|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Ubuntu / Debian
Нека отворя кутията на Пандора... До не отдавна си бях твърдо Джам потребител, къде по съвест, къде по нужда. Е, на домашната машина преди 3-4 месеца ми хрумна от чисто любопитство да сложа един Дебиан, леле, що псувни яде това - инсталацията стана бързо, няма ядове, но подкарването на проклетата wireless карта ми скъса нервите. И като за първи сблъсък не успях - информация как се подкарва проклетия TP-Link почти никаква. Няколко дни търсене - камък. Викам, нищо, втори опит Ubuntu 11.10. Ужас. Обаче wireless-a захапа по default. Значи - може. Стъпка назад - Ubuntu 10.04. По-добре, семпличко, не тежи. Пак същия филм с хардуера, само че с половин час четене по форуми и wireless картата бе подкарана. От тогава го ползвам и за отбелязване е, че става за "ежедневни нужди". Т.е. е човешки. Извода: колкото повече хора го ползват - толкова по-бързо си решаваш проблема. А това за един Джам потребител си е нужно. Но не го ползвам за работа! Да, но на шефа му хрумна, че трябва да мигрираме към някой Линукс. Че било такова и такова. Xубаво, нямам против. Обаче съм пред дилемата - пак да сложа Ubuntu на работните машини и да се надявам да не го оакат в следващите версии (както направиха с 11-ката) или да сложа Debian-а и да си блъскам главата в стената като ми нацъфтят проблемите? Имам усещането, че за много кратко времер за Ubuntu се изписа из нета толкова, колкото Debian не е успял да събере с години. Но пък с тази 11-ка, не знам какъв отлив ще си докарат. Опитните потребители, споделете - към кое да се ориентирам за работа? Трябва ми нещо, което да не се страхувам да ъпдейтна, защото може да се срине, и все пак да успявам да подкарам някакво парче желязо за по-малко време от цикъл "заплата-заплата". В общи линии няма да правим на тези машини кой знае колко повече от това, което правим под Джама, та не ми трябва последния писък в графичната среда, нито ми трябва нещо да тежи. Да е лекичко. И да работи. Без късане на нерви. Не много, де ... Ако изобщо има такава дистрибуция.
|
| Сря Мар 07, 2012 12:48 am |
|
 |
|
michev
|
 Re: Ubuntu / Debian
Имай в предвид че Ubuntu е базирано на дебиан. В повечето случаи, подкарване на нещо под убунту е на 90-100% същото и под дебиан и обратното. Все пак ако гониш стабилност и бързодействие се насочи към дебиан-а. Убутну просто се самозакопаха с тия нови графични интерфеси, които не стават за работа. Въпреки негативите - на работа си ползваме убунту и до сега не сме имали сериозни проблеми (11.04 версия  ).
|
| Сря Мар 07, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Пробвай Mint (linuxmint.com) Той е Убунту дето е направено повече да прилича на Джам
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Мар 07, 2012 1:04 pm |
|
 |
|
head_up
|
Благодаря за отговора  Докато видя какво си писал и вече тече инсталацията на Дебиан-а. Наясно съм коя дистрибуция от коя произлиза и че убунтуто си има за дялкане. А от 10.04 у дома си върша всички "не-работни" дейности, че и някой такива, та си е добре. Но с графичния интерфейс на 11-ката и мен ме отказаха. Само дето много хора го отписаха именно заради него. И тъй като наистина ми трябва нещо, което да не се чупи на всеки ъпдейт, ще трябва да се надиграваме с дебиан  Мерси за помоща, все пак! То вече и не очаквах някой да сподели мнение тук...
|
| Сря Мар 07, 2012 1:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Оф аз колко такива опита да мина на Мумунту са правил... все неуспешни. Обикновенно блокирам я на ниво драйвери, я после се пуйча няколко часа да направя някаква елементрна стъпка и изкрейзвам. Последния път се зарекох, че ще си плащам чинно лиценз за бозата и това е. За мен линукса е линукс само докато съм в конзолата. Там е истината, макар, че аз където го имам търкалям един праисторически Слак 10-ка и незнам дали това е общо правило. Отворя ли X-a става мазало, шо-добре да си плащам за бозата, поне нещата работят... отчасти 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 07, 2012 1:43 pm |
|
 |
|
michev
|
Днес тъкмо показвах на един познат как да използва сравнително ново убунту със стария графичен интерфейс.. Та може да ви е полезно  Последната версия на която това е възможно е 11.04. До въпросния прозорец се стига от иконката за изгасяне на ПЦ, намираща се в най - дясно горе и после "System settings".
|
| Сря Мар 07, 2012 2:04 pm |
|
 |
|
head_up
|
Ne dumai ... izwinqwam se za shliokawicata, nooo - do predi malko na debiana si ima6e kirlica, malko update i ei na, pak sym se odupil. I na po-dobra mashina ot domashnata maaalko prowlachwa. Dosta poweche ot ubuntu 10.04.
|
| Сря Мар 07, 2012 5:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Определено Debian и Ubuntu са равностойни като налични приложения. Ако не ти харесва интерфейса на Ubuntu, инсталираш си KDE и/или LXDE. KDE е много близко до Windows интерфейса, а LXDE е изключително лек. Обаче при Ubuntu избягвай не LTS версиите, сега се очаква новата им LTS версия, мисля да я инсталирам, след като излезне от бета вариант. Друг вариант при проблем с драйвери е да си запишеш на диск последния Knoppix (USB и SD карта също става) , стартираш го и виждаш там какви драйвери се използват, аз така правя ако имам проблем с драйвери, поне засега Knoppix не ми е засякъл да не може да подкара някой драйвер. От Ноември 2010г. съм на Ubuntu 10.04 LTS и няма дертове.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Мар 07, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За работа и Linux нямам идея но за забавление на домашния: Puppy-то си е напълно достатъчно. Има варианти за всеки вкус и щом аз не съм брал ядове с инсталирането му... Пък на доста компове съм го пущал.
|
| Чет Мар 08, 2012 1:44 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Аз дълго време си бях бозав, но по работа ми се наложи да мина на убунту. Първоначално не ми допадаше, но сега като седна зад уиндоус и получавам стомашни болки - пускам го само като трябва да подпиша нещо с електронния подпис, че ми тръгва само под IE. Да това със Unity гадостите в 11 не беше много хубаво, но то реално е само интерфейса, който виждаш. Аз го махнах и сложих -> http://www.howtogeek.com/103691/install ... on-ubuntu/
|
| Чет Мар 08, 2012 3:11 am |
|
 |
|
head_up
|
Такааа, кирилицата се върна след малко попсуване. Не, вижте, убунту си ползвам у дома и нямам ядове почти за нищо. Сега, пишейки от Дебиана, забелязвам доста неща по неприятни от убунту. Примерно е малко по-тежък, на машина, която е по-добра от домашната. Просто е силно осезаемо когато отварям нов таб или минимизирам/максимизирам прозорец или ровя из менютата. Тежи си. Убунтуто с лекота се справя със същото. Учудващо, но не успявам да подкарам флаша - по дефоулт gnash не е инсталиран, сложих си адобския флаш плейър (през synaptic, пак добавен за улеснение) - е не ще. Предполагам, че това има общо с проблемите ми с браузване на разни сайтове - просто си цикли и не успява да ги зареди. И това не е само за youtube, а за произволни такива - просто отказва да зареди нещо и това е ... ?!? Интересно, че като отворя vbox-а, плейъра тръгва но сече доста. Това през chrome. При Iceweasel (Mozilla) си е друга тема - там youtube също не се отваря, но на vbox-а казва, че нямам флаш плейър. И ако това не е болка за умиране - то проблема с браузването е сериозен ... Някой има ли идея какво не е наред, да го фиксна?
|
| Чет Мар 08, 2012 11:51 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Кой браузер в крайна сметка използваш ? При мен Opera няма проблеми с флаша.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 08, 2012 2:24 pm |
|
 |
|
head_up
|
Пробвах с Chrome и Iceweasel: При Chrome - vbox-а работи, youtube НЕ се отваря изобщо, проблеми със зареждането на някакви страници ("виси"). При Iceweasel - vbox се отваря, но НЕ тръгва флаша - иска plug-in (инсталирал съм flashplugin-nonfree + flashplugin-nonfree-extrasound), youtube НЕ се отваря изобщо, проблем със зареждането на някакви страници ("виси"). Опера не съм пробвал никога до сега, ни под боза, ни тук. Chrome по принцип ме устройва най-добре. Когато работи. Преборих се с някой дребни неволи като липсващ Volume Control  Много смях си беше що липсва още от начало... (gnome-media реши проблема). Още един вероятно тъп въпрос - е менютата Applications, Places, System и т.н. по дефоулт се добавят икони на новоинсталираните приложения. Само дето Chrome не иска да се добави. Намерих го в /opt/google/chrome/chrome и му направил launcher на панела, но не мога да го вкарам в менютата (Internet примерно). При десен бутон Edit Menus и т.н. мога само да махам и слагам отметки кой да се появява в менюто, но не и да добавя нов launcher, както в убунту (там имаше Add & Remove бутони). Някаква подсказка?
|
| Чет Мар 08, 2012 3:08 pm |
|
 |
|
head_up
|
alacarte ... хех, то за всичко ще си има начин, ама кой да го знае ...  Обаче това с браузването ме побърква ... После като се опре до драйверите на видеото и ще ми се прииска да не съм го пипал 
|
| Чет Мар 08, 2012 3:51 pm |
|
 |
|
head_up
|
Мамка му, и с Операта е почти същата работа - в най-добрия случай зарежда частично някакъв текст от youtube-a, по-нататък не мръдва. Дори сайта на microchip мизерничи... зарежда по-голямата част от него, но там където има флаш - върти "зареждане" и до там, никакъв резултат  Защо !?
|
| Чет Мар 08, 2012 5:40 pm |
|
|