Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за заземяване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за заземяване
Уф, по спомени водопроводът в БГ беше от масивни джилезни поцинковани тръби, тук използват медни. Откъде да знам докъде са стигнали дебилите?!
Иначе всяка сграда трябва да си има заземяването - по-стабилно и от гръмоотвода. Тук за целта забиват медни колци по метър и половина и щото почвата е камениста няма да ви кажа колко е зор.

Пон Дек 19, 2011 2:49 am
Профил
Аватар

Най-добре става по следния начин - копае се една траншея 1,5- 2 м дълбока и .5м широка около цялата сграда. Прави се смеска от пясък и морска сол и се посипва в траншеята - може и да се полее няколко пъти и да се насипе още от сместа - в зависимост от мерака. После се нареждат плоскости (желателно от неръждаема ламарина) по цялата обиколка (може и да се заваряват една за друга). На места се заваряват и изходни шини. После се засипва с още малко от сместа пясък-сол, и след това се заравя вече с пръст.

Тука в Разград данъчното е направено така - който и да дойде да им мери заземление остава като гръмнат. От доставчиците на техника (HP, IBM и т.н.) искали заземление. Мерят си го преди да монтират.

Пон Дек 19, 2011 11:37 am
Профил ICQ

От солта може да корозират кабелите и ламарините, според валежите солта може да се разтвори след някоя друга година. Слагат се въглища стрити на прах.

Пон Дек 19, 2011 11:56 am
Профил

raven_feather написа:
Здравейте. Карат ме да правя накякво заземяване за антистатични гривни.Не съм правил такова нито имам представа какво трябва да се замери.

Ами значи не е зле да видиш какво пише в EN 61340-5-1
Специално за гривните - доколкото знам, трябва да осигуряват поне 750к и не повече от 35М към земя. Не може да я закачиш директно към заземлението.

Пон Дек 19, 2011 12:00 pm
Профил
Аватар

741 написа:
...
Специално за гривните - доколкото знам, трябва да осигуряват поне 750к и не повече от 35М към земя. Не може да я закачиш директно към заземлението.

Ей не го оставихте човека да се порадва на печено за Коледа и това си е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 19, 2011 2:19 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Работил съм с такива гривни (на външен вид платнена гривна с залепващ се механизъм като старите апарати за кръвно и гъвкав проводник с крокодилче) , но само в BTK центровете, в/у раковете с ADSL и цифровите централи. Гривните се закопчават около китките и с едно крокодилче за шасито, а шасито е за локалното заземяване . То представлява в малките централи един меден цилиндър 2м висок и около 2 метра в диаметър заровен в минимум 3 м изкоп и изсипани около 2 тона морска сол. Преди 20-на години съм бил свидетел на изграждане на такова заземяване. Търси се доста под 1 ом земно.

Пет Фев 17, 2012 10:01 pm
Профил
Аватар

RM написа:
Работил съм с такива гривни (на външен вид платнена гривна с залепващ се механизъм като старите апарати за кръвно и гъвкав проводник с крокодилче) , но само в BTK центровете, в/у раковете с ADSL и цифровите централи. Гривните се закопчават около китките и с едно крокодилче за шасито, а шасито е за локалното заземяване . То представлява в малките централи един меден цилиндър 2м висок и около 2 метра в диаметър заровен в минимум 3 м изкоп и изсипани около 2 тона морска сол. Преди 20-на години съм бил свидетел на изграждане на такова заземяване. Търси се доста под 1 ом земно.

Тогава се правеше такова яко заземяване за да работят нормално дуплексните кутии. Сега вече няма нужда от него.

Пет Фев 17, 2012 10:53 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Тогава се правеше такова яко заземяване за да работят нормално дуплексните кутии. Сега вече няма нужда от него.

В това няма спор. Не съм имал за цел да разглеждам самите гривни, но никъде към тялото не се допираше гол проводник, предполагам че самия плат е по някакъв начин проводим, и предполагам не е много малко съпротивлението м/у тялото и зануляването , поне не до толкова малко че при определени ситуации да протече опасен за техника ток . Спомням си че гривните идваха с оборудването на Alcatel-Lucent (по времето когато бяха плъзнали Румънците) . И сега си спомням че Базовите станции на Motorola и Nokia май нямаха гривни ... може и да са ги били свили някои.

Съб Фев 18, 2012 9:56 am
Профил
Аватар

И сега е така. При нас работниците носят гривни, (не са метални) и мисля че съпротивлението е около 10М. Някъде го пишеше по гривната или по кабела й. Кабела завършва или с крокодилче или с копче тип тик-так (за закопчаване на плота). Може и снимка да направя утре ако някой има мерак.
Мисля че съпротивлението е дискретно и е скрито някъде по пластмасите или самия кабел е такъв. Не вярвам да разчитат на текстила.

EDIT:
Всъщнест няма нужда
Ето пример (нашите са подобни):

Изображение

Вто Фев 21, 2012 7:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2