Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Организиране на текущи разплащания във Великобритания 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Организиране на текущи разплащания във Великобритания
Наесен се очертава да имам студент във Великобритания - по точно Уелс.Ще трябва по някакъв начин да се организират текущите разплащания. Общо взето съм бос на тема банкови карти и банкови сметки.По принцип идеята е да се открие банкова сметка със съответната карта в тамошна банка, и от нея да се правят съответните разплащания и тегления на пари в брой. Съответно да се открие и една сметка (вероятно в паунди) в банка в България със съответната карта и от нея да се попълва първата сметка (евентуално от нея също ще могат да се правят разплащания).Принципно това ли е правилния начин на организиране на текущите разплащания или е някакъв друг. Ясно ми е че въпроса е доста неконкретен, с много условности и с нееднозначен отговор но все може да се получи някакво прояснение. Коя банка в България може да се препоръча за подобна операция. Ако е много дълго за писане и обяснения и има много подробности, може и да дадете линкове за четене.Идеята разбира се е да има минимални паразитни такси при операциите.

Чет Май 03, 2012 7:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Организиране на текущи разплащания във Великобритания
Зависи дали ще искаш да захранваш английската сметка по-нарядко и с по-големи суми или по-начесто и с по-малки суми. Ако е първото, то тогава от българската сметка правиш еднократни големи преводи в английската и там човека си ги харчи с английската карта. Ако ще е по-начесто и с малки суми, то тогава май е по-добре човека в Англия направо да ползва българската карта като харчи там. Т.е. ако можеш да си позволиш да захранваш сметката с по-големи суми ще ти е по-евтино, от колкото с по-малки суми. Правиш един голям превод, който ще е да кажем с нещо от сорта на 20-50 евро такса, а англйската карта не вярвам да има някакви такси или пък в най-лошия случай ще са нищожни. Във втория случай с бг картата и малките суми просто ще трябва да се примириш с международните такси на българската карта. Да се превеждат малки суми по английска сметка и да се харчи с английска карта ще е най-скъпия вариант.

Чет Май 03, 2012 9:10 pm
Профил
Аватар

Аз уча в Англия и общо взето имам 2 карти - една българска и една английска. Българската ми карта е Visa Electron в евро в ЦКБ и когато плащам в Англия на ПОС терминал с нея не плащам нищо освен превалутирането. Също така като си тегля от нея пари на банкомат за 100 паунда таксата е нещо от типа на 4-5 паунда. А пък английската карта си я ползвам като имам някакви английски постъпления.

Чет Май 03, 2012 9:22 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
И аз съветвам да си има две карти човека, една английска и една друга дето да са му основните пари.
В английската му пускай под 500пунда месечно не наведнъж- така няма да има съмнения, защото това прави по облагаемия миниму м на година. Проблемацията е, че понякога англетата се стягат като има по-големи преводи по сметката(следат си за пране на пари хората.). Малко преди да се махна , чух как на някакъв студент му запорирали сметката, защото имало постъпление от 10-12к. той им обяснявал, че това са му парите за година(било в началото на учебната година или малко преди това), ама те не, та не :)
. е оправил се по-късно с много обяснения и т.н. ама то ти стига да ти запорират основните средства за 2-три седмици... и да се намериш в приключение.

Пет Май 04, 2012 11:54 am
Профил
Аватар

Ами то би трябвало да си има максимални суми при преводите, при които да няма проблеми. Т.е. това е нещо, дето се знае и не може (не че не може, но е странно) да се действа на принципа "аглетата може да се заядат, ама може и да не се заядат, затова си тегли парите с БГ карта" пък 4-5% такси майната им :) .

Съб Май 05, 2012 6:24 am
Профил
Аватар

Явно ще се пита в 2-3 банки каква сметка е може да се разкрие за целта и какви са таксите за преводите.
sv_shady написа:
..Българската ми карта е Visa Electron в евро в ЦКБ и когато плащам в Англия на ПОС терминал с нея не плащам нищо освен превалутирането... .

Може ли да кажеш колко излиза превалутирането - примерно ако трябва да платиш 50GBP от терминал какво ти излиза от сметката, или не си правил подобни засечки?

Съб Май 05, 2012 8:14 am
Профил
Аватар

всички банки го правят по един и същи начин
ако картата ти е евро а плащаш в паунди, ти купуват еврото по курс купува и продават паунда по курс продава в момента на транзакцията, за целта най-изгодно е картата ти да е в левове ако ще я зареждаш с левове

Съб Май 05, 2012 8:48 am
Профил

Лично според мен има два икономически изгодни варианти, правиш си карта в BG но в паундове, мисля ще се намери кой да ти я направи, и директно внасяш тук. Друг вариант като тругва на там слага в чантата 10 хил паунда, като кацне вкарва в картата и така до следващатаа нужда от зареждане.
Преводи от тук до UK банка са безсмислени, особенно на малки регулярни суми.
Разбира се има и друг вариант, прави се там UK карта, регистрира я в Pay Pal и ти през твой Pay Pal акаунт прехвърляш към тамошен, а там вече когато трябва с епрехвърля към картата. И това струва пари но мисля е по евтино от трансфер през банка, особенно когато трансферираш малки суми.

Вто Май 08, 2012 9:57 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Аз пък не мисля че ще е по лесно, пейпол ти режат главата от кръста нагоре.
Мисля че 10% беше комисионната.
Т.е. ако преведеш 1000 паунда имаш 100 паунда комисионна. Имаше пак някви завъртулки, до каква сума колко % е но никак не беше малка комисионната

Пон Май 14, 2012 3:23 am
Профил

klez написа:
Мисля че 10% беше комисионната.

Да беше дал страничката с таксите на пейпал.
https://www.paypal.com/bg/cgi-bin/websc ... es-outside
https://www.paypal.com/bg/cgi-bin/websc ... countries=

Пон Май 14, 2012 5:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]