|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 12:25 am
Интернет цензура - поредният напън
| Автор |
Съобщение |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Интернет цензура - поредният напън
 |  |  |  | Dimitar написа: Това пък сега е още по интересно - я да видим правилно ли съм го разбрал. Значи вземаш 30 годишен заем от банката, за да си купиш къща. Плащаш 30 години, изплащаш я и после банката си я прибира, защото така било записано в договора? Интересно тия хора като подписват такива договори не ги ли четат  ? Иначе в щатите идея си нямам колко % от къщите ги държат банките (аз така и не разбрах какво точно имаш предвид като го казваш това, затова по-долу ще питам пак), само знам, че когато спреш да плащаш къщата, банката я прибира и по закон няма право да я държи на книжата си повече от година, т.е. до година трябва да я продала. Също така знам, че 95% от заемите от няколко години насам се дават от Фреди Мак и Фени Мей, а не от банките. Това са две държавни агенции, които гарантират всички заеми до $417к и на които банките продават въпросните отпуснати заеми. Т.е. банките реално са само едни посредници и реално дават заеми, само за по-скъпите имоти, които са нищожен процент. Това е направено по времето на Клинтън за да станат къщите достъпни - виждаме с тая държавна гаранция по заемите колко достъпни станаха къщите. Сега същото се случва със студентските заеми - държавата ги гарантира и съответно образованието стана супер "достъпно". В някои университети вече гони $70к на година. От цялата работа аз поне разбрах, че ти под "чужбина" явно си имал предвид Англия, макар че и за там май не сме много сигурни, че банките притежават къщите. Затова пак да попитам нещо, за да не стане грешка - ти на какво точно викаш "банките притежават къщите". На това че банките са собственици на къщите или на това, че банките са дали заеми да се купят въпросните къщи? |  |  |  |  |
Не знам как е в други страни, но тук пазарът на кредити има някои специфични особености. Първо - това, че клиентите не четат договорите , е вярно. Обикновено не знаят какво подписват. Но има и друго- условията за даване на кредит са на практика еднакви във всички банки. Важно- част от общите условия са , не подлежат на промяна. И тези условия никак си... не са в полза на клиента. Е , има някакви разлики в детайлите, колкото да не бие на очи. Отделно, условията са така омотани и завоалирани с разни юридически и икономически термини, че не знам и те самите дали си ги разбират. Резултатът е , че ако ти трябват пари, нямаш избор освен да подпишеш точно такъв договор с банката. Докато нямаше сътресения всичко вървеше добре, някои хора взеха пари назаем , други видяха от тях и също се наредиха на опашката. Когато започна кризата, цените паднаха наложиха се дори допълнителни обезпечения, и стана весело. Официално - над 20% са в просрочие. Не че оправдавам тези , които са взели заеми, напротив. Просто обяснявам местните особености. Резултатът - в момента банките са най-големите брокери на недвижими имоти - това сериозно 
|
| Сря Фев 15, 2012 1:21 am |
|
 |
|
nik
|
под чужбина имам предвид всичко извън БГ няма особена разлика коя държава е, всеки работещ и изпробван модел на измама минава през всички държави рано или късно падат самолети, защо? технически прегледи минали само на хартия. плащат си глобите и пак са на далавера от спечеленото време, в бг се подпалват автобуси, защо? същата причина - заради лакомия за пари се пропускат важни моменти като технически преглед, понякога застрашаващи живота, друг път само те завличат с пари и да четеш договорите няма да постигнеш много, това са условията ако щеш, отиваш в другата банка - същото имотите имат статус, можеш да го купиш заедно с къщата и да си е твой за винаги - да ама такива трудно се намират, можеш да си купиш къща ама за да ползваш имота трябва да плащаш такса, ако таксата е платена за 100 години, първия купува къщата, живее 30 години и го продава, следващия му остават 70 години, после таксата е една шапка пари може да си купиш къща която никога няма да бъде твоя - купуваш я за определен срок, примерно 30 а може и 100 години разликата в цените не е толкова фрапираща, просто едните се намират трудно другите по лесно, в крайна сметка обаче жилищата които са напълно изплатени и могат да останат собственост на човека и поколението му са много малко, банките нямат интерес от такива жилища, за това и смяната на статуса е ужасно скъпа, така всеки гледа да се нанесе, кой ще ти мисли за след 100 години... нали синовете и те ще вземат кредит... и банката потрива ръце и чака търпеливо общо взето нямаш избор, длъжен си да им ползваш услугите, до колкото знам все още в бг за да теглиш кеш от банкомат има такса, каква файда да четеш договори като всички банки ще те таксуват в англия уж защитата на потребителя е много силна, редовно по някоя банка я осъждат за измама, после връщат пари на който си ги потърси(не автоматично да ти ги върнат в сметката както са ги взели), и не всеки тръгва да се разправя за 10 паунда и в крайна сметка плащат си глобите и пак са на далавера примери хиляди, вярно че човек трябва да чете и внимава, ама мошенниците на високо ниво така са си изпекли нещата че всеки минава през въртележката съгласен съм че бизнеса е заради пари, но измамата все още е измама, макар и да се опитват да я узаконят, а понякога и хора умират, думата морал ще излезе и от тълковния речник вече
|
| Сря Фев 15, 2012 2:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това вече е железен аргумент, който ме накара да се убедя напълно в предимствата на каменните пари.
|
| Сря Фев 15, 2012 3:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
nik, в първия момент помислих, че говориш за БГ, че след 30 години банката си взема имота, а е било за Англия. Това не беше ли някакъв лизинг на земята, не на цялата къща? В смисъл, че ти продават къщата, но не и земята, която се ползва като все едно е под наем. Това явно си е някакво специфично нещо за Англия и аз поне не съм чувал някъде другаде да има подобни неща. Тук наблизо в нашето село има една голяма католическа църква, която притежава много от земята наоколо и прави някакви подобни неща - дава да строят къщи на нея, но не я продава а иска наем всеки месец. Дори съм чувал, че главната квартира на "Kraft foods", която e върху въпросната земя и компанията притежава само сградата и също плаща наем за земята. Но това си е известно като купува човек къщата и си знае, че ще плаща винаги наем за земята, но къщата си е абсолютно негова и може да си я продава и прави каквото си иска. Същото, като все едно си купуваш апартамент в голям комплекс.
|
| Сря Фев 15, 2012 3:14 am |
|
 |
|
nik
|
ами да нещо подобно е ама какво като ти е известно след като в даден момент нямаш избор така и тук един червив с пари преди няколко години реши да се намеси в бизнеса на банките и постепенно изкупи всички имоти в цял град и околността и започна плавно да вдига цените, разкъсаха го, съдиха го взеха му всичко и май и затвор лежа, обаче за същата дейност банките никой не ги пипа та същото правят и тези изроди - реват за авторско право а дето сложиха химна на БГ във филма "бермудски триъгълник" всичко се потули много бързо, то таковата една мп3-ка от интернет ами ние не знаехме.... ама те нали винаги са прави
|
| Сря Фев 15, 2012 3:28 am |
|
 |
|
Dimitar
|
В какъв смисъл нямаш право на избор - просто купуваш къщата с мисълта, че земята не е твоя и толкова. Какво толкова има да му се избира?
|
| Сря Фев 15, 2012 3:30 am |
|
 |
|
nik
|
имаш достатъчно пари да купиш и земата и къщата, но всичко в района е на вашата католическа църква и не се продава, щеш не щеш ще плащаш наем на земята, принуден си, ако се появи нов имот църквата го купува веднага за да може и от там да взема наем принудително това не е ли монопол? също дава предпоставки за диктуване на цените добра стратегия за дългосрочна инвестиция, но никой не се въздържа от злоупотреби за букет рози днес платих двойна цена, мен ще ме е срам да вдигна всички цени за 1 ден, но други не ги е срам
между другото и в англия църквата и сектите са много силни
|
| Сря Фев 15, 2012 3:35 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Не си ме разбрал нещо - не всичко в района ни е на църквата, а само определена част и като се появи нещо ново, тя не го купува. Как иначе съм успял да купя моята къща. Просто на времето църквата е имала някаква земя, към която някой си после е проявил интерес да строи къщи върху нея, защото примерно селото се е разраснало. Църквата си казва условията, инвеститора и строителите и те са си направили сметката и после купувачите на къщите също. Т.е. всеки съвсем съзнателно е направил избора си. Ако в даден момент почне да не му харесва си продава къшата и си вдига чукалата. Църквата няма как да направи монопол върху къщите и земята, за да диктува условията. Най-малкото, защото има и други имоти наоколо колкото си искаш. Пазарна икономика  . Другия вариант е да се наложат цени от държавата и помниш какво стана след това в БГ - стоките изчезнаха от магазините и имаше "За бога братя не купувайте"  . Наскоро четох една статия как в Гърция наскоро въвели максимални цени на някои лекарства, за да не им вдигат цените и се получило така, че чак аспирина изчезнал от аптеките. Като си търговец, ако нямаш изгода от дадена стока, просто не я продаваш. Продаваш това, от което имаш изгода, защото не си благотворителна фондация. На "Св. Валентин" всичко живо се втурнало да купува цветя и ти какво очакваш, да им намалят цената ли?
|
| Сря Фев 15, 2012 5:20 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е стига с това "сам направил избора си" клише де. Човек винаги прави сам избора си - според наличните опции.
Същината в случая е, че имущество (т.е. влияние) се предава по наследство, ти си прави колкото искаш избора дали да влезеш във владение в Бъкингамския дворец примерно.
Това - предаването на влияние по наследство - е спирачката на прогреса в днешно време, вече няма неразработени територии където който му стиска да избяга от наследниците и да почне от нула.
За това и става дума, всичките тия банки дето радват такива като Зейфод дето се чувстват много изгяволели като гледат как другите около тях натискат за свободи и им се присмиват и целия establishment са пречка за развитието.
Всякакви приказки дето всеки могъл да се вреди и той ако много слушал и си учел уроците са пропагандното клише за масите та да ги строят на опашка пред тото пункта да си чакат реда.
А чакането винаги е в полза на някой друг, който не чака.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 15, 2012 5:30 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз теб те чета вече толкова време и още не съм разбрал какво точно предлагаш да се направи. Това че не си доволен от почти всичко е ясно, но кажи как трябва да е. За авторското право вече разбрахме - другите не трябва да го притежават, но ти трябва и не искаш да си даваш труда за без пари. Сега явно имаш и нещо против хората да си предават пари, имоти и влияние по наследство. Сигурно ще предложиш човек като умре да му се конфискува всичко в полза на държавата или най-добре направо в полза на бедните и да се прекъсне тоя проблем с наследството и всички да станат равни. А моя избор примерно е бил да си купя къща в земите на църквата и да и плащам наем или да не си купя там къща и да не и плащам нищо. Е аз очевидно съм избрал второто и не виждам какъв ми е проблема с това, че някой е избрал първото, а пък твоя проблем с това нещо, дето си на другия край на света въобще не мога да го схвана. Аз споделям идеята, че на тоя свят не задължително човек да има нито образование, нито къща, нито здравна застраховка, нито държавна пенсия и т.н.. Който иска да ги има горните неща да си седне на задника и да си ги осигури сам, защото другите не са длъжни да му плащат за кефа да ги има. Или с други думи - никой на тоя свят не ни е длъжен с абсолютно нищо. Та от там и не мога да се светна какъв е тоя рев, че къщите били скъпи, заемите с гадни условия, банките че били мошеници, църквите, че били силни и т.н. Някой да ви е опрял пистолет в челото и да ви кара насила да си купувате къщи - не, не го е направил. Ами тогава си живейте под наем и си свиркайте. Така нито ще ви пука какви са условията по 30 годишните заеми, нито дали наема на земята е платен за 100 години напред или за 200. Същото и с музиката и филмите - в единия момент реват, че ги карат да плащат за нещо, дето нямало никаква стойност и не било жизненоважно и в следващия момент реват, че вече не могат да го точат без пари. Ами чакайте бе хора, нали не бяха тия неща важни и жизненонеобходими, за какво са ви тогава, та вдигате такава врява. Ама както и да е. Аз по принцип много неща в тая тема не успях да схвана, явно нещо мисленето ми е много извратено  .
|
| Сря Фев 15, 2012 6:03 am |
|
 |
|
tgi
|
Е това не е вярно, не можеш да намериш цитат от мене с който да подкрепиш такова твърдение. Да, разбира се. И друг път съм го казвал. Гледам да не предлагам много в тая посока защото не вярвам, че на човеците би им стигнал акълът за целта (да надделеят над животинската потребност да се грижат за поколението, която ни е извела дотук да си задаваме такива въпроси). Просто е рано. Инак разбира се далеч не съм първият, който мисли в тая посока - добре е описано от Азимов в "Голото слънце" (The Naked Sun), няма много какво да му се подобри. Ако си го чел ще знаеш, че контрааргументите против описания ред са чисто емоционални, макар Азимов да го е писал за публика и съответно да ги е направил да звучат добре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 15, 2012 6:36 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Може да няма цитат, за първото, ама аз вече няколко пъти те питам защо не почнеш да подаряваш DPS-а, ама ти все деликатно си замълчаваш, та затова съм приел, че нещо не си навит да го правиш. Иначе е много яко да даваш предложения от фантастичните книги. Нали се сещаш що им се вика фантастика - защото са си просто фантастика  . ПП. Бе ти що не спиш по това никое време, ами си се размечтал за вселенски права, свободи и липса на наследство  ?
|
| Сря Фев 15, 2012 6:52 am |
|
 |
|
tgi
|
Е сега просто се правиш, че не разбираш. Къде е авторското право на нещо, което съм публикувал къде е да съм задължен да публикувам нещо, което не искам да подарявам. Няколко пъти го обяснявах така че не може да не си го разбрал ама не ти харесва  . Айде пак: ако пусна публично сорсовете на DPS-а няма да очаквам никой да ме предпази от повтарянето му - както разпрпсотранителите на песни искат само те да имат правото да натискат копчето "copy". Но докато не съм го пуснал си е мое както стотинките в портмонето ми и имам правото да избирам дали да го подаря или не. Бе ти го прочети първо после давай мения  . Хубаво четиво е, няма да се минеш, ако не си го чел всъщност _ужасно_ ти завиждам, че ти престои тоя кеф. Щото тялото (по-скоро тиквата) ми иска да кара на 25 часов цикъл и като дойде моментът да лягам сутрин към 9 е най-гадно. Тия дни го насилих малко напред, сега станах към 2 AM. А "нормалното" ми (т.е. като успявам да наподобявам нещо като човешки 24 часов цикъл) е да ставам към 14-16 и да копая до към 3-4. А бе сбъркана работа ама няма оправяне, особено в тая зима дето не излизам на слънце та да се PLL-осам малко от малко към слънчевия цикъл (лятото горе-долу става).
|
| Сря Фев 15, 2012 7:03 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Не ми се ще да продължаваме темата за парите, много се разводни дискусията. Само ще отбележа, че това беше просто сравнение - пари с покритие или без такова.
|
| Сря Фев 15, 2012 10:05 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Цитирам ти само това, защото е абсолютна глупост. Айде иди при един брокер и провери каква част от апартаментите в продажба са пуснати от банки. Със сигурност ще е под 10%! А ако направиш сметка на абсолютна собственост, ще установиш, че банките притежават не повече от 1% от жилищата в БГ... А кой те бие по ушите да си купиш къща баш там??? Ми просто не си купуваш, живееш под наем, правиш добра пачка и си купуваш къща на гръцки остров... Там сега са без пари. Умните така ще направят. Глупавите ще си съдерат задника и цял живот ще изплащат някакъв имот в Англия, който накрая може и да не е техен  Тук вече имаш проблем. Наследството е естествена проекция на стремежа към продължаване на вида, който идва от природата. Точно този закон, както и борбата за оцеляване/доминация пък движат еволюцията, т.е. срещу това няма как да риташ 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Фев 15, 2012 11:11 am, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 15, 2012 11:02 am |
|
|