| Автор |
Съобщение |
|
defacto
Ранг: Минаващ
|
 задача
Здравейте! Много от часовете по аналогова, цифрова схемотехника и ел.вериги пропуснах на времето, пренебрегвайки ги, мислейки, че софтуера ще ми е достатъчен... Е, дойде времето, в което имам силна нужда от знания, а ги нямам.
Имам малка задачка, която се състои от следното:
Нямам право на земя. Имам теоритично нисковолтова верига (3-9 V), хвърчаща във въздуха.... Източникът е батерия, кръгът се затваря в микроконтролер, а има част от веригата, която е метална повърхност (мисля, че инокс) с размерите на тениска (ширина, дължина).
Задачката е следната:
Как мога да отчитам посредством самата верига и микроконтролера (евентуално с някакъв компаратор или нещо такова) - допир по металната повърхност с друг метал - площта на допир е малка от рода на 1/2 кв.см. Също така идеята е допирът, на който реагира системата да е наистина само от 1 определен метал - няма зн. какъв е - при проектирането ще се вземе в предвид конкретния... Моля дайте ми идеи.
Благодаря Ви! Слънчев ден!
Благодаря предварително
|
| Сря Мар 14, 2012 1:06 pm |
|
 |
|
defacto
|
 Re: ЗАДАЧКА ЗАРАЗБИРАЩИ
дори и само теоритични идеи приемам! Принципни неща и обяснения също...
|
| Сря Мар 14, 2012 1:07 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: задача
1. Имаш ли възможност да свържеш проводник към другия метал. Тогава отговорът е ясен.
2. Помисли за някакво capsense. При доближаване на другия предмет да се променя капацитета между две близки метални площи.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Мар 15, 2012 10:23 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Чакай сега... Захранването на контролера ли минава през тая метална пластина ? Не ми изглежда изпълнима задачата, камо ли да позмаваш и вида на метала...
|
| Чет Мар 15, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Като нямаш право на земя трябва да имаш право на две жици за вход  Ако имаш право само на една жица капацитивното е май без алтернатива. Дай повече инфо, де! Едит: Уф, ама и аз тръгнах да пиша... Искаш и разпознаване на точния метал - сложи един як лазер със спектрограф 
|
| Пет Мар 16, 2012 10:12 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Лазер или Лазар?
|
| Съб Мар 17, 2012 5:39 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 |  |  |  | defacto написа: Здравейте! Много от часовете по аналогова, цифрова схемотехника и ел.вериги пропуснах на времето, пренебрегвайки ги, мислейки, че софтуера ще ми е достатъчен... Е, дойде времето, в което имам силна нужда от знания, а ги нямам.
Имам малка задачка, която се състои от следното:
Нямам право на земя. Имам теоритично нисковолтова верига (3-9 V), хвърчаща във въздуха.... Източникът е батерия, кръгът се затваря в микроконтролер, а има част от веригата, която е метална повърхност (мисля, че инокс) с размерите на тениска (ширина, дължина).
Задачката е следната:
Как мога да отчитам посредством самата верига и микроконтролера (евентуално с някакъв компаратор или нещо такова) - допир по металната повърхност с друг метал - площта на допир е малка от рода на 1/2 кв.см. Също така идеята е допирът, на който реагира системата да е наистина само от 1 определен метал - няма зн. какъв е - при проектирането ще се вземе в предвид конкретния... Моля дайте ми идеи.
Благодаря Ви! Слънчев ден!
Благодаря предварително |  |  |  |  |
Съгласно текста по-горе, задачата не е еднозначно дефинирана и следователно няма еднозначно решение. Впрочем, изобщо няма решение, ако става дума за разпознаване на какъв да е метал, с каква да е форма и с какъвто и да е обем по електрически път. Електрически може да се различи проводник-от непроводник, магнитен-от немагнитен метал, и т.п., но само ако при еднакви други параметри. Задачата едва ли е толкова тъпа - вероятно е тъпо и неграмотно преписана
|
| Съб Мар 17, 2012 5:59 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
defacto явно вече я е решил, защото гледам вече не пише тука.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 17, 2012 7:06 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Монетниците на кафе машините мисля ,че могат да различават и вида на метала ама не знам как го правят  . Има някакви бобини и си мисля някакви резонанси дали не се използват.
|
| Съб Мар 17, 2012 9:30 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Нещо такова е ама не е по една жица...
|
| Съб Мар 17, 2012 9:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
В някои от монетите (мисля че бяха жълтите) просто има примеси от черни метали и ги лови магнит. 
|
| Съб Мар 17, 2012 11:06 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
По скоро никел  той също се лепи на магнит.
|
| Съб Мар 17, 2012 11:46 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Магнитността има общо само с това, че ако в монетника не са програмирани "лепнещите" монети просто не ги приема  . Иначе няма никакво значение от какъв метал са. Само да са метални. Тия дето се занимават с програмиране на монетници имат образци от всички серии монети (жълтите след 2000 г. лепнат).
|
| Нед Мар 18, 2012 8:32 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
Регистриран на: Пет Юли 14, 2006 11:02 am Мнения: 50 Местоположение: Burgas
|
При монетниците се следи, не само дали лепнат, а колко точно "лепнат", т.е. следи се точно магнитната проницаемост( в това съм почти сигурен), мисля, че се следи и точната проводимост на монетата, цвета, диаметъра и и още няколко параметъра. А относно програмирането им, може да се пуснат 10 монети от един вид и той сам се самообучава.
|
| Пон Мар 19, 2012 12:07 pm |
|
 |
|
Cekins
|
За проводимостта, цвета и диаметъра не съм много сигурен. Просто тия които съм виждал разглобени са имали само бобинки и оптрон за да сихронизация на момента на преминаване. Даже май два бяха. Програмиране, доколкото са ми разправяли, си е обучаване на апарата с пускане на монети до откат.
|
| Вто Мар 20, 2012 8:51 pm |
|
|