Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: TI MSP430 Ultra-Low Power, or is it?
Аз няма да критикувам TI. Само ще кажа, че преиграването с афиширането на ниската консумация ми намирисва на липсата на нещо друго за хвалене. А реалния живот е друг...
При една среща, акерманци ме зарибяваха да премина към MSP430. Човекът естествено не знаеше, че отдавна съм ги преценил и съм се отказал от тях. Казах му какъв проц ползвам, защо го ползвам и на какво държа и го помолих да ми намери равностойна замяна от серията MSP430. Не можа ...

Вто Мар 06, 2012 11:53 am
Профил

Desert Leo написа:
Казах му какъв проц ползвам, защо го ползвам и на какво държа и го помолих да ми намери равностойна замяна от серията MSP430. Не можа ...

Ако е за оная работа с птичките разгледай по-внимателно energy micro-то... или по-добре не го гледай да не те е яд ;-)

Вто Мар 06, 2012 12:01 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Desert Leo написа:
Казах му какъв проц ползвам, защо го ползвам и на какво държа и го помолих да ми намери равностойна замяна от серията MSP430. Не можа ...

Ако е за оная работа с птичките разгледай по-внимателно energy micro-то... или по-добре не го гледай да не те е яд ;-)

Не само... Ще ги погледна, но няма да ме е яд. Защото само GPS в sleep дърпа едни 5 микроампера, а в активен режим - около 30mA. GSM и той дърпа своето, когато е включен. Има и други паразитни консуматори, които вземат своето и колкото и да е малко, то се трупа.
Не са необходими много сметки за да се види, че определящи за средната консумация са консумацията в активен режим и неговата продължителност (както беше и споменато по-горе).
Да не забравяме накрая, че през деня слънчевия панел ще трябва да компенсира разряда за цялото денонощие. ако не успее - sleep режима се удължава.
Я сега на този фон ми кажете какъв ще е ефекта, ако проца консумира не 1 микроампер в sleep, а 0?

А, и още нещо. При спане с продължителност минути, но кой му пука за колко микросекунди се буди проца?

Вто Мар 06, 2012 12:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Ами Миро, явно си ги харесъл тези energymicro, ами я кажи пипна ли ги вече(малко коментари за тях), от къде могат редовно да се доставят(имат ли си производствена база, завод) - гледам уж имат дистрибутор в БГ?

p.s. Иначе клипчета как се надъхват взаимно за работа в тази фирма съм гледал преди 2 години. :)

Вто Мар 06, 2012 12:57 pm
Профил

Desert Leo написа:
А, и още нещо. При спане с продължителност минути, но кой му пука за колко микросекунди се буди проца?

При спане минути - да, но при спане няколко мили-секунди - определено е от значение. Зависи от приложението, а има и такива приложения.

Вто Мар 06, 2012 3:18 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Аз няма да критикувам TI. Само ще кажа, че преиграването с афиширането на ниската консумация ми намирисва на липсата на нещо друго за хвалене. А реалния живот е друг...

По-добре казано от това - здраве му кажи :) Горе долу поради такива причини ги зарязох още 2003г. Кофти среди ( IAR & CCS ), трудна доставка, смотани АЦП-та, списъка беше дълъг. По същия начин сега мисля да се отърва и от целочислените TMS320, оказа се че dsPIC33/33E ги заместват чудесно по производителност и шумоустойчивост, лесен за научаване асемблер, GNU компилатор, 3 пъти по евтини, безплатна среда за Win/Lin/Mac ( CCS го купихме и след 12м. за всеки update трябва да се плаща ). Сега си мисля, че малко сглупих, че заложих на 5V dsPIC30 в един проект, харчи като ламя - 10MIPS/0.5W, докато аналогичния 3.3V dsPIC33 e 10MIPS/90mW. Но пък най-вероятно 5V-товия е по шумоустойчив.

fan написа:
Ами Миро, явно си ги харесъл тези energymicro, ами я кажи пипна ли ги вече(малко коментари за тях), от къде могат редовно да се доставят(имат ли си производствена база, завод) - гледам уж имат дистрибутор в БГ?

Бе пипнал ги бил :) , човеко си търси бета тестери... Преди време Цецо влизаше в такива роли, сега нещо се дърпа :)

Вто Мар 06, 2012 5:29 pm
Профил WWW
Аватар

да дадеш пари за CCS е престъпление, последната инсталация е 5 GB един колега казваше че му провокира вредни навици, пуска да се компилира нещо и отива да пуши цигара, като се върне вече изкомпилирано но той вече забравил какво е променял в соурса :D

Вто Мар 06, 2012 6:05 pm
Профил
Аватар

3aek написа:
да дадеш пари за CCS е престъпление, последната инсталация е 5 GB един колега казваше че му провокира вредни навици, пуска да се компилира нещо и отива да пуши цигара, като се върне вече изкомпилирано но той вече забравил какво е променял в соурса :D

Бе тук са скъпи папиросите, кутията е $8, не е джобословна тази среда за мен :) Ние сме още на 3-ката, а Eclipse базираната CCS не ми се мисли, инсталирах я в къщи и след 5 минути я свалих.

Вто Мар 06, 2012 6:15 pm
Профил WWW

Desert Leo написа:
Я сега на този фон ми кажете какъв ще е ефекта, ако проца консумира не 1 микроампер в sleep, а 0?

Не е само колко дълбоко хърка и колко бързо се събужда...
Важно е цялостното решение. Примерно дали периферията може да бачка автономно. При повечето арм-чета не може, съответно не можеш лесно да промениш клока на ядрото или направо да го приспиш. Друг е въпросът и как точно го приспиваш, защото ако трябва да освободя паметта си е ебало мамата. Аз съм с ОС, драйвери... ST и Атмел са оставили някакви си 128 байта, хубаво като за бакъп, ама пак си трябва да шътдоуна. Докато енерги микро като не ти трябва проца - гасиш и падаш на 1uA или там колко е плюс периферията. Като се събудиш всичко продължава от където си спрял.
Другата благинка са вградените регулатори. Повечето искат 3.3V, докато гекотата може директно към Li-On или 5V USB. И като заспиш на 1uA си е 1uA, а не 10 захранването захранването... То има и регулатори с ниско Iq, ама са по-скъпи или капризни. Друго си е един чип по-малко ;-)
Други предимства са нисконсумиращата периферия и това че може да работи с ниски клокове, примерно UART докато имаш само 32kHz. Хвалят си и RC-генераторите уж били точни и бързи. Интересното е, че изобщо нямат PLL (тва са 1-2mA) a си бачкат с осцилатори до 48MHz.

fan написа:
ами я кажи пипна ли ги вече(малко коментари за тях)

Не съм ги "пипал" просто защото досега не са представлявали интерес малките геко-та. Но с 128К RAM вече е друга история... Жалко, ако бях ги видял по-рано можеше и да ги пробвам в един проект. Ама нищо... при следващия. Стига да няма проблеми с доставки и цени, но това го проучват други колеги, така че преди да изкочи проект няма как да го разбера.
За бета-тестери в случая няма да имам нужда, споко ;-) Интересното беше за кинетисите защото за тях нямах достатъчно аргументи за или против...

Сря Мар 07, 2012 12:12 am
Профил
Аватар

Когато трябва бързо будене се ползва съответния проц, който се буди бързо. Може и MSP430...
Моята теза е, че краварите преекспонират две предимства, като удобно забравят недостатъците.
А в реалният свят не винаги тези предимства са необходими. Да не говорим, че другите производители не спят и серията MSP430 отдавна не е уникална с нищо.

Сря Мар 07, 2012 8:41 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Да не говорим, че другите производители не спят и серията MSP430 отдавна не е уникална с нищо.

Напротив. Уникална е с много неща .....

Висока цена.
Трудна доставка.
Кофти съпорт освен ако не пишеш за американския военнопромишлен комплекс.

Сря Мар 07, 2012 10:39 am
Профил ICQ
Аватар

3aek написа:

Айде стига бе, мислех, че от поне 20 години насам няма развойни средства дето
да ги чакаш ти тях а не те тебе. Помня когато на 6809 всяко асемблиране отиваше
и в минутите, а един Паскал компилатор ми е стигал и до 20+ минути.
Това с яко 1 MHz 6809 и флопита :D :D .

Някъде тогава се появиха разните Борланд турбо-мазала, те компилираха наистина
бързо (ако и да генерираха 100+ пъти раздут код).

То 430 е с човешки подреден регистров модел та сигурно може да се програмира
удобно на асемблер де. Но останалите екстри - най-вече тая с трудните доставки - го
обезсмислят. А и разните coldfire MCU-та са достатъчно докарваеми за ниска консумация
и те та поне за мене няма смисъл да го поглеждам дори май.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Мар 07, 2012 4:54 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
А и разните coldfire MCU-та са достатъчно докарваеми за ниска консумация
и те та поне за мене няма смисъл да го поглеждам дори май.

Абсолютно, само ще си загубиш времето, просто не са за твоите приложения.

Сря Мар 07, 2012 6:53 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Оффф, да не ви оспамя темата, ама и аз гледам да се измъкна от оковите на MSP430, щото това CCS, наистина ми разказва играта. Добре че не съм го купувал - наследено ми е и е древно, но ако се наложи да ползва някой по - нов проц, ще трябва да го update-на :( .
Като че ли тъкмо сега е момента да се измъкна, защото ще почваме един нов проект.
Обаче Прев, опитвам се да намеря нещо 16 битово от Microchip, ама нещо не става. Обръщам се по - специално към теб, защото гледам ти не си предубеден, т.е. работиш с Mchp, както и аз, когато това е възможно и оправдано. :)
Та, не ми трябва екстремно ниска консумация, но все пак колкото може по - ниска, стига другите неща да са ОК,
- min. 8 channels 12b ADC
- min. 1 channel 12b DAC
- min. 2 UART
- min. 1 I2C
- min. 1 SPI
- min.512bytes internal EEPROM, ако не, то още един SPI,
- Flash/RAM колкото повече, толкова повече :)
CAN-ове, USB-та, Eth-и не ми трябват.
Нямам нищо против да е и 32-ка, ама там ADC само 10 бита :( .

P.S. Забравих, че няма да е лошо, ако има RTC, а още по - добре RTCC, но не е задължително, може и някой външен да си закача, ако е абсолютно необходим,

Пет Мар 09, 2012 9:21 pm
Профил
Аватар

Хех - микрочип са си направили най-накрая selection tool - а използваем - за минутка стигнах до там че има 6 които отговарят донякъде на изискванията - донякъде щото нямат DAC но пък имат по 3 16bit PWM-а.

Пет Мар 09, 2012 10:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща