Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблем с кондензатори 100n от Комет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с кондензатори 100n от Комет
Бе да си сигурен, просто ги изхвърли. Едва ли иде реч за повече от една ролка, те са 20тина лева. Мятай ги в кофата и толкова.

Аз така бих направил, макар, че както казах те такова чудо не съм виждал.

Пет Мар 09, 2012 11:57 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Изсипах ги в един плик, и ги закачих на стената да "висят" срещу шкафчетата с другите елементи...
Е така - за назидание!
Да знаят другите чаркови че: "така не се прави"...
:)

Пет Мар 09, 2012 2:18 pm
Профил WWW

Днес пак ремонтирах 3 устройства - и пак кондензаторите.
Чувството не е добро.
Усещането за прекарването е двойно, щото тая сутрин, докато чакам куриера да дойде да донесе машинките за ремонт, е така...да минава времето налепих около 500 броя от тия същите кондензатори. Сега как ще спя незнам...

В ибея има AVX, ама докато дойдат... тегло ще е...
Па и кой ги знае колко са AVX.

А относно кондезаторите - това с бутоните явно беше просто случайно. Скапват се съвсем случайни бройки на съвсем различни места. На някои които са по първата част на захранването има около 20V на други само 3.3V. Не е от пренапрежение нещо. Механично също едва ли е. Остава температурно нещо да се шашкат. Ама и това не трябва да е, защото най-старите бройки от тия устройство са със захранвания с LM317 дето пече като печка. Ама верно като печка е! Обаче няма нито едно спряло от тях до сега. А де?

Вто Апр 24, 2012 10:32 pm
Профил WWW
Аватар

Моя опит показва че ако при запояането се прегреят след време може да очакваш изненади.
Другото което ми се е случвало е ако платката с кондензатора се огъне по оста на кондензатора лесно се пука материала и после и пробива. Това ми се е случвало на платки с дебелина 0.5 или 0.6 беше и кондензатори типоразмер 0603.
Другото правило е да не работят на напрежение близко до максималното. Някога пробивното напрежение на кондензаторите беше поне 3 пъти над максималното работно. Вече отдавна не ги правят така.

Вто Апр 24, 2012 11:18 pm
Профил
Ранг: Популярен

В едни захранвания дето правим често се случва този проблем, но в повечето случаи се счупва , след заливане в тъпата смола разбира се и после има копане и зменяне :). Имало е и даващи на късо ,но по рядко. То там все пак работят на максималното си напрежение 100 волта :D , даже и малко отгоре .

Сря Апр 25, 2012 12:12 am
Профил
Аватар

Цитат:
В ибея има AVX, ама докато дойдат... тегло ще е...

Тук имам един риторичен въпрос - кой човек с нормално количество мозък в главата ще купува компоненти за производство от ибей 8O ?
Не се излагай моля ти се, защото по тоя начин ще скапеш иначе хубавите идеи, които имаш :) .

Сря Апр 25, 2012 5:17 am
Профил

Нали ви разправям че и аз неща от ибея. Просто това беше първото което намерих...
У нашите фирми не можах да открия AVX. От фарнел не е работа.
Снощи намерих в ТМЕ. От там ще стане май...

Четох има обаче спецификацията - нещо по запояването пише 290 градуса. А аз ги поя на 350.
Това дали е проблем?

И другото - не им ли е по лесно просто да прекъсват а не да окъсяват. Един даже не беше и съвсем окъсил. ами станал на резистор с точно 153 ома съпротивление. :D И така си стои. Пробвах да го нагрявам да видя какво ще му се случи - все тая. Промени му се малко съпротивлението - ама като си изстина - пак 153 ома. Бе направо стана си на резистор.
Магия има тука нещо. :)

Сря Апр 25, 2012 7:43 am
Профил WWW
Аватар

Бе не мога да я разбера тая работа, не съм попадал на такава серия.

Бих предположил, че каквито и да купиш други няма да се повтори ефектът.

Обаче да купя от ибей кондензатори и да се надявам, че ще са с определена
марка...
Ако искам да знам марката, бих купил през: маузер, бюрклин, фарнел, диджики - и това май
изчерпва списъка ми.
В София от МТ1 като съм купувал кондензатори досега не съм бивал изненадан.
Е, хубавите 2.2n/10kV ги спряха и ги смениха с едни по-дребни термосензори направо
(по-евтини били, може и да са - за тях като ги купуват), ама то се виждаше
още като купувах.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Апр 25, 2012 8:08 am
Профил WWW
Аватар

Баш си е магия. Аз съм купувал много кондензатори от Комет и МТ1 и досега такова чудо не съм видял. Айде да прекъсне, някак си мога да го обясня. Ама да дава на късо... бах мама му.

Абе не ги прибирай бе! Закопай ги някъде и забрави къде! Ти си мазохист пак да ги ползваш.

Сря Апр 25, 2012 8:19 am
Профил ICQ
Аватар

Съвсем нормално си е да окъсяват, особено тези с по-малките корпуси.
Изобщо не обичат вибрация и механични натоварвания от платката.

Сря Апр 25, 2012 12:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Говори се за 1206, това си е направо тухла. Как ще се окъси от вибрации?

Вземи един и го подлагай на каквито искаш механични натоварвания. Бас ловя, че първо ще прекъсне, а после ще се окъси (ако въобще е възможно).

Има някаква мистерия в тия.

Сря Апр 25, 2012 12:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
И другото - не им ли е по лесно просто да прекъсват а не да окъсяват.

нали за това хората са измислили фейл сейф кондензатори, точно за да се скапват прекъснати, а не окъсени :) .

Цитат:
Ама да дава на късо... бах мама му.

Цецо, всеки нормален мулилеър керамичен кондензатор подложен на вибрации и усилия (и механични и електрически) фейлва като се окъсява. Така че няма какво да се чудиш, дето се вика питай патило :D . Даже по-големите корпуси фейлват по-лесно, защото има по-голямо рамо за усукване и вибриране :) . Разгледай пак файла от ТДК, дето го е постнал 741 на първа страница.

Сря Апр 25, 2012 5:10 pm
Профил
Аватар

Бе невервам бе :) Щото не съм се парил вероятно. Ама и тъй да е, на какви пък чак вибрации ги подлага питащия, аре да бяха монтирани във виброшлайф разбирам, ама...

Както и да е, най-разумното е да ги хвърли, явно са дефектни.

Сря Апр 25, 2012 5:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Викаш такова животно като камилата нема :D .
Не е необходимо да са кой знае какви вибрации, даже не е необходимо да са каквито и да е вибрации, а само просто огъване на платката, дори и еднократно.
Иначе по въпроса от по-горе за температурата на запояване. Производителя специфицира за SMD компонентите температурата на профила на пеща, която ги запоява, защото те стоят там над 30 сек. Когато се запоява на ръка с поялник може да се стигне и до доста по-високи температури както споменатите 350 градуса, защото тогава нагряването е само за 1-2 секунди. Т.е. не е това проблема за фейлването на кондензаторите.
juzisound, ако толкова не можеш да чакаш пробвай да сложиш трухол кондензатори с крака. Ако проблема е вибрации и/или механични деформации те би трябвало да са ОК с това и повредите да спрат. Ако повредите продължат, значи е нещо друго, което скапва кондензаторите.

Сря Апр 25, 2012 6:44 pm
Профил

Dimitar написа:
.
Не е необходимо да са кой знае какви вибрации, даже не е необходимо да са каквито и да е вибрации, а само просто огъване на платката, дори и еднократно.

Още едино потвръждение на гореказаното- също в следствие на опит.
Даже имахме случаи дето се отделят с машина платките от панела- пресметнат натиск и т.н и пак имаше дефекти.
При запояването също може да се окъси ,като правилото е -колкото по голям е корпуса по лесно окъсява.....

АVX идваха поне 5 пъти да пресентират такнаречената ФЛЕХТЕРМ серия - даже някъде си пазя презентациите.
ама това беше преди 5г поне ,сега такав тип кондензтори правят поне 10 фирми вече.

Сря Апр 25, 2012 7:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща