Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Как се влиза в тайвански чип? (JL4200B) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Как се влиза в тайвански чип? (JL4200B)
Здравейте,

Подмята ми се една фоторамка, Vivitar VDF7 (някаква бTV промоция). Като такава работа не върши, но все пак е дисплей с (малък) мозък. Реших да го отворя с идеята да го използвам за нещо полезно. Вътре чипа е JL4200B, даташийт pdf. Пише, че има Turbo 8051, флашва се през ISP, ама толкоз. Неизвестен туулчейн, архитектура ...

Възможно ли е (и как) да се докопа човек до тази информация и евентуално да се напише/смени firmware-а?

Съб Мар 10, 2012 2:57 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Как се влиза в тайвански чип? (JL4200B)
Искаш да ползваш дисплея, или цялата рамка за нещо друго?
Имам китайски телефон с 2 сим карти, който разглобих, след като дълго не ползвах.
Разглеждах чиповете по него, но ми се видя труден начина да ги подкарам, снифнах комуникацията с дисплея, сложих мой контролер, сега работи.
Няма особен финансов смисъл, отколкото краста да се загуби време. :)

Съб Мар 10, 2012 3:07 pm
Профил

Идеален вариант -- цялата рамка, нов фърмуеър може да имплементира монитор на USB-to, или някакво измислено устройство с framebuffer драйвер за Linux?

Ако няма как -- само дисплея (AT070TN01 V.2), но нямам с какво да снифна трафика. Което май ще е необходимо и за първия вариант, в даташийта не пише как се инициализира и управлява ...

То е ясно че дори да е възможно ще е голям зор, чудех се колко голям.

Съб Мар 10, 2012 3:30 pm
Профил WWW

Имам платка със спартан ФПГА, която ползвам за анализатор, наложи ми се само да допиша каквото трябва за да следи 24 линии от дисплея на телефона.
С дописването, запояването на жички и куплунзи 'навеснъй монтаж' ми взе 3-4 дни.
Дисплея не тръгна веднага, и ми хрумна че китайците няма как да си правят някакви изчанчени контролери за дисплей, а ползват стандартни.
Сравних снифнатите команди с инициализациите на дисплеи от микрочип графичната библиотека и воала, излезе дисплея.
Каквото нагаждах, нагаждах и дисплея се инициализираше нормално и през примерите на микрочип и със снифнатия код.

Съб Мар 10, 2012 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]