|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Vortexx
Ранг: Минаващ
|
 ел.управление на турбина
Здравейте, собственик съм на дизелов автомобил с турбина с елeктрическо управление на променливата геометрия, чрез контролер и актуатор. За съжаление, въпросният контролер забива и не позволява на актуатора да отваря/затваря геометрията на турбокомпресора, като вече сменихме 3 бр. употребявани ел. модула, а проблема остана... Обръщам се към вас с молба за помощ, тъй като ме навежда на мисълта че проблема не е хардуерен (в самият контролер и актуатор), а по скоро софтуерен. Според вас възможно ли е, въпросният контролер да се препрограмира, така че да работи адекватно при подаване на импулсите от ЕCU? Някакви идеи за разрешаване на проблема?
Благодаря предварително!
|
| Пон Апр 23, 2012 10:03 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: ел.управление на турбина
Не може.
А сигурни ли сте, че проблема не е в актуатора и зацапана геометрия?
Ако е софтуерен, трябва всички коли от тая серия да са така, което ме съмнява.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 23, 2012 10:11 am |
|
 |
|
Vortexx
|
Сигурни сме. Всичко е изчистено перфектно по турбо пътищата. Геометрията е чисто нова, както и турбо патрона. Запецнахме на въпросният актуатор 
|
| Пон Апр 23, 2012 10:13 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
А тоя контролер към колата ли се е стандартно, или е добавян допълнително? Ако е така, кой го е правил?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Апр 23, 2012 10:21 am |
|
 |
|
Vortexx
|
Към колата е, оригинален. Никога не са правени доработки, чипове и т.н. Чрез диагностициращият софтуер можем да пускаме и спираме ел.управлението, така че да отваря и затваря геометрията, но като се монтира на колата и се гледат живите данни при натоварването на турбината излиза че геометрията е некоректно затворена/отворена при определено натоворване. Реално това което се усеща за водача на автомобила е, много тромаво ускорение до към 3000 об., след което силен кикдаун.
|
| Пон Апр 23, 2012 10:31 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми на мен това си ми прилича на чисто механичен проблем. Актуатора не ще да се движи. Честно да си кажа, не съм имал кола с електронно управление, на мойта е с вакум. Ама като се скапе актуатора има такъв ефект. А той актуатора си е актуатор, дали го дърпаш с вакум или го върти с мотор...Естествено същото ще се получи и ако блока е с калпав софтуер, но не мога да си представя, че това не е мислено в завода. Прекалено елементарен модул е за да се засере софтуера още на проектно ниво. Имат си хората тестове и стандарти за тая работа. Не ми отговори - масов дефект ли е? Ако не е масово и при чисто нови коли, значи не е виновен софтуера. Няма логика софтуера да спира да работи... след време. Прилича си на механичен проблем. Немислимо е да препрограмирате настоящия контролер. Можете да направите нов, но и това е немислимо  Какво виждате на диагностиката? Геометрията е отхлабена в ниските? Всъщност за каква кола иде реч?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 23, 2012 10:44 am |
|
 |
|
Vortexx
|
Принципно не мога да кажа за масов проблем, тъй като към момента няма много автомобили с ел.управление на турбото, тъй като това е малко по-нова технология, отколкото чрез вакуумно управление и сервизите нямат много опит с това. Но вече всички по нови коли ги правят и ще ги правят с такова управление... Според моят майстор, проблема е в това че актуатора е поставен в близост до топлата част на турбината като въпреки че е екраниран, от топлината прегрява и създава проблеми. Това звучи доста правдоподобно, но както споменах по-горе сменихме 3 бр. актуатора, а проблема остана... Интересното е, че при следващият фейслифтов модел на производителя, ел.управлението е поставено по-далеч от турбото...  На диагностиката дава грешка в управлението на турбината. На място отваря и затваря, а в движение при натоварване прави проблем. Незнам точно кога и колко трябва да отваря и затваря, за съжаление нямам необходимите технически умения. Това което знам е че всеки ъгъл на лопатките на геометрията е от изключително важно значение за нормалната работа на турбото, защото по този начин се управлява силата и интензитета на завихряне в топлата част, респективно бууста. Колата е БМВ 2005 г., като монтираните турбини и контролери са на Мицубиши... Какво мислите за неточно подавани данни от ECU към контролера на турбото? Възможно ли е?
|
| Пон Апр 23, 2012 10:55 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Бих предположил насляпо, че някой датчик не връща коректни данни в някакъв интервал
|
| Пон Апр 23, 2012 11:55 am |
|
 |
|
Vortexx
|
диагностициращият софтуер не дава други грешки. Вероятно ако беше датчик щеше да "изпищи", знам ли?
|
| Пон Апр 23, 2012 12:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Значи от всичко което описваш, просто не виждам с какво реши, че софтуера вътре в контролера е проблем? Освен всичко друго колата ти е на 6+ години, за това време ако имаше бъг в софтуера щеше да се знае и да е излязал нов вид модул. Всичко си прилича на механичен проблем. Дали е от прегряване или някоя жица почва да прекъсва вътре от вибрациите - не ти трябва да препрограмираш контролера (а и няма как да го направиш). Нещо повече, слагайки втора ръка на същите години, вероятността да е скапана по същия начин е голяма. Сега проблема ви е да установите, дали самия актуатор (и контролера му) не работят или ЕКУ то се опитва да ги управлява грешно (поради грешна информация получена от някъде). Като цяло системата работи така (съвсем опростено представено) - във всеки даден момент ЕКУ-то се нуждае от определено количество въздух за да си изпълни заданието. За това количество въздух то задава определено налягане на турбината - съответно премества актуатора в дадена позиция и чака да получи зададеното налягане. Ако не успее, донатяга турбината и т.н. Незнам какво излиза на вашата програма, но на VAG групата, диганостиката показва какво е желаното от ЕКУто налягане, какво е действителното получено от МАП сензора и къде в диапазона си се намира актуатора в момента. Т.е. ако ЕКУто иска едно налягане, а получава друго - то проблема е явно в актуатор (управлението му) или геометрия. Ако компюътра по неведоми причини иска ниско налягане, то проблема не е в актуатора. Може би получава грешна информация от други датчици и затова не иска високо налягане - т.е. да възможно е, но не че данните към актуатора са грешни, а са резултат от грешни входни данни в ЕКУ-то. С това трябва да почнете. Щом колата не върви в ниските, значи по някаква причина геометрията не е "натегната", а е отхлабена и турбото не може да се развърти. След 3000 оборота идва кикдауна. Той може да е както от сработила и вече натегната геометрия, така и от факта, че при тези обороти изгорелите газове са достатъчни за да развъртят турбото и при отхлабена геометрия. По скоро второто, щото в нормалните режими, то на 3000 оборота геометрията вече отхлабва, т.е. и без нея турбото фучи достатъчно и ако не охлаби ще пренадуе. Т.е. според мен геометрията въобще не се мести... по една или друга причина, а кикдауна е от саморазвъртането. Естествено винаги има възможност кабела между управлението на актуатора и ЕКУ то да прекъсва... но едва ли  Не приемай това което пиша за чиста монета. Аз съм си играл с VAG автомобили и то с вакумно управление на актуатора. Но като цяло принципа би трябвало да е същия.
|
| Пон Апр 23, 2012 12:14 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Не е задължително. Ще изпищи, ако не открие датчик, или пък ако отчетите му са извън някаква скала. Обаче ако са само частично грешни може и да не изпищи. Иначе в общи линии и аз съм на същото мнение като Цецо.
|
| Пон Апр 23, 2012 12:24 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, и аз мисля, че проблема е механически/електрически.  Трябва да се диагностицира по-прецизно.
|
| Пон Апр 23, 2012 12:33 pm |
|
 |
|
Vortexx
|
Благодаря ви за наистина професионалните мнения. Ще вземем предвид написаното. Дано решим проблема, че много "боли". 
|
| Пон Апр 23, 2012 12:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми с БМВ-тата е така. Ако човек иска сам да си прави колата си взима VAG, там е друго и информация повече има и програми и части. С БМВ-то отиваш в официалния.... той ти маха цялата турбина с все актуатора, слага нова и ако се оправи - се пише майстор. Ако не - сменя ЕКУ-то. С ново  Малко са по дребните майстори, които могат компетентно да се заровят в проблема и да търсят ефтиното решение - демек да открият какво точно не е наред.
|
| Пон Апр 23, 2012 12:48 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Колегите са прави, единствено не знам дали този актуатор не се нуждае от адаптация след подмяната? Ако тези анимации са коректни, може и да не трябва. Все пак е добре да се провери дали няма такава сервизна процедура. http://www.youtube.com/watch?v=TuGkyhvrrw8Тук има описание на система за контрол, може и да си извадите някакви изводи за възможните причини: http://www-personal.umich.edu/~annastef/papers_TC_diesel/acc98.pdf
|
| Пон Апр 23, 2012 2:21 pm |
|
|