|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
stunito0o0
Ранг: Минаващ
|
 Re: Относно микроконтролер
Абе вие сте много интересни.Нали искате да сме започнели стъпка по стъпка със диоди и чак накрая да сме задвижвали мотори? ПС.Като пишеш с големи букви не ставаш по-велик 
|
| Вто Апр 10, 2012 7:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Тези, които трябва, знаят кой съм в моята област. Дай боже и ти да станеш някой, някога в някаква област...
Стъпките са: 1. Както каза Миро по-горе - техническо задание. То може да описва мечтите ви, но го направете във вид реалистична цел/желано развитие и то стъпка по стъпка. 2. Направете носителя (хеликоптера) и го вдигнете във въздуха на височина не по-малка от размаха на перките за да избегнете заблуда от екранния ефект. Ръчно управление е достатъчно. Подсигуряващо окачване няма да са излишно за да не го трошите при всяко твръдо кацане. Проверете каква тежест може да вдигне, за да знаете с какво после може да го оборудвате. По лесният вариант е да си купите готов RC херикоптер и да го оборудвате... 3. Попрочетете за акселерометри и жироскопи и направете автоматична стабилизация при полет. 4. Време е за дистанционно управление. 5. Ако все още не се сте отказали пак тук. Дано съм жив до тогава...
|
| Вто Апр 10, 2012 8:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда... малко по-ясно е сега. Но още има за изясняване, рано е за избора на конктролера... Значи, да почнем от хвърченето... Има две неизвестни - теглото и мощността. Ако знаем едното, можем да определим другото. Не знам как сте с физиката. Аз съм я позабравил вече  Затова няма да ви смятам каква сила ви трябва (f=ma). Но да кажем че грубо хеликоптерите искат между 150 и 300 вата за килограм тегло. Така като гледам имате части като за половин кило  Съветвам ми обаче да седнете и да разпишете точно как се смята. Сигурен съм че на хартия ще получите много по-малка мощност. Тук има доста уловки, едната е параметрите на частите. Примерно това че пише 220 вата на вашия двигател, хич не означава че ще получите таква мощност/въртящ момент. Добре ще е да свалите диаграмите на двигателя при какви обороти какъв въртящ момент и какво кпд се получават. Имам предвид да обърнете внимание, че не винаги са линейни харектеристики. Същото се отнася и за перките. Подемната сила ще е различна при различни обороти и нелинейна. При избора е желателно оптимумите да съвпадат, т.е. да не се получи така че двигателя да ви има добро кпд при обороти които не ви вършат работа за перката... Сега за конкретните части дето сте избрали не мога да преценя... Не виждам груба изцепка, така че може и да пробвате. Това не означва че може да се спестите сметките. Пак е добре да си ги направите. После пък първата ви работа е да си снемете реални характеристи на консумация, подемна сила и т.н. Не знам само тези ESC-та... аз бих си направил управлението на двигателя сам, но пък вие може и да се закопаете защото не е толкова просто. А от това зависи много, включетелно и какъв контролер да използвате.
|
| Вто Апр 10, 2012 8:24 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Колкото повече гледаме цените на контролерите толкова повече започвам да се убеждаваме , че едно Thin Mini-ITX дъно с мощност 60-80W ,17 на 17 см и тегло не повече от 800 грама е най доброто решение.Относно двигателите..добре нека ги оставим на страна за сега.Ще дам опис на частите ,които смятаме да използваме за да сметнем теглото (ако имате по добри идеи предложете ги ) 1. ИТХ дъно - 800гр. 2.ардуино контролер - 100гр. 3. батерия за дъното - 200гр. 4. 4 esk x 25гр. - 100 гр. 5. перки 4 х 25 - 100 гр. 6. мотори 4 по 40-60гр. - 160-240гр. 7. батерии за моторите - 4х 161гр.- 644гр. 8.конструкция - 100-150гр. Май това е всичко - 2204-2334гр. Оп май доста тежко се получи. Да сметнем каква сила трябва f=m.g (дано не бъркам формулата  ) f=2,204.9,81=21,62124N - f=2,334.9,81=22,89654 N значи ми трябва сила между 21-22N (поправете ме ако бъркам нещо).
Последна промяна stunito0o0 на Вто Апр 10, 2012 9:43 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 10, 2012 9:00 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Казано по друг начин трябва ти МИНИМУМ тяга 2.3 кг за да го повдигнеш. Хич не съм убеден, че тея двигателчета дето си избрал (те реално са към 150 вата и надолу).. Та хич не мисля че ще успеят да го вдигнат това нещо. Виж намери информация кой двигател с каква перка при какви мощности каква тяга дава...
|
| Вто Апр 10, 2012 9:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Слагате от тези http://www.jetcatusa.com/ и няма да имате проблеми с тягата 
|
| Вто Апр 10, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Недей, klez... няма смисъл. Това се нарича войнстваща некадърност. Няма нужда да се намесват Модераторите...
|
| Вто Апр 10, 2012 9:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Така като гледам сметките и частите и ми прилича, че някой иска да накара тухла-четворка да лети  . Искам да съм там за първия пробен полет  . ПП. Ей, и да не забравите при изпитанията да си сложите каски  .
|
| Вто Апр 10, 2012 9:55 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
Може ли да ми дадеш повече информация за тях. 
|
| Вто Апр 10, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
syscop
|
Да имате идея каква изчислителна мощ ви трябва за изделието ? Има две еднакво вероятни възможности: или с топ да гърмите комар, или ресурса на пет такива да не ви стигне  . Някои от колегите споменаха, че ви трябват описани основните технически изисквания/очаквания и са напълно прави. Вземете напишете на един лист какво трябва да се получи. Например: летяща табуретка с размери 35х50х50, общо тегло 2.576кг, време за автономност 48 часа, размах на крилата 1.50м и т.н. След това каква функционалност трябва да има нещото ? Ами ако не стигне ресурса на тая платка дето сте я харесали ? Като сложите още една, две, n броя сигурно ще решите проблема  , само изделието ще стане малко по-тежко. Сигурно има още неща, които ще излязат, ако отделите малко повече време за планиране, мислене и т.н. Трябва да ви е ясно, че ако не можете да планирате нещо, още по-малко ще можете да го реализирате. Не искам да ви подценявам, но съдейки по писанията ви ми се струва, че резултата от цялата работа ще клони към нула отляво.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Апр 10, 2012 11:12 pm |
|
 |
|
stunito0o0
|
 Писах нагоре какво очакваме да се получи относно ITX-а ресурсите са повече от достатъчно.Сега стигнахме до решение да купим ардуино контролерчето и да контролираме първо няколко диода и после няколко esc-та с него.Това ме подсеща: Поиграх си още малко и оправих грешките сега не би трябвало да имаш проблем да го подкараш  int ESCPin = 2; // ESC svyrzano kym cifrov pin 2 double pulseWidth; // promenliva za ESCPulse finkciyata void setup () { pinMode (ESCPin, OUTPUT); // opredelya pin 2 kato izhod } void loop () { l1: pulseWidth=1.35; //zadava nachalna stoinost na skorostta scanf("%f",pulseWidth); //chaka vuvejdane na nova stoinost ot klaviaturata if(pulseWidth<=1.34) //ako stoinostta e po-malko ot 1.35 { pulseWidth=1.35; // q vrushta obratno } if(pulseWidth>=1.75) //ako stoinostta e poveche ot 1.75 { pulseWidth=1,75; // q vrushta obratno } digitalWrite (ESCPin, HIGH); // vklyuchva ESC delayMicroseconds (pulseWidth); // izchakva mikrosekundi digitalWrite (ESCPin, LOW); // izklyuchva ESC delay(20); goto l1; }
|
| Вто Апр 10, 2012 11:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ахъ, много е... Едно G е за да отлепи... За безопасен полет трябва да имате мощност 2-4G. Въпросът не е само скоростта с която ще набира височина, не забравяйте че ще има и движение надолу с някаква скорост и след това трябва да може да "намали" пропадането бързо. А пък вече ако искате нещо по-яко май трябва към 10G...
|
| Сря Апр 11, 2012 12:06 am |
|
 |
|
stunito0o0
|
Дам и ние си бяхме харесали такъв мотор в началото.Но се отказахме когато видяхме цената...  сега си мислим по-скоро за нещо такова само да видим как ще се храни...
|
| Сря Апр 11, 2012 12:25 am |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Човек 5250 rpm/v при 3S.... 60 000 оборота и мислиш да му закачаш директно перка?  търси нещо по до към 15 - 20 хиляди оборота за твоите нужди
|
| Сря Апр 11, 2012 1:55 am |
|
 |
|
stunito0o0
|
този тогава ,макар че всички мотори ,които показах са предвидени за хеликоптер
|
| Сря Апр 11, 2012 2:10 am |