|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Софт процесори
|
| Нед Фев 12, 2012 6:56 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenRISCС други думи - само съм го чувал, ама не и пипал. 
|
| Нед Фев 12, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Този сайт го следя от година две, намерих го покрай тази статия http://excamera.com/sphinx/gameduino/ Има доста интересни неща, но много рядко добавя по нещо ново - обикновенно през 3-4 месеца. А този процесор си е чист Форт, жалко, че този език не е по широко разпостранен (освен може би в PostScript и тук там в някои PCI контролери).
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Фев 13, 2012 12:19 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
На тазгодишния FOSDEM имаше демо на OpenRISC - видях го, повъртях малко платката в ръце. Най ми направи впечатление, че програмираха чисто нов FPGA за 4-5 секунди с ядрото на процесора, после за 10-на секунди му качиха едни линукс в RAM-а, и линукса зареди за около половин минута. Т.е. има няма минута - предполагам, че това е било за демонстрация и в реални условия ще има разлика, но все пак си е впечатляващо. Не ми хареса цената на хардуера - около 150 евро, и сравнително ниската честота (100 МХц) - за по малко от $50 спокойно се намират читави ARM9 или ARM11 контролери на доста по висока честота.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Фев 13, 2012 12:30 am |
|
 |
|
woody
|
Хардуер не ти трябва, нали е softcore. Тяхна платка има смисъл да купуваш ако искаш да им ползваш предварително подготвените линукси и т.н. За честотата не съм сигурен, може и доста надолу да е (30-70 MHz). Това е все пак softcore върху FPGA. Оттам и сравняването с hard чипове е ненужно. Предимствата (от самолет) са му наличие на потребители, GCC и Линукс порт. Щом дори Самсунг са се излъгали да го набутат (hard) в техни си чипове, при положение че си имат лицензирани какви ли не ядра - що да не спестят някой лев? Дядото нали диреше алтернативи.
|
| Пон Фев 13, 2012 4:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, чак алтернативи... по-скоро се чудех кое как става при алтера коровете - как се купува лиценз, за колко и какви са ограниченията. още се чудя направи ми впечатление, че китайците слагат циклони (2 и 3) налява и надясно, цената на чиповете е няколко долара. явно има някакъв ценови смисъл и не е кой знае колко трудно. просто търсих във форума някой с практически опит софт-кора има смисъл, ако вече си пляснал по друга причина FPGA и ако сложиш малко по-голямото, да минеш метър с проца. друга причина е, ако търсиш някаква специална артиметика (къстъм инструкции в хардуер) или уникален хардуер (11 етернета, 23 UART-a или 191 SPI порта, 55-битов PWM)
|
| Пон Фев 13, 2012 7:22 pm |
|
 |
|
woody
|
Тъкмо вчера един ми каза че имал достъп до много изгодни Циклон 3. Има политика някаква там.
|
| Пон Фев 13, 2012 7:33 pm |
|
|