Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
LPC срещу PIC/AVR 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
С АРМ не съм работил, само съм се заглеждал по PDF-тата им. И си мисля, че на това нещо силата му е в многото сметки и многото памет. Перифериите му не ме кефят толкова. Специално историята с пина не ме притеснява. Важното е една смислена процедура колко ресурси заема. За мърдане на пиниве става дори и бъгясалият PIC. По-важно е да се знае кога да се мръдне този пин. Другото предимсво на ARM е, че за него има много яка RTOS поддръжка, библиотеки за файлови структура, USB и що ли още не. Много от тях free.
Така че, ако ще минаваме, и аз ще се включа.

Пет Окт 28, 2005 6:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз също се включвам - и без това тия дни ми дойдоха едни бройки с USB2.0, така че е време вече 8) .

Пет Окт 28, 2005 7:22 pm
Профил

Мнение 
Като говорех за пина имах в предвид за малки неща ...... защото малките обикновенно искат да клатиш няколко пина и не мнго сложна математика, въпреки че аз имам дост изключения :)
А иначе з аминаване .. сега гледам развойно платки .. някакви идеи ....... хич не съм в час в момента с тиа АРМ тук нямам условия д аправя платки да поръчвам ми е скъпо в момента та искам да купя готов борд. А за програмиране, тоя ULINK ли беше на KEIL .. малко скъп ми се вижда а и най-вероятно работи само с KEIL а аз като че ли ще мина на нещо друго ... давайте идея .. ще черпя .. някой ден :)

Пет Окт 28, 2005 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами при мен само с IAR успях да подкарам Wiggler-a? A JLINK скъпичък идва. Руснаците са го клонирали и искат 70 долара за клонинга,но как да стане закупуването си нямам идея. MT-LINK го водят.
Ако някой измисли нещо за Kiel-a ще е супер. Но ако не маи само IAR-a остава

Пет Окт 28, 2005 7:52 pm
Профил

Мнение 
Ще се дават пари явно .. гледм сега 299 искат за комплек равоина платка плюс ULINK, същите пари е и това за IAR. Wiggler-a го гледам ама готов не е по евтин, 150 $, да го правя .. не ми се знаимав аи схема да има ..... Eval борд също ми трябва ..... направо се замислям .....кофтито е че тук където съм сга нищо нямам, и Xilinx развойната среда, по скоро платките ги оставих изобщо .. ще падне оръсване като взема да се оборудвам.
IAR ил Keil ... IAR на няколко пъти пробвах за PIC и не останах доволен, от друга страна имам опит малко с Keil за 51-ца и ми се понрави .... а и Keil правиат добри неща, имате ли наблюдения за съответнте продукти, о скоро .... хм .. каи се намира с хапчета.

Пет Окт 28, 2005 8:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Wigglera го продават Olimex зa 17 долара, отворих го и му видях схемата прави се за 1 час за 1-2 лева.
Развоините им платки също са евтини,LPCH212X имам добре си е направена.

Пет Окт 28, 2005 8:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
tcsa35 написа:
Къде го този ARM за <$2.50

Преди месец и нещо се сдобих от Комет с 2бр Atmel’s AT91SAM7S32 за по ~5лв парчето ... може да питаш там :)

Пет Окт 28, 2005 10:04 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
..кофтито е че тук където съм сга нищо нямам... о .... хм .. каи се намира с хапчета.

тони, звучиш като пилот на самолет, на който му горят и четирите двигателя, главната стюардеса е бременна в осмия месец и пътниците са надрусани до козирката. къде си го закъсал така бе, братче?

ще помисля нещо за място за споделяне. форум не ми се вижда съвсем удачно, може би wiki?
кой има опит с ползване на RCS (revision control system) при писане на програми?

Пет Окт 28, 2005 11:55 pm
Профил

Мнение 
Ами .. нещо такова, смених малко мястото, ноне съм вземал нищо с мен, нито инструменти нито уреди, абе нищо, програмтаро няма нищо нема ...... като почна да работя пак ще пазарувам, но първо трябва разни неща да уредя:), ама една развойна платка ...... не пречи да си купя, да тренирам покрай другото, не че има много време, ама да поразуча малко.....

Съб Окт 29, 2005 5:24 am
Профил

Мнение 
И ей тъй докато си лежа преди да заспя бих чоплил някой компилатор да го разучавам, въпроса е кой. Току що дръпнах keil ..... файла е 5 Mb тъй че предполагам е максимално орязна верия .... моя за 51-та заема половин диск.. е с РТОС-а де :) и описания ама ....... IAR не мога да докопам, аз ли търсля лошо ...досега съм нямал проблеми с намиране на версии на разни неща ......даите линк ако имате ... и лекрства ако са нужни.

Съб Окт 29, 2005 8:41 am
Профил

Мнение 
IARa си го дръпни от сайта им, дръпни 30 дневната версия, трябва само да попълниш една регистрация, ние ще ти дадем лек...

Съб Окт 29, 2005 8:55 am
Профил

Мнение 
Мда .. ще го, на няколко пъти съм се мъчил с това за PIC и .... KEIL бързо му свикнах .....

тъй IAR г дръпнах ... сека и KEIL ниакакъв тегля, интересно абе те дали нямат само ARM компилатора който да сложа към мойта среда, зато тя средата им е еднаква за всички май.

Съб Окт 29, 2005 9:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
ARM купуват KEIL
http://www.arm.com/news/10860.html

Съб Окт 29, 2005 1:05 pm
Профил

Мнение 
Мдааа, ами не са глупави, KEIL имат доста опит в писането на развойни инструменти.
А аз инче издърпах KEIL от сайта им, ама още не съм го разглеждал. Някакви лекарства за IAR да споделите, нещо май съм станал мързелив напоследък :)

Съб Окт 29, 2005 6:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето едно интересно четиво касаещо латентноста на прекъсванията.

"...Далее сам контроллер прерываний. Здесь необходимо учитывать латентность (задержку на выполнение) контроллера. Контроллер – статический автомат, шифрующий состояния приоритетов. На входе у него регистр маски прерываний, триггер глобального разрешения-запрета. На прохождение сигнала через эти цепи требуется некоторое время. Далее, сигнал запроса приходит а АЛУ и …. Но перед этим должна завершиться текущая выполняемая команда. И эта команда не всегда бывает однотактная.
В качестве примера возьмем ADuC7025. В самом худшем случае время ожидания для FIQ состоит из самого большого отрезка времени, которое может потребоваться для сигнала запроса, чтобы пройти через синхронизатор, плюс время для завершения самой длинной команды - LDM, которая загружает все регистры, включая PC, плюс время, необходимое для аварийного прекращения работы данных, плюс время для входа в FIQ . В конце этого времени, ARM7TDMI будет выполнять команду, расположенную по адресу 0x1C (адрес вектора прерывания FIQ). Максимальное время - 50 циклов процессора, которое равно 1.2 мкСек для системы, использующей для процессора синхрочастоту в 41.78 МГц. Максимальное вычисление времени ожидания запроса на прерывание IRQ подобно приведенному выше, но необходимо учесть тот факт, что FIQ имеет более высокий приоритет и может задержать вход в запрос на прерывание IRQ, поскольку обслуживание прерывания верхнего уровня может проводиться в течение произвольного отрезка времени.
Минимальное время ожидания может быть уменьшено до 42 циклов, если не используется команда LDM , поэтому некоторые компиляторы имеют такую опцию, позволяющую компилировать, не используя данную команду. Другая опция, позволяющая уменьшить латентность до 22 циклов, состоит в том, что программа должна выполниться в режиме THUMB.
Минимальное время ожидания для FIQ или прерываний IRQ - всего пять циклов, которое состоит из времени, необходимого для того, чтобы запрос мог пройти через синхронизатор плюс время, требуемое для выполнения режима исключения."

Ами от това може да се направи заключението че за по прости неща една ATmega може да се окаже по бърза. Което показва че дребните контролери ще продължат да се ползват за прости неща.

Вто Ное 01, 2005 7:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща