|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:59 am
Проблем с кондензатори 100n от Комет
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проблем с кондензатори 100n от Комет
Абе и аз освен с онези кюстендилските, с други не съм брал ядове. Все пак внимавам де, запоявам на ръка с малко тинол, с масивна човка и на ниска температура, на 270 с олово и на 300 с безоловен. Не обичам високите температури. Стресира компонентите, тинола по човката се окислява бързо, а и флюса прегаря за отрицателно време.
|
| Пет Апр 27, 2012 1:46 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То става с ниска температура, ама наистина си трябва дебела човка. Ама пък с дебелата човка, ядове при малкия растер. То не е една беля.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 27, 2012 2:00 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Добре бе, кви човки за производство с 1206? Една фурна от 150-ина лева върши прекрасно работа и е по-евтина от свестен поялинк всъщност. А там на 240C човек става всичко и притесненията за температурен стрес на кондензаторите отпадат. То аз винаги се притеснявам баш за това ама за разните BGA-та, памети и подобни дето трудно се сменят, ама досега слава богу все напразно съм им се притеснявал толкова години (не че съм спрял де  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 27, 2012 3:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе не бе, то за производство е ясно - над 10 броя всичко е на машината. За прототипи иде реч. Или за нещо дето е в 2-5 броя дето няма кой да учи машината да плейсва, да вади стенсили и т.н. Ама знаем, че то прототипите обиконвенно са тия дето обикалят света и носят парите....  Произовдството е просто осребряване на чека 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 27, 2012 4:36 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами то аз и единични бройки отдавна не правя с поялника. Ако спестя стенсила (всеки път се псувам като направя така) само е по-трудно мацането ама го докарвам някак. А за 5+ броя стенсил си струва със сигурност. И в двата случая обаче с паста (свястна!) и във фурната е хем по-лесно ("плейсване", а бе не му ли викахме "поставяне" на това  ) на ръка с пинсетата е по-бързо от запояване, бая по-бързо е всъщност. Та ако платката е SMD доминирана (то други няма вече на практика) да се подреди и опече (навярно два пъти, първо долната после и горната страна) пести доста време и усилия дори за една платка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 27, 2012 4:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не съм го ошлайфал процеса, ама някой ден и това ще стане.
|
| Пет Апр 27, 2012 4:56 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 |  |  |  | tgi написа: Ами то аз и единични бройки отдавна не правя с поялника. Ако спестя стенсила (всеки път се псувам като направя така) само е по-трудно мацането ама го докарвам някак. А за 5+ броя стенсил си струва със сигурност. И в двата случая обаче с паста (свястна!) и във фурната е хем по-лесно ("плейсване", а бе не му ли викахме "поставяне" на това  ) на ръка с пинсетата е по-бързо от запояване, бая по-бързо е всъщност. Та ако платката е SMD доминирана (то други няма вече на практика) да се подреди и опече (навярно два пъти, първо долната после и горната страна) пести доста време и усилия дори за една платка. |  |  |  |  |
Извинявам се, че се намесвам в темата, но мисля, че опитът ви ще е полезен за "насищане на елементи в малки серии". За мен ще е много ценно споделяне на опита в тази задача! /и не само за мен/ Защо не отворите нова тема - за насищането /то за платките вече ми се струва прекалено любителско/
|
| Пет Апр 27, 2012 6:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И пак се връщаме на въпроса - някой мераклия да "напише" контролер за температурата на който да могат да се задават профили? 
|
| Съб Апр 28, 2012 12:24 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Апр 28, 2012 12:56 am |
|
 |
|
tgi
|
Кви бяха тия схеми и регулатори бе, пълна смешка е да прави човек терморегулатори за единични бройки. Един инфрачервен термометър за контрол и няколко опита да се види кое колко и как стигат. В мойта фурна става така: подредената платка я слагам във фурната, която вече регулира някъде към 200C (нейни си, това няма нужда да е точно). Слагам я на средния етаж, което прави 100-150мм от горния реотан; ползвам една чиния от стара микровълнова печка като носител. Като я сложа вътре задавам максимума от термостата та да не спира реотанът да регулира и за 5-10 минути платката стига 240C; през 2-3 минути контролирам с термометъра ама то човек свиква и се вижда кога е опечена. И като прехвърли с малко 240 - което значи, че е била към минута достатъчно близко до 240 - я вадя барабар с чинията и я сервирам за вечеря  . А за подреждането няма какво да споделям, нищо неочевидно. Частите трябва да са добре сортирани по кутийки да не се губи човек в търсене, едно от най-важните неща е да не се сменят местата та човек да знае кое къде е. Което не е проблем с тия сглобяемите кутийки дето ползвам аз де. Фурната е Ариели от около 150 лева... 
|
| Съб Апр 28, 2012 7:33 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Я не се прави на ударен, ами отвори една тема и напиши ферман с обяснения и снимков материал да видим кое как става на практика!  И без това сега нямаш много работа - не правиш осцилоскоп, явно не можеш... 
|
| Съб Апр 28, 2012 8:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Може и да остана без работа на оня свят, на тоя май мога да остана без всичко друго но не и без работа.... (виж, без храна като нищо мога да се окажа, тя работата гарантира само заетост  ). Кво повече да обяснявам, то стига така. Първата платка я пекох сума пъти наистина преди 1-12 години докато уцеля, трябва да се мине през това предполагам. Тя работи месец-два и умря, прекъснаха метализации и т.н. (кво няма да прекъснат, от 30-ина печения беше почнала да се разлепя...  ). За осцилослкопа се сещам само като ме подсетят. То аз и хиперпространствен двигател бих искал да направя ама не знам как. Не че като знам как да направя осцилоскоп съм почнал да го правя де  . Копая си каквото трябва което не винаги е каквото ми се ще (ако и да докарвам прилично съотношение, колкото да не загубя желание за живот предполагам  ).
|
| Съб Апр 28, 2012 8:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нямах точно това предвид, но все пак нещо се написа по въпроса... С какво ги преглъщаш тия многокраки чипове бре? 
|
| Съб Апр 28, 2012 10:19 pm |
|
 |
|
3aek
|
слушайте какво ви е написал tgi един reflow профил е долу горе това което той е описал.
аз само бих добавил:
1. настройте фурната на 150-160C и я оставете да загрее докато стигне температурата 2. поставете във вече загряната фурна платката и вдигнете температурата на макс, тя така или иначе е инертен процес и ще и трябва 1-2 минути докато качи 3. наблюдавайте елементите през прозорчето в момента който пастата започне да топи започнете да броите до 30 и вадете
оловната паста се топи на 183C безоловната на 225C важно е за да стане качествена спойката да стои поне 30 секунди втечнена но не повече от 40-45 секунди
имайте предвид че и след като извадите платака тя не истива веднага а и трябват няколко секунди за да падне температурата под 183-225C
ползвайте ръкавици когат вадите платките от фурната и внимавайте да не ги клатите много да не ви изпадат елементите защото калая ще е още втечнен и не може да държи елементите
|
| Съб Апр 28, 2012 11:26 pm |
|
 |
|
tgi
|
Числата на Заека са по-близко до истината от моите като ги гледам сега (демек описват по-добре и това, което аз правя от моите дето ги бях писал). Може би само нагряването нагоре не става за 1-2 минути при мене, отиват 5-10 (по-скоро 5 де). Това за _внимателното_ изваждане трудно може да се надцени, особено "добре" се вижда защо ако човек дори леко чукне платката в нещо при изваждането и - тотално разпълзяване, и това го имах веднъж. Леки поклащания не са проблем, повърхностното напрежение ги държи - обаче едно чукване и замина тя  .
|
| Нед Апр 29, 2012 8:31 am |
|
|