пустинята и отвън беше абсолютно същата температура, ама с положителен знак  . Ама аз съм се отказал одавна да търся логика при шапкарите, така че и не съм питал  .
|
| Сря Фев 08, 2012 7:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Така ги тестват, мисля, че директно с течен азот или нещо подобно. Но това е бутиково производство, всичко се тества ръчно и съответно цената не е ширпотребна.
|
| Сря Фев 08, 2012 7:40 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Последната мода са, един вид, "open frame" спътниците, с нехерметичен и неклиматизиран отсек за апаратурата, съответно електрониката или се пече или мръзне с космически мащаби. 
|
| Сря Фев 08, 2012 7:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
много просто - като ти спре клавиатурата, излизаш за 10 мин навън. не е същото, като да си в аляска и да правиш обратния тест.
|
| Сря Фев 08, 2012 7:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, сега като се замисля - има логика в това дето го казваш  . Това ми припомни първия път като отидох там и беше юли месец и вънка 50-55 градуса, в хотела което и кранче на водата да пусна все топла вода тече и сутринта се приготвям да ходим на полигона и аз си слагам едни къси гащи и тениска и излизам като пич и местния фен, дето ни придружаваше ми вика я бързо в стаята да си сложиш едно поло с дълъг ракав и едни дълги гащи, че си нямаш идея какво ви чака на открито в тая жега  . Там за пръв път видях климатик на открито, дето духаше на площадката, на която работихме - изпарителя с вентилатора му беше 2х2 метра  .
|
| Сря Фев 08, 2012 8:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Борбата с глобалното затопляне трябва да почне от пустинята, където са най-големите жеги.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 08, 2012 9:18 pm |
|
 |
|
741
|
"Нехерметичен" не значи, че ще мръзне. Няколко слоя отражателно фолио са достатъчни да поддържат приемлива температура, щото от вакуума по-добър топлоизолатор няма. Топлоотвеждането е по-сериозен проблем.
|
| Сря Фев 08, 2012 9:24 pm |
|
 |
|
bateAz
|
В тия "open frame" спътници големият проблем няма да е голямата разлика в температурите, ами честата им смяна. На времето имахме едни чопнати отнякъде ембаргови ECL системи на Motorola за следене на трафика, по каталог им даваха максимален брой включване / изключване на захранването. Оказа се, че от температурните разширения и свивания се получава умора на материала и в един момент силициевият чип се пропуква леко ... Та може и космоса да има подобни ефекти.
|
| Сря Фев 08, 2012 10:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Зависи на какво викаш чести и колко продължително е изложена джаджата на такива цикли. Тук имаме една HALT/HASS камера, в която тестваме по две седмици и правим цикли от по два часа от -40 до +100 градуса и в същото време и вибрира. Незнам това колко като продължителност на реална работа симулира, ама си е сериозен тест, особено за новите безоловни технологии  . http://www.metlabs.com/Services/Environ ... sting.aspx
|
| Сря Фев 08, 2012 10:42 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Колко чести ? Зависи от височината на орбитата. Да кажем от 70 минути ( 35 : 35 ) на ниска, до почти 100% облъчено ако е на геостационарка. Друг въпрос е какви ще са девиациите: зависи от екрани, термична инертност и т.н. Колко продължително? Докато падне и изгори в ПСА. 
|
| Сря Фев 08, 2012 11:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
35 на 35 за няколко години си е бая циклене  .
|
| Сря Фев 08, 2012 11:12 pm |
|
|