| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Въпрос за заземяване
Уф, по спомени водопроводът в БГ беше от масивни джилезни поцинковани тръби, тук използват медни. Откъде да знам докъде са стигнали дебилите?! Иначе всяка сграда трябва да си има заземяването - по-стабилно и от гръмоотвода. Тук за целта забиват медни колци по метър и половина и щото почвата е камениста няма да ви кажа колко е зор.
|
| Пон Дек 19, 2011 2:49 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Най-добре става по следния начин - копае се една траншея 1,5- 2 м дълбока и .5м широка около цялата сграда. Прави се смеска от пясък и морска сол и се посипва в траншеята - може и да се полее няколко пъти и да се насипе още от сместа - в зависимост от мерака. После се нареждат плоскости (желателно от неръждаема ламарина) по цялата обиколка (може и да се заваряват една за друга). На места се заваряват и изходни шини. После се засипва с още малко от сместа пясък-сол, и след това се заравя вече с пръст.
Тука в Разград данъчното е направено така - който и да дойде да им мери заземление остава като гръмнат. От доставчиците на техника (HP, IBM и т.н.) искали заземление. Мерят си го преди да монтират.
|
| Пон Дек 19, 2011 11:37 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
От солта може да корозират кабелите и ламарините, според валежите солта може да се разтвори след някоя друга година. Слагат се въглища стрити на прах.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 19, 2011 11:56 am |
|
 |
|
741
|
Ами значи не е зле да видиш какво пише в EN 61340-5-1 Специално за гривните - доколкото знам, трябва да осигуряват поне 750к и не повече от 35М към земя. Не може да я закачиш директно към заземлението.
|
| Пон Дек 19, 2011 12:00 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ей не го оставихте човека да се порадва на печено за Коледа и това си е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 19, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Работил съм с такива гривни (на външен вид платнена гривна с залепващ се механизъм като старите апарати за кръвно и гъвкав проводник с крокодилче) , но само в BTK центровете, в/у раковете с ADSL и цифровите централи. Гривните се закопчават около китките и с едно крокодилче за шасито, а шасито е за локалното заземяване . То представлява в малките централи един меден цилиндър 2м висок и около 2 метра в диаметър заровен в минимум 3 м изкоп и изсипани около 2 тона морска сол. Преди 20-на години съм бил свидетел на изграждане на такова заземяване. Търси се доста под 1 ом земно.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пет Фев 17, 2012 10:01 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Тогава се правеше такова яко заземяване за да работят нормално дуплексните кутии. Сега вече няма нужда от него.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Фев 17, 2012 10:53 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
В това няма спор. Не съм имал за цел да разглеждам самите гривни, но никъде към тялото не се допираше гол проводник, предполагам че самия плат е по някакъв начин проводим, и предполагам не е много малко съпротивлението м/у тялото и зануляването , поне не до толкова малко че при определени ситуации да протече опасен за техника ток . Спомням си че гривните идваха с оборудването на Alcatel-Lucent (по времето когато бяха плъзнали Румънците) . И сега си спомням че Базовите станции на Motorola и Nokia май нямаха гривни ... може и да са ги били свили някои.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Фев 18, 2012 9:56 am |
|
 |
|
velio
|
И сега е така. При нас работниците носят гривни, (не са метални) и мисля че съпротивлението е около 10М. Някъде го пишеше по гривната или по кабела й. Кабела завършва или с крокодилче или с копче тип тик-так (за закопчаване на плота). Може и снимка да направя утре ако някой има мерак. Мисля че съпротивлението е дискретно и е скрито някъде по пластмасите или самия кабел е такъв. Не вярвам да разчитат на текстила. EDIT: Всъщнест няма нужда Ето пример (нашите са подобни): 
|
| Вто Фев 21, 2012 7:23 pm |
|
|