Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблем с кондензатори 100n от Комет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с кондензатори 100n от Комет
хм, абе от 100 платки да дадат дефект 4 че и нагоре - много е. дефектни или с ниско качество са.
аз единствено с ония синичките български дето 741 спомена съм имал проблем, като нацелих втори скапан и ги изритах всички.
те впрочем са смд вътре, но със запоени крачета и топнати в лак :)

Сря Апр 25, 2012 8:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Поръчал съм сега от ТМЕ същите, ама от AVX. Около 7000 бройки. Те само толкова имаха де...

Иначе честотата на дефектите е около 5-6 дефектирали устройства /по 1 кондензатор на устройство/ от около 120-130 броя устройства. В едно устройство има около 50 такива кондензатори, и не ми се мисли какво ме чака за напред ако речат да се скапват и по-нататък...

Иначе както казах, от първите произведени, които не се знае точно с какви кондензатори са били, няма нито едно дало дефект. Всичките скапани са все от последните 2 партиди, които са купувани с разлика от около 4-5 месеца, ама все от комет. Нищо чудно, комет да са ги взели на едно и това, че аз ги купувам през някакъв период от време, пак да са от една и съща некачествена партида...

Сря Апр 25, 2012 10:44 pm
Профил WWW
Аватар

juzisound, ти тия платки на ръка ли ги запоявяш или ги даваш някъде да ти ги насищат на машина?

Сря Апр 25, 2012 11:21 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

И аз имам подобен проблем с 100nF кондезатори, но проблем се появява след известна работа на устройството. Платките са насищани в Комет и с техни елементи.

Сря Апр 25, 2012 11:24 pm
Профил

Dimitar написа:
juzisound, ти тия платки на ръка ли ги запоявяш или ги даваш някъде да ти ги насищат на машина?

На ръка се запояват.

При мене също дават дефект след известно време - иначе преди да заминат при клиент минават тестове - в рамките на 72 часа примерно. До сега не се е случвало веднага да има окъсен кондензатор.

Чет Апр 26, 2012 12:18 am
Профил WWW
Аватар

Е щом втори човек се оплаква, явно става въпрос за кофти елементи. Някой пази ли ролка, да я снима, та да се пазим?

Чет Апр 26, 2012 9:30 am
Профил ICQ
Аватар

juzisound написа:
Dimitar написа:

На ръка се запояват.

При мене също дават дефект след известно време - иначе преди да заминат при клиент минават тестове - в рамките на 72 часа примерно. До сега не се е случвало веднага да има окъсен кондензатор.

Не ми се ще да те отчайвам, но моят опит (много подобен на твоя) показва, че няма да те оставят на мира, докато не смениш поне половината от всички кондензатори , които си запоил. Един съвет , базиран на опита ми: когато получиш устройство за ремонт, сменяй всички кондензатори. Според мен в случая просто това си е партида-менте. Може и да пише на тях X7R , но явно не са. Вече съм убеден , че в случая проблемът се дължи на висока температура (вероятно при запояването) - твърде много прилича на моя случай, а там нямаше абсолютно никакви вибрации, огъвания усуквания и др. Бих те посъветвал и задължително да ги запояваш на възможно най-ниската температура, при която спойките се получават прилично.

Чет Апр 26, 2012 10:10 am
Профил

Имам ролка - да. След обяд ще я кача...

Чет Апр 26, 2012 10:10 am
Профил WWW
Аватар

При такъв брой платки по-добре ги давай да ти ги запояват на машина. Или поне направи опит със стотина платки и виж дали и с тях ще има грижи. Аз лично не вярвам да има прегряване от ръчното запяване, защото докато бях в БГ така запоявахме и ние едни наши изделия и през годините сме направили сигурно няколко хиляди бройки и нито една не се е върнала заради окъсен кондензатор даже и по принцип с дефектен кондензатор или друг елемент, което да се дължи на прегряване при запояването. Ние също сме ги запоявали на 350 градуса настроен поялник. За сметка на това тук пък съм имал една камара проблеми с така окъсени кондензатори и всички се дължаха на вибрации и механични осуквания на платката. След като ги заменихме с флексборд и фейлсейф кондензатори и нещата се оправиха.
Въобще серийното производство си има много капани и ако не се подхожда както трябва към нещата възникват много и много скъпи проблеми :) .

Чет Апр 26, 2012 4:47 pm
Профил
Аватар

и аз не вярвам да е от 350те градуса, дефектна партида или менте. аз не съм в час със производството, клиентошефа ми си го организира, но мисля че нямаме нито една платка (а са стотици) с окъсен кондензатор.

Пет Апр 27, 2012 7:52 am
Профил

Ето я ролката:

Прикачени файлове:
2012-04-26 12.48.45.jpg
2012-04-26 12.48.45.jpg [ 535.31 KiB | Прегледано 1856 пъти ]
Пет Апр 27, 2012 7:56 am
Профил WWW
Аватар

Когато монтирам на ръка, лепя на 400 градуса. На толкова настройвам и духалката като свалям. Никога не съм имал ядове от такъв тип, не вярвам да е от температура.

Просто си уцелил глухата акула :)

Пет Апр 27, 2012 8:08 am
Профил ICQ

НЕкои съображения от сайта на самсунг:

Цитат от MLCC каталога им:
6-3. Manual Soldering
Manual soldering can pose a great risk of creating thermal cracks in chip capacitors. The hot soldering iron tip comes into direct contact with the end terminations, and operator's carelessness may cause the tip of the soldering iron to come into direct contact with the ceramic body of the capacitor. Therefore the soldering iron must be handled carefully, and close attention must be paid to the selection of the soldering iron tip and to temperature control of the tip.

6-4. Amount of Solder
Too much Solder
Cracks tend to occur due to large stress.

И една картинка, дето са я наслагали на сума места по сайта:
Изображение

Пет Апр 27, 2012 1:01 pm
Профил
Аватар

Стига, че няма да мога да спя спокойно бе! :) Аз като правя прототипи така ги подмятам с поялника (вече писах на 400 градуса е). Даже понякога си ги намествам с поялника :) Грея ги как ми падне, колкото ми падне... Да прекъсне съм виждал, т.е. да му падне метализацията. Ама да окъси... не. А барем 10000 спойки трябва да съм направил по груби сметки.

Що ви трябваше да ме вкарвате в мисли....

Пет Апр 27, 2012 1:10 pm
Профил ICQ

Цецо, по-зле си от "гърмян заек"! :)
Стана ясно от мненията на колегите, че става въпрос за "fake".
За това е нужно juzisound да се обади на производителя и ако установи нередовна партида, съответния доставчик да си понесе последствията!
Иначе няма да има спирка с тези проблеми! Ще си чешем езиците, някои ще се набутват с пари и хабене на нерви и т.н.

Пет Апр 27, 2012 1:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща