|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:51 pm
Hi-Tech Пряка демокрация :)
| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Hi-Tech Пряка демокрация :)
В последно време, все повече се замислям за смисъла от Народно събрание... Уж сме избирали "народни представители", които трябва да отразяват волята на народа, а на практика огромната част от гласувани текстове не биха били приети, ако се гласуваха с референдум... Така... Всичко това ме наведе на една малко налудничава мисъл за нова система за управление: Да се премахне Народното събрание като средство за гласуване и да се въведе електронна такава - сядаш си на домашния компютър, влизаш в защитена система и гласуваш предложените текстове. Всичко се обработва автоматично и директно се обнародва. Още нямам ясна визия за това как трябва да се организира и да функционира правителството. Не мога да доразвия и идеята за системата, която ще създава текстовете за гласуване и определянето на приоритетите. Като цяло идеята за 200 търтея по-малко ми харесва, обаче... 
|
| Съб Май 05, 2012 1:10 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Hi-Tech Пряка демокрация :)
Сигурен ли си, че е добре пенсионерите да си гласуват сами пенсиите, а циганите помощите?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 05, 2012 6:36 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Всеки, който има право на глас (без значение пенсионери ли са, цигани ли са или депутати) гласува за собствените си бенефити, затова най-доброто управление е диктатурата, а най-добрия обществен строй - робството  .
|
| Съб Май 05, 2012 7:21 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз винаги съм твърдял, че демокрацията е една голяма смехория. "Х" на брой говеда са се събрали в една зала и мучат и куткудякат, всеки спори, хваща се за дреболии само и само да прецака опонента си, и накрая нищо не изкарват, или ако изкарат нещо е в най-добрия случай не това, което би било оптимално. И така е по целия свят. Затова и дотук сме стигнали. Не е нормално гласът на един циганин дето никога не е подушвал книга, някой пияница или мозъчно увреден да тежи точно колкото моя глас с две висши, или пък на някой професор, известен биснесмен и т.н. Предполага се, че по-образованите хора биха били много по-адекватни при избора на управление. Ама не, пусти му човешки права... Затова: тежестта на всеки глас трябва да бъде определяна като число, калкулирано на база iq, образование, приходи, криминално минало и т.н. Само тогава ще може да се гарантира, че хората ще си избират правилните за времето правителства. Ама публично за тия идеи "демократите" веднага ще ме нарочат за фашист Аз навремето през 2000 бях пуснал една опитна система "SMS парламент" се казваше. Но никой не знаеше за нея и затова имаше само към 10ина юзъра. Това беше много преди времената на първите смс игри. Съответно, поради липсата на интерес, и аз я зарязах не след дълго.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 05, 2012 8:14 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Това с тежестта на всеки глас в зависимост от образованието, IQ-то и чистото съдебно минало ми хареса ... Наистина няма как гласа на един неграмотен циганин или един крадец или убиец да тежи колкото моя ... Най-малкото е обидно ... Виж за гласа на бизнесмена нещата са спорни. Определено човека има качества за да е успешен бизнесмен, но как ще се гарантира, че "по-тежкият" му глас ще е за истинска кауза, а не за чисто личностен интерес?
Мисля, че идеята ти е много добра ... Струва си да се обмисли.
Мисля даже, че ще е добре гласуването да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Разбира се трябва да се въведе и условие ако хората гласуват, но пуснат празни/невалидни бюлетини и това е преобладаващ процент от гласовете - изборите се анулират и се гласува "до дупка" - т.е. докато не се появи политическа сила или кандидат, който да привлече гласовете на хората.
Вероятно системата пак няма да е идеална, но ще е мнооого по-добра от сегашната.
|
| Съб Май 05, 2012 9:44 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз като казвам "бизнесмен" нямах предвид корумпираното значение на тая дума дето се употребява по българските съдилища да се обръщат към крадците и мафиотите, а истински такъв. Всичко е въпрос на намиране на правилна математическа формула за изчисляване на тежестта на гласа според определен брой социални фактори. Един такъв коефициент, ъпдейтван в реално време за всеки човек би могъл да има много други приложения, не само при гласуване. Но по принцип цялата тема си е в правилния раздел, защото няма как да се прокара такъв тип общество. Веднага ще бъде определено като "дискриминационно", въпреки че при коефициентите никъде не участва раса, етнос, цвят и т.н. Но демократите не харесват нещата, които изкарват голата истина за демокрацията в сегашния й вид на бял свят... 
|
| Съб Май 05, 2012 10:11 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Според мен, най-добро и "изчислимо" оценяване на гласа е платените данъци ! ако виси на социала - с знак минус ...
|
| Съб Май 05, 2012 10:23 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Всеки си има сила някъде, но това не е повод за дискриминация по умения или знания. То ако е така аз съм спортист и имам много сериозни постижения в кик бокса. Мислиш ли че ти и двете ти дипломи имате по-голяма тежест??? Един човек = един глас. Ако ти не харесваш мършавия циганин, то има някъде някой, който не харесва теб. Чие мнение ще тежи повече? По тая логика на всички избори ще трябва да се доказват приходи, покритие на дипломи или всеки с каквото парадира там. И в края на краищата пак мнозинството ще спечели.
|
| Съб Май 05, 2012 10:41 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Точно така, аз не харесвам мършавия циганин. И знам, че и той не ме харесва. А ти като спортист може и да имаш страхотни постижения, обаче като дойде време да се взимат правилните решения за бъдещето на някоя държава, те се взимат с мозък, а не с мускули. Така, че да, две висши струват много повече в този аспект (без да се омаловажават спортните ти постижения, естествено). А ако на всички избори се показваха приходи, дипломи и данъци, сега държавата щеше да работи в пъти по-добре. Един човек != един глас. Затова сме различни и имаме мозъци.
|
| Съб Май 05, 2012 11:00 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ти за политик ли кандидатстваш или за избирател?? И кой ти каза, че твоето решение ще е правилно?? И ако е правилно за кой ще е правилно?? Ти можеш ли да вземеш решение от което всички да са доволни?? Няма такива решения от които всички да са доволни. Особено в България. Всяка мърша е с мнение и на всеки всички са му криви. Като си толкова кадърен кандидатирай се и докажи, че всичко това не са празни приказки! Но като гледам какви са ти мненията по тая тема явно няма да са ти много правилни решенията. А като сгафиш с някое решение няма да се криеш от тия с дипломите, а от тия с мускулите(дано не ти се случва)!
|
| Съб Май 05, 2012 11:22 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
CarBeta, гледам че се палиш, но замисли се за момент. Като отидеш на доктор - очакваш от него да те оправи и вероятно му казваш "режи до здраво" ... Т.е. "милостив" доктор, който не ще да изреже тумора като "реже до здраво" най вероято ще те умори ... (примера ми не е съвсем подходящ, но предполагам се схваща идеята) Разбира се, че по въпросите на Кик Бокса ще е малоумно гласа на човек с 2 висши (филология и литература например) да тежат повече от твоя (ако разбира се имаш постижения в тази област), но съгласи се, че и твоя няма как да е по-голям от този на литератора по въпросите касаещи литературата и българския език, нали?
Та опитвам се да кажа, че не политици, а експертите са хората, които могат да "възродят" държавата ни. Вероятно и ти като мен се дразниш от решението на депутатите сами да си вдигат заплатите на фона на обедняващото население, та за това не виждам защо по въпросите на престъпността например гласа на един престъпник трябва да има тежестта на моя ?
В идеята за тежест на гласа съобразно платените данъци също има рационален елемент, но не знам до колко е удачно такова разделение ...
Не трябва да се делим на българи, цигани, турци, евреи и не знам си какви ... Във всяко стадо си има мърша.
Но наистина мисля, че трябва да има различна тежест на гласа на хората по различните въпроси, в зависимост на компетентността им по тях ...
|
| Съб Май 05, 2012 12:32 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Доста интересни идеи, жалко че едва ли някой политик би ги разгледал. А и да ги разгледа, веднага ще ги заклейми, защото веднага биха променили статуквото. Относно въвеждането на ограничения при гласуването -аз твърдо съм ЗА, макар да зная, че няма да се случи. Бих заложил на по-проста система - Всеки да има право на глас, с някои изключения: Всички, които са на помощи от държавата, всички държавни служители, , военни, милиционери и всички други, които се хранят от бюджета. Все пак, изборите са начин за преразпределение на пари , а тези, които ги получават , са пряко заинтересовани -т.е. имаме явен конфликт на интереси. Относно образованието - мисля, че е достатъчно да се заложи един образователен ценз. Интересно, че в Швейцария са приели жените да имат право на глас чак през 1971-ва. Това май обяснява много неща. 
|
| Съб Май 05, 2012 4:00 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
То нали на 12 беше "Да изчистим България", ама е събота , а тез 240 боклука са мобилни и няма да ги има ( не че през седмицата се вясват там де  )
|
| Съб Май 05, 2012 4:32 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам т.нар. демокрация има ли бъдеще ама в БГ популацията очевидно не е дорасла щом и тук виждам такива умнотии. Тоя щял да слага ценз по образование, оня искал твърдо да се пипа... за кого се мислите всъщност бе. Кой ще решава какъв е цензът, кой ще пипа твърдо. Аман от глупости.
Самата идея за "директна" демокрация по всички въпроси е добра, и може би осъществима ако се направи _без_ изключения. Всяко нещо от потенциално обществен интерес се подлага на дискусия и гласуване (четете дир бг или подобни да видите как ще изглежда в БГ дискусията..... аз поне не бих я изтраял особено дълго). Ако не се събират достатъчен брой участници в гласуването значи не е от обществен интерес и промяна на положението няма, толкова. Какви задължителни гласувания какви идиотии. Ако не искам да участвам в някое решение не искам, какъв е тоя мерак да се строяват те и всички останали да са в строя в българите не ми е ясно, много смачкан народец, ей.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Май 05, 2012 5:16 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Демократичната форма на управление в крайна сметка е най-доброто което хората по света са измислили. Не смятам, че е редно да прехвърляте проблема към политиците вместо да насочите вниманието към простият, необразован, мързелив народ, който не си знае и не си търси правата, съответно не избира правилните хора, а когато се наложи вместо да излезне на протест в целокупом, отиват там 1000 изкуфели пенсионера, които тъй или иначе биха се продали за 20лв увеличание на пенсиите! Замислете се, дали държавата щеше да е в това положение, ако имахме народ с национално самосъзнание, който би следвало да бъде естественият регулатор и да не търпи корупция. Ако имахме съдебна система - работеща и функционираща, то нямаше да има действащи корупционни схеми. Политиците нямаше да смеят да правят противозаконни сделки, тъй като прокуратурата щеше да ги съди за злоупотреба с положение. В крайна сметка политиците не могат да бъдат съдени само за политически решения. А какво се получава напрактика? Един обикновен човек - прави нарушение на пътя и сам моли полицая да даде 20лв за да не му отнемат точки. Или пък митничарите - идва фирма, внасяща 50 тона суровина и "не може ли да направим нещо", за да не се плати цялото мито.. Ние, хората от народа създаваме условия да има курупция и след това се сърдим, че на всякъде в държавата, във всяко ведомство има корупция и нищо не работи както трябва. Оправете собственото си самосъзание и поведение, след което прокуратурата и полицията (органите на реда) и от там насетне всичко ще си дойде на място, чак до министър прецедателят. И ако хората казват, че рибата се вмирисва от главата, то главата е народа. Проблема колеги не е в демокрацията като форма на управление а в манталитета на хората. Може би ние след 5 века робство и 45 години комунизъм още не се готови за пълната версия на демокрацията 
|
| Съб Май 05, 2012 5:33 pm |
|
|