|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
Ново двайсет ... поръчки на Texas от Digikey ...
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Ново двайсет ... поръчки на Texas от Digikey ...
Привет на всички!
Токущо ми казаха, че компоненти и бордове на Texas Instruments поръчани от Digikey с крайна дестинация България се отказват ... мамка му и прасе ... какво им става на тези хора ... да не са направили картел с Mouser и Farnell ... защото от Futurel споменаха, че ако искаш Texas трябва да го поръчаш от Farnell ...
Това определено ще влоши нещата!
Имате ли подобен опит?
Успешен ден!
|
| Чет Май 10, 2012 9:46 am |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ново двайсет ... поръчки на Texas от Digikey ...
какви картели тези са конкуренти и се състезават, най-вероятно е някаква EXPORT permission простотия, американците са много зле на тази тема напомня ми на една случка в казармата, схемите на радиостанциите се водят секретни, а руснаците вече ги бяха публикували в сп.Радио, но в поделението се пазеха в сейф да не ги разгледа врагът  и тези така вече влязохме в европа но американците са забравили да ни отметнат и крият "секретите" от враговете
|
| Чет Май 10, 2012 4:42 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Едва ли е така, купувал съм TI части през Digikey. Ново е. Може да е много голяма беля, тия другите като нямат на склад нещо иди се оправяй, без приятели в щатите пак няма да става.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 10, 2012 5:15 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Освен това има разлика в цените на Диджикий и Фарнел. 
|
| Чет Май 10, 2012 6:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това няма никаква връзка с това къде сте влезнали. Според американските закони за ITAR - International Traffic in Arms Regulations хората/фирмите са разделени на US person и non US person и няма никакво значение къде живеят и какво правят. За справка хората на работни визи, дето работят и живеят тук попадат под определението non US person и дори с тях не може да се споделя информация, пък ако ще и да работят на съседното бюро. Дори когато продаваме продукти на военните в Европа те са просто комерсиални продукти за американския пазар, а тези които са за тукашните военни не можем да ги продаваме даже на англичаните, пък какво остава на държави, дето просто били в Европа  . Вчера точно ни пратиха от експорт департмента една презентация, че нещата никога не са ставали по-малко затегнати и да внимаваме каква информация споделяме с "non US persons", защото глобите и наказанията са сериозни - до половин милка глоба и до 5 г. затвор. На "non US persons" даже не можем да кажем по какви проекти работим, камо ли пък да им дадем повече информация, какво остава пък да им продадем продукта. В случая с Диджикий обаче едва ли става въпрос за тези ограничения, просто те са решили да не шипват тези неща до БГ. Няма логика платките/чиповете да попадат под ITAR регулациите и да не можеш да ги вземеш от Диджикий, но да можеш от Фарнел. Или е нещо друго или Диджикий са решили дето се вика тук "to be on the safe side" и да си прежалят нищожния TI бизнес с БГ. tgi, когато пращам неща от тук и ме карат да се подпиша на товарителницата в специално поле, че в пратката няма нищо, което попада под ITAR. И като знаеш глобите, дето споменах по-горе аз лично не бих се навил да пращам нещо в БГ, дето попада под въпросните регулации. Така че ако ще поръчваш такива неща и не искаш, човека, дето ще ти ги праща да си има неприятности, то по-добре не го карай да го прави  .
|
| Чет Май 10, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е чакай де, аз очевидно не очаквам някой приятел да ми носи/праща и т.н. нелегално неща. Става дума просто за части, които ги има на склад в digikey и ги няма другаде, случвало ми се е повече от веднъж. Не е да са забранени, нито да не съм ги купувал от щатите. То аз кой знае какво на TI напоследък не ползвам, ама има разни, будери, един reset supervisor ли какво ли беше, ей такива неща. Кой американец със всичкия си ще тръгне да уйдисва някому с контрабанден износ. Айде за много пари може някой и да го направи ама това са случаи не представляващи търговски интерес, а моите интереси са само такива.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 10, 2012 7:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бе най-вероятно случая въобще не е такъв, защото не само нямаше да шипват платките, ами и дейташитите щеше да скрият. Така че в случая най-спокойно някой от тук може да ги праща.
|
| Чет Май 10, 2012 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ако казваш овреме такива неща мога направо да ги нося, до преди седмица се мотах там, следващото не знам кога ще е точно, ама жената пътува мисля след седмица, децата се връщат след месец някъде, ако те устройва може да ги довлачи някой, то и аз ще ходя скоро май, ама .... моите пътувания са толкова секретни че и аз не си ги знам 
|
| Чет Май 10, 2012 10:20 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Става дума за CC2540DK-MINI ... Във Farnell ги чакат юни ... в Mouser след 3 седмици, но не им вярвам ... а в DigiKey имат 100 бройки ... а да видим дали ще мине утре ...
|
| Чет Май 10, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Я виж от тука дали няма да ти го доставят с безплатен шипинг. https://estore.ti.com/CC2540-Mini-Devel ... P2190.aspxЕДИТ: Сега видях, че е свършило. Може би това е ключа от палатката.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Май 11, 2012 5:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако е за bluetooth-та - нормално  Както каза Заека, експорт пермишън  Не е само тексас, на мен тия идиоти от Дигито са ми отказвали и блутут модули на други фирми да ми доставят, включително най-тъпанарски SPP модул. Баси ракети с блутут ли ще насочвам? Също така едни глупави Алтери дето си бяха най тривиални CPLD-та при това от предишно поколение, нищо иновативно и тях ми ги отказаха. Знаеш ли какъв зор беше с тия CC2567 дето ги копаме ние? Отказаха ми ги и Дигикей и Маузер за БГ. А за САЩ и Канада се продават в бакалията. Отивам аз при Томи от Акерман и викам - абе какво става бе човек? И той ми каза, че сега в кризата нещата били станали още по строги, водели се иновативни технологии и има политика на САЩ да си ги държат в щатите, докато местните фирми дръпнат достатъчно. Някакви такива врели некипели, явно има някаква бюрократична хартийка и после почват да се престарават. Бабината им трънкина - накрая един приятел ги сложи в джоба и ги донесе. После ми прати няколко и по USPS. Да им сера на експорт пермишъна. Та бюрокрацията си я има навсякъде, чиновници без работа, освен проблеми друго не могат да сътворят. Да ми беше казал вчера, да ти кажа - по легален път няма как да ги шипнеш директно до БГ. Поръчвай до някой в щатите и да ти ги прати той или да ги донесе. Това е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Май 11, 2012 8:27 am, променена общо 4 пъти
|
| Пет Май 11, 2012 8:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Все по малка е. Да не казвам, че като сложиш шипинга, 90% от нещата при малки бройки вече са по-евтини във Фарнел. Провери, ще останеш изненадан! Фарнел доста свалиха цените по-нови позиции през последните година-две. Е все още продават разни антични банан щекери по 10 евра парчето. Но един STM32 например, да поръчаш от Фарнел е по - евтино от Дигито. А Маузер станаха най-скъпи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 11, 2012 8:21 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не съм забелязал, от кога това ? Че всичко пазаря от Mouser. От Digikey, Newark и др. само в краен случай.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Май 11, 2012 1:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Tова са някакви абсолютни малоумности  .
|
| Пет Май 11, 2012 4:41 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ей на такива съм се нагледал... Неотдавна тия мошеници от allied преди да ми приемат поръчката за няколко алуминиеви кутии искаха някакви глупости пак в някакъв контекст на сертификати/износ. Преди 10-ина-15 години пък един от Максим ми обясняваше нещо как не можел да прати до София нищо защото имало ембарго за Югославия  . То затова е хубаво нещо ЕС, пазаруването вътре просто не опира до кретените дето да разсъждават може ли не може ли да те пуснат да минеш по тая или оная улица. В щатите от напъване да си запазят нещо подобно на доверие политиците с цялата истерия около туристи и самолети са на път да се насерат в посока търговия, ако мислят, че не им трябва търговията и с електронни компоненти трябва да мислят пак разните главанаци по офисите там.
|
| Пет Май 11, 2012 5:41 pm |
|
|