|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:26 pm
Hi-Tech Пряка демокрация :)
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Hi-Tech Пряка демокрация :)
ау, как не сме се сетили до сега всъщност преди 200 години е било така, но не се е гледал коефицентана интелигентност, а дали имаш собственост. ще кажеш огромна разлика, аз пък ти казвам никаква разлика. тоест има малка, и тя е в полза на собственоста, а не на разни интелекти и дипломи. собствеността значи нещо, за да имаш земя, някой друг трябва да я загуби и така няма как да се стигне до девалвация на критерия, което със сигурност ще се случи ако ползваме твоята идея.
|
| Пон Май 07, 2012 1:35 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Технологичните общества промениха критерия.  Остава само да се доразвие системата. Сега не е важно колко земя имаш. Глобално погледнато, дори е лошо да имаш много, ако си "бос" в главата и зле с технологиите. Обосновавам се: притежателите на петрол "имат проблеми" точно за това - технологично развитите общества налагат волята си чрез технологията, която притежават. Това неминуемо ще се пренесе и на микро нивото. По-скоро въпросът е "кога".
|
| Пон Май 07, 2012 4:06 pm |
|
 |
|
zaphod
|
няма да се стигне до пряка демокрация, щото и непряката вече отваря много проблеми. хората мислят по-скоро как да я ограничат  аз си мисля - ако бях един ултимативен властелин, щях да се забавлявам с временно въвеждане на пряка демокрация, така както децата горят мухи за кеф. примерно: днес ще разгледаме минималната работна заплата. моля гражданите да гласуват от лаптопа си: 1 - няма такава 2 - 300 лева 3 - 1000 лева 4 - 5000 лева да познаем от три пъти коя опция ще спечели гласуването за една година избраната за тази гавра държава ще бъде по-зле от сомалия.
|
| Пон Май 07, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
E1
|
 Чувал ли си вица за онзи дето всеки ден се молел на Бог и го упреквал, че има само един... пък наоколо толкова хубави жени. Та писнало му на Бог и го извикал. Пита го колко иска да има, а той: "Ами 20". Щрак - поглежда долу - наистина 20. Хуква весел към вратата а Бог "Ало! Ами тази кофа с та**ци кой ще я вземе?!...". Аз лично не бих гласувал голяма минимална работна заплата, защото тя е база за пресмятане на данъчни ставки. Така, че високата минимална заплата едва ли е добра идея при нашата система. Знаеш ли кое ми прави впечатление? Все повече хора са ПРОТИВ демокрацията. В такъв случай, защо се мъчехме да я въвеждаме? Те си ни доиха хубаво и преди 1989... Само че това е единственият начин да се залъгват масите, май. Демокрацията си е малко като комунизма - хич не сме дозрели за нея. Тя изисква ОТГОВОРНОСТ. На стадото - само кучета и тояга... Така си го правим.
|
| Пон Май 07, 2012 5:06 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами ти може и да си против минималната да е голяма, ама освен тебе ще гласуват още милиони, а те ще са за. и ако питаш защо мисля така, ще ти кажа. обичам да провокирам коментаторите на новините във онлайн изданията. наскоро имаше новина за минималната заплата, и разбира се всички наплюха мизерното увеличение от 20 лева. някакъв беше се изказал че трябва да е поне 500, щото с по-малко не можело да се живее. аз написах "възмутен" коментар в стил "каква е тая подигравка 300 лева, толкова ли е сложно да се направи 1000 евро, приема се закон и това е. лъжат ни че няма пари а карат мерцедеси". събрах много много плюсове, повече от тоя дето искаше 500 кинта. впрочем генерално аз не съм несъгласен с идеята за демокрация+неравенство, но тоя образователен ценз ми е малко наивен. от друга страна по-умни от мене хора са скептични към демокрацията като цяло, тоест не че не я харесват, но смятат че не може да се задържи. склонен съм да се съглася с тях, тъй че няма какво да я мислим толкова.
|
| Пон Май 07, 2012 6:10 pm |
|
 |
|
E1
|
Идеята, макар и на пръв поглед наивна, всъщност може да се окаже действаща. Наивната част: Вярвам, че бъдещето е на знаещите и можещите хора. по тази причина никога не съм си позволявал да остана да работя за човек, който възприема като по-глупав от мен, колкото и пари да предлага. Принцип. Ненаивната част(въпреки, че е пак малко хипотетична): Ако пътят от знанието към властта не минава през посредници, държащи непокрити капитали, това е реална възможност за въвеждане на подобна система. Всъщност, за мен най-неприемливото е монетарната система. Оттам идват всички проблеми. Самото понятие "богатите стават по-богати" - т.е. парите създават пари, разрушава икономиките. На практика, цялата власт се държи от хора, които имат преди всичко пари. Ако в този момент се случи глобална световна криза (някакъв апокалипсис) - например сблъскване на метеорит със Земята( в никакъв случай не е в сферата на фантастиката), това което би последвало е забравяне за парите като път до ресурсите.Това не е моя теза, а на много по-умни от мен хора. Точно в такъв момент целият набор от знание би бил път за бързо възстановяване. Следователно, светът се управлява от някаква форма на виртуална собственост. Както казва един мой познат: "искат моите реални домати, срещу някакви виртуални пари - ами да си ги ядат тях!".
|
| Пон Май 07, 2012 6:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами то и миналото и настоящето е на знаещите и можещите, но ти си се фокусирал върху наивните глупости от училище и не ги възприемаш като такива. но пък по твоите наивни критерии може да приемеш за знаещ и можещ един изключително глупав човек, като веднага се сещам за конкретен участник във форума на дир.бг. много начетен, луд фен на науката и технологиите, но тъп, тъп, тъп.
|
| Вто Май 08, 2012 7:47 am |
|
 |
|
kiiid
|
Зейфоде, щом и ти го одобри плана, значи можем да действаме  Виж сега, за съжаление идеята хората да бъдат оценявани спрямо количеството земя е привлекателно, но има един много съществен проблем. Аз примерно съм последен тъпак, вадя 20к долара от кредитната карта, купувам си 300 акра пустинна земя (напълно възможно упражнение) и после ходи ме бий на вота  Вярно е, че една земя не може да бъде виртуална, но не може и да бъде единствения критерий. Друг пример са наследствените земевладелци, които изобще не е задължително като такива да са и умни или адекватни при избора си на управление. Формула за реалното определяне на тежестта на гласа на всеки един човек е напълно възможна, но съвсем не проста работа, защото трябва да отчита доста фактори и сложни връзки между тях. Не мисля, че е по силите изобщо на някой от тука-чешещите си пръстите да измисли такава сам, така че да е и честна спрямо всички. Например случаи като случайно забогатял идиот, или пенсионер ударил джакпота от тотото не могат да се превръщат в сериозни фактори, които да накланят везните само с това, че са много богати. Същото се отнася и за всичко друго. И образованието естествено. Аз лично познавам хора с високи научни степени, които са толкова тъпи, че ме едвам намирам тема за разговор с тях, освен времето  Тая тема по принцип е много интересна и за съжаление също толкова безумна. Едва ли шепа хора биха могли да променят нещо, дето ни е натяквано с години, че е най-доброто и друго не може да има (това що ли ми някак си напомня за времената преди 30-ина години...). Всяка революционна промяна на социалното устройство е съпроводена с неизбежна съпротива от мнозинството, вървящо по течението, тъй като това са хората следващи утрърдения модел и не са склонни да го променят, а дори напротип - опитват да го представят като "идеален". По този път са минали всички предишни промени в историята. А пряката демокрация или там както й викат е пълен бъзик с интелекта ни като хора. Всички сме приравнени до "отметки" в списък, без да се отчита каквато и да е особеност като самостоятелно мислещи индивиди - нещо като мравки или хлебарки. И които са най-много - те печелят само чрез този единствен критерий!. Майтап! Всички се подрязват до едно средно ниво по гаусовото разпределение, и това се очаква да се приема като най-доброто което сме измислили до момента. 
|
| Вто Май 08, 2012 8:21 am |
|
 |
|
zaphod
|
кииид, идеалното е враг на доброто. измислянето на идеална система е не само трудно, а невъзможно. тъй че преди всичко трябва да се отхвърлят идеалните модели, "липсата" на недостатъци в даден модел просто означава че създателя му е твърде тъп за да осъзнае прости неща известни на всеки мидъл левел мениджър. затова отричам хомеопатията и останалите шарлатании, не защото ме интересува може ли водата да помни, а защото "нямат" странични ефекти. по същата причина и смятам за лоши програмисти тия които "не допускат" бъгове. да, има и такива 
|
| Вто Май 08, 2012 9:21 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
zaphod, няма идеални неща. Дори в точна наука като математиката няма идеална нула, а за такава се приема безкрайно малко число, достатъчно близо до "идеалната" нула. Със социалните въпроси пък нещата стават още по-зле. Така че идеална система както казваш няма и не може да има. Може обаче да има безкраен брой подобрения в съществуващите системи без това да нарушава основния принцип. Проблемът в точно този случай, е че демокрацията е задънена улица в развитието и възпира всякакви "подобрения". Ще ти кажа защо. Има само два начина една социална система да замени друга: чрез революция, или с узаконяването и посредством съществуващата система. И в двата случая каквато и да е промяна би се провалила в условията на демокрация. В първия случай за да вдигнеш хората с оръжие, трябва да има достатъчно проста, демагогски представена цел - или "властта на всички" или "всички с вожда". Нещо, което всеки може да схване и да умре за което (естествено безсмислено). В този случай обаче промяната е много по-сложна и обикновения човек не разбира как точно тя ще му подобри живота. Съответно, цитирайки споменатия от теб "Бай Ганьо" - почва да мисли, че "всички са маскари" т.е. това е само да му замажат очите и пак същите хора да седят на власт. Естествено и пръста си няма да мръдне за такава "цел". В другия случай провалът идва пак поради точно същата причина - тъй като хората, които могат да разберат същността на една такава промяна са малцинство, всеки вот в тая посока ползвайки сегашния принцип на гласуване би се провалил. Забележи, че системата за демократично неравенство за разлика от сегашната, е в състояние да се "ъпдейтва" сама, тъй като при нея количеството на гласуващите не е от приоритетна (единствена в момента!) роля. Обаче за да се стигне до нея, ще е нужно доста повече от чатене между 10-на човека във форум 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Май 08, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
E1
|
Настоящите социални системи са изчерпани. От тук нататък, както и да се променят, ясно е, че ще бъде все по-зле. Понеже се споменаха неща като "наивност", "достатъчно тъп" и др. подобни, ако вникнем в настоящия световен ред, ще видим, че и той се базира на не по-малко наивни тези - "постоянен ръст на икономиката". Докога? Къде е границата на подобно приближение? Дори по-лошо. В момента изчерпваме възможно най-безотговорно оставащите природни ресурси. Возим 70 кг кожена торба, пълна с кокали, придвижвайки 20-40 пъти по-голяма безполезна маса и изразходвайки ресурс, многократно надхвърлящ реалната нужда. Замърсяваме безотговорно единственото, без което със сигурност не можем - околната среда, като тези, които имат най-голямата власт, всъщност са и най-големите унищожители. На мен това ми изглежда много по-нелогично от цялата въпросна наивна тематика за принципно нова система.
|
| Вто Май 08, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абееее, това е втория опит за демокрация в световен план, значи не е задънена улица, излезли са някак 
|
| Вто Май 08, 2012 2:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз не мисля да съм от по-умните, но мнооого отдавна стигнах до извода че демокрацията не е добре за никое общество, а и таква май никога не е съществувала, и ако питат мен кое е по добре опитите да с еправи демокрация, т.е. някакв аимзислена таква, или липсата и аз бих избрал липсата и. Може пък и да е от много акъл, не мога да се похваля че първо мисля и после действам, ако изключим процеси като проектиране или управление на хората, обикновенно първо действам и после мисля, по тая линия при липса на дмеокрация аз може би ще съм от тия в затворите .. или от тия дето пращат в затворите, и двете перспективи са ми ОК, обичам да си троша главата, по времето на комунизма стигнах само от отнемане на червената връзка, сигурно и от комсомола щях да бъда изхвърлен но уви ... но пък тов аникога за нищо не ми е пречело, то верно на тия години няма за какво кой знае да ти пречи, но с учителите бях ОК, с директора бях ОК, гълчаха ме на всеки дружинен съвет, дружинната ме гледаше лошо и какво ... аз проблеми нямах, та все си мисля че липсата на демокрация не значи липса на възможности, особенно такива ограничаващи личността .... и за да не давам само ученически примери, дядо ми гелдаше пилета, садеше дини и тикви, имаше орехи и какво ли не още, работеше здраво, демокрацията завари баба ми с 6 цифрена сметка в ДСК .. да беше репресиран в един момент но не защото е намерил начин да изкарва пари .. по скоро защото прие назначение предвидено за партиец. Примери много мога да дам, в моя род доста от хората имаха легален бизнес и по времето на социализма, и изкарваха, кои по добре, кои по зле, но със сигурност повече от баща ми който работеше като прост монтажник в сердика софия срещу "скромните" за времето си 600 лв .. никой никого не е уреждал, просто всичко е въпрос на желание. От друга страна, роднините по майчина линия твърдо неудобряваха като че ли заниманията на дядо ми, както може би и свекърва му, всички върли комунисти, но пък не знам някой да е отказвал да споделя облагите от труда .... та идеята че се отклоних, аман от идеологии, диктатура му е майката, ня я толкова лошо. ...
|
| Вто Май 08, 2012 10:12 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
ToHu, диктатурата е също толкова лоша и нечестна, колкото демокрацията. Там се отива на другата крайност - вместо безлично стадо, съставено от "бройки", решенията се вземат от един човек, който може и да е умен, но може и да е изкючително тъп. Даже статистически вероятността за второто е много по-голяма. А вероятността да е най-умния сред населението пък е практически нула.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Май 09, 2012 3:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ебати глупостите се изписаха тука. Абе много ми е интересно тия противниците на демокрацията, що не идете да живеете в Северна Корея?
А, че нямало демокрация... Ми истинска може и да няма. Ама човека в белите държави, погледнато в исторически план, никога не е имал толкова свобода върху живота си и достъп до информация колкото има днес. Нито толкова право да се придвижва. Така, че нещата вървят към демократизиране. На който не му харесва... да се оправя.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 09, 2012 8:25 am |
|
|