Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Чухте ли новината? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Чухте ли новината?
Цецо написа:
Ми иди питай тия в Сърбия, Афганистан или Ирак дали САЩ са воювали с тях или са играли на компютърни игрички. Ама гледай да не те убият с камъни :)

Точно така, за едните - игра, за другите - война. После, по едно време играта се пренесе за малко на тяхна територия, и правилата малко се промениха. Мисля, че не им хареса... Тогава кой пищя за другарката нали помните :) Никога няма да се разберем, така че аз повече няма да говоря по тая тема. В спора истина не се ражда, раждат се само празни приказки :)

Вто Фев 28, 2012 12:41 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Абе що се вързваш на изцепките на Dimitar. То е ясно че той самия има интерес, когато американската армия води войни, нали от там му идва хляба. Измислил си и идеология някаква за да му е мирна съвестта и толкоз.

Вто Фев 28, 2012 3:14 pm
Профил
Аватар

Мда, лесно е да се радваш на войната, когато си сигурен че няма да попаднеш на фронта - нито пък че фронта ще попадне при тебе :)

Вто Фев 28, 2012 4:56 pm
Профил ICQ
Аватар

setoy написа:
Мда, лесно е да се радваш на войната, когато си сигурен че няма да попаднеш на фронта - нито пък че фронта ще попадне при тебе :)

Ами то това е целта на цялото занятие - да набиваш каските на другите, без те да могат да набият твоята, особено пък на твоя територия :D .

Вто Фев 28, 2012 5:07 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
То е ясно че той самия има интерес, когато американската армия води войни, нали от там му идва хляба. Измислил си и идеология някаква за да му е мирна съвестта и толкоз.

По-добре така, от колкото като някои малоумници тук в нашата фирма, дето ходеха да протестират Буш като водеше войни, а сега пък като дойде Обамата и мрънкат как им паднали доходите. И като ги питам - бе вие какво точно искате, войни или пари и те гледат умно и мигат на парцали :) . Света никога не е бил честно и справедливо място за живот, няма и да бъде в близките хилядолетия, защото от хиляди години човешките ценности не са мръднали на милимунда. Та при това положение да се прави човек на пацифист и да търси честни битки трябва, дето се вика чафка да му е изпила мозъка. Затова моята "идеология" е следната - гледам да осигуря на семейството си, това от което има нужда без да нарушавам законите и другото няма значение. Не ме интерисуват нито идеологии, нито религии, нито кое било честно според някой на другия край на света, нито пък кое е нечестно и несправедливо. Също така не съм подвластен на никакви фалшиви патриотизми. Ако на някой това не му харесва - сори, ама няма какво да направя по въпроса да му се хареса най-малкото, защото не ми и пука :) .

Вто Фев 28, 2012 5:14 pm
Профил
Аватар

Че светът не е "честно" устроен може и да е вярно.

Но със сигурност не е толкова просто като "гледам себе си и за останалото не ми пука".
Това работи докато "останалото" е в приемлив вид, което никак не е гарантирано във
времето.

Човек не върши неща които не би искал да си спомня, че е извършил, поне за голям
процент от хората (мисля, че е над 85) това е така.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Фев 28, 2012 5:45 pm
Профил WWW
Аватар

Zdrav написа:
Абе що се вързваш на изцепките на Dimitar. То е ясно че той самия има интерес, когато американската армия води войни, нали от там му идва хляба. Измислил си и идеология някаква за да му е мирна съвестта и толкоз.

Айде да не се изкарваме светци, а? Всички сме така.

Ако дойда при теб и поискам да ми направиш някаква система с военно предназначение и ти предложа подобаващо възнаграждение, едва ли ще откажеш. По вероятно ще се измъкнеш с мисълта, че правиш ножа и отговорността е на тоя, който го размахва, нали? То по вашата логика, всички дето имат досег с армията са убийци на деца, а? Включително и готвачите, щото изхранват потенциални убийци.

Предполагам, ако идеш и кажеш на Димитър - на ти тия 10 000$ да натиснеш ей това копче и да изтрепеш 10 мирни селяни в Афганистан, едва ли ще го направи. Ама децата му вечерят и са облечени, защото е направил нещо по електрониката на Хамъра... който някой може да ползва и за избиване на хора.

Вто Фев 28, 2012 6:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar, съгласен съм с теб че е кофти да се живее сред толкова заблудени хора. Но нали това е фундамента на тая машина дето носи прогреса. Това е цената, която плащаш за ТОЗИ тип прогрес. Аз мисля че има и други начини за "прогрес". Войната е само един от тях. Абсолютизираш като казваш, че е единствения.
Не знам това прави ли ме пацифист. Предпочитам да работя и да съм свободен отколкото с чатала на врата - дали икономически, идеологически или с пушките( ;) ). Имам достатъчно мотивация за да не ми е нужна стимулация.

Надявам се с това да отговарям донякъде и на теб Цецо.

Вто Фев 28, 2012 6:19 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Zdrav,
много хубаво е, че си пацифист. Даже похвално.
Но ако погледнеш ретроспективно - пацифистите рано или късно започват да работят за някой дето има пушка и хич не е пацифист:)
то не става да кажеш няма да преча на никого отивам да паса овце в планината не искам нищо от външния свят. Щото скоро време ще дойде някой с пушка да ти каже ама много хубави овце имаш дай ми ги.... и ти някак си ще съжалиш за пацифистките си настроения и ще го треснеш с някой камък по главата.... и т.н.

Вто Фев 28, 2012 6:25 pm
Профил
Аватар

Хммм... изкажи се срещу циника за да те обвини в лицемерие... тъй стана тя...

Вто Фев 28, 2012 6:35 pm
Профил
Аватар

Всъщност е мит това, че прогресът се движел от войните.

Прогресът се е състоял в _мирните_ периоди, които са много по-дълги от
войните, историята не е трудна за прочитане.

Да не би да имаме ядрена физика заради военните. Те ли платиха обучението
на Ръдърфорд, Айнщайн, Бор и т.н. Платиха за проекта "Манхатън", когато вече
имаше знанието как да стане работата. Така е и с практически всичко друго.
Военните са консуматори на наличен вече прогрес, ако и да има DARPA.

Прогресът, новите неща не се движат от парите. Любопитството ни е заложено
хардуерно и току се намери някоя откачалка да посвети живота си на нещо дето
и е интересно; и някоя от всичките тия откачалки току вземе, че и направи
или открие нещо наистина.

Останалите в мравуняка - практически 100-те процента - са просто част от
животоподдържащата система гарантираща с чиста статистика прогреса :) .

И нищо ново в това да е "лузърско" човек да е такъв вид откачалка, темата е
стара като човечеството.

Не толкова стар но хубав е разказът на Вадим Шефнер "Скромен гений", има го
в читанка.инфо :D .

Вто Фев 28, 2012 7:03 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Тги,
стигаме до исконния въпрос за ралото или меча :)
така или иначе металознанието се е развило поради простата сметка, ако имаш здрави мечове няма да ореш заради други, даже в частен случай те могат да орат заради теб, а пък ти ще им продаваш здрави плугове ;)
Може и да ти звуча цинично, ама си е така.
Всички войни са за преразпределение на ресурси и нищо повече, и ако искаш ресурси или сикаш да си запазиш своите - готви се за война, другото са идеали :!:
Това е вярно още от първобитноощинния строй и племнните вражди за пасища и ловни полета - до скорошните събития в либийска околия :)

Вто Фев 28, 2012 7:29 pm
Профил
Аватар

@tgi

Така де. Ама я сега кажи как с твойта теория ще обясниш регреса на космическите изследвания след края на студената война?
Или пика в развитието на авиацията около 2-те световни войни.

Освен всичко друго, твойта теория противоречи на природните закони. В които доминацията и борбата за надмощие обуслявят в значителна степен еволюцията. А човека си е част от тая природа и се подчинява на същите закони.

MYXATA написа:
... и ако искаш ресурси или сикаш да си запазиш своите - готви се за война, другото са идеали :!:
Това е вярно още от първобитноощинния строй и племнните вражди за пасища и ловни полета - до скорошните събития в либийска околия :)

Е и това не е абсолютно валидно. Има едно племе банкери ситуирани в средата на континента, дето по време на двете войни доста успешно си запази пасищата (от банкноти), че прибра и чужди, без да се налага да размахва меча. Ама това по скоро е изключение подчертаващо правилото.

Вто Фев 28, 2012 7:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Човек не върши неща които не би искал да си спомня, че е извършил

Аз лично не съм извършил нищо, за което не бих желал да си спомням или пък за което би ме глождила съвестта :) . И никой в нашата компания не е - даже напротив, решаваме чисто инженерни проблеми, с чието решаване даже спасяваме човешки животи, а не отнемаме :) . Т.е. даже се гордея с това, което правя :D . Това което ти правиш не се различава по нищо от това което аз правя във връзка с това, че човек не трябва да се срамува от това, което е направил. Твоя анализатор също може да бъде използван някъде с нечисти/военни цели предполагам. Същото може да се каже и за хората правещи кожените седалки на военните машини - нещо, което на пръв поглед не би трябвало да гложди съвестта на никой :D . Така че тия поучителни приказки май не са много на място :) .

Вто Фев 28, 2012 7:40 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
Човек не върши неща които не би искал да си спомня, че е извършил

Аз лично не съм извършил нищо, за което не бих желал да си спомням или пък за което би ме глождила съвестта :) . И никой в нашата компания не е ...

Точно това имах предвид. Лесно е да ти е "все едно" какво правиш докато имаш
опциите да правиш приемливи неща, така е с всички ни.
Аз лично не бих имал проблем да правя/продам и т.н. техника на които и да е военни
също. Докато не натисна спусъка нямам за какво да се извинявам.

Трудната част идва когато се окажем без опции за продължаване на живота по
познатия начин с приемливи средства. Но да се види кой какво прави в такава
ситуация е възможно по само един начин.

За оръжието и металите: едва ли е така. По-скоро някой се е сетил за нещо, видял
нещо и си улеснил работата на полето откривайки бронза; после това влязло в
работа и за бой естествено.
Не е да твърдя, че няма битки и че те не са част от еволюцията. Но твърдя, че
в еволюцията печелят не биткаджиите а тия, които в мирно време се запасят
достатъчно с железа та да не смеят биткаджиите да ги нападнат. А това запасяване
става по мирно време и е не толкова голяма част от брутния вътрешен продукт,
т.е. ползва прогреса а не обратното.

Вто Фев 28, 2012 8:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща