|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:00 am
Някой да е имал грижа с PICKit3 и PIC32???
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Някой да е имал грижа с PICKit3 и PIC32???
Снощи от един момент отказа да програмира PIC32-ката. Превключих няколко пъти между Release и Debug, и спря да разпознава процесора. Грешката е "Unable to read device ID", и от там нататък - нищо. Пробвах и на втора PIC32-ка, гарантирано работеща, и пак така. Двете PIC32-ки са на отделни платки, нямащи нищо общо. Едната е със собствено захранване, а другата със захранване от PICKit-а по време на програмиране.
Вадих, слагах, изключвах и включвах, смених USB порта, рестартирах - никаква промяна. Опитах ха чета и програмирам dsPIC30F4012 - смени си фирмуера на PICKit-а нормално, намери го и го програмира нормално. Върнах обратно на PIC32 - и пак същата грешка.
В сайта на микрочип има сигурно 10-ина теми за същото, но конкретни отговори за решаване на проблема не намерих. Пише че имало проблем във фирмуера който водел до изпичане на PIC32-ката, ако се натисне бутона върху PICKit-а, но той сдаде без да съм натискал бутона. После го натиснах веднъж-дваж без промяна. На втория PIC32, който опитах, не съм пипал бутона изобщо.
Мерих захранванията, мерих кварцовете. Всичко е в норма и на двете платки. Пак казвам, до снощи и двата гарантирано си работеха. Те и сега работят с последното, дето е вкарано вътре, но PICKit 3-ката просто не им прочита ID-то, и съответно нищо повече не прави. Не се сетих единствено да опитам какво ще стане ако опитам да ги програмирам през лаптопа. Reset веригите им са стандартни и на двата - 4.7 килоома към захранването, и конектора за програмиране директно на крачето. Reset-а работи и на двата. Работи и функцията "hold on reset" на PICKit-а.
Въобще, свършиха ми идеите. Някой да има нещо да добави? Довечера ще пробвам с чисто нова трета PIC32-ка от друга партида и от друг модел. Ако и това се оака, вече не знам.
ПП: А междувременно си поръчвам програматор за Renesas RX62. Писна ми от тия микрочипски дебилщини, баси.
|
| Пет Мар 09, 2012 11:52 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Някой да е имал грижа с PICKit3 и PIC32???
Ммм, странен проблем имаш - ползвам pic32MX675 и 440 и си работят прекрасно. Имал съм сходен проблем, когато ми е зацикляла средата, пъхам-вадя полза няма, рестарт и се оправяше. По принцип след като си ползвал pickit-a с друг проц и минеш на 32-ка сменя ли си софта коректно? Пробвал ли си само процесора да го захраниш през кита и да видиш дали ще го познае? Защото ако това стане - бъркаш някъде по платката. Обикновенно не успява да го прочете, ако нямаш захранване, но ти казваш, че то е ок. И въобще pickit3 си е добро животно, бавно, но добро. Като изключим мизерията, ако се опиташ да видиш голям масив през него - утече 
|
| Пет Мар 09, 2012 2:00 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Значи, единия чип си беше със собствено захранване, при това в норма (точно 3.3 волта, и 1.82 на ядрото), а другия го захраних от PICKit-а. Снощи по неведоми причини започна да чете единия чип (тоя захранен от PICKit-а), но другия така и не поиска. Смених го и засега е ОК. В сайта на микрочип много хора се оплакват от това. Микрочип са си признали че натискане на бутона на PICKit-а може да скапе закачената към него PICKit 3-ка, но все още нищо не е направено по въпроса, въпреки че май е фирмуерен проблем. Няма и никакви официални изявления или описания на проблема. Просто са отговорили на няколко "support ticket"-а, но нищо повече. Аз им отсипах вчера във форума.  А в петък ще съм собственик на А1 и 2 бр RX62N на Renesas. Ако тоя проблем се повтори, направо ги отсвирвам. Пак казвам - нищо нередно не съм правил. Въпросната платка е ей това: CAN частта (DB9 конектора) въобще не е захранен и нищо не е включено към него. PICKit 3-ката и самата платка са включени в 2 порта на един и същи USB хъб на монитора ми. Възможно най-най безпроблемния вариант. Просто в един момент спря да се програмира. МОже и да е било забило нещо, не знам. Може и в последствие да съм натиснал бутона, опитвайки да го подкарам, и така да съм скапал PIC32-ката.
|
| Съб Мар 10, 2012 12:04 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
Ползвам пиккит3 от както е излязъл, с всички фамилии на микрочип, при всякакви комбинации на включване на УСБ портове и захранвания, сигурно хиляди пъти съм натискал бутона при какви ли не случаи, единственото от което мога да се оплача е няколко момента на 'забиване' на пиккит3, които съм прескачал с рекънект и смяна на таргета за да се ъпдейтне.
|
| Съб Мар 10, 2012 1:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
До сега и аз не съм имал грижи. Нито с PIC32, нито с dsPIC30. Сигурно общо над 2000 програмирания. Обаче доста народ пищи. Ето линк само към една от темите: http://www.microchip.com/forums/m635420.aspxА те не са само в техния форум. Като напишеш в google "failed to get device id pic32" ще се хванеш за главата що народ пищи. Може да е нещо в последния фирмуер на PK3-ката. Не знам.
|
| Съб Мар 10, 2012 1:46 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
Не съм стигал до форумите, каквото е имало проблем съм си поблъскал главата да го оправя сам. Сега се сетих, че понякога съм имал проблеми с дължината на кабела между пиккит3 и програмираната платка. В различни ситуации различни процесори не са искали да бъдат разпознавани и програмирани. И съм правил различни гимнастики за да тръгнат, последно стигнах до екранирана клок линия.
Все пак да не излиза, че няма и случаи, когато нещо наистина няма начин как да тръгне.
|
| Съб Мар 10, 2012 2:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми, PIC32-ката е изпечена, поне по отношение на програмиране. Опитах всичко, включително и без кабел, включително и с кондензатори на клока и датата. Резултат - нула.
|
| Съб Мар 10, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Опитай с по-старите фърмуери на PK3 дали пък няма да захапе!
|
| Съб Мар 10, 2012 5:11 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
От къде да сваля по-стар фърмуер? Дойде ми на акъла, но не намерих такива в сайта на микрочип. Опитах и с MPLAB 8, но пак същата работа. Нищо не работеше. Нито триене, нито четене, нито програмиране.
|
| Съб Мар 10, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Всичките фърмуери вървят комплект с MPLAB. За да не инсталираш стари версии мога да ти намеря фърмуерите на РК3 от версия 8.20. В тая версия бутона още не функционираше. Има опция за ръчно ъпгрейдване без да сравнява версиите и да ти се ежи, че слагаш по-ниска версия. Някъде имам и изчетен хекс от работещ PK3, а мога да ти изчета и моя, но той е с последната версия, както и твоя в момента.
|
| Съб Мар 10, 2012 11:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да, опцията за ръчно зареждане я намерих. Ама не намерих от къде да свалям стари фърмуери, нито за MPLAB X, нито за MPLAB8.
Както и да е. За момента съм закрепил положението. Няма смисъл да го мисля. Бутона съм го махнал, така или иначе.
|
| Нед Мар 11, 2012 12:41 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
PICkit3 го използвам може би от година и нещо, не съм забелязал нещо нередно, с бутон, без бутон. Ползван е за PIC18, dsPIC и PIC32, ръгам го както дойде - под напрежение, наопаки съм го слагал, с MPLAB 8 / X , под Windows/Linux. Три пъти съм горил PICKit2, сменям програмиращите транзистори и се оправя, но PICKit3 засега не съм успял да повредя. Ако имаш PICKit2 провери с него дали можеш да прочетеш и препрограмираш процесора. По принцип е хубаво да имаш повече от един програматор. Аз имам 3 PICKit2, 2 PICKit3, 1 RealICE, 2 ICD2, 1 ICD-U, така че за минута-две хващам дали програматора е проблем или процесора.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 11, 2012 5:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Принципно съм заглеждал и ICD3, но не мога да схвана какво повече от PICKit3 дава. Можеш ли да обясниш с думи прости? Явно има нещо, щом е над 2 пъти по-скъп.
|
| Нед Мар 11, 2012 7:13 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
ICD3 нямам, не съм използвал, не смятам да купувам и не мога да го коментирам що за птица е.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 11, 2012 8:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бря! И аз съм с тройката и проблеми нямам, поне до 24-серия. Даже един гръцки "инж." научих да борави с нея и все още не я е скапал, значи тройката и просто бетон (тия аборигени бяха правили опит да сменят смд-та с незнайно какъв пистолет за горещ въздух и се усетили,че нещо не е наред като пламнала платката).
Все пак мисля, че 3-ката е изпържила интерфейса на тези два чипа, щом работят, а не се разпознават.
|
| Нед Мар 11, 2012 8:53 pm |
|
|