Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Абсурдизми :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Абсурдизми :)
Това, че "и те готвят с вода" си има по-хубав еквивалент:
" Die gehen auch ins Klo" (и те ходят до тоалетна)

Пет Мар 23, 2012 11:24 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
Дакажа ,че работим и без схеми - дава ти се само монтажа на платката отгоре и отдолу:).

Ами аз също не давам схеми на нашите монтажници на платки. И да им ги дам и без това ще ги гледат умно. Така че хем не им ги давам, хем не е необходимо. Достатъчни им са само монтажните чертежи и толкова.
Проблема при теб е, че явно си както се казва тук "overqualified" за работата, която вършиш и вместо да я вършиш по инструкциите и да не се отклоняваш от тях, ти си позволяваш и да мислиш :D . Не че е лошо, но говори зле за мениджмънта на фирмата. Никога не се назначават хора с по-голяма квалификация от нужната, защото както се вижда и от тая тема вместо да си гледат работата, те се занимават с други неща :D .

Ще цитирам Мърфи:

" Принцип на Питър:

В една йерархична система всеки служител се стреми да се издигне на нивото на собствената си некомпетентност.

Следствия:

1. С течение на времето всеки пост се заема от служител, който е най -
малко подходящ за него.
2. Работата се извършва от онези служители, които още не са достигнали
своето ниво на некомпетентност."

Всичко си е било по закон , само е трябвало едно повишение в йерархията, за да е всичко наред :D

Съб Мар 24, 2012 12:02 am
Профил
Аватар

dan написа:
Това, че "и те готвят с вода" си има по-хубав еквивалент:
" Die gehen auch ins Klo" (и те ходят до тоалетна)

Не, това има друг смисъл - "готвенето" е в смисъл човек как прави нещо,
не какво е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Мар 24, 2012 7:58 am
Профил WWW
Ранг: Популярен

Я да питам аз, с какво да си пръскаме трансформаторите ,че да издързат теста на 4000V. За сега се пръскат с авто лак от Практикер :).Те са за друго захранване директно от мрежата. Проблемът май не е в лака , ами че в книгите пише да се оставят по 3 мм от всеки край на намотката, обаче нали сме велики няма място на макарата.Колежката дето ги прави нещо не и се получават и се притеснява жената, завива с изолации обаче пак горят.Не всички разбира се повечето минават ,но и поставят ултиматуми повече да не изгарят...

Съб Мар 24, 2012 1:26 pm
Профил
Аватар

лаковете за трафове въобще не са просто нещо. във всеки случай лак за боядисване на каручки е абсолютно неподходящ.
има доста видове лакове, някои са двукомпонентни и са за различни температури, вискозитет, честоти и т.н. изолационното напрежение определено не е най-важната им характеристика.
но май проблема е по-скоро с диазйна? пък и зависи къде пробива.

при мен за серия от 1000 трафа правим извадка на 30 и ако и един пукне връщаме партидата.
ама отдавна се отказахме да си мотаем трафовете.

Съб Мар 24, 2012 7:23 pm
Профил

До колкото знам по стандарт ТРЯБВА да се спази изолационното разстояние. А лаковете изобщо не се признават от сертификационните служби. Всъщност лакът служи за предпазване на електрониката, а не за предпазване от нея.

Съб Мар 24, 2012 7:52 pm
Профил

За 4 кV пробивно напрежение, намотките трябва да са в различни секции на макарата, разделени с пластмаса. Една върху друга намотка не е правилно да се навиват. За платката разстоянието между проводниците между тестваните вериги трябва да е поне 8мм. Най-добрият изолатор е въздухът, така че е добре при възможност платката да бъде прорязана.

Съб Мар 24, 2012 10:08 pm
Профил
Аватар

+1 sthx

Съб Мар 24, 2012 11:19 pm
Профил

Трафчето си е за 220 волта , но се прави тест за 7 секуди на 4000 волта, макар че трябва да е 1 минута . Сега преглеждах пак едни апликейшъни от Power Integration и там пише, че трябва да се тества на 3000 волта. Бях го видял и преди , но мислех че е за мрежа 120 волта тази стойност.

Съб Мар 24, 2012 11:34 pm
Профил
Аватар

sthx написа:
За 4 кV пробивно напрежение, намотките трябва да са в различни секции на макарата, разделени с пластмаса. Една върху друга намотка не е правилно да се навиват. За платката разстоянието между проводниците между тестваните вериги трябва да е поне 8мм. Най-добрият изолатор е въздухът, така че е добре при възможност платката да бъде прорязана.

Това добре, но я направи импулсно захранване, което да работи добре с разделени от пластмаса намотки. Много е трудно. Аз не съм виждал импулсно захранване с разделени намотки, винаги са една върху друга, при това - колкото са по-плътно една до друга, толкова по-добре работи. Сигурно има и други, но са по-скоро изключения. А оптроните , които се използват за галванично разделяне - те почти винаги са 1500 волта - обезсмислят и най-добрия трансформатор.

Съб Мар 24, 2012 11:47 pm
Профил

Ами значи решението за 4кV-тово разделяне се налага от самосебе си - да не се използва импулсно захранване . И на "обикновения" трансформатор му намалява кпд-то, като е на отделни секции, но като е поставена цел, се търси решение , макар и с компромиси по някои параметри.

Нед Мар 25, 2012 9:32 am
Профил
Аватар

Това с въздуха като най-добър изолатор е напълно невярно, поне в тоя контекст.

Всъщност най-важното е да няма въздух където напреженията са високи а мястото малко :) .

Дали ще са отделни намотките или нещо друго е въпрос на решение, то не са много
тия дето могат да направят компактен източник на високо (в анализаторите ми има
5kV на RM8 сърцевина, което е свързано с толкова подробности за да работи че
бих си пожелал конкурентите ми да се опитват това да прекопират, ще ги държи
заети докато съм жив :D :D ).

Със сигурност лакът няма да помогне, конструкцията е най-важното оттам нататък
идват подробностите :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Мар 25, 2012 10:09 am
Профил WWW
Аватар

Aaa tgi, аз с ремонт на машинария се занимавам. Това с 8-те мм е силно преувеличено но 1мм прорез върши изненадващо много работа. Става дума за влагата де, която рано-късно ще се появи. Друг е въпросът ако си го залял изцяло.

4КВ не са майтап дори при 50Хц: в една отвертка-фазомер съм наръгал цели 5 мегаомови резистора (обемни, не слойни) за бърза проверка на високото в микровълновите печки. Не допирам отвертката изобщо че ще ме претрепе тока - искрата прескача от над 5мм разстояние и неонката светва.

Колкото за изолацията:
1. Преди няколко века оправях телевизори на село (представете си какви!!!) и на доста от тях високото не само "озонираше" въздуха и овъглени каналчета в пластмасата копаеше. Става дума за над 10кВ и 16кХц. Но малко неутрален силикон оправяше положението. За разлика от по-често срещания той не мирише на оцет и съхне доста по-бавно, с дни, но изолира на момента.
2. Гледам, че химическият гигант NCH е стигнал до България. Повечето му продукти са ненадминати като качество и с времето разбираш, че не излизат по-скъпо от другите. Не знам дали произвеждат изолационен лак защото останах адски доволен от прозрачия им защитен спрей за метали: съхне за минути (особено ако го поодухаш), където съм го сложил втори път пробив не е имало а дори съвсем тънък слой пречи на сондите на мултицета :) Ако има интерес ще дам кода на продукта - нямам под ръка.

Пон Мар 26, 2012 12:14 am
Профил

Давай :), и от къде може да се вземе това? Бях видял някъде и някакъв спрей за електроизолция в Електромаркет може и от него да опитаме.Имахме едни проводящи ферити :) 50кОма.Тези сега не съм ги мерил ,но при другите скача искрата от пина към ферита отива от дугата страна и баммм :).Вече без феритите ги тестваме и ги облепяме по-обилно след това.

Пон Мар 26, 2012 12:27 am
Профил

Абе зарежи тези боклуци по маркетите. "Елизот" ООД правят чудесни лакове. И по един литър продават, свържи се с тях и ги питай, ако имаш някаква въпроси.

Иначе с тези 4 кВ... Много зависи за какво е апаратурата. Сега, ако е за захранване на някаква лампа или нещо подобно- как да е. Но ако е например нещо за захранване на измервателна или медицинска техника, започват да изкачат изисквания за куп неща. Например капацитета между първична и вторична намотка тогава не може да се пренебрегне. И тогава забравяш за индуктивността на разсейване и не само, че няма да ги навиеш една върху друга, а може и на различни рамена на ферита да трябва да ги сложиш :) Че и двете да ги екранираш :)

Предполагам, че при Цецо е нещо такова с неговата медицинска техника...

Пон Мар 26, 2012 9:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща