|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: ел.управление на турбина
Без да съм гледал последните два линка, но от гореописаното съм 100% съгласен с тов акоето Цецо казва, проблема е или механичен, или електрически, акто под електрически разбирам прекъснат кабел или нещо подобно. Има и друго, той може да отваря и затваря на диагностиката но монтиран да не иска, и проблема да е пак в него, не знам какво му е задвижването но не забравяй че след като го монтираш на него му действат доста различни сили, едновременно с това се нагрява.
|
| Вто Апр 24, 2012 1:09 am |
|
 |
|
Vortexx
Ранг: Минаващ
|
Да, благодаря ви много. Благодаря и за линковете, особено вторият  като вече изключвам проблем в софтуера. В момента проучвам друга теория, а именно: Обратно налягане (бекпрешър) в изходящия колектор, причинено от запушен катализатор. На практика, това би могло да създаде въпросното налягане обратно към топлата част на турбината където е пръстена с геометрията, която пък от своя страна е свързана с актуатора по механичен път. Ако предположим че актуатора се опитва да избутва лостчето така че да отваря геометрията, а обратното налягане се опитва да я затваря, то това би бил уместен въпрос... ...или иначе казано актуатора се "шашка" да отваря ли, да затваря ли? До тук добре, звучи акуратно, но: 1. колата е на 78к километра, купувана нова от БГ дилър и проблем в катализатора е малко... нетипичен; 2. всеки един от предходните 2 бр. актуатора се "скапваха" още при монтаж, като единствено 3-тия задържа за малко Едва ли бих се решил да махна катализатора, поне за да пробвам... всъщност при мен са два броя. Хубавото е, че нямам ДПФ филтър.
|
| Вто Апр 24, 2012 9:20 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами не че му разбирам, ама катализаторите трябва да се сменят на около 80к километъра. Поне в повечето държави настояват да се сменя на толкоз(то може и да е трик търговията да върви, ама нейсе). Вярно разни фирми дават гаранции 100к даже 160к , ама то малко е афифна работата. Много зависи , например с какво гориво караш и т.н. Така че, по т.1 вече си за смяна 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 24, 2012 11:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това са глупости! Естествено че трябва на 80 хиляди, нали трябва да се хранят и паразитите по веригата. Аз имам 4 коли с катализатори - Едно Ауди дето никой не му знае километрите ама е поне на 400-500 хиляди. С фабричния катализатор с щампа 89 година си върви като пушка. Имам и два TDI дизела на по над 200 000 км. И двата нямат никакви признаци на запушен катализатор. На тоя който карам аз му го махнах, ама щото колата мина ъпгрейд на турбина и ремапване. Но като го свалих - на 200000 км вътре питата е лъскава и проходима. Така, че ако караш що годе нормално - абсурд е да задръстиш катализатора за 80к. Ако е с DPF е друга бира, ама колегата не се е похвалил да има тая "благина". Така, че аз по-скоро изключвам тая вероятност. Освен ако колата не е карана дълго време в някакъв неестествен режим с много пушеци и сажди. Освен всичко друго ми е трудно да проумея как до 3000 оборота ще имаш обратно налягане дето ще "подпира" лопатките на геометряита, а на 3000 изведнъж това налягане изчезва. Логично е ако от другата страна имаш тапа, колкото повече надуваш, толкова по - голямо да става обратното налягане. Казах ви вече с какво трябва да почнете - какво е исканото налягане и какво е реалното. Тестовете се правят в движение по следната схема. На 3та (още по добре на 4та) скорост, от ниски обороти (1000-1500), настъпваш педала до дупка и държиш така докато стигне края (4000-4500) оборота. Общо взето налягането на нормалните коли има пик около 2000-2500 оборота и после турбината почва да се разтоварва. Това трябва да видите - какво е исканото и какво отчита мап сензора.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 24, 2012 1:59 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Да де Цецо, аз затова в скобите поясних за търговията  има друг момент ти това ауди карал ли си го на годишен технически преглед ама не по втория начин? за да минеш новите регулации за вредните емисии (не казвам , че и те не са измислени отвсякъде ама ги има) няма как с катализатор 89г. и 500к километра навъртяни да минаваш ГТП  ама това си е далеч от темата , и не искам да разводнявам допълнително 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 24, 2012 2:16 pm |
|
 |
|
Vortexx
|
Точно това правеше моят майстор когато тестваше актуаторите и турбината. Гледаха се живи данни. При последния актуатор, показателите бяха ведно със заводско зададените и всичко беше ОК,... до онзи ден. Апропо, той отхвърля хипотезата за задръстени катализатори и обратно налягане. За него, проблема е в самият актуатор и дано да е така.  Проблема обаче е, че дилърите не продават нов актуатор самостоятелно... та трябва да си купиш в комплект с турбината 
|
| Вто Апр 24, 2012 2:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Vortexx, разтърси се по форумите какво пише за актуаторите на BMW. И за вакумните уж нямало, дилърите на VAG викат цяла турбина. Ама всъщност има. И китайски има и некитайски има. Турбината Garrett ли е? Търси при фирми, които внасят и продават турбини, не при дилърите на коли. Или питай в специализираните сервизи дето рециклират турбини. Официалните дилъри ако могат цяла кола ще ти продадат, заради едно болтче. Погледни и в тоя форум - http://www.diesel-club.com/forum/index. ... 455e9d1658Вярно, че основните теми са за VAG, но вероятно ще има кой да помогне с нещо, най-малкото има хора доста по - наясно с проблемите, ние сме жичкаджии.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 24, 2012 3:58 pm |
|
 |
|
Vortexx
|
Реших да пиша до колегите съфорумци, притежатели на БМВ в Англия на www.bmwland.co.uk/forumsЧетох за проблеми и там, свързани с тази джаджа. Ще видим какво ще ми отговорят. Ако ви е интересно, ще ви държа в течение за това как се развиват нещата... Още веднъж, благодаря на всички!
|
| Вто Апр 24, 2012 5:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе проблема си е механичен ясно, въпроса е дали не може да се отстрани, никога не съм отварял такова чудо, единственото турбо с което съм се знаимавал е на КРАЗ ама там нещатата са с малко по различни измерения  обаче ... дали не е ремонтнопригодно, и къде точно е проблема, в самия актуатор или в пръстена с геометрията.
|
| Вто Апр 24, 2012 5:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз скоро подобен четвъртит го ядох с ABS модул на VAG. Поголовно се скапват, вътре имат една хибридна платка бондирана с едни златни косми. А към външния свят излизат едни по дебели алуминиеви нишки. И цялата тая шибания залята с някакъв силикон с консистенция на сопол. Та скапала се една от алуминиевите нишки на колата на братото. Някакъв ги оправял за 100 кинта. Бе викам аз какви неща правя, тая ли тъпотия ще ми се опре. Е как барнах с поялника и вътре стана мазало, та направо целия модул в кофата. После чукнах в нета и видях че е масов проблем и наистина намерили са му хората цаката, ама ... аз го засрах как си трябва. Една кофа пари струва, ама така е, нещата се учат по трудния начин.
Та силно се съмнявам, че и тук иде реч за нещо такова. Или е лоша спойка/прекъснал проводник или механично нещо пречи на актуатора да се движи.
|
| Сря Апр 25, 2012 8:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ох тия платки как ги обичам, ECU на баба алфа е така, то бива икономии ама точно от пакетиране на чиповете ли бре ....
|
| Чет Апр 26, 2012 4:36 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Отгоре на всичко, струват една чанта пари тези платки в кутийка!!!
|
| Чет Апр 26, 2012 7:59 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Алуминиевите проводници по въпросните платки много добре се запояват с "alusol". Е, изисква се по-внимателна работа и някаква прецизност...
|
| Чет Апр 26, 2012 11:51 am |
|
 |
|
Цецо
|
Изискват да си счупил няколко. После всичко е лесно 
|
| Пет Апр 27, 2012 8:19 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Без да се задълбочавам много - аз също мисля че вероятно проблема е в датчик който не дава съвсем коректни данни и екуто леко се шашка. На мойта таратайка на MAF-a въобще не даде грешка - просто проверих де що датчик има и накрая стигах до това, че вместо да играе от 1 до 4 волта се мени от 2,20 до 2,50 - сума и време не можах да разбера от какво е - няма грешки няма дявол. По скоро взе да свети чек-а - диагностиката каза моторче празен ход - оправих го - изчезнаха ми загадъчни проблеми дето ги имах от година и половина - а лампата светеше само от 2 месеца - просто еку-то се адаптира до последно и накрая почва да дава грешки.
|
| Пон Апр 30, 2012 10:04 pm |
|
|