|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Относно микроконтролер
Съгласен съм, ама тук не е Харвард  Това което се опитвам да ви кажа, е че твърде насериозно вземате цялата работа. Вие имате големи изисквания и големи очаквания... Според вас едва ли не младежът трябва да прекара следващите 10 години в четене, да направи модел и да защити дисертация. Няма лошо, това би бил един добър сценарий. За съжаление обаче в случая има леееко разминаване с очакванията ви  Далеч по-реален може да е един друг сценарий - да си купят полу-готови модули. Ако тръгне от първия път лошо, няма да научат нищо. Но според мен няма такава опасност. Все нещо няма да е ОК, ще сменят части, ще четат, ще питат... но май няма да питат тук си мисля 
|
| Сря Апр 11, 2012 6:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Напротив, аз специално нямам никакви очаквания и 5 пъти му повторих да почне от святкането на светодиодчетата, докато в същото време ти и tgi продължавахте да му разправяте за микроконтролери (и то кортекси и пауър архитектури) при положение, че той даже не е виждал компилатор за Аурдино и си ползва програмистките похвати от РС-то. И няма значение дали тук е Харвард или килийно училище - принципите са едни и същи от как свят светува  . Т.е. искам да кажа, че колкото е лошо да му се казва, че е тъп, толкова е и лошо да му се казват неща, които не може да смели. Затова всичко трябва да почне лека полека от основите. Т.е. заебаваме всякакви приказки за мотори, въртолети, космически кораби, камери и картографираме и се концентрираме като начало да почнат да мигат светодиодите на Аурдино платката и като стане това, после ще видим каква е следващата стъпка. Междувременно няма да е зле младежа да се научи как да пише програми на С без да ползва опратора "goto"  .
|
| Сря Апр 11, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аре бе, разправял съм му. Веднъж-дваж се обадих, питаше какво е микроконтролер ето какво е, натам да се оправя само. Съветите от рода "не си дорасъл за тая работа" не помня да съм видял да проработят някога така че ги пропуснах. Не прилича на трол, просто иска да прави нещо интересно и няма идея още кое къде е, и аз съм бил там. Дали ще направи нещо някога само бъдещето ще покаже.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 11, 2012 6:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
От моята камбанария мога да кажа,че аз не претендирам да имам качествата на учител. Но бих могъл да се изявя като консултант по темата. Защото (както предполагам и други от по-възрастното поколение тук) съм минал през моделизмите (корабо и авио), като ученик в малките класове. По-късно служих 2г. в хеликоптерната авиация и после години работих със свалячи на хвъркати твари. Наясно съм с физиката и аеродинамиката на подобен тип летателни апарати. Затова го посъветвах да започне именно с носителя. Готов бях и съм готов и сега да му помагам със съвети. Хеликоптер (особено по 4-винтова схема) не е просто нещо.
А няма ли носител, дори софта за картографиране да е готов - няма на какво да се качи. Вместо да последва съвета и да попита за подробности, човека питаше непрекъснато за контролер-пенкилер. Аз такъв не познавам.
|
| Сря Апр 11, 2012 8:13 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Той и да му кажете контролер не знам кво ще го прави... ще го купи и после ще пусне тема: "Сега кво да правя с тоя контролер?" Лео, чисто механически квадрокоптера е доста по прост от хеликоптера, но пък му трябва сериозна електроника за да го стабилизира, хубавото е че както му показах на предните страници за 30лв може да си купиш готова електроника (не съм убеден че за тея пари може само жироскопите да си намери иначе) мисля че наистина трябва от там да почне  аз сега почвам много да се замислям като видях тая платка... дали да не пробвам да скова нещо... имам останали някви RC батерии, апаратура, приемници, серво машинки и т.н..  само малко двигатели трябват
|
| Сря Апр 11, 2012 8:23 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Според мен телефона се счупи на думата "контролер". Човека имаше предвид платка за управление на нещо си. Нещо тип ESC или ардуино. А на микроконтролера всъщност му вика процесор.
|
| Сря Апр 11, 2012 8:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
 |  |  |  | klez написа: Той и да му кажете контролер не знам кво ще го прави... ще го купи и после ще пусне тема: "Сега кво да правя с тоя контролер?" Лео, чисто механически квадрокоптера е доста по прост от хеликоптера, но пък му трябва сериозна електроника за да го стабилизира, хубавото е че както му показах на предните страници за 30лв може да си купиш готова електроника (не съм убеден че за тея пари може само жироскопите да си намери иначе) мисля че наистина трябва от там да почне  аз сега почвам много да се замислям като видях тая платка... дали да не пробвам да скова нещо... имам останали някви RC батерии, апаратура, приемници, серво машинки и т.н..  само малко двигатели трябват |  |  |  |  |
Да, изглежда прост, но въобще не е...
|
| Сря Апр 11, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
klez
|
Навярно  ама ако платката работи читаво... не виждам какъв да е проблема 
|
| Сря Апр 11, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
И на теб ще кажа. Вдигни го дори с мимимално управление или дори без такова
|
| Сря Апр 11, 2012 9:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
това което не ми харесва при хеликоптерчетата е, че са по-скоро само за игра... По-интересно ще е да се направи дирижабъл, който да може да се самоуправлява и да стои дълго време във въздуха. Евентуално със слънчави батерии... Лео, я кажи какви солари има на пазара? Нещо с минимално тегло естествено 
|
| Чет Апр 12, 2012 1:18 pm |
|
 |
|
klez
|
Миро разгледай този сайт: http://www.airpano.com/и пак си помисли дали са само за игра, повечето снимки са правени с квадрокоптер точно.
|
| Чет Апр 12, 2012 1:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ех, това едва ли е правено с електрически, още по-малко подръчни средства... имам предвид, че броят на приложенията е право пропорционален на разстоянието, което може да измине "играчката" и времето, за което може да се задържи във въздуха... Едно е 5 мин полет, друго е 5 часа, друго е неограничено времетраене. За последното се сещам за безброй приложения 
|
| Чет Апр 12, 2012 2:28 pm |
|
 |
|
klez
|
Както казах имаше един модел на една фирма който държи до 1час...  Там парите са други обаче. Но като цяло 5 минути са напълно достатъчни в сферата на недвижимото имущество, 5 минути ти стигат да го вдигнеш да щракнеш 5-6 снимки на дадена къща от въздуха:)
|
| Чет Апр 12, 2012 3:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
а сега си представи че фирмата с недвижими имоти разполага с балончета "висящи" около различни квартали. Като дойде клиент в офиса, избира няколко потенциални адреса и ги разглеждате в реално време  Ако един балон може да постига 20-30км/ч и е на по-малко от 5 км от адреса, то огледът ще е много по-бърз отколкото да караш в задръстванията...
|
| Чет Апр 12, 2012 4:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами в момента имам мостри от гъвкави фото-волтаични модули с размери 84х37мм. На етикета пише 4,2V/22mA. За тегло какво да кажа - фолио. Сигурно пликчето в което е доставено тежи повече. И стъклените не са тежки - 37х22мм тежи 2g, но са си чупливи. Като токови възможности стъклените и фолийните са сравними. Квадрокоптерът има по-сложно управление от класическата схема, но е по-маневрен, а и по-лесно се балансира. Наистина дирижабъл пълен с хелий + управление може да изкара доста време във въздуха.
|
| Чет Апр 12, 2012 4:42 pm |
|
|