Отговори на тема  [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Ubuntu / Debian 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ubuntu / Debian
head_up написа:
В този ред на мисли, ¶, на каква машина търкаляш mplab-x? Че съм на P4 1.6 (1MB)/512 (333Mhz) и като отворя mplab-x всичко е ок, само да не пипам друго тежко, че стана една лаг-ава. swap-а мисля го бях оставил 2Г, та компенсира, но ми е дискомфортно да работя така.

MPLAB X е лакома за ресурси, "похапва си" от място около 1.0 GB RAM. Най-слабата ми машина е с 2GB RAM, swap 200 MB ( в случая не се използва ), професор Dual Core T2370 @ 1.73 GHz. Обикновено използвам тази машина за развой.
То не че другите ми са кой знае колко по-бързи, определено не са върха на сладоледа, да речем средна възраст 3-4г., но P4 определено е доста слабичък за MPLAB X. Parsing ми е винаги включен. От MPLAB X съм недоволен от табулацията, така и не мога да я настроя, че да ми изглеждат сорсовете както съм ги табулирал в MPLAB 8.xx или в друг текстов редактор, дразни ме и факта, че когато стартираш debug започва да компилира целия проект, въпреки, че току ще е бил компилиран, при големи проекти почва да дразни. В останалите аспекти я намирам за доста по-удобна от Eclipse и CrossWorks ( голяма шарения е този CrossWorks, то са хиляди иконки и бутончета ).

Пон Апр 02, 2012 2:44 pm
Профил WWW

Мерси, и аз се чудех какво да го правя, няма опция за по-добра машина за сега. А такъв рам си е лукс - то пък чак не си струва да се купува за 50 лв/гигабайта на две плочки.

¶ написа:
... CrossWorks ( голяма шарения е този CrossWorks, то са хиляди иконки и бутончета ).

Дааа, така е. За това първите две неща, които правя след инсталация са:
1) да hide-на всичките тия иконки - остава само падащото меню. Ползвам си клавишни комбинации.
2) да върна стила на изгледа към стария офис пакет - 2003. Тоя новия в синьо ми изкъртва ретината.
Тогава средата става доста семпла и приятна :)

Пон Апр 02, 2012 3:29 pm
Профил WWW
Аватар

head_up написа:
Мерси, и аз се чудех какво да го правя, няма опция за по-добра машина за сега. А такъв рам си е лукс - то пък чак не си струва да се купува за 50 лв/гигабайта на две плочки.

Имам няколко парчета непотребни RAM памети, DDR2, 512MB, за лаптоп, мога да ги взема това лято, че и без това иначе ще ги изхвърля.

Пон Апр 02, 2012 6:21 pm
Профил WWW

¶ написа:
head_up написа:

Имам няколко парчета непотребни RAM памети, DDR2, 512MB, за лаптоп, мога да ги взема това лято, че и без това иначе ще ги изхвърля.

Мерси, радва ме самата идея, че искаш да харижеш нещо на някого :) Евала!
Тази барака е с DDR1 (PC2700) / 333Mhz, дефицитна е, или ако я има не си струва парата. Все пак недей да ги хвърляш тия памети - вярвам, че могат да влязат в употреба някому у наше село!

Пон Апр 02, 2012 10:24 pm
Профил WWW

¶, ползваш ли pickit3 като дебъгер на 32-ки? Че имам проблем с него. Открива си го, програмира, всичко ок. Рън-ванм, изпълнява кода (що годе). Обаче прескача брейкпойнтовете като малка гара. Т.е. по някога спира на тях, но често не. Когато не - не мога да го халт-на, нищо, все едно си дебъгва постоянно и това е, не реагира на нито един бутон от средата. Много е изнервящо. Кодът е билднат е за дебъг, таргета се вижда коректно, налял съм правилния код преди да поема към дебъга. Не разбирам, това проблем от дебиана ли е (т.е. нейде по УСБ-то) или жабата се гъбарка с мен ...

Чет Апр 05, 2012 2:45 pm
Профил WWW
Аватар

PIC32 дебъгвам с Real ICE, инцидентно съм пробвал PICKit3, но не си спомням да ми е създал проблеми, просто работи по-бавно ( Real ICE e high speed USB ). Според мен не е проблема в PICKit3, ами в MPLAB X.

Пет Апр 06, 2012 12:12 am
Профил WWW

¶ написа:
PIC32 дебъгвам с Real ICE, инцидентно съм пробвал PICKit3, но не си спомням да ми е създал проблеми, просто работи по-бавно ( Real ICE e high speed USB ). Според мен не е проблема в PICKit3, ами в MPLAB X.

Доста е възможно, но не мога да му хвана спатиите. Получава се нещо като:
1) нямам брейкпоинтове, рънвам - работи си. Пауза, слагам брейкпоинтове - пускам, работи, като нацели брейкпойнта спира.
2) нямам брейкпойнтове, рънвам - работи. По някое време (както си изпълнява код) слагам брейкпойнтове - не спира. Пауза, рънвам го пак и си изпълнява код, но не иска и да чуе за спиране някъде - няма брейкпойнт, не признава пауза, не мога дори да го накарам да прекъсне дебъга! 8O Отврат. По някое време вадя пиккит-а от усб-то и само това оправя нещата. Често след такъв "инцидент" отказва да програмира - т.е. разпознава се програматора, вижда си таргета, обаче програмиране - йок, казва "не мога". Следва затваряне на средата, вадене на усб-то, изключване на захранване на проца и псувни. Не схващам кое къде се дъни...
Средата ли е куца по принцип, специално с дебиана ли не се разбира, пиккита ли се сдухва с Х-а или пак се намесват духовете? Толкова се надявах на тоя Х, викам си най-после среда, та да ти е удобно да работиш - не като старото дърво. И трябва да отбележа, че място за сравнение няма - пипната е за удобството, дори свикнах с parsing-а, сега ме радва - помага доста. Само ако работеше както се очаква... скъси ми животеца с някоя седмица само за ден. Някой да страда от такива проблеми под уиндовс? Да знам какво по-точно да попържам...

Пет Апр 06, 2012 1:00 am
Профил WWW
Аватар

Така както описваш се държаха бета версиите на MPLAB X. Ти с коя работиш ? Последната е 1.10, или 1.10a беше. MPLAB X не работи коректно с някои версии на Java, дължало се, че започнали с NetBeans 6.xx, та искали да приключат с окончателното портване на всичко от MPLAB 8.xx към MPLAB X, използвайки NetBeans 6, и едва тогава да преминават към NetBeans 7, която нямала проблеми с версиите на Java. Погледни Readme файла на MPLAB X, като че ли там имаше описано с коя версия на Java да се използва.

Между другото, след 19 дни излиза Ubuntu 12.04 LTS, инсталирал съм final beta версията, не ми създава проблеми и със сигурност ще ъпгрейдна 10.04 LTS до 12.04 LTS. Сега докато пишех цифрите на версиите ми светна, че може би 10.04 означава 2010 Април, а 12.04 означава 2012 Април :D , интересно, не се бях интересувал как се номерират версиите на Ubuntu. Само не знам как мога да му върна интерфейса на десктопа да бъде като при 10.04 LTS, че от новия ми избиват ортикарии.

Съб Апр 07, 2012 4:35 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Това http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=128452#p128452 не ти ли помага?
Иначе да, 10.10 -> 2010 октомври и 12.04 е 2012 април и така всяка година, винаги октомври и април се пускат нови версии. LTS са четните версии.

Съб Апр 07, 2012 9:27 pm
Профил
Аватар

perlsite написа:
Това http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=128452#p128452 не ти ли помага?
Иначе да, 10.10 -> 2010 октомври и 12.04 е 2012 април и така всяка година, винаги октомври и април се пускат нови версии. LTS са четните версии.

Не се сетих за това, междувременно свалих 12.04 бета и ще го изпробвам като излезне крайната версия.

Пон Апр 09, 2012 4:01 pm
Профил WWW

Не ви ли дразни при убунту, че някак си отива към мултимедийна ОС, не към работна такава? Имам усещането, че на там я водят и след 12.04 вече не знам дали няма да започнат да изскачат реклами на всеки 50 клика ...

Пон Апр 09, 2012 4:44 pm
Профил WWW
Аватар

Че сега къде изкачат реклами ? То вярно, че 10.04 е вече дърта, ама никога не ми е изскачала реклама.

Пон Апр 09, 2012 4:51 pm
Профил WWW

head_up написа:
Не ви ли дразни при убунту, че някак си отива към мултимедийна ОС, не към работна такава? Имам усещането, че на там я водят и след 12.04 вече не знам дали няма да започнат да изскачат реклами на всеки 50 клика ...

какво значи работна ОС?

Идеята на убунту е да е основен (единствен) ОС. И за мен е такава... пускам виртуална боза само заради 1-2 приложения дето нямат линукс версия.

Проблемът на една такава ОС е, че не върви да пуснеш браузър и да не може да ти отвори някаква страница щото нямаш еди-какъв си флаш. Не върви да се опиташ да отвориш архив и да ти каже, че не може. Не върви да пуснеш някакъв аудио-видео файл и да ти изпищи че еди кой си кодек го няма...
Просто не върви! Особено ако ще се ползва от тъп юзер дето не знае кое как се инсталира...

Пон Апр 09, 2012 5:00 pm
Профил

miro_atc написа:
какво значи работна ОС?

Такава дето след ъпдейт да не ми прави някое устройство не работещо, да е семпла без нищо шарено да ми отвлича погледа, да идва с минимума, а аз да си я "украся" с каквото ми трябва, да е пъргава, не "мазна".

miro_atc написа:
Идеята на убунту е да е основен (единствен) ОС. И за мен е такава...

Може, и на мен ми седи на десктопа, но тук освен да гледам филмчета, да слушам музика и да браузвам - друго не правя (че и сега пиша от убунту-то), не мога да се пречупя - мазно ми е.

miro_atc написа:
Проблемът на една такава ОС е, че не върви да пуснеш браузър и да не може да ти отвори някаква страница щото нямаш еди-какъв си флаш.

Ааа, тоя филм го има само с рутера в офиса и никъде другаде, проблема беше мрежов. Не гарантирам за убунту, че няма да ям същото дърво (имаше едно 9.04 нейде на някаква машина, потъна - не помня какви проблеми е имало с него). Флаша се инсталира бързо, има си го вграден в Хром-а, работи безотказно - когато не съм в офиса, де :x

miro_atc написа:
Не върви да се опиташ да отвориш архив и да ти каже, че не може. Не върви да пуснеш някакъв аудио-видео файл и да ти изпищи че еди кой си кодек го няма...
Просто не върви!

VLC, нищо не се е опънало за сега и на двете машини, не съм имал проблем с плейване на нещо - не, че на дебиана друго освен мп3 и он-лайн радио съм ползвал. То не ми е трябва повече, като работя.

miro_atc написа:
Особено ако ще се ползва от тъп юзер дето не знае кое как се инсталира...

Всички сме такива в началото, за това се учим, жив пример съм :)

Това, което ми хареса при убунту, бе адски многото информация - с извесно четене се прилага и при дебиан-а, ама докато науча нещо - зор видях. Другото по-добро в убунту е, че е пипнат от към поддръжка на хардуера, ей това е мъка при дебиана - баси и четенето, тук такъв филм няма - почти е "пускам, тръгва". Като Боза. Ммм, дано не отиде нататък, ще е жалко.

Пон Апр 09, 2012 10:51 pm
Профил WWW
Аватар

head_up написа:
Такава дето след ъпдейт да не ми прави някое устройство не работещо, да е семпла без нищо шарено да ми отвлича погледа, да идва с минимума, а аз да си я "украся" с каквото ми трябва, да е пъргава, не "мазна".

Ubuntu Server edition, там е така, след като се инсталира имаш един гол GNome с MyComputer иконката и нищо повече :-) При почти 2 годишна употреба на Ubuntu LTS не ми се е случило да направи update и да спре някой хардуер да работи. Ако обаче ще използвам Ubuntu машина за работа, то след като веднъж я подкарам стабилно бих забранил update и ръчно бих провяравал 2-3 пъти в годината за критични update.

Пон Апр 09, 2012 11:18 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща