|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:23 am
"всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП"
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: "всички касови апарати да имат онлайн връзка с НАП"
Просто не е узаконено  Доколкото знам още не са внесени изменията в наредбата... няма как да узакониш нещо преди да излезе самия закон 
|
| Пет Апр 27, 2012 11:47 pm |
|
 |
|
741
|
Има ефект на мултиплициране. Един лев изкаран на светло в кварталната бакалия автоматично изкарва на светло цената на същата стока от доставчика. Той пък трябва да вземе фактура от производителя, той пък от доставчиците на суровините. Примерно. Всички без бакалията може да не минават през фискални устройства, обаче започват да документират и вдигат оборотите в ДДС декларациите. Което естествено не е от кой знае какво значение, по-интересно щеше да е да кажат с колко се е вдигнало постъплението от ДДС, а не разни сумарни обороти, в които една стока я има на пет места. От друга страна, от 12 на 15 млрд лева е 25% завишение, от което 10% чисто статистически е заради по-дългия месец март спрямо февруари.
|
| Съб Апр 28, 2012 11:34 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Да добавим и самите касови апарати, като стока, абонамент и т.н....... /забити са в задника на фирмите, но за хазната - постъпление!!!
|
| Съб Апр 28, 2012 12:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Значи според теб 50% са изрядните търговци на дребно  , а останалите 50% нали от някъде зареждат стоката, не си ги произвеждат сами, излиза че и производителите и/или големите търговци са неизрядни и мита за твоите 2/3 които минават по банков път отива на кино. Проблема обаче не е в търговците и производителите, а в тъпите клиенти, които не осъзнават, че не само е тяхно право да изискват касова бележка, но е най-вече тяхно задължение, защото така ще влезнат повече пари в бюджета, които иначе ще ги вземат пак от тях под формата на по-висок данък, т.е. позволяват на търговеца да забогатява незаконно и същевременно плащат на търговеца задълженията. Досега в САЩ не ми се е случвало търговец да не ми издаде касова бележка, т.е. за мен търговците на дребно тук са 100% изрядни. Дали имат връзка с американския НАП не знам, но можеш да платиш с карта,чек или в брой. Не съм се заравял да чета какво точно би станало с търговец ако не издаде касова бележка на клиента и ако след това клиента извика данъчните, но най-вероятно ще разпорят гъза ( на търговеца )  , затуй и всички печатат като луди касови бележки.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Апр 28, 2012 3:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Той законът не беше ли, че ако пред магазина те хванат без касова бележка си плащаш като поп, магазинерът отделно? Малко съблюдаване на това и да видим на колко магазинчета ще им оттърва да не дават бележки, за големите не говорим. Ама българската държава пак каза "Народът да го духа!" и пак изяде значителен процент от парите за стока на дребните задължавайки ги да купят поредното джилязо.
|
| Съб Апр 28, 2012 9:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз казах "поне" 50%, което не значи че останалите (под 50%) са непременно мошеници. Просто за *поне* 50% смятам, че няма да има никаква промяна. Най-честото нарушение при останалите е неотчитането на целия оборот. Примерно малка бакалийница, отива и зарежда стока за 100лв от Метро след което отчита продажби за 110лв, колкото да не са на загуба. На практика обаче работят с по-големи надценки, т.е. реално би трябвало да отчитат 120-130 лв. Това е най-масовият тарикатлък. Или поне беше, понеже преди време приеха поправки и сега ако те хванат, че укриваш ДДС оборот ти го начисляват "служебно" за няколко години назад. Тази мярка имаше доста добър ефект и поне за фирмите имам наблюдение твърдя, че рязко си промениха поведението. Вече се отчитат прилични обороти, близки до реалните. Никой не я кара съвсем просото както беше едно време... Така че за тоя тип нарушения според мен връзката с НАП няма ефект. И другия тип е както намекваш. Но не става дума за големи търговци или производители. По-скоро нелегален внос/производство. Примерно разни дрешки, парцали, разни китайски стоки се внасят абсолютно нелегално или пък на супер занижени цени. Тук вече загубата е голяма, ако в примера с Метро по-горе държавата губи "едва" 10-20% от 20% демек <2% то тук се губят >20%. И тук наистина има проблем, само че е супер наивно да очакваш че ще се реши с касови апарати. Търговецът трябва да е луд, за да почне да отчита продажби на стоки, за които няма входящи фактури. Ако щеш му заври терминал в задника, пак няма да стане тая работа. Просто всичко е една голяма простотия, която за да не се види се прикрива с подобни многомилиардни блъфове по жълтите вестници. Накрая на годината ще се види, че събираемостта пак е спаднала и икономиката продължава да затъва... Но ще се оправдаят със световната криза, глобалното затопляне и тройната коалиция. Че имаме вина и като обикновени хора имаме.. Само че не за това дето казваш. Ако беше прав сега Северна Корея щеше да е най-добрата икономика, защото там Партията ако каже докладвайте за неиздадени бележки и всички ще докладват. В нормалните държави, не се разчита на доноси а на работещи правила. Пример за такова е правило е както казах като те хванат с укрит оборот да ти начукват със задна дата. Това работи дори и у нас, поне за сериозните фирми. Лошото е, че държавата пък даде възможност да се правят фирми за 2 лева и да се прехвърлят на безработни цигани. Така най-големите мошеници пак си намериха решение... и пак почнаха да изгарят само разни смотаняци. Изобщо у нас винаги рано или късно се стига до положение, че мошениците се измъкват а честните плащат. Докато в нормалните държави данъчни и митници се изхранват само от санкции на мошеници и съвсем малък дял от бюджета, у нас всички маймуни са на гърба на данъкоплатеца и на всичкото отгоре трябва да си плащаме за това че плащаме данъци...
|
| Нед Апр 29, 2012 5:52 pm |
|
|