|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 10:36 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
и какво е спасението? да инвестираме в щастливи кокошки? виж как яйцата се вдигнаха от 0.20 на 0.50 лв за има няма месец
|
| Чет Мар 08, 2012 7:24 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А бе едните печатат пари без покритие, другите вземат назаем от тези пари и ги харчат, без да ги връщат, танту за кукуригу, както се казва  Обаче докато се боричкат тия дни БРИКС са приели правилата за търговия по между си в националните си валути, освен това са се съгласили да приемат заеми в китайски юани, което си е доста голяма хапка, все пак заедно са 2.6 млрд. население. Днес еврото се гърчи, утре е ред на долара, и така докато дойде юана 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 08, 2012 7:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако си убеден, заложи си всичките активи и купувай юани и тъпчи в един чувал. Един ден, ако си бил прав, ще си много богат...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 08, 2012 7:47 pm |
|
 |
|
¶
|
Не те ли заболя устата все този съвет да ми даваш  , най-малкото бъди реалист, може да не ти се иска, но на там отиват нещата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 08, 2012 8:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами да видим, ама в момента в който еврото и доларът умрат ми се струва китайския Юан и за хартия няма да има кой да го изкупи. Китай са силни докато има кой да им дава пари, самите те въпреки че имат силен вътрешен пазар всъщност май нямат нищо, вътрешен пазар поддържан най-вече от износ умира заедно с тия за които е бил износа. Имат някакви натрупани пари, но в една наистина глобална криза където всички долари и евра се стопяват какво ще стане с тяхните пари, и те ще се стопят, ако са умни ще ги вложат всичките в нещо, ако искат залто ако искат железо, ако искат камчиийски камъни, ама няма да ги държат в евро и долари ... това като наближи края де.
|
| Чет Мар 08, 2012 9:49 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз исках да си купя, ама се оказа сложна работа.
|
| Чет Мар 08, 2012 10:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Устата не. Ръцете малко ме наболяват вече  Ама ме провокираш. Все вещаеш края на западната цивилизация, пък портфейла ти пълен с долари  Иначе Тони е прав. Ако се срине долара, няма да има ни юан, ни която и да е друга валута. Всичките са просто хартия, зад която не стои нищо. Разликата между долар и всички други валути, е че ония все още държат пушката от правилната страна...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 08, 2012 11:12 pm |
|
 |
|
¶
|
Нищо не вещая, просто съм реалист  Интересно как се сети, че порфейла ми е пълен с долари  ? Всъщност тук не можеш да си откриеш сметка в друга валута освен в долари, май е така и по закон. Но аз кътам 1/3 в долари, 1/3 в евро, 1/3 в лв. Пък когато дойде момента за юаните нямам да има никакви скрупули да кътам и в тази валута. Бе те така вещаят всички мастити икономисти от 2008г. насам , само че износа на Китай е около 25% от общата им продукция. Сега последно си шушукат, че Китай постигнал "меко" кацане, дали е така нямам идея. Кризата от 1929г. показва, че когато британската лира се стопяваше като световна валута, американския долар растеше. Нищо чудно пък,ако еврото и долара започнат да зачезват като световни валути, юана да започне да ги замества, ако не се споразумеят дотогава за кошница от валути.
|
| Пет Мар 09, 2012 12:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
И що така бе пиле? Не ми отговаряй и аз така правя и всички така правим... щото сме гърмяни зайци. Пък юаните само си чешем езиците с тях...засега.  Иначе началото на века, са времената около златния стандарт. Тогава всяка валута си е имала директно отражение в злато и други активи. Демек парите не са били просто хартия. И това автоматично значи, че когато лирата пада, това е следствие от спадащата им икономика, реципрочно САЩ растат, долара се качва. Скачени съдове, нищо не се губи, щото златото (или всички земни активи) е относителна константа. Днес напрактика няма държава (поне не е и от значимите държави), която да има покритие зад парите си. Всичките са чиста хартия, дали говорим за долари, юани, рубли или евра. САЩ и Европа падат, ама печатат хартия и компенсират. Китай се качва, ама печата и той за да не му се качи валутата. Въобще всички печатат и системата от скачени съдове просто не работи. Така, че директна връзка едното пада, другото се качва... няма как да се извлече. Нали се сещаш, че ако юана тръгне на горе, ККП веднага ще напечата нови количества, за да не допусне спад в износа. То всъщност на западняците отдавна им е проблем точно ниския юан, от евтин долар и евтино евро не ги е страх 
|
| Пет Мар 09, 2012 11:46 am |
|
 |
|
¶
|
Те тва е първия балон, надут от САЩ, когато премахват златното покритие. Сега умуват дали да не го върнат, ама веднъж като са загубили доверието ще е трудна работата. Не им е проблема юана, както не им е проблем и Иран, просто политиката им е такава да търсят виновните винаги някъде другаде. Вчера гледах едно филмче за първата обсада на Виена през 1529г., чак се ядосах на турците, 150 хилядна армия да измине 2000км. за 4м. от Истанбул до Виена с цялото си въоръжение и обоза ( зарязват най-тежките си оръдия край Унгария, поради обилните дъждове ), нещо нечувано като логистика по онова време, и вместо след 2-3 дни почивка да атакуват града, те се разположили на стан, плячкосвали фермите и пращали ултиматуми на града да се предаде. А вътре през това време имало цифром и словом 400 защитника, чак на втората седмица пристигат 17 хил. наемника ( предимно испанци ) да защитават града. Да ама момента е пропуснат.... Както и друг път съм казвал, сега можеше Истанбул да е в Париж, а Париж в Истанбул. Имам един колега поляк, все му казвам, Вие поляците сте най-виновни за сегашния хал на Европа, отишли сте при втората обсада на Виена и сте разпердушинили турската армия, та сте спасили Западна Европа, за да Ви се отблагодарят 100г. по-късно си поделят Полша.
|
| Пет Мар 09, 2012 3:17 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
|
| Съб Мар 10, 2012 1:08 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
 |  |  |  | Цецо написа: Иначе началото на века, са времената около златния стандарт. Тогава всяка валута си е имала директно отражение в злато и други активи. Демек парите не са били просто хартия. И това автоматично значи, че когато лирата пада, това е следствие от спадащата им икономика, реципрочно САЩ растат, долара се качва. Скачени съдове, нищо не се губи, щото златото (или всички земни активи) е относителна константа. Днес напрактика няма държава (поне не е и от значимите държави), която да има покритие зад парите си. Всичките са чиста хартия, дали говорим за долари, юани, рубли или евра. САЩ и Европа падат, ама печатат хартия и компенсират. Китай се качва, ама печата и той за да не му се качи валутата. Въобще всички печатат и системата от скачени съдове просто не работи. Така, че директна връзка едното пада, другото се качва... няма как да се извлече. Нали се сещаш, че ако юана тръгне на горе, ККП веднага ще напечата нови количества, за да не допусне спад в износа. То всъщност на западняците отдавна им е проблем точно ниския юан, от евтин долар и евтино евро не ги е страх  |  |  |  |  |
Няма защо да се връщаш към началото на века. По Бретан-Уудското споразумение (1949-та, май беше) една унция злато е = $35. и така до началото на 60-те. Тогава отвързват коня и отиде, та се не виде. Към момента, съвкупния ПЛАНЕТАРЕН продукт се оценява грубо към 36 трилиона $. Само парите които се въртят на фондовите борси са над 720 трилиона. И понеже не струват и хартията, на която биха ги напечатали, не ги и печатат. Това в същност не са пари, не са и виртуални пари даже! Нищо не са!! Това са задължения, обаче. Цифровото изражение на властта на банките над материалния свят. Допълнително доказателство, че това не са пари, беше веселата случка преди месец, когато Германия продаде ДЦК с отрицателна доходност. Един вид, тя прие нечии (на който купи) пари, да ги пази, срещу процент от парите Това става, не защото купувачът е идиот, а защото ако "парите му" не са във формата на нечий дълг, не са нищо!!! Даже и шарени хартийки.
|
| Съб Мар 10, 2012 1:30 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Не го разбирам това... едва ли някой го разбира
|
| Съб Мар 10, 2012 2:53 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Разбира го и ще как!! Нали не мислиш, че е природно явление - човешко дело е! 
|
| Съб Мар 10, 2012 3:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не че не съм съгласен с темата за хартийките, но мисля, че в горния цитат допускаш една "лека" грешчица  . Първо брутния планетарен продукт е около $63 трлн (за 2010 г., за 2011 не знам колко е, но със сигурност е пак над 60 трлн.) и второ брутния продукт е какво се произвежда за една година, докато това което се върти по фондовите борси са активи, т.е. има разлика и не може така леко да искаш да ги приравняваш. Малък пример (пак с любимите ми на последък Епъл  ), за да видиш какво искам да кажа - Епъл в момента струва (има пазарна капитализация на борсата) около 510$ млрд, а годишния им оборот е "само" малко над 100$ млрд. Между тях не може да се слага знак за равенство, защото са различни неща. Т.е. напълно нормално е парите, дето се въртят по борсите да са повече от годишния световен брутен продукт, защото и световните активи са доста повече от годишния оборот и това няма никаква връзка с това дали ги мерим в хартийки, злато или камъни. Това не е нещо невиждано - последните 3-4 години се е случвало три пъти и с американските бонове. Просто инвеститорите си местят парите от рисковете места и ги прибират за известно време на топло, защото очакват нещо да се случи по рисковите места - абсолютно нормално действие и няма нищо общо с това дали парите са вързани за златото или са ненужни хартийки. А всички съвременни валути на значимите държави са хартийки, защото всеки иска да изнася, т.е. иска валутата му да е евтина, за да може да е конкурентен при износа. Само по себе си това е математически невъзможно, защото все някой трябва да внася, а тия които искат само да внасят и да трупат търговски дефицит нещо хич ги няма на хоризонта. Швейцария върза франка за еврото с декрет, за да не се качва и да пречи на износа на шоколади Милка, Япония интервира на пазарите като луда, защото иначе тойотите ще си седят в Япония, Бразилия въвежда луди ограничения на входящите парични потоци, защото вдигат реала и се скапва износа. Оня ден даже обявиха валутна война на долара и казаха, че ще купуват долари за да държат реала нисък, докато свят светува. Китайците и те контролират изкуствено юана и никога няма да го пуснат свободно (не и в обозримо бъдеще), защото и те искат да изнасят като луди и т.н. и т.н. Никой не иска силна валута и понеже както вече споменахме това е математически невъзможно, то вече започнаха и търговските войни и ударите под кръста. В най-близко време нещата ще станат доста ожесточени, особено като се вдигне още малко безработицата. В една такава ситуация ще спечелят само self sufficient държавите, т.е. тези които имат високо вътрешно потребление и имат възможността да го задоволят със собствени средства. И между тези държави не е нито Китай, нито страните от BRIC. Всички те разчитат единствено на як износ и на икономиките с голямо GDP per capita да им купуват стоките, суровините и т.н. Номера е обаче, че това ще разкаже играта на световната търговия и икономика и "печалившите" ще са само привидно такива и само първите години. След това нещата просто ще колабират и явно ще трябва да се ресетнат. В какво точно ще се състои тоя ресет е най-интересния въпрос за момента и тепърва предстои да го видим  . Едно е сигурно - влогове в никаква валута няма да ни спасят нито пък обръщането на парите в злато - златото също е комодити, т.е. подвласно е на всякакви манипулации и е обежище само в моменти на несигурност  . Доказателство е падането му от 800$ за унция през 80-те до около 200$ за унция през 2000-та година и то през цялото време придружено с висока инфлация  .
|
| Съб Мар 10, 2012 3:20 am |
|
|