|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Чухте ли новината?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 24, 2012 6:57 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе @tgi, не мога да те разбера що за човек си да се радваш че хората били допуснали грешка. Това дето те се опитват да направят е да променят някакви догми с които живеем вече близо сто години. Дори само фактът, че сериозни учени са се заели с това е похвален - явно все още са останали хора дето не са все по течението надолу. Дори сега да са сбъркали, аз искрено се надявам да успеят в рамките на моя живот.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 24, 2012 9:24 am |
|
 |
|
tgi
|
Е къде видя радост бе човек. Просто ми е смешно. Смея се не по-малко и на собствените си грешки, допускам ги не малко в процеса на работа. Но не твърдя, че съм преобърнал вселената или ако реша да го твърдя, със сигурност няма да го направя защото съм вързал погрешно някоя жица, толкова ще съмм проверил... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 24, 2012 9:50 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Т.е. ако следващия път сбъркат се надяваш да не открият грешката си в рамките на твоя живот. Да му мислят внуците след сто години те да разчупват тая нова догма. Тя си е за смях работата. Като са получили сензационни резултати вместо да се усъмнят в скъпоструващата си апаратура, тръгнали да се правят на откриватели.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Фев 24, 2012 12:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е следващия път като критикувате тия от БАН, се сетете за тия. Не са много по различни, само дето разполагат и харчат 1000 пъти по дебели суми.
Ама то всички учени са така. На 10 , един открие нещо смислено, останалите само си мерят статиите и постиженията по натъкмистика. Ама това е положението. Няма КПД в тая работа, не се и търси.
Ще дойде време и ще постигнат резултат и без скъсани жици. Просто това дето го правят, си е наистина хай-тек, завиждам им. Копат в нещо черно и неизвестно, всичко което видят е ново и никой не ги пресира за срокове, цени и т.н. Готино е така.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 24, 2012 12:21 pm |
|
 |
|
zaphod
|
вярно е това димитре, аз за това още от преди 10 години стигнах до концепцията за палежа. но сега съм по-умерен, мисля че нещата сами ще си станат, няма нужда да помагаме с палежи. под сами ще си станат не визирам реформи някви, а че хората ще си загубят илюзиите. академичните учЕни вече тотално за нищо не стават и това се вижда все по-ясно. в приложните области (примерно медицината) положението не е толкова зле, понеже корпорациите си имат свои хора, които вършат чудесно работа. във физиката разбира се това няма как да стане, затова ще се "порадваме" на някое друго десетилетие застой
|
| Съб Фев 25, 2012 9:16 am |
|
 |
|
zaphod
|
пълни глупости са това. айде като си толкова свободомислещ, направо атакувай догмите на 2500 години, като числото пи примерно. ще доживеем ли да видим как ще ни освободят от тая догма и ще докажат че пи е 3, каква е тая безумна върволица числа дето са ни натресли тъпите гърци?
|
| Съб Фев 25, 2012 9:23 am |
|
 |
|
tgi
|
Е ако е само десетилетия всичко е наред, и аз се надявам да е така. Ама бая има натрупано - та за да отхвърли някой "догмите" (какво им е догматичното на Айнщайновите теории не ми е ясно) трябва много _десетилетия_ да се учи и то яко та да стигне до знание даващо му някакъв шанс да стигне до нещо ново та няма да е лесно да се мине отвъд застоя.
|
| Съб Фев 25, 2012 9:53 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Може и да са глупости, не знам, но ако не си мръднем застоялите задници малко напред във физиката ще гледаме дълбокия космос само на фантастични филми даже и в далечното бъдеще. А един ден току-виж ни се наложило да се преселваме  За да се постигнат междузвездни пътувания, трябва да се разклатят непоклатимите засега обща и релативистична теории на Айнщайн. Аз още като студент много често спорех с професор не-му-помня-името и отказвах да приема че не можем да мръднем повече от светлинна скорост. Даже и ако трябва пи да се преизчисли за целта.
|
| Съб Фев 25, 2012 10:41 am |
|
 |
|
tgi
|
Всичко това хубаво само дето залитането подир неща идващи от агенция "иска ми се" освен дето никому нищо добро не може да донесе също и хаби ресурси (някой е трябвало да им търси глупостите докато им намери извадения кабел, могъл е и нещо по-смислено да свърши за това време примерно).
И на мене ми се иска да знаех как да построя кораби с хиперпространствен двигател, желанието ми може би е и по-силно от твоето, ама съм се научил да правя разлика между желание и реализация. И когато някой ми излезе със смешни твърдения дето знам с каква техника и как мерят (и мои неща има по тия места, и на полуграмотните ми конкуренти - в далеч по-голямо количество от моите неща, за съжаление) не ми е само смешно, както Цецо каза сещайте се за тия като почнете да плюете по БАН.
Масово слагат DSP базирани анализатори които реално *не работят* по тия проекти, при положение, че моите ги има в DSP вариант *истински работещи* от над 10 години. И после били били скоростта на светлината за радост на мераклиите.
|
| Съб Фев 25, 2012 11:58 am |
|
 |
|
zaphod
|
хахахаха, ще ме умориш! физиката не ти е юриспрудентщина, като не те кефи някой закон и хоп отменя се.  лимитираната скорост не е голям проблем, дори мисля че е в наша полза това че я има. в момента, ако се пръкне някой вирус дето е силно заразен и нелечим като спин, ще ни изтръшка до месец. ако обаче се разселим из космоса, което трябва да се случи все някога, лимита на скоростта ни пази, защото няма да може да сме в тесен контакт цялото човечество. а за самото разселване не е голям проблем, просто ще става бавно, както е било преди с корабите. в момента никой не му пука за разселване, защото скока в технологиите донесе повече храна от колкото можем да изядем. да обаче това е до време, хората се плодят и планетата пак ще отеснее и пак ще се мисли за нови ареали, както си е било винаги и както е редно.
|
| Съб Фев 25, 2012 12:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе че не е си е вярно. Обаче с мислене като твоето нямаше и дотук да сме стигнали даже. Приятно е човек да се възползва от напредъка стига някой друг да го прави нали? Всъщност аз не съм казал нищо повече от това че се радвам че опитват, ако можех и аз да се набутам на такова место и аз щях да опитвам с наслада щото иначе кранчето с финансите спира
|
| Съб Фев 25, 2012 1:02 pm |
|
 |
|
zaphod
|
опита е глупав и хората които са го правили са глупави. а глупавите хора не движат прогреса, дори го забавят. прогреса го движат умни хора, които от 50тина години са леко дефицит във теоретичната физика.
|
| Пон Фев 27, 2012 12:30 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
От там някъде (50-на години) има едно място, където даже обикновените хора, завършили бакалавър правят луди пари - Уолстрийт се казва. Току що завършил бакалавър почва със заплата около 70к и на края на година се разписва срещу бонус от още около 300к. Е при такива пари (сравнено с другите професии) даже съучиниците на сина ми още от 7-8-и клас си мечтаят да работят за Голдман Сакс, Мерил Линч и други такива инвестиционни компании. Т.е. хората отиват там, където са парите и съответно на никой не му се занимава да бори физичните постановки за някакви смешни стотинки, сравнено с горните цифри. Естествено има и заблудени, които не се интерисуват от парите, ама те са нищожен процент и реално не могат да движат прогреса. Т.е. за да се движи прогреса ни трябват основно две неща - разтуряне на Уолстрийт (или поне това, което е в момента, защото все пак се нуждаем от финансова система) и войни. Каквото и да си дрънкаме тук без войни, т.е. активна намеса на държавата, която да осигури стотиците милиарди долари, които са непосилни за която и да е частна фирма няма как да се осигури качествен скок в прогреса. Само си спомнете какво донесе студената война и космическата надпревара и го сравнете с какво става след тях, т.е. след 90-те години и си направете сами сметката  . Някои хора се самозаблуждават, че може да има мирен прогрес, ама аз поне съм 1000% убеден, че такова животно няма. Мира и всеобщото благополучие в кавички довеждат единствено до закърняване. Деманда за фри социални пари е безкраен - гледайте какво става в Европа, гледайте какво става в Обамова Америка. 3-4 пъти по-голям бюджетен дефицит в сравнение с когато водехме 2 войни и постоянен упадък и затъпяване и съответно бум в ползването на социални помощи. В момента в САЩ 47 млн американеца получават купони за храна, 200 млрд. на година са само злоупотребите при помощите за инвалиди и още около 100 млрд при Медикеър-а (това е държавна програма за здравни осигуровки за старите и бедните). Т.е. само измамите в социалните плащания се равняват на половината официален военен бюджет. Като прибавим и другите социални малоумности и стигаме до бюджетен дефицит от 1.5 трлн долара на година. Е кой е луд да се занимава с наука след като финансовите машинации и злоупотребите със социални бенефити процъфтяват. Затова як капитализъм и войни му е майката  .
|
| Пон Фев 27, 2012 12:50 am |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност прогресът никога не е бил движен от хора мечтаещи да бъдат просто богати от малки. Такива мечти са средностатистически и не водят доникъде освен може би до богатство, преяждане и подобни не особено интересни неща. Прогресът е бил движен от хора с мечти отиващи много по-надалече, изглеждащи неосъществими - и обикновено оставащи неосъществени, прогресът се случва по пътя покрай гоненето на Михаля.
Инак съм съгласен, че изпадането в комфортна зона е спирачка за вида ни, дали имаме акъл да се справим с това без битка за оцеляване е много съмнително. Някой ден може и дотам да еволюираме де, засега не сме там.
А че финансовата система трябва де се осъвремени (автоматизира без човешко участие?....) нямам съмнения и аз, разбира се.
|
| Пон Фев 27, 2012 1:17 am |
|
|