|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
 Проект - LED дисплей
Здравейте колеги,
Предстои ми нов проект - LED дисплей. Не съм правил до сега подобно нещо, та реших да ви помоля да споделите опит.
Спецификацията не е оформена все още, но някои неща са долу - горе известни: Дисплея ще се състои от модули, които ще могат да се скачват един за друг - последователно, но не повече от 3 може би. Всеки модул ще се състои от матрица 7 х 48 точки. Всяка точка е един LED, т.е. монохромен, макар че това не е 100% сигурно. Вероятно ще се дисплейва само статичен/динамичен(подвижен) текст с няколко ефекта на появяване/изчезване и на показване. Предвиждам информацията да се зарежда в дисплея и той самостоятелно да си изпълнява шоуто. Възможо е и да се въртят няколко рзлични текста, т.е. трябва да се поддържат така да се каже страници. Трябва да се подържа и затъмнение/изсветляване/негатив и др.п., но това всъщност към ефектите на показване.
Понеже, както се вижда резолюцията е много ниска, то вероятно трябва да се подберат подходящи за целта шрифтове.
Дисплея ще се управлява от контролен модул. Като интерфейса ще е какъвто го реша - RS485, CAN ..., но този част не ми е проблем.
Всякакви идеи, линкове към подобни проекти, споделен личен опит и др.п. са добре дошли.
Предварително благодаря на всички отзовали се.
|
| Сря Фев 29, 2012 9:54 am |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проект - LED дисплей
Само да отбележа, вероятно ще ти е по-удобно да имаш 8 реда вместо 7, за да се изобразяват по-красиво "Щ", "Ц" и евентуално някой друг символ...
|
| Сря Фев 29, 2012 11:18 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
След като имаш статична картинка (или on/off такава) не виждам проблем. Имам опит с такова нещо, но бе правено за видеостена, RGB, 25fps, модулно, LAN, та да си направиш стената колкото ти се прииска. При теб няма проблеми, освен колко мощни смяташ да са ти диодите и как ще ги клатиш - ШИМ или ще ги щTракаш на черно/бяло (или каквото е). Другото е ала-бала.
Последна промяна head_up на Сря Фев 29, 2012 5:32 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 29, 2012 11:36 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами поглеждал съм в кутията на китайско такова нещо. Направено беше с преместващи регистри (ала 74HC595) като за всеки блок си има n на брой регистри за колоните, а редовете вървят от блок на блок. Имаше някакъв контролер с изпилен покрив та не мога да ти кажа точно какво е било. Обаче китаеца за да си опрости контролера беше го наравил на нещо като "видео" - от компютъра задаваш надписите и ефектите и той ги смята като фреймове. После ги ъплоудва явно в някъв достатъчно голям флаш - не знам колко точно ама отнемаше 2-3 минути ъплоуда. Това е по простия вариант от към контролера - само зарежда страницата и я дисплейва с някъв таймаут. съответно контролера ти няма нужда да се грижи за местене на текста и за инвертиране евентуално. Яркостта можеш лесно да я оправиш с PWM на EN пина 595-ците.
|
| Сря Фев 29, 2012 12:36 pm |
|
 |
|
bkulev
|
Да Velio, може би наистина 8 реда ще е по - удобно, макар че няма да има кирилица (поне за сега  ) , но пък ще има други специални символи от други азбуки. head_up, не изключвам възможноста да се пожелае цветно изображение, дали ще е RGB или ще се ползват готови матрици с ( напр. на seoul semi) които са с двуцветни LED, ще се уточни, ако... . За сега идея си няма за точната мощност на светодиодите, но няма да са много мощни, по - скоро маломощни 0.3, макс. 0.5W. Обаче модулите ще се навързват само на линия, а не и на картина, т.е. панела може да става по - дълъг, но не и по висок. Относно драйверите, какво да ви кажа, възможно е да се ползват serial to parallel регистри, но е възможно да се ползва и по - интегрирани решения, като тези на Maxim напр. ето това http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6963.pdfИ аз смятам да ъплоадвам всичко необходимо в паметта на модула, заедно със заданието за ефектите и др.п. и той да си ги дисплейва съгласно заданието. В моя случай данните не са много, ограничени са от максималната дължина на текста и броят страници или както го решим. Та мисълта ми е че ще се ъплоадват бързо, още повече че мога да си осигуря доста бърза връзка, т.к. и таблото ще е на няколко метра, макс. 10 от контролния блок. А това "другото" дето head_up му казва "ала - бала",  на мен ми е интерсно, защото именно него не съм правил; напр. при тази ниска резолюция ще трябва да се подбере подходящ шрифт, освен това този шрифт ще трябва да го има и в Bold и в Italic style. Възможно е клиента да поиска да има избор от няколко шрифта.
|
| Сря Фев 29, 2012 5:50 pm |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
Трябва да изясниш важен въпрос за дисплея. Дали да е статична или динамична индикация. Статичната е ,което е гледал колегата по китайските екрани , всеки диод има собствено управление, свързан е със изход на преместващ регистър( TB62726,MBI5026, - бързи constant current 16-bit shift регистри). Има и по съвременни, доколко се намират в БГ не знам. Constant current-a гарантира еднаква яркост на диодите. Може да се направи шим на всеки отделен диод, ако имаш много бърз контролер. Иначе се прави промяна на яркостта на целия дисплей.
Динамичната е засветване по редове, като диодите по редове са паралелно свързани, и редовете се засветват с транзистор примерно.
Двете управления изискват различни способи за написване на програмата. Ако контролера ще налива информацията във процесорното си време( ядрото ще го прави ), то тогава повече време ще отнеме наливането в статичната индикация. Но пък наливаш само когато има промяна на дисплея. Би ми било интересно да видя, зареждане на преместващи регистри през хардуерна периферия, без ядро ,примерно SPI+DMA. Китайските екрани ги правеха с едни ALTERA Cyclon, като всеки цвят си има отделен канал за наливане на преместващите регистри.
При динамичната индикация се налива само един ред, но за сметка на това доста често, 1мс примерно. Ако имаш движение , можеш да смяташ движението само реда който ще се движи на следващата мс, а не целия текст. Т.е. задачата се разделя на порции синхронно с реда който се опреснява. При динамична индикация , движението се възприема от окото като наклонени символи, в зависимост от къде на къде опресянваш. Динамичната индикация , обикновенно изглежда по лошо от статичната. но хардуера е значително опростен. Тук може да се ползват специализирани IC пр. TLC5920.
По-добре е наистина височина 8 диода на символите. За преместващи регистри могат да се ползват 4094, 595, + драйвер за ток. Или преместващ регситър със вграден драйвер за ток, 8 или 16 битов. Шрифта трябва да си направиш сам, да си го рисуваш символ по символ, или да ползваш екстрактор от Window-ските фонтове, тогава ще имаш и болд и италик. Но на височина 8, не намерих екстрактор, който да се справи и фонта да изглежда добре.
Инфото може да се праща в ASCII сиволи като стринг, а контролера, сам смята и изобразява символите , според заредената таблица на изгледите на всеки символ. Контролера изчислява изобразяването на преместването на текста, ефектите, статичен и динамичен текст, чете от паметта ,при смяна на стъпката на сценария. И същевременно опреснява дисплея, AVR се справя отлично с монохромни такива, със шим на целия дисплей.
EDIT: примерно Mikroelektronika( mikroe.com ) GLCD Font Creator, има възможност за екстрактване на window-ски фонт, със много опции..
Последна промяна Cino на Чет Мар 01, 2012 12:17 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 29, 2012 10:48 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Един добър източник на поне един четлив шрифт са вградените шрифтове за текстовите режими във видеокартата ти. Под DOS беше лесно да се смъкнат (знае се къде са и как се смъкват), но каква е хавата под Windows - нямам идея. За 8x8 мисля "small fonts" на Windows-а горе-долу ще става. Ако докопаш и подкараш дърта читава кирилизираща програма за DOS (вездесъщата BDS например, или 1-2 други), ще имаш и още няколко шрифта на разположение. В последните години на DOS, той си имаше и вградени кирилски шрифтове дори.
Измежду стандартните текстови (а и графични) режими на видеокартите със вигурност има 8x8 шрифтове. Знам, защото преди много години съм си играл да правя графичен миши показалец върху текстов екран с динамично прекодиране на символи. Бяха на мода едни текстови менюта, дето изглеждаха като графични, пък бързи като текстови. Norton пакета за DOS например беше с такива.
Друг възможен източник е стар матричен принтер например, стига да е съвместим с EPSON. Има шрифтове за половин височина на реда, които по спомен бяха точно нужния ти размер. Това вече знам че може да се дръпне и под Windows, защото става по стандартен начин през паралелния порт, със стандартни EPSON команди, които ги има дадени във всяка книжка за матричен принтер. Кирилизиран Star LC 15 е един доста разпространен такъв принтер, и все още може да се намери по някой тук-там, че дори и още да си го ползват.
|
| Чет Мар 01, 2012 1:40 am |
|
 |
|
Cekins
|
Това дето аз го гледах си беше баш с динамична индикация. Ама тука не става въпрос за много голям екран. Беше изпълнен с готови модули 8х8. Всеки блок беше 2х4 модула. Целия екран 3 или 4 блока (не помня точно колко). Контролера (какъвто и да е бил) беше монтиран на отделна платка. Шифт регистрите директно (през резистори) подават на светодиодите по колони. Цялото това нещо се захранва от 5в/10А импулсно. Импуслното всъщност беше проблема заради който го отварях. Ако беше статично нямаше да преброя само 4-5 интегрални схеми с малко крака на всеки блок. Щяха да са доста повече. Всъщност не виждам какъв е проблема по SPI да се приточи - в случая ако са били 4 блока с по 4 595-ци на всеки стават 16 байта за ред + 2 евентуално за колоните ако не се драйвят директно от процесора. При клон 3-4 MHz на SPI (постижим дори и с 8 битов ПИК) и честота на смяна на редовете 800 Hz (достатъчна за да не трепка) ще може за около 4-5% от времето между смените да зарежда регистрите. И това за 16 реда. За 8 честотата може и по-ниска да се направи. В случая обаче говорим за едноцветно с готово сметнати фреймове. За повече цветове вече става друга бира. Там наистина ще си иска вътък от процесора.
|
| Чет Мар 01, 2012 12:01 pm |
|
 |
|
velio
|
0.3 - 0.5W са си мощни светодиоди. За табло едва ли са необходими такива. Обикновени с нормална яркост ще са по-добър вариант (особено ако сметнеш общата мощност  ). Яркостта ще е напълно достатъчна (справка - готовите матрици дето са 7х5 или 8х5).
|
| Чет Мар 01, 2012 12:18 pm |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
Готовите матрици, не се виждат на пряка слънчева светлина , те стават само за употреба в помещение. За външно изделие , най-ярки са clear диодите ,но те пък са с много малък ъгъл. Трябва да се направи компромис в избора на диоди, според цена и вид-дифузни,clear, диоди или матрици, и заданието на клиента и употребата на таблото.
|
| Чет Мар 01, 2012 12:24 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Правил съм такова нещо , но само до симулации  . Наи-трудно ми беше софта на PC, или след като вкарам текста в полето и да рендвам шрифта в него, за да изкарам битмапа на имиджа. Досади ми когато трябваше да извличам и преобразувам битмапа от BMP (въпреки че е добре документиран) фаил и да го докарам до масива които използва диодната матрица. Вероятно не бих се справил с изобразяването на картинки  , нямах време да опитвам. Мога да ти постна проекта и на един унгарец, просто да видиш едно реализирано нещо. Въпреки че каквото и да се постне тука  ще станеш за посмешище на величията  и ще те заврат на кучето в г..ъ Да добавя че картинката и проекта в зипа нямат нищо общо.В моя проект съм ползвал друга схема , за да ми е по удобно в предаването на масивите с информацията. Доколкото пълната реализация, има непреодолими спънки. За да купиш 50-на броики диодни модулчета, се изръсваш с 60-70$ от ибеи, а ако потърсиш от родните дюкянчета, глава ще те светне. Може би най добрия вариант е да си купиш реализирано вече и да си играеш с него  . Има го по 220 лева 128х16 или нещо много подобно.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Мар 03, 2012 11:00 am |
|
 |
|
bkulev
|
Благодаря на всички. Не знам каква трябва да е яркоста на светодиодите, за да се виждат например като тези дето ги ползват в автобусите на челното стъкло, показващи дестинацията (незнам дали ги има в БГ). Мислите ли, че тези светодиоди: http://catalog.osram-os.com/catalogue/c ... 9a000100b6 са подходящо за динамична индикация. Мисля си за оранжевите. Гледам че имат 'яркостни' групи и If e 70mA, като данните за яркоста са дадени при ток 50mA с продължителност на импулса 25mS. От друга страна виждам, че мощноста им е 180mW, доста по - ниска от тази, която смятах предварително, а имат сериозна яркост (според мен). Ако ги управлявам със 70mA и имам 8 реда, всеки от тях ще е активен през 1/8 от времето, т.е. яркоста на всеки от тях ще намалее 8 пъти от тази при статично управление (ако зависимоста е линейна, разбира се). По отношение на шрифтовете - Майкрочип също имат екстрактор на шрифтове към графичната си библиотека. Ще си го припомня, може да а свърши работа. С видеокартите не съм се забавлявал, но с принтерите си имах вземане-даване. Ще видя какво ще изровя от този период. Не си спомням точно каква им беше матрицата на тях, но ми се върти нещо като 7х9 и в документацията им даваха цялата таблица буква по буква. @RM - не се стагяй толкова на коментарите  , човек не тярбва да се взема много на сериозно. Какъв е формата на файловете дето си ги сложил в зипа? След отварянето на .dsn файла, OrCad-а ми показва един текстов файл с един ред вътре, т.е. няма схема. И аз си мислех, да спретна едно CPLD за управлението вместо множество преместващи регистри, но дали си заслужава гърча, при условие че има готови решения като това на Maxim(линка ви го прарих в предния пост) В него, доколкото го разгледах по диагоналния метод, си има всичко необходимо за да управлява 8 реда 16 колони. В моя случай 3 чипа ми решават въпроса за всеки модул от 8 х 48.
|
| Съб Мар 03, 2012 4:50 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Много зависи от къде ще се гледат тия светодиоди. Аз съм правил с обикновенни (почти) 5мм 1250mcd @ 20ma табло което трябва да се вижда дори и при пряка слънчева светлина - без сенници и подобни щуротии. Но със статична индикация. Понеже бяха само цифри - 7 сегментни с по един шифт регистър за всяка цифра. Там където се ползва обикновенно, се ползва лятото, късен следобед, когато слънцето е ниско и свети директно в таблото - еми виждат се дори и на не максимална яркост. В стая като се гледат 1-2 минути и заслепяват чак. И въпреки всичко ако можеш да си доставиш една шепа за проби - най-добре.
|
| Съб Мар 03, 2012 5:11 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Какъв е формата на файловете дето си ги сложил в зипа?
Трябва да имаш PROTEUS
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Мар 03, 2012 5:37 pm |
|
 |
|
velio
|
Тези пак са мощни. И са по всяка вероятност предвидени за осветление, не за индикация. Освен това сигурно са и скъпи. Повече от 1000mcd според мен не е необходимо. Все пак ще имаш много светодиоди светещи едновременно. Като цяло пробата е най-точния начин за да прецениш. Хвани 10-на светодиода и ги пусни да светят в някаква конфигурация в импусен режим с коеф 1/8. Така ще можеш да прецениш трябва ли ти повече или не.
|
| Пон Мар 05, 2012 2:47 pm |
|
|