|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Тони, това да не си ти?
ABS + мокро или заледено е = на неспираща кола... Айде на мокрото не чак толкова ама на заледено или на утъпкан сняг е противопоказно тази система да работи.
|
| Вто Апр 03, 2012 7:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На мокро и заледено и без АБС имаш неспираща кола.
Всъщност идеята на АБС-а не е да спреш по-бързо, а да запази управляемостта на автомобила по време на спиране.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 03, 2012 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Рек не давай съвети които ще убият някого, ABS помага на сухо, може на мокро, на лед, много сняг, или в-у локви спирачката трябва да се изпозлва много внимателно, аквапланинга не му е нужно блокирало колело, достатъчно е да му падне скоростта, много по разумно е да поддръжаш или дори леко да подаваш газ, много зависи от това длаи си с предно, задно или 4х4. Да не говорим че и с ABS и без скачането в-у спирачката намаля управляемостта, пък като го съчетаеш и с рязко въртене на волана става средностатистическа нашенска катастрофа.
|
| Вто Апр 03, 2012 9:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Глупости. АБС не пречи, той само помага... ако шофьора загуби контрола и блокира колелата. Включи ли, значи шофоьора е сбъркал, не е виновна системата. Веднъж включила може само да помогне.
Това е валидно винаги - сухо, мокро, лед... Щом АБС - а е задействал, значи шофьора е сбъркал и без него колата просто ще стане шейна. С нищо не пречи, помага в критични ситуации.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 04, 2012 10:27 am |
|
 |
|
velio
|
Ако едното колело попадне на лед и блокира - колата има шанс да се завърти - в тоя случай ABS помага доста.
|
| Сря Апр 04, 2012 11:44 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: Рек не давай съвети които ще убият някого, ABS помага на сухо, може на мокро, на лед, много сняг, или в-у локви спирачката трябва да се изпозлва много внимателно, аквапланинга не му е нужно блокирало колело, достатъчно е да му падне скоростта, много по разумно е да поддръжаш или дори леко да подаваш газ, много зависи от това длаи си с предно, задно или 4х4. Да не говорим че и с ABS и без скачането в-у спирачката намаля управляемостта, пък като го съчетаеш и с рязко въртене на волана става средностатистическа нашенска катастрофа. |  |  |  |  |
Когато сцеплението престане да бъде фактор, колата е абсолютно неуправляема купчина желязо и никви системи и/или шофьорски умения няма да помогнат.  АБС в момента на поднасянето (отново, при наличие на някакво сцепление) спира колата при запазване на управляемост, тоест енергията на последващия камшичен удар ще е много по-малка. Тествал съм го лично (умишлено, на полигон).
|
| Сря Апр 04, 2012 2:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
С ABS или без опита да си намалиш скоростта конкретно в-у вода не е никак добра идея, това дали ABS ще направи нещата малко подобри едва ли има значение, много по добре е изобщо да не натискаш спирачка в такъв случай, за това говорим. Относно поднасянето и това не е съвсем така, колата става неуправляема по-скоро на практика, примерно ако врътнеш на ляво не отив ана ляво, но иначе си е управляема, аз лично не искам да пробвам дали и как може да се управлява, но със сигурност може да бъде урпавляема, и със сигурност ако човек отдели месец-два ще може без проблемда управлява колата си и в такива условия, въпроса е че е нужен достатъчно голям полигон с нужните условия за аквапланинг. Не забраяй и нещо друго, то едно от най-лошите последствия от аквапланинга не е самия аквапланинг, по скоро са последствията от опита да се управялва колата по време на аквапланинга, натискането на спирачка която няма никакъв ефект, и въртенето на волана което не води до желаното управление, след излизане от аквапланинга много често ти гарантират истинска загуба на контрол, защото когато се върне сцеплението, с натисната спирачка, т.е. тежест птренесена на предния мост, и колела завъртени де на ляво де на дясно, такъв пирует ще направиш че ниакакъв ABS не може да те спаси, ако управялва и колелат по може да стане нещо. Правило е влезеш ли в аквапланинг без натискане на спирачка и без въртене на волана, задържаш оборотите, може леко да намалиш или да ги увеличиш, нищо повече, ако зоната е твърде дълга и идва завой .... молитва му е майката и опит бавно да свалиш оборотите за да излезеш от аквапланинг.
|
| Сря Апр 04, 2012 10:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | ToHu написа: С ABS или без опита да си намалиш скоростта конкретно в-у вода не е никак добра идея, това дали ABS ще направи нещата малко подобри едва ли има значение, много по добре е изобщо да не натискаш спирачка в такъв случай, за това говорим. Относно поднасянето и това не е съвсем така, колата става неуправляема по-скоро на практика, примерно ако врътнеш на ляво не отив ана ляво, но иначе си е управляема, аз лично не искам да пробвам дали и как може да се управлява, но със сигурност може да бъде урпавляема, и със сигурност ако човек отдели месец-два ще може без проблемда управлява колата си и в такива условия, въпроса е че е нужен достатъчно голям полигон с нужните условия за аквапланинг. Не забраяй и нещо друго, то едно от най-лошите последствия от аквапланинга не е самия аквапланинг, по скоро са последствията от опита да се управялва колата по време на аквапланинга, натискането на спирачка която няма никакъв ефект, и въртенето на волана което не води до желаното управление, след излизане от аквапланинга много често ти гарантират истинска загуба на контрол, защото когато се върне сцеплението, с натисната спирачка, т.е. тежест птренесена на предния мост, и колела завъртени де на ляво де на дясно, такъв пирует ще направиш че ниакакъв ABS не може да те спаси, ако управялва и колелат по може да стане нещо. Правило е влезеш ли в аквапланинг без натискане на спирачка и без въртене на волана, задържаш оборотите, може леко да намалиш или да ги увеличиш, нищо повече, ако зоната е твърде дълга и идва завой .... молитва му е майката и опит бавно да свалиш оборотите за да излезеш от аквапланинг. |  |  |  |  |
Това дето го описваш е приложимо в една конкретна ситуация от няколко милиона възможни. А ако навлезеш във воден участък, който след 100м свършва с бетонна стена? Какво ще подаваш газ до като се размажеш на стената ли? В реалния живот, имаш 3 педала, скорости геврек и евентуално някакви асистиращи системи. Как ще се справиш с тях в конкретната ситуация си е чисто твой проблем. Абсолютно вярна рецепта няма. Всичко е въпрос на умения и преценка на ситуацията. Затова едни хора като стъпят на заснежено и се мятат в канавката. А други (рали пилотите) летят с 100+ км/ч напред с вратите по снега и нарочно търсят границата на сцеплението. http://www.youtube.com/watch?v=s7EHuNl5Krk
|
| Чет Апр 05, 2012 10:02 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Това е което ти казва всеки професионален ралиджия, когато го помолиш да те "научи да караш".  Което е и абсолютната истина. За това няма и книги и квито и да било пособия. Единствения начин да се "научиш" е просто да караш и да експериментираш.
|
| Чет Апр 05, 2012 2:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е не е така. И ралиджийството си има етап на обучение. Има си много теория по въпроса. Но това е само основата, другото си идва с практиката. И най-важен е таланта. Например във Финландия рали пилотите ги подготвят от деца (има си детски школи за рали пилоти, както при нас за футбол), учат правят струват, тренират на сняг, на прах, на асфалт... и накрая идва един френски гимнастик, качва се в колата и 8 години подред ги бие безцеремонно къде ги хване  То във всяка сфера от живота е така де, който го може - го може.
|
| Чет Апр 05, 2012 4:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами гимнастика има талант... Пък всичките тия ситстеми само дават излишна увереност на шофьора - като карам корсата ич не се правя на пилот щото ай съм бутнал спирачка ай съм се понесъл в незнайна посока. Ама като седна на ABS+ESP+TC+ тъй насетне и виж ме колко съм смел - слава бого че още не съм се джаснал нейде още. Чак се плаша понякога.
|
| Чет Апр 05, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Само дето забравяш че колите за рали нямат много общо със сериините модели. А и май на рали не ползват тия системи дето си ги изброил, познавам един БГ състезател мога да го питам.
|
| Чет Апр 05, 2012 10:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Че кой е казал че ги ползват. Със сигурност не и в този им вид. Мисълта ми е че всичко това е леееко измамна сигурност
|
| Чет Апр 05, 2012 11:07 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Тия новите системи дето ги слагат по колите някои са пълна глупост # ABS - антиблокираща спирачна система -- ми 50% помага освен в случайте когато тоя зад теб я няма тая система # EBD - електронно разпределение на спирачното усилие -- това сигурно е интересно едното колело спира повече от другите # ESC - електронна система за контрол на стабилността -- Караш като идиот а некъв компютър се мъчи да те спасява, ми може и да успява по-упорит е със сигурност. # DBC - асистент при спускане по наклон -- Тая система сигурно е за жени блондинки # HAC - асистент при изкачване на наклон -- Идея си нямам какво може да ти помогне # BAS - спирачен асистент -- Едва ли спира вместо теб # TCS - електронна система за контрол на сцеплението -- Инетресно как работи като се лъзнеш по заледен асфалт. # LSD - заден диференциал с ограничено приплъзване -- Това не знам какво помага, но сигурно има и преден такъв а може и централен.
Тия системи малко като вица за мутрите:
- Аз на мойто BMW турих всички екстри за 40000 - Ааа мойто има екстри за 50000 - Е ква екстра имаш повече от мен - Ми имам проблем със зрението та си поръчах предно стъкло с диоптър
|
| Пет Апр 06, 2012 12:25 am |
|
 |
|
Цецо
|
Нали вече ти се обясни, че всички тия системи са там за да поправят грешките на шофьора? Или и ти си поредния "безгрешен" шофьор, истински талант в автомобилния спорт, който не е имал шанса да се развие.
Знаеш ли колко съм се нагледал на келеши дето ми обясняват, че на тях системи им не требват и първия път като зачука АБС-а и слизат с потни длани от колата?
Съвременните автомобили предполагат поне 2 пъти по висока средна скорост от старите соц. возила. Това при равни условия би изисквало поне два пъти по-бързи реакции от шофьора. Прибави и поне 10 пъти по-големия трафик и се оказва, че реално шофьора трябва да има поне 5 пъти по бързи реакции от дядо си. Да ама уменията на шофьорите днес, даже са по-лоши от на дядовците им. От тая гледна точка, тия системи са спестили бая неприятности и жертви... до колкото е възможно де. То човешката глупост е безгранична.
|
| Пет Апр 06, 2012 10:25 am |
|
|