Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
PIC - More InputS are needed :) 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение 
Pirev на ПИКА каде му е вектора на прекъсванията на кой адрес като си почнал от ORG 0x000 ще свърши InitHardware ? затова става дума

ORG 0x0000

InitHardware:
clrf STATUS
clrf INTCON
movlw 0x09 ; Reset = 1, Clock = 0, Store = 0, Load = 1
movwf PORTA
clrf PORTB ; PORTB = 0;
bsf STATUS,RP0
movlw 0x20
movwf TRISA
movlw 0x00
movwf TRISB
bcf STATUS,RP0

Пет Окт 28, 2005 11:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Тhe_real_maniac,RA4 е незаменим когато трябва да превключваш нещо с по голямо напрежение от Vcc на PICa например реленце на 12в. е ртябва да се съобразиш с товароспособноста на изхода де 20-30мА.
А в случая не става като изход не за друго а защото ти трябват остри фронтове на превключване а входа на HC серията е все пак един кондензатор (вход на полеви транзистор) и за да направиш остър фронт ти трябва нискоомнен pull-up който пък ще товари излишно изхода на open-drain транзистора на RA4

Пет Окт 28, 2005 12:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Много си се задълбочил :D На човека му трябваше начин да подкара 74HC597, не да пише вектори на прекъсване. Може и обратното да попитам: ами ако не ползва прекъсвания, защо да прави излишно гото от 0 към InitHardware ? Приемам все пак критиката.

Пет Окт 28, 2005 2:43 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
VSU написа:
Тhe_real_maniac,RA4 е незаменим когато трябва да превключваш нещо с по голямо напрежение от Vcc на PICa например реленце на 12в. е ртябва да се съобразиш с товароспособноста на изхода де 20-30мА.
А в случая не става като изход не за друго а защото ти трябват остри фронтове на превключване а входа на HC серията е все пак един кондензатор (вход на полеви транзистор) и за да направиш остър фронт ти трябва нискоомнен pull-up който пък ще товари излишно изхода на open-drain транзистора на RA4

Ако може да развием Мааалко темата ;)

Защо бих предпочел да ползвам 12в реленце, вместо 5волтово :? примерно !?.

pirev: не спирай човека , щом иска да каже :) Всяка информация е добре дошла :D

Пет Окт 28, 2005 3:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
:) ми защото ти се налага, такова има, такова трябва да е.... а може и да не е реле, може да искаш да управляваш транзистор мощен, и 5 V примерно ще са малко за някоя за да се отпушат напълно, или пъ няма да стигат з запушването на PNP или Р канален. Има мнго случаи когато се нлага изпозлване на изходи с OD.

Пет Окт 28, 2005 6:17 pm
Профил

Мнение 
the_real_maniac заеби реленцето дадох го като пример (може би не много удачен ама принципа е важен ) ти кажи по добре подкара ли регистъра :D Пирев репликата я направих щото някой от начинаещите може да реши да ползва наготово кода ти и като се омаже програмата му ще има пак едни постове ама то не ми работи таймера помощ АЦПто ми не мери и т.н. сещаш се де :D

Пет Окт 28, 2005 11:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение RA4 ??
Не съм се запознавал в детайли със характеристиките , но найстина ли RA4 ще издържи 12 В , че и повече !!!??????
Винаги съм се чудел защо тия от Майкрочип са го плъоснали така недоклатено тоя порт , а то какъв бил замисълът !!!??!! :roll:

Съб Окт 29, 2005 12:28 am
Профил ICQ

Мнение 
RA4 open-drain по DC характеристиките ма Microchip е до 8.5-9 волта максимално напрежение аз съм го ползвал на 12В. и работи без проблем ама да не прекаляваме по-нагоре все пак ПИК е не се знае каде ще се получи гафа :P

Съб Окт 29, 2005 1:06 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе простичка работа, изход като всички останали, само дето са махнали горния транзистор. На практика ми е държал 30мА, много удобно за управление на биполярни транзистори, даже често ми се е налагало повече пинове като този :)

Съб Окт 29, 2005 4:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи спокойно мога да си пусна едно реле на 12 В през него ??

Пон Окт 31, 2005 12:38 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:D Не чак много спокойно...

Пон Окт 31, 2005 1:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тръгна (че къде ще ходи :P).

Здравейте , не писах в тази тема , въпреки достата внимание поради простата причина , че точно когато тук се развихри пак дискусия аз си имах други неща на главата - кои маловажни, кои малко важни , та ...

Какво се оказа, е днес най-сетне го преборих , всъщност аз се САМОпреборих.

Що всички Вие да Ви питам си мълчите , А ? Защо не казвате на начинаещия , че PIC16x (както и 12x) не поддържа директни операции с WREG !?. А ? Хем и програмката си дадох , макар и с грешки от това да я направя по-хубава (прегледна и прочие). :lol:

Та сериозно:

в мойта програма , тъй като просто беше за тест взимаше един shiftreg състоянието му и бам в PORTB.
И си викам да си ползвам W(REG). И си го ползвам , ама друг път :lol: Как точно го установих, ами с помощта на PIC SIMULATOR IDE (макар , че можех и по други начини, но там ми изкочи пред очите проблема).
Абе почнах аз стъпка по стъка и със microcontroler view и гледам на breakpoint manager-a , по-едно време няква инструкция и INDF като рег и се плеща на среща :) И като се огледах , ми то където трбява да ми е WREG. И после си направих една програма 3 реда clrf, bsf , rlf WREG и видях , че нищо не става всъщност.
Тогава се борих с гуглето и keywords, в крайна сметка към 3-та страница ми излезе задоволително попадение (потвърждението , което търсех).

Форумче подобно на нешето и човека иска като мен bsf / bcf + rlf да ползва директно на WREG , но не работи. И човека също като мене си мисли , че проблема е в него :) А се оказва , че PIC12/16x не поддържат тези директни операция. clrf WREG е всъщност movlw 0x00 , та тъй.

После имах един физ. проблем , когато не са вързани входовете на 597 си менят състоянието като луди ей ... заради това повече от 1 час се чудя какво може да съм объркал в програмата, като вече я научих на изуст със opcodeS ... абе мани :- ))) :)

Та ето прилагам една снимчица на моята тестова платка , много е весела знам :D Ама работи :P 8)

Powered by real_mania for gadgets :mrgreen:

едит: мдааа не се вижда хубаво, утре ще направя една снимчица като хората с CX65, просто тея хвърчащи кабели + това , че работи (колкото и просто да е то, но измъчено беше) ме радва в момента много :)

edit2: ама съм заплес. Благодаря Ви много за времето , което отделихте на темата !

Прикачени файлове:
Коментар на файл: модула към основната тестова платка :)
MAX232N (2xRS232) + 1xDIP16 IC (74HCT597 в случея). Не се вижда добре женските рейки чрез които се прави връзката на живо излгежда по-весело :D

snap-unknown-20051104-012705-1.jpeg
snap-unknown-20051104-012705-1.jpeg [ 45.38 KiB | Прегледано 4581 пъти ]
Коментар на файл: Правена с WebCam (IC -> OV511).
картината може и много по-добре, но трябват настройки и хубаво осветление :)

snap-unknown-20051104-012750-1.jpeg
snap-unknown-20051104-012750-1.jpeg [ 50.48 KiB | Прегледано 4581 пъти ]

Пет Ное 04, 2005 2:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Що не постнеш подпрограмата за четене на 74hc597 ? Тия дни мисля да го използвам ....
bsf,bcf и т.н. върху WREG не работят, всъщност работят, но използват индиректната адресация, т.е. ще направиш bsf но в регистъра, чийто адрес е зареден в FSR регистъра.
Код:
   movlw   0xFF
   movwf   test_register
   movlw   test_register   ; Зареждаш адреса на test_register в FSR
   movwf   FSR
   bcf   W,0      ; не нулираш бит 0 в WREG, а нулираш бит 0 в test_register
   bcf   W,1      ; не нулираш бит 1 в WREG, а нулираш бит 1 в test_register

Пет Ное 04, 2005 3:00 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Честно да ти кажа това за индиректната адресация така и не съм се задълбочавал , нито съм го ползвал - с една дума не го разбирам (за момента).

Относно подпрограмата проблем нямаш. :)

Обаче относно самия shift register трябва да обсъдим нещо.

М/у 74HCT166 и 597 разликата е в flip-flops , които в крайна сметка се оказаха , че значат просто тригери.
Така, виж долу таблицата с режимите на 597. Ще видиш два режима за пренасяне на данните в самия shift reg.
И въпроса е кой е по-добре да се ползва (и по-точно как да си сигурен , че ползваш него). Знам, че сега ти звучи малко объркано , но сега ще ти обясня логиката ми и ще дам малко изводи/обяснения.

1-начин: директно от inputs -> shift reg.

PL = L , MR=H , STcp = ^ (L to H transition) , SHcp = X (don't care)

2-начин: от inputs -> latches и от latches в shift reg-a.

inputs -> latches: PL = X, MR=X, STcp = ^ , SHcp = X
latchs -> shiftreg: PL=L, MR=H, STcp= X , SHcp = X
----------------------

Какво е специфичното при реализирането на 1 или 2. Да не стане искаш 2 , пък ползваш 1. Защо ? Ами много лесно може да се объркаш. виж първия начин и виж 1-вото действие на 2-рият начин.

Както виждаш inputs -> latches не го грее какво ниво има всичко остнало стига смао да има един такт/импулс на STcp (L to H). Обаче по първият начин , ако имаш STcp (L to H) + PL=L + MR=H ще напарвиш пренасяне на инф. от входовоете към shift reg-a . Т.е ако искаш да ползваш 2-рия начин не трябва да имаш PL=L и MR=H едновременно и тъй като MR=L има два случея спрямо PL:
- = L , което е невалидно състояние , не се знае какво ще стане.
- = H, което е ресет на регистъра.

временно само за първото действие от 2 ще вдигнеш PL = H, а MR си остава = H. След това просто си правиш един такт с STcp (и получаваш inputs -> latches). И така объркване няма да има.

Долу ще напиша и двете разновидности на ползване.

Сега обаче имам и едно питане:

В моя случей ми трябва 1-вия вариант мисля, директното inputs -> shiftreg (защото ще проверявам дали дадено нещо е в състояние от тип включено / изключено ) и не мога да разбера като ЦЯЛО ЗАЩО ми е едно запазване в D-тригери при положение , че си имам shift reg (важната думичка в случея REG - има къде да се запази инф. , докато се обработва).
Виж за output shift reg - да съгласен съм че си трябват, за да е сигурно задържането на информацията, но при Input :? нали при проверяване на входовете се попълва информацията в shiftreg-а и се обработва за части от секундата , за какво се тези д-тригери , ако искам после след Х време да взема пак каква е била инфорамцията ?!. Е , че толкова ли не мога да я запазя в един 8бит регистър :? Май тези D-тригери играят роля, когато не се ползва MCU , а се навръзват елементи за упраленито му. Защото тези D-тригери лесно ще си ги заменя с един рег.в пмаета на MCU-то и винаги ще си имам резулатат ;) май сам стигнах до отговора или нещо съм в грешка :?

---
така оправих всичко , но се появи един проблем , както винаги , нали.
Не знам защо директни режим не работи (от входовете директнов shiftreg).
Посредством д-тригерите проблем няма ,но директно не ще :?
единия път ми изкара всички 1-ци , други път всичко 0-ли, а аз съм дал 0001110 на входовете на shiftreg.
Борих се тука 15мин с тоя директен режим , но неще. Трябва да излизам , за това реших да го дам така , макар и с едно неработещо "нещо" :D

Код:
;
; 74HCT597.H
;
; WARNING !!! BAD ENGLISH
;
; 74HTC597 header file
; 8 parallel in , 1 serial out :)

MESSG "MUST DEFINE in main program SHIFTREG and SHIFTREGBITS registers"

#define    QS      PORTA,0
#define      PL      PORTA,1
#define      SHcp   PORTA,2
#define      STcp   PORTA,3
#define      MR       TO_VSS      ; MR is always +5v

SHIFTREGINIT MACRO

; shiftreg init
   bcf      STcp
   bcf      SHcp
   bcf      PL

movlw   D'8'
   movwf   SHIFTREGBITS

clrf   SHIFTREG

ENDM
;
;

getshiftreg_latch:

SHIFTREGINIT   

bsf      PL
   bsf      STcp   ; 1 impulse for
   bcf      STcp   ; inputS to latcheS

bcf      PL      ; latcheS to shiftreg
   nop
   bsf      PL      ; shifting mode

goto    getnextinshiftreg
;
;

getshiftreg_direct:

SHIFTREGINIT

; PL=L and MR=H (MR always is H)
   ; so we are ready work in direct mode

bsf      STcp   ; from inputS (direct)
   bcf      STcp   ; to shiftreg

getnextinshiftreg:

rlf      SHIFTREG,F
   btfss   QS
   bcf      SHIFTREG,0
   btfsc   QS
   bsf      SHIFTREG,0

bsf      SHcp         ; 1x
   bcf      SHcp         ; shifting
   decfsz   SHIFTREGBITS,F
   goto   getnextinshiftreg
   return
;
;

Код:
; SIMPLE MAIN PROGRAM
; main.asm of shift reg test

ERRORLEVEL -302

LIST   p=16F84A
   #include <p16F84A.inc>
   __CONFIG   _CP_OFF && _PWRTE_ON && _XT_OSC

#define   WREG   W
#define   RAMBASE   0x0C

ORG 0x000
   goto start

#include "74HCT597.h"

TEMP         equ   RAMBASE
SHIFTREG      equ   RAMBASE+1
SHIFTREGBITS   equ RAMBASE+2

start:

bcf      INTCON,GIE

bsf      STATUS,RP0
;
        movlw         B'00000001'
        movwf         TRISA
   clrf              TRISB

;   
   movlw   B'10000000'
   movwf   OPTION_REG
;   
   bcf      STATUS,RP0
;
   clrf   PORTA
   clrf   PORTB
   bsf      PORTB,0

loop:

call   getshiftreg_latch
   movfw   SHIFTREG
   movwf   PORTB

goto    loop
;
;

END   

Радвам се , че и аз мога да помогна / да съм Ви полезен. :)

edit: забравих да кажа таблицата с режимите на 597.

edit2 видях си един пропуск RA4 не съм го направил вход , тъй като не го ползвам.
edit3: ох пак се обърках , когато не се ползва е изход, нали ако е вход ще се лута нагоре надолу като не е вързан. ](*,)

реда

clrf TRISA
bsf TRISA,0

е заменен с

movlw B'00000001'
movwf TRISA

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 74HCT597 function table
74hct597-functiontable.jpg
74hct597-functiontable.jpg [ 39.27 KiB | Прегледано 4538 пъти ]

Пет Ное 04, 2005 11:29 am
Профил ICQ