|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Nuttx?
Заглеждам тая ОС. Общо взето ми пасва на приложението. Обаче документацията е оскъдна... или аз нещо не мога да се ориентирам. Някой има ли някаква задявка с нея?
1. Каква му е идеологията за компилиране на това? Сорсове които да включа към оя проект или да се компилира предварително и после да се ползва като черна кутия? Аз си бачкам с еклипс и тулчейн под бозата, на Линукс няма да минавам.
2. Не мога да открия документация каква е идеологията на драйверите. Пишат, че имат драйвери за UART, SPI, SD карта... ама в документацията нищо не откривам. Какъв е интерефейса на тия драйвери, каква им е идеологията.
То питам основно миро де, щото той я е разглеждал, ама ако някой друг има опит?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 08, 2012 3:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Nuttx?
Значи аз я препоръчвам, без обаче да съм я ползвал... сега някой може да ме упрекне защо препоръчвам нещо дето не ползвам и не познавам в подробности. Просто преди да почна да правя собствен ОС разгледах всичко налично и понеже не открих нищо дето да ми върши работа се хванах сам да си го правя. За съжаление тогава още Nuttx го нямаше (или поне аз не го видях)... може би ако го имаше, аз нямаше сега да правя това което правя... Както и да.... Nuttx е почти операционна система. В смисъл че изисква ТИ да се съобразяваш малко с нея. Демек да правиш всичко по определен начин. Това в началото отнема известно време. Но пък предимството е, че като научиш правилата на играта не играеш сам. Всички останали спазват същите правила и съответно кодът който правите е съвместим (или поне се надявате да е така). Съответно може с лекота да менкате. Не е нужно всеки да открива сам топлата вода всеки път. Казвам това щото ти все искаш като вземеш нещо то да тръгва ей тъй от раз и от самосебе си. Е, не... Nuttx (или който да е друг по-сериозен ОС) изисква малко блъскане в началото, за да ти е по-леко после  Според мен никак не е оскъдна... Пак ти казвам, че трябва да го погледнеш от друга гледна точка. Това не ти е гол кърнел от типа на freertos дето да го сложиш и след два часа да го ползваш. Тук имаш набор от концепции и то доста голям набор. И една от причините да го препоръчвам е, че много от нещата са *стандартни*. Примерно кърнелът е POSIX съвместим. Ако знаеш какво е това, значи не ти трябва кой знае каква документация. А ако не знаеш, едва ли Nuttx е най-доброто място да го научиш  То си пише, ама кой да чете  Ползва се buildroot... това е тулче дето изкарва нещо като юзер интерфейс и там конфигурираш какво искаш да има или да няма. Идеята е да не пишеш ти конфигурационните файлове или мейкфайлове. хм... това може и да е проблем! Те споменават нещо за Cygwin ама не знам, аз хич не съм му фен.... Стандартно бе човек. На windows как е? CreateFile? Е тук името на функцията е друго, ама идеята е същата - отваряш си файл и после четеш/пише, евентуално ioctl за по-засукнани неша. Ама не е желателно да се "засукваш". Идеята е на ОС-вете все пак като пишеш приложение дето ползва UART-и али-бали да е колкото се може хардуерно независимо. Утре като решиш да смениш проца, само пускаш наново buildroot-a, преконфигурираш ОС за новия професор, после си прекомпилираш приложението и си готов... Въпросът е кво прайм с лайнукса  ако искаш продължавай да се инатиш и да не го учиш. Ама ти сам виждаш накъде вървят нещата... рано или късно ще ти се наложи да минеш. Според мен колкото по-рано, толкоз по-добре. Вземи една машина, отдели си няколко дена и се побъзикай. Не е толкоз важно дали ще ти хареса. Може и да си останеш под windows. Въпросът е, че ако познаваше малко лайнукса сега нямаше да ти е чак такъв проблем да подкараш Nuttx...
|
| Нед Апр 08, 2012 5:40 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
И аз не съм ги ползвал (все още). На сайта им си пишат комбинациите за използване: http://nuttx.sourceforge.net/NuttX.html#environmentsИ аз обмислям да го подкарам за един проект. Аз ще го ползвам Убунту, но според горния линк "Cygwin + GNU make + GCC/binutils" трябва да е изхода за windows. На какъв хардуер ще го пускаш (ще заложа на Pic32  )? Моят проект е за cortex-m4 (kinetis или stm32f4). Уникалното (поне не често срещано при други RTOS) е динамичното зареждане на приложения. Обаче не съм намирал данни за производителността на ядрото и дано там да няма издънки. Миро може да каже както е видял по сорсовете. Относно драйверите - и те спазват POSIX идеите, това е наличното описание: http://nuttx.sourceforge.net/NuttxPortingGuide.html#DeviceDriversАко имаш предвид наличните драйвери за дадена платформа, виж по-нагоре на същия сайт.
|
| Нед Апр 08, 2012 8:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За ядрото на ос-а или куртекса? Иначе за сорсовете - казах, че не съм задълбавал. Аз гледам концепции и идеи и с това ме впечатли Nuttx. А по отношение на детайлите честно казано не видях нещо, което да ме впечатли в положителен или отрицателен смисъл 
|
| Нед Апр 08, 2012 10:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мен ме интересува как се компилира това? Мога ли да го накачуря като сорсове в еклипса и да го билдна без глупавия цигвин, направо с тулчйна на кодесорсери за бозата? Щото другия вариант е да го билдна предварително под лайнукс и после пак да си маам моя код под бозата. Ако не става по някой от тия начини, отказвам се овреме. Ако не намеря начин да го навра така, че да си работя под бозата - майната му. На куртекс ще го пускам, ПИК32 не съм барал и ако някой не ми плати достатъчно, няма да го направя  На мен ми трябва просто ядро с тредове и стандартните му щуротии, FAT, USB и елементарна графика - линия, точка и фонтове. Тия имат всичкото, ама нещо не се харесваме още от начало, та едва ли. Мерси за линка, кой да му хрумне, че всичко важно трябва да е завряно в глава.... портване. Явно не ставам за тая работа, нищо в опън-сорс обществото не ми се вписва в мирогледа. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 08, 2012 11:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Стандартният начин е четеш readme и правиш стъпка по стъпка правиш каквото ти казват  Но това предполага линукс (освен ако не решиш да се мъчиш с цигвини). Гледам обаче в нета разни getting started че някои го ползват директно. Демек свалят си го, пипат тук-там по конфигурационните файлове и мейкват... Тоя вариант има шанс да стане и под windows. Но трябва да се пробва, не съм 100% сигурен. Разликата между двата варианта е в конфигурационните файлове. Под Линукс подкараваш buildroot който изглежда като на картинката по-долу. Предполага се, че с тоя тул по-лесно ще правиш големи промени, защото той следи зависимости между опции и т.н. Разбира се, ако познаваш опциите и формата на конфигурационните файлове винаги може да си ги напишеш сам и да си ги редактираш сам... При всички случаи обаче ти препоръчвам да го подкараш и под Линукс. Ти пак може (ако стане) да си бачкаш под Windows, но като се закучи нещо много по-добре е да го пребориш първо под линукса и после да прехвърляш.
|
| Пон Апр 09, 2012 9:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Уф аз ще го пусна лайнукса, не ми е това проблема, то като съм под еклипса, ми е все тая на какво се търкаля.
J-Link-a обаче силно вероятно ще откаже. А аз толкова съм си свикнал с него, че няма да го жертвам като звено в конфигурацията.
|
| Пон Апр 09, 2012 11:13 am |
|
 |
|
miro_atc
|
не бях се замислял за това...
Но не съм чувал някой да се оплаква, което ме навежда на мисълта че трябва да има начин да се подкара jlink под linux. Да кажат колегите с какво дебъгват под линукс...
|
| Пон Апр 09, 2012 11:30 am |
|
 |
|
michev
|
J-link-а идеално си върви под линукс.
|
| Пон Апр 09, 2012 11:53 am |
|
 |
|
miro_atc
|
да бе, сега се сетих че разглеждах евал бордовете на енерджи микро.... те имат вхраден JLINK & JTRACE и доста неща за линукс. Просто няма как да не бачка под линукс  Между другото те ползват и други благинки, примерно плъгин за еклипс, който показва регистрите и перифериите. Плъгина поддържа и ST и други... Знам че тук имаше дето искаха подобно нещо. Според мен обаче jtrace-a е много по-голяма благинка, евентуално и ако монитора им за консумацията може да се ползва с други процесори също ще е интересно...
|
| Пон Апр 09, 2012 12:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Пон Апр 09, 2012 1:11 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Доколкото разбрах, идеята е същата и под cygwin-a - да пуснеш buildroot и той да ти изкара toolchain-a. Колко да е проблем дебъг-а? Имаш elf и сорсове, даваш ги на еклипса и дебъгваш? Компилирането да си върви по линукса или cygwin-а.
|
| Пон Апр 09, 2012 1:55 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Компилацията на NuttX под Windows е ужасия, споделям от личен опит  Автора изисква Cygwin, само че или не знае или не му се занимава да каже кои точно пакети са нужни, затова казва инсталираш всичко. Около 2GB е download-а на Cygwin, което трае много, ама много време, след което самата инсталация изисква 12-14GB дисково пространство, което също отнема няколко часа. Следващата точка е да се прекръстиш ( или каквото там правиш според религията ), и да почнеш да компилираш NuttX. След 6 часа безуспешно инсталиране на целия Cygwin теглих по една майна на автора и на рекламните му агенти и повече и не искам да чувам за NuttX. Може да е много добра, но може би само автора знае как да си я ползва. Тъй че който иска да се главоблъска под Windows трябва да задели поне 1 седмица, докато получи някакъв работещ код. Аз нямам такова време и я шунтирах. Предполагам не ти е проблем да си купиш CrossWorks + JLink, после кеф ти Linux, кеф ти Windows. Имаш поддръжка, имаш библиотеки, имаш всичко. CooCox я подкарах с FatFs точно за 1 час, напусках няколко треда, един маже графика, друг върти FatFs, трети декодира MP3 поток, четвърти печата по UART-a. Обаче нещо ми се опъва да я компилирам под CrossWorks, нещо се омазват startup файловете на CoIDE & CrossWorks. USB не съм пускал понеже Cortex-а на който тествам няма USB.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Апр 09, 2012 3:47 pm |
|
 |
|
michev
|
Не помня да съм имал спънка с тях .. и е много вероятно дори нищо да не съм правил. Лошото е че няма и как да пробвам.. че успях да го упаткам 
|
| Пон Апр 09, 2012 8:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами според сайта на сегер, без лицензи не би трябвало да работят брекпоинтите във флеша. Сега обаче се сещам, че това може дървото да е за старите АРМ-ове дето бяха ограничени там. Докато Куртекса си ги подържа 6 броя... трябва да пробвам.
Ти какво му опатка, то ако е клонинга е поправимо в 90% от случаите.
|
| Пон Апр 09, 2012 10:18 pm |
|
|