Отговори на тема  [ 193 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Относно микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Относно микроконтролер
Да де хелий -- ама ше изкара докато хелия не се изсули през всякак микропора и цепнатина на дирижабето ;)
То това му е едно от свойствата :)
е все ще имаш 2-3 часа

Чет Апр 12, 2012 4:59 pm
Профил
Аватар

Е, това за хелия е ясно, но кацането ще е меко - ако не се блъсне някъде, няма как да изфиряса изведнъж. Имам бегли спомени, че съм гледал нещо такова в нета, та там балона на дирижабъла беще обработван с няколко слоя лак.
Ама и балза и фина тъкан ще трябват...

Чет Апр 12, 2012 5:14 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Хора това е тема на друг разговор :) дайте в друга тема....
иначе лек промазан плат който не пропуска - парапланерите правят от него :)
едно старо крило за 50-60лв и ето ви 50 кв. м. плат ;)

Той като е стар ще е леко издухан вече но все пак държи.

Чет Апр 12, 2012 5:18 pm
Профил

Desert Leo написа:
Ами в момента имам мостри от гъвкави фото-волтаични модули с размери 84х37мм. На етикета пише 4,2V/22mA.

а като пари как са, щото като гледам в нета подобни неща но излизат към 30$/Wp.... при тая цена балонът ще стане бая "тежък" ;-)

Чет Апр 12, 2012 5:32 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
Да де хелий -- ама ше изкара докато хелия не се изсули през всякак микропора и цепнатина на дирижабето ;)
То това му е едно от свойствата :)
е все ще имаш 2-3 часа

Що бре? Нали купувам балончета на малкия (целофанени) - със седмици траят.

Чет Апр 12, 2012 11:08 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Desert Leo написа:
Ами в момента имам мостри от гъвкави фото-волтаични модули с размери 84х37мм. На етикета пише 4,2V/22mA.

а като пари как са, щото като гледам в нета подобни неща но излизат към 30$/Wp.... при тая цена балонът ще стане бая "тежък" ;-)

Е, за цената нямам идея, но мога да проверя. Предназначени са за по-специализирано приложение, където себестойността не е важна. Идеята е да се огънат около цилиндър.

Съб Апр 14, 2012 9:12 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

не са чак толкова скъпи
http://www.ebay.co.uk/itm/0-8W-Semi-Fle ... 7023wt_922
аз обаче съм изненадан че изобщо съществуват гъвкави подобни работи заради кристалната структура на материала. За балоните с хелии гледах едно филмче по дискавъри как ги пълнят - първо напълват едни торбички с хелий и после пълнят дирижабъла с тези торбички. По този начин се гарантира че хелият няма да изтече от разни дупки по корпуса. Пък и ако някой ловджия реши да застреля балона хелият ще изтече само от пробитите торбички.

Съб Апр 14, 2012 4:08 pm
Профил

bot написа:
не са чак толкова скъпи

Абе по-евтино е, но пак е в класа на скъпите играчки. За шир потреба трябва нещо от порядъка 1-3$ за ват.

Всъщност проблемите май са много, не е само цената...

При балоните проблемът е вятъра. Не виждам решение ако духа над 40 км/ч
Пре хеликоптерите проблемите са батерията и теглото - трябва си 200-300W на кило.
Единствено самолетите успяват да се задържат дълго време. Може би някои следят проета на оня пич дето пръв обиколи Земята с балон. Сега искат да го направят с елелтрически самолет. И сигурно ще го направят вече имат един успешен тест с продължителност повече от 24ч. Иначе при безпилотните модели рекордът е две седмици полет. Както и да е, въпросът е че при самолетите е нужно "само" 20-30W/килограм което е постижимо. Освен това самолетите носят и на малко по-силен вятър...
А за модел според мен би било интересно да се направи нещо от сорта на verticopter-а. Вдига се като три/квадра-коптер след което една (или две) от перките се завърта напред и става като самолет...

Съб Апр 14, 2012 10:33 pm
Профил
Аватар

Аха, нещо като това http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_Boeing_V-22_Osprey

Няма да е просто управлението и тук.

Миро, евтино хоби няма. Въпросът е каква е целта и дали тя е дефинирана правилно.
При малките летателни апарати, вятъра ще влияе винаги.
За хоби цели, е приемливо да се използват при безветрие или слаб вятър.

Хеликоптера ще гълта много енергия и времето на полет е ограничено, но има и друго. Ще ми се да видя запис от камера, монтирана на малък хеликоптер. Какъв ли ще е ефекта от вибрациите върху кадрите от близък план.

За камера, спорлед мен най-подходящ носител е дирижабъл, чиято кострукция позволава подемната сила да компенсира теглото с малко излишък. Така задвижването само ще коригира положението в пространството.
Не, че е просто, де...

Нед Апр 15, 2012 10:03 am
Профил

Desert Leo написа:
Хеликоптера ще гълта много енергия и времето на полет е ограничено, но има и друго.

Всъщност, ако искаш да стане нещо работещо точно стоковите хеликоптери са решението: http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... ompetition

Нед Апр 15, 2012 10:21 am
Профил
Аватар

Честно казано от видеотата които съм гледал, като че ли при самолетчетата вибрациите повече оказват влияние на записа... но пак си зависи и от камерата, с широкоъгълна оптика почти се игнорира ефекта от вибрациите, но и като цяло при хеликоптерите е по добре отколкото при самолетчетата

Нед Апр 15, 2012 12:47 pm
Профил

Desert Leo написа:
Миро, евтино хоби няма. Въпросът е каква е целта и дали тя е дефинирана правилно.

Просто ми е любопитно какво правят хората и какво още може да се направи в тая област...
И това, което ми прави впечатление е че технологиите са на една крачка да станат рентабилни, т.е. от хоби играчки да се мине към комерсиални продукти с реални приложения. Защото ако може да се направи автономно летателно средство с голям радиус и разумна цена, наистина има пазар.
Не знам кой спонсира вашите проекти с птичките, но предполагам би се поинтересувал от нещо с което от време на време да може да ги наглежда ;-)
Тук в нашия край земеделците също биха проявили интерес вместо да обикалят и да си прашат джиповете да видят отгоре как са нивите, кво правят трактористите, крадците и т.н. Също и по курортите да се следи за давещи в морето или изгубени в планината.. За съжаление и ченгетата ще проявят интерес. дето не е много пък в наш интерес ;-)

Та с две думи не бих го опредил като моя лична цел, по-скоро къде виждам потенциал - и то е нещо, което може да стои "дълго" време във въздуха, да е автономно, да е колкото се може по-сигурно, да не го отнася вятъра, да не пада (лесно) и т.н.

Нед Апр 15, 2012 1:59 pm
Профил
Аватар

За мен решението на предложените от теб приложения е дирижабъл. Него и на въже можеш да закачиш и да си стои във въздуха.

Тук имаше един съфорумец от Нова Загора, който лети на мото-делтапланер.
Видяхме се веднъж в София. Трабваше ръчно да пилотира безпилотен самолет. Както ми обясни тогава, полета е програмиран, но излитането и кацането са ръчни. Поне на това което изпитваха тогава. В тази сфера се работеше навремето в Авиотехника - Пловдив, ама по спомени не направиха нищо повече от радиоуправляеми мишени за зенитни оръжия.

Що се касае за нашите проекти с птичките, самата идея е за дистанционно позициониране. А и не е лесно да се проследи птица от летателен апарат. Прототипът беше сложен на мързелив белоглав лешояд. Само веднъж го засякох в полет. После с другите лешояди беше почти същото. Да, ама после на скален орел акселерометъра отиде на мах (2g). Сега за соколите ще го превключвам на обхват 8g, а скоростта им достига до 300км/ч. Ходи, че го гони с авиомодел. Пикират по-добре от щурмовик, добичетата.

Нед Апр 15, 2012 6:14 pm
Профил

Абе предложих го дирижабъла, ама като помислих май не е чак такава далавера...
За 1 кг подемна сила трябва повече от 1 кубик балон. При липса на вятър или ако не движиш балона всичко е ОК. Но над определена скорст и то не много голяма ще трябва повече енергия за балона, отколкото за хеликоптера. Така че балоните са супер за реклама по изложенията, но не стават за приложенията за които си мисля... объркал съм се ;-)
Най-близко си остава комбинацията многороторен хеликоптер, който след това полита като самолет. Ако се направи добра аеродинамична форма, това има повече шанс да се задържи прилично време/разстояние във въздуха.

едит: ако някой реши да го прави бих се включил, т.е. бих си поръчал комплект части ;-)

Нед Апр 15, 2012 10:33 pm
Профил
Аватар

Дирижабъл не ама мисля другия месец да поръчам части за квадрокоптер, остават ми 420 грама в поръчката до HobbyKing Някой ако иска да поръча нещо :)

Нед Апр 15, 2012 10:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 193 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща