Отговори на тема  [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща
Газовият пазар на САЩ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Газовият пазар на САЩ
Dimitar написа:
741 написа:
Гледам Румънците плащат почти двойно по-малко - що така, имат много техен газ или са си договорили други цени?

Да, румънците имат много газ... чрез собствен добив покриват 80-90% от консумацията си. Освен това са и крупни играчи в транзитирането и от там също си заделят евтин газ. Сега правят тръбопровод Гюргево-Русе, а пък ние тук от Добрич ще строим до Русе, за да има връзка с останалата част на страната ни.

Иначе тия 160$ не са малка сметка за нашите разбирания , но тук и консумацията е ниска. Аз имам гъзомер, ама не съм си завършил инсталацията и като гледам колко плащат съседите няма и да я завърша. Просто няма смисъл, то ми излиза по-скъпо от това да се топля на ток,,,
Загледах се в сметката ти... тия термове наистина ли са по 100 кубични фута? Щото твоята консумация по наши мерки излиза 780 кубика... Множко ми се вижда! Тук комшията вчера даже приказвахме прави 200-300 кубика, и то тия месеци дето средно е минус 15 навън. А вътре отоплява целия апартамент (~120 м2) плюс топла вода естествено...

Съб Фев 11, 2012 7:23 pm
Профил
Аватар

Един терм е 100 кубични фута (CCF) умножени по 1.011 (BTU factor). От къде идва тоя коефицент идея си нямам - вероятно е някаква константа за преобразиуване на обем газ в енергия. Също така нямам идея дали консумирам много или малко, защото за пръв път тук в щатите ползвам газ и няма как да сравня. Аз си мисля, че консумирам малко, защото уредите са ми с висока ефиктивност - 96% и преди да ги сменя консумирах бая повече. Тогава печката беше около 25 годишна с 65% ефективност, а сегашната даже няма комин. Отделно за да придобиеш по-пълна представа ще ти кажа, че печката е 111 хиляди BTU а бойлера е 50 хиляди. За мен 150$ и дори 200$ не са кой знае какво, даже сравнено с БГ, защото примерно там никога не съм успявал да постигна такъв комфорт в жилището си за такива пари, дори и като е било 3 пъти по-малко. Т.е. не си спомням някога да съм поддържал 22 градуса температура в цялото жилище денонощно и това да ми е струвало заедно с топлата вода по-малко от 200$ на месец при такива отрицателни температури навън, особено пък на ток. Сега не знам ако са се появили някакви супер ефективни климатици, дето да работят до минус 20, минус 30 градуса и ако жилището е изолирано добре каква сметка ще се получи, но си спомням, че на времето с парното плащахме доста кинти и пак стояхме на не много топло.
Ето виж тука как ги смятат въпросните термове:

Прикачени файлове:
gas.jpg
gas.jpg [ 117.17 KiB | Прегледано 1597 пъти ]
Съб Фев 11, 2012 7:46 pm
Профил
Аватар

Ха, сега като смятах колко кубични метра съм консумирал, че това 780, дето си го сметнал ми се видя много (ама е вярно) и видях, че вчера съм смятал кубичния фут като 10х10х10 инча :oops: , а не 12х12х12, което като го сметна така и 1000 м3 тук не излизат 300 лв, колкото ги сметнах вчера, а 175 лв., т.е. разликата става още по-фрапираща :o .

Съб Фев 11, 2012 7:58 pm
Профил

Dimitar написа:
Гледам Румънците плащат почти двойно по-малко - що така, имат много техен газ или са си договорили други цени?

А, и БГ си беше договорила други цени, само че преди 5-6 години Газпром каза, че договореното не му изнася :)
Дотогава транзита се плащаше с газ по някакви смешни цени. Обаче руснаците решиха, че им е по-изгодно да си плащат с пари, и поискаха предсрочно предоговаряне. Румънците може да са били по-твърди от нас.
А собственото производство не е гаранция за ниски цени. Холандия покрива цялото си потребление, че даже изнася още 50% отгоре, обаче цените за домакинствата са им малко по-високи от българските, отделно за разлика от нас имат и акциз, та там цената става почти двойна.
Dimitar написа:
Един терм е 100 кубични фута (CCF) умножени по 1.011 (BTU factor). От къде идва тоя коефицент идея си нямам - вероятно е някаква константа за преобразиуване на обем газ в енергия.

Природният газ не е само метан, има по малко и от следващите въглеводороди. Според състава се мени и калоричността и те ти го отразяват в цената.

Съб Фев 11, 2012 8:41 pm
Профил
Аватар

Явно е нещо такова, защото сега видях, че се е променял почти всеки месец. Понякога е падал до 1.008 а понякога се е качвал до 1.014. Та сигурно мерят каква е калоричността на газта и го променят в зависимост от това, за да се получи, че плащаш едни и същи пари за една и съща енергия.
Цитат:
А собственото производство не е гаранция за ниски цени. Холандия покрива цялото си потребление, че даже изнася още 50% отгоре, обаче цените за домакинствата са им малко по-високи от българските, отделно за разлика от нас имат и акциз, та там цената става почти двойна

Холандците (и по правило скандинавците) са открили одавна социализма :D . То затова една Тойота Приус тук $23к, а в Дания е $75к до колкото си спомням. После нека си разправят колкото искат, че те мислили екологично и предпочитали да карат колелета :D .

Съб Фев 11, 2012 9:23 pm
Профил
Аватар

Хе, пък тука даже и въздух вкарват бази бази. Ама си го плащаш на "пазарни цени" - лев/кубик ;)

Съб Фев 11, 2012 10:25 pm
Профил ICQ

Това как сте го установили?
Честно казано, не ми се вярва да има толкова луд да го направи, даже и в бг.

Съб Фев 11, 2012 10:34 pm
Профил
Аватар

Еее, за газопровода не знам ама по метанстанциите със сигурност вкарват. Миналата година едни познати купиха един бус от Пловдив с метан. Пълнят до горе и тръгват. На Нова Загора (след каране с 60-70 на 3-та - 4-та) бутилките дават заето. На нова загора в случайна метанстанция пълнят. Буса литва със 140-150 и така до Разград. После караха още два три дена с останалото и като сипаха от наша метанстанция - ядец. Обаче тоя в Нова Загора намекнал че се правят магии с въздух по станциите.

Трудно доказуемо, ама няма да се учудя и ако в централната газ вкарват въздух.

Съб Фев 11, 2012 10:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Метана нали го пълнят в едни много яки бутилки втечнен, та къде и как го вкарват тоя въздух :? ?

Нед Фев 12, 2012 2:05 am
Профил

При стайна температура доста ще се озориш докато втечниш метана. Всяка метан станция си има компресор, който вдига налягането преди да се зареди в бутилките, педи компресора предполагам че не е много трудно да се вкара въздух. Докато метана не е в границите 5–15%, няма опасносто от запалване/експлозия.

Нед Фев 12, 2012 2:18 am
Профил

Dimitar написа:
Метана нали го пълнят в едни много яки бутилки втечнен, та къде и как го вкарват тоя въздух :? ?

Метанът е CNG (compressed natural gas) и си е газ за разлика от обикновената газ дето се ползва в запалки и коли (LPG).

Едва ли се вкарва умишлено въздух. У нас има 3 вида мрежи - за високо, средно и ниско налягане. Обикновено метан станциите се вързват към високото налягане (около 50 атмосфери) и те донагнетяват до 200 атмосфери. Тъй като имаме служебна кола на метан съм обиколил повечето станции в страната и мога да кажа че има голяма разлика в наляганията - от 180 до 220 атм. Отделно при компресирането температурата се повишава много, Те компресорите са многостепенни и преди всяка степен газта се охлажда. Но мисълта ми е че ако ти напълнят бутилката с топъл метан на 180 атм, след половин час като се охлади пада още и все едно нищо не си заредил. Това трябва да се види и по сметката, щото се мерят килограми, т.е. реално количество...

Въздух практически няма как да влезе сам в тръба с 50 атмосфери или бутилка с 200. За да се вкара трябва някой да го компресира, ама това няма смисъл щото от 1 атмосфера до 200 да компресираш се изисква страшно много ток.
По-скоро ако някоя метан станция е вързана към мрежа с ниско налягане, както обикновените апартаменти. Там налягането често е по-ниско от атмосферното, демек ако се спука тръбата ще влезе въздух а няма да изпусне газ. Но аз дълбоко се съмнявам да има метан станция на ниско налягане.

Нед Фев 12, 2012 11:38 am
Профил

miro_atc написа:
За да се вкара трябва някой да го компресира, ама това няма смисъл щото от 1 атмосфера до 200 да компресираш се изисква страшно много ток.

Е, страшно много - колко да е страшно? От 1 до 200 или от 50 до 200 атм - порядъкът е колкото за метана, та няма това да ги спре.
В самата инсталация предполагам има възможност за подаване отвън на азот или друг инертен газ за изчистване на остатъците от метан преди и от въздух след ремонт и едва ли вкарването е кой знае колко сложно. Просто не ми се вярва да има идиот, дето ще рискува с въздух. А може да е имало ремонт и първата кола след това да е отнесла част от азота, въпреки че е малко вероятно.
Само от ниско налягане в бутилките не ми се вярва колата да не може да вдигне повече от 60-70, както пише Cekins, би трябвало да е омешан с още нещо според мен.
Впрочем - до какво налягане се изпразват бутилките, преди колата да спре?

Нед Фев 12, 2012 1:13 pm
Профил
Аватар

в холадия мернах някъде инслатацийка да си пълниш метановата кола от тръбата в къщи (което си е метан).
някакъв компресор, нито малък, нито среден. закачаш маркучите и включваш тока за през нощта. сабале - резервоара пълен достатъчно, че да можеш да изприпкаш до работата с колата вместо с колелото. следващия път може да се загледам повече.

по бензиностанциите там продават само пропан-бутан (LPG). цената му е ~50% от бензина (0.80 срещу 1.60 афро), пък и нафтата все още е по-евтина от бензина. биодизела не съм го гледал.

Нед Фев 12, 2012 2:22 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Метанът е CNG (compressed natural gas) и си е газ за разлика от обикновената газ дето се ползва в запалки и коли (LPG).

Верно, че то името му со го казва - аз мислех, че и в двата случая е течен :D .

Нед Фев 12, 2012 5:09 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
в холадия мернах някъде инслатацийка да си пълниш метановата кола от тръбата в къщи (което си е метан)

Дедо, аз искам така да си вържа барбекюто на двора, че ми писна да мъкна тежките бутилки с пропан :D . Би трябвало пропан-метан да няма разлика в случая :? .

Нед Фев 12, 2012 6:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща